Översikt

Operatåget till Köpenhamn och Malmö

Möt den jublande våren i Köpenhamn med musik och konst utöver det vanliga! Vår resa bjuder in till kvinnligt fokus i form av dubbla verk av Puccini, utställningar av kvinnliga konstnärer på Arken vid havet samt Amalienborgs nya specialutställning som firar den folkkära danska drottningens 50 år på tronen genom att visa hennes smycken under fem decennier.

Det är få saker som slår Köpenhamn på fingrarna när det gäller konst, livsglädje och musik. Stadens arkitektoniska satsningar har gett oss operahuset och ARKEN men även det spännande nya projektet med Cisternerna, stadens gamla vattenreservoar. Så kliv ombord på tåget och följ med oss på en musikalisk resa med en opera i var och en av tvillingstäderna Köpenhamn och Malmö. Vår ciceron är Malmöbon Annette Larsson som visar oss två storstäder som har så mycket att erbjuda i en spirande vår.

Boka din resa

2022-04-08 2022-04-10 11 990 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Stockholm - Köpenhamn - Malmö

  Morgonavgång med SJ i andra klass från Stockholm till Köpenhamn dit vi anländer mitt på dagen. Ombord på X2000 kan du köpa något att äta och dricka. Vid ankomst till Köpenhamns centralstation möter vi vår ciceron Annette Larsson och vår privata buss för att ta oss till Hotel Scandic Front med bra belägenhet för vår vistelse i en vårfin stad.

 • Efter en stund på egen hand skall vi åter ta oss över Øresundsbron, denna gång med bussen, för att uppleva den spännande, poetiska och starka dubbelföreställningen Systrarna med de två enaktarna "Suor Angelica" av Puccini och nyskrivna "På andra sidan havet" med libretto av Maria Sundqvist och musik av kompositören Catharina Backman. Handlingen bygger på en novell av Birgitta Trotzig och det är första gången någonsin som Trotzig dramatiseras men även första gången en opera av en kvinnlig tonsättare sätts upp på Malmö Operas stora scen. Vid ankomst väntar middag i Operafoajén där förrätt och huvudrätt serveras. I pausen serveras dessert och kaffe.

 • Dubbelföreställningen inleds med Giacomo Puccinis "Suor Angelica", en poetisk och vacker berättelse om sorg, saknad, förlust men även förlåtelse. En av mycket få operor med enbart kvinnliga roller där handlingen utspelar sig i ett kloster i Siena, Toscana på 1600-talet, i vilket den adliga Angelica ofrivilligt har fått gå i kloster efter det att hon fött ett utomäktenskapligt barn. Operan hade urpremiär på Metropolitan i New York 1918.
  Efter pausen bjuds vi in till helt nyskrivna "På andra sidan havet", en grym saga med inslag av verklighet. Handlingen utspelar sig i Ryssland i slutet av 1800-talet. Ett fattigt par får sitt första barn och tar samtidigt hand om ett hittebarn. De båda flickorna, Siri och Iris, växer upp som systrar och är oskiljaktiga. När fadern tvingas ut i kriget adopterar modern bort den egna dottern till en välbärgad familj, i hopp om att hon ska får ett bättre liv utan fattigdom. Systrarna skiljs åt men slutar aldrig längta och leta efter varandra. Båda operorna framförs av samma ensemble, med solister och damkör, under ledning av dirigent Patrik Ringborg.
  Elin Rombo är Suor Angelica och hittebarnet Iris, Elisabeth Jansson gestaltar La Badessa och den förstfödda Siri, Anna Larsson är La Zia Principessa och mamman, medan Anton Ljungqvist är pappan. Efter operan tar vi oss över bron och tillbaka till Köpenhamn för övernattning.

 • Dag 2 Amalienborg - egen tid - Operakväll "Tosca"

  För danska drottning Margrethe II är 2022 ett mycket speciellt år då hon firar 50 år på tronen. Därför kommer de kungliga samlingarna presentera en särutställning om hennes 50 år av drottningens smyckessamling på Amalienborgmuseet vid Christian VIIIs palats. För drottningen är smycken inte bara smycken utan även symboler och minnen om vänskap, kontinuitet och förtäljer historien om hennes liv som regent och om sitt lands historia. Tvåhundra mer eller mindre kända smycken som refererar till en eller flera privata och offentliga begivenheter genom regentperioden. Vi går runt med audioguide och får lyssna till drottningens egen stämma när hon berättar om smyckena. Därefter kommer du att ha egen tid i en charmerande hamnstad.

 • Vi samlas för att bege oss med Havnebåderne över vattnet till Köpenhamns pampiga nya operahus, invigt 2005. Här ska vi äta en trevlig middag på operans restaurang och därefter bänka oss för att uppleva den ständigt skiftande Puccini, vars "Tosca" kan läggas i vilken tidsepok som helst; politisk förföljelse, svartsjuka och överhetens förtryck, med passion, förräderi och ond bråd död i en av operarepertoarens mest klassiska verk, allt till Puccinis magnetiska musik. Medverkar gör flera av operans mest uppskattade anställda den internationellt anlitade sopranen Ann Petersen är Tosca, tenoren Niels Jørgen Riis är Mario Cavaradossi, baritonen Jens Søndergaard tillhör den nya danska generationen av unga sångare och har blivit uppskattad för såväl sin sceniska förmåga som en potent sångare med obesvärad klang. Han gestaltar Scarpia.

 • Kl 19.30. Med musik som är lika dramatiskt brutal som skimrande vacker skildras sångerskan Tosca och hennes älskare Cavaradossis tragiska öden. Under ett koncentrerat och passionerat dygn följer vi deras ofrånkomliga resa mot katastrofen, orkestrerad av den kallsinnige polischefen Scarpia. Operan rymmer allt; passion, lusta, förräderi och ond bråd död och flera av operans arior och duetter hör till repertoarens mest älskade.

 • Dag 3 Konstens Köpenhamn - hemresa

  Frederiksbergmuseernas Cisternerne har de senaste sex åren erbjudit framstående internationell samtidskonst av en mycket spännande karaktär – inte minst tack vare suggestiva omgivningar i en underjordisk parallellvärld med konstinstallationer av världsklass, med en upplevelse för alla sinnen. I Cisternerna står tiden stilla, omvärldens larm ovan ytan är borta och inte ens mobilen har täckning. Utställarna önskar skapa en bubbla där du i en sval, fuktig och mörk miljö fullkomligt omsluts av konstverken. Den forna vattenreservoaren är sparsmakat belyst och naturliga, smala stalagtiter och stalagmiter smyckar Danmarks enda droppstensgrotta som en påminnelse om att naturen långsamt tar tillbaka det som människan en gång skapade. Varje år bjuds en internationellt erkänd konstnär eller arkitekt in för att skapa en utställning som skall passa in i Cisternernas speciella värld.

 • Cisternerne är en viktig del av Köpenhamns historia och byggdes 1856-59 för att säkra en bra och smittfri dricksvattenförsörjning till stadens medborgare, efter ett kolerautbrott några år dessförinnan. Efter det att reservoaren upphört att fungera som dricksvattentäkt 1933 föll platsen i glömska men då Köpenhamn var europeisk kulturhuvudstad 1996, började lokala eldsjälar arbeta med kulturella aktiviteter i en av de tre kamrarna. År 2001 öppnade Cisternerne som Museet för Modern Glaskonst med de två glaspyramiderna och trappnedgången. Tolv år senare införlivades museet med Frederiksbergmuseerna och man lanserade de platsuppförda konstutställningarna som man fått så mycket internationell uppmärksamhet för. 2022 års utställning har ännu inte lanserats

 • Bussen hämtar sedan för färd till konstens ö, ARKEN, det omtalade nya museet för samtidskonst söder om Köpenhamn. Byggnaden är i sig ett konstverk såsom ett gigantiskt strandat skepp i landskapet. Vi inleder med en lunch i museicaféet, varifrån man kan se den nya Öresundsbron och vi får sedan en visning av den pågående utställningen. ARKEN Museum for Moderne Kunst ligger som ett utropstecken mitt i ett naturlandskap skapat av människohand, Køge Bugt Strandpark, söder om Köpenhamn. Här finns en av Skandinaviens finaste samlingar av samtida konst där museets maritimt inspirerade arkitektur blir pricken över i. ARKEN invigdes 1996 av drottning Margrethe. Den unge arkitekturstuderande Søren Robert Lund låg bakom förslaget med en byggnad i dekonstruktivistisk stil, med medvetet förvrängda och upplösta former, överlagringar av material och olika geometriska former som skapar konflikter och motsättningar i arkitekturen. Tanken var att museet skulle ligga på en strand som ett strandat skepp på en konstens ö och 2016 blev det möjligt efter en donation. Nu kan man komma till museet genom flera broar. ARKEN Café hänger på sidan av museet som en livbåt. Den maritima känslan förstärks av ett rustikt golv som minner om ett skeppsgolv och utsikten över Strandparken och Køge-bukten. Vi inleder besöket här med en typiskt dansk brunch.

 • Därefter visas vi delar av konstsamlingen, som innehåller 400 verk av dansk, nordisk och internationell samtida konst främst från perioden efter 1990. Teman som den moderna människans existens och konst som genom nya former, material och media utmanar och utforskar begreppet konst, som Damien Hirst och Anselm Reyles verk. Den kontroversielle kinesiske konstnären Ai Wei Weis verk Circle of Animals/ Zodiac Heads från 2010 finns här, liksom konstverk av Olafur Eliasson, Elmgreen og Dragset, Lea Porsager, Jeppe Hein, Tove Storch och Tal R.
  De temporära utställningarna under vårt besök är även de spännande, med två kvinnor som rönt internationell berömmelse. Den banbrytande danska konstnären Else Alfelts internationella genombrott kom under en samhällsomvälvande tid mellan två världskrigen under 1930-, och 1940-talen. En tid då livets stora frågor präglade mänskligheten med självrannsakan och återuppbyggnad. Hennes avantgardistiska bildspråk skapade ett ljus- och färgfyllt universum med återkommande former som spetsar, spiraler och cirklar och där böljande och taggiga former bland magnifika skapelser av barrikader, massiva lysande bergslandskap och kosmiska himlakroppar ger djup och dynamik. Fokus ligger på hennes förmåga att skapa lugn, läkning och närvaro. Tillsammans med sin partner Carl-Henning Pedersen var hon med i Cobra-rörelsen i efterkrigsåren och ställde ut såväl i USA som i Frankrike. Men som för många kvinnor, som under den tiden spelade avgörande roller inom konsten blev Alfelt avskriven ur konsthistorien och detta är den första retrospektiva utställningen som arrangerats sedan 20 år.

 • Den andra utställningen ställer viktiga frågor om vad det innebär att vara kvinna idag, vad och vem som definierar kvinnlighet och femininitet. Utställningen Kvinder? speglar den västerländska konsthistoriens skildringar av kvinnor från slutet av 1800-talet till den allra senaste samtidskonsten, från kampen för utbildning till #metoorörelsen. Begreppet kvinna och kvinnlighet är i konstant förändring de senaste 150 åren och här möter du en sensuell och tankeväckande utställning med verk av Marina Abramovic, Dara Birnbaum, Louise Bourgeois, Arvida Byström, Claude Cahun, Kate Cooper, Ditte Ejlerskov og EvaMarie Lindahl, Paul Gauguin, Guerrilla Girls, Sophie Holten, Marie Høeg og Bolette Berg m fl.
  Från ARKEN tar vi oss till Köpenhamns tågstation för att kliva ombord på X2000 och resan till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • De två operaföreställningarna på två fina operahus
 • Vistelsen i Köpenhamn med konstmuseerna Cisternerne och ARKEN
 • Trevliga måltider med likasinnade

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 8/4
Pris Från 11 990 kr
Enkelrumstillägg 2 050 kr
I priset ingår
 • Tåg X2000 i andra klass Stockholm – Köpenhamn, t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Två nätter på centralt beläget fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Två frukostar
 • En brunch med kaffe/te/juice/vatten
 • Två middagar
 • Två biljetter till operor i bra kategori
 • Svensktalande ciceron
 • Dansktalande museiguide och audioguide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Tåg X2000 till Köpenhamn - middag och operakväll "Systrarna" på Malmö Opera
Dag 2. Amalienborg utställning - middag och operakväll "Tosca" på Kongelige Teater
Dag 3. Cisternerne - lunch - ARKEN - hemresa

Boende

Två nätter på fyrstjärniga hotell Scandic Front i Köpenhamn.

Resesätt Tåg

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Hela leder och normal grundkondition utgör en bra försäkring för en fin reseupplevelse. Vi strövar i städerna med ojämnt underlag med en hel del stå och gå. Trappor och kullersten förekommer under långa och upptäcktsfyllda dagar. 
Operahusen har inga särskilda klädesregler - ta med dig något du känner dig snygg i, men som du även känner dig bekväm i. Kom ihåg att du själv tar och bär ditt bagage från och till tågen så att du minimerar packningen.