Översikt

Operatåget till Malmö och Köpenhamn

Möt den jublande våren i Malmö och Köpenhamn med musik och konst utöver det vanliga! Årets operatågsresa bjuder på världsstjärnorna Lise Lindstrom, Violeta Urmana och Elisabet Strid i "Elektra" och " Makropulosfallet" med Agneta Eichenholz. Vi reser i historien från vikingar till världens äldsta kungahus, samtida konst och trevliga måltider med likasinnade.

Det är få saker som slår Köpenhamn på fingrarna när det gäller konst, livsglädje och musik. Stadens arkitektoniska nysatsningar har gett oss bland mycket annat operahuset och Ordrupgaards konstmuseum, i grannstaden Roskilde finns gammal historia och skatter från vikingatid och världens äldsta kungahus i domkyrkan. I Malmö tar vi en tur runt staden samt upplever fina lilla Galerie Leger. Så kliv ombord på tåget och följ med oss på en musikalisk resa med en opera i var och en av tvillingstäderna Köpenhamn och Malmö. Vår ciceron är Malmöbon Annette Larsson som visar oss två storstadsregioner som har så mycket att erbjuda i en spirande vår.

Program

 • Dag 1 Stockholm - Malmö

  Morgonavgång med SJ i första klass från Stockholm till Malmö dit vi anländer mitt på dagen. Ombord på X2000 kan du köpa något att äta och dricka. Vid ankomst till Malmös centralstation möter vi vår ciceron Annette Larsson och vi promenerar härifrån till Hotel Elite Plaza i Malmö. Här kan du deponera ditt bagage inför en stadspromenad som tar oss genom kosmopolitiska Malmö till Galerie Leger, ett av Sveriges äldsta privata gallerier som huvudsakligen arbetar med utställningar av nutida nordisk konst, i målningar, skulpturer och grafik. De två bröderna Yan och Claus driver sin faders galleri från 1960 och de håller flera utställningar per år. Vi promenerar åter till vårt hotell.

 • Fina restaurang Atmosfär

  Efter en stund på hotellet promenerar vi till mycket uppskattade restaurang Atmosfär för en tidig middag. Vederkvickta promenerar vi vidare till Malmö Opera för att bänka oss för Leos Janáčeks "Fallet Makropulos".

 • Fallet Makropulos på Malmö Opera

  Kl 18.00 inleds tonerna i Fallet Makropulos, en opera i tre akter med en paus, totalt ca två timmar. Temat för operan är den urgamla drömmen om evigt liv och frågan om det är så åtråvärt?
  Den tyskromerske kejsaren Rudolf II önskade sig evigt liv och lät sin grekiske hovalkemist Makropoulos tillverka ett elixir som skulle ge just detta. När kejsaren ville se om drycken fungerade tvingades alkemisten pröva elixiret på sin dotter, den unga Elina.

 • Malmö Operas konstnärliga ledning vill verkligen slå en extra trumvirvel för den mogne Leos Janáčeks musikaliska språk, med korta kärnfulla motiv i olika lager som i lätt modernistisk stil virvlar fram som en veritabel fröjd för örat. Med en musikaliskt storslagen slutscen där en olycklig kvinna levt känslomässigt utbränd i århundraden, blir operan i sanning en berörande och tveklöst fängslande historia.

 • När ridån går upp har den hyllade operasångerskan Emilia Marty, alias Elina Makropoulos levt i 337 år och effekten av elixiret börjar klinga av. Nu rullas operans historia ut till fullo och en detektivhistoria fylld av mystik och fantastik avslöjas inför våra ögon och öron. Den listiga och åtråvärda Emilia använder all sin kvinnliga charm, erotiska dragningskraft och hänsynslöshet för att lösa den gamla gåtan om var ett testamente och ett tillhörande grekiskt recept på evigt liv ligger gömt. Huvudrollen kreeras av den internationellt hyllade sopranen Agneta Eichenholz som började sin karriär här på Malmö Opera. Det blir hennes debut som Emilia och läs gärna intervjun med henne på Malmö Operas hemsida. I övriga roller hittar vi även guldkorn som den prisbelönte danske heldentenor Magnus Vigilius i rollen som Albert Gregor, internationellt anlitade barytonen Rodion Pogossov gestaltar Jaroslav Prus, prisbelönta välklingande sopranen Hanna Husáhr är Krista och den fängslande, etablerade tyske tenoren Thomas Volle som Vitek. Övriga solister är Lars Arvidson, Mathias Hedegaard, Bengt Ola Morgny, Katarina Lundborg och Thomas Hildebrandt. 
  Efter kvällens föreställning promenerar vi till vårt hotell.

 • Dag 2 Ordrupgaards konst och arkitektur - Operamatiné ”Elektra”

  Vår privata buss tar oss via en liten panoramatur genom Malmö över sundet till den danska huvudstaden. Köpenhamn myllrar av konst och på denna tur skall vi välja ut ett nytt litet körsbär i kakan, nämligen Ordrupgaard museum i Charlottenberg. Den fascinerande glasbyggnaden som närmast upplevs svävande i backen är en av fem spektakulära arkitektoniska upplevelser på platsen, från Gotfred Tvedes klassicistiska herrskapshus med vackra träspaljéer inspirerade av Arts & Crafts-rörelsens tankegångar.

 • Vidare till norska Snöhettas byggnad från 2021 som härbärgerar samlarna Wilhelm och Henny Hansens franska impressionister. Den kände brittisk-irakiska arkitekten Zaha Hadid skapade glasbyggnaden 2005, ett tredimensionellt veritabelt konstverk i sig, och här avnjuter vi också en enkel lunch.

 • Den speciella separatutställning som precis börjat när vi anländer är den spännande danske samtidskonstnären Jesper Christiansen. Hans konceptuella och ibland komplicerade konst, i synnerhet väggmålningarna, ställer krav på betraktaren vad gäller upplevelser i förhållanden mellan rumslighet och yta. Under 30 års konstnärskap har Jesper Christiansen skapat konst på stora ytor med allt från växter, möbler och byggnader men sällan med människomotiv. Hans tematiska serier av tavlor rör sig ofta inom samma ämne eller med samma motiv. Under vårt besök här får vi veta mer om denne knappt 70-årige konstnär som slog igenom på 80-talet.

 • Strauss "Elektra" med världsstjärnor

  Vår buss tar oss sedan in till Köpenhamns pampiga nya operahus, invigt 2005. Här väntar en matiné av Richard Strauss spännande operadrama "Elektra" skriven 1908, om 1 timme och 45 minuter utan paus, på bra platser.
  Historien som är baserad på Sofokles klassiska tragedi är en gripande skildring av en ung kvinna i fritt fall. Elektras far Kung Agamemnon har blivit mördad av moderns älskare, och Elektra fantiserar om att hämnas mordet på sin far och dansa segerdansen med sin syster och bror. Förvecklingar, ånger, galenskap, hämnd, triumf och död i scenografi av kände Dimitri Tcherniakov utspelas framför våra ögon.

 • Rollen som den hämndlystna och blodtörstiga Elektra räknas till de allra mest krävande sopranrollerna med ett register på över två oktaver och Elektra är inne på scenen under nästan hela föreställningen. Som Elektra njuter vi av den internationella stjärnan, amerikanska sopranen Lise Lindstrom. Vid hennes sida finner vi två andra ryktbara operastjärnor – nämligen Violetta Urmana som Klytemnestra och vår egen Elisabet Strid i rollen som Chrysothemis. De manliga huvudrollerna innehas av Gert-Henning-Jensen, Johan Reuter och Morten Staugaard. Det Kongelige Kapel, världens äldsta orkester med anor från 1448, ramar in den sensationella operan.

 • Upplevelser på restaurang Barr

  Efter matinén tar vi oss till ryktbara restaurang Barr, ett nytt koncept i kända danska Nomas gamla lokaler. Här styr den danske stjärnkocken Thorsten Schmidt som växte upp på gränsen mellan Tyskland och Danmark. Precis som medelhavsköket präglar länderna i den regionen, så präglar stolt tradition även maten kring Nordsjö- och Östersjölandskapen. Thorstens önskan är att servera kreativa versioner med stor respekt för arvet i "Nordsøkøkkenet", köken från Beneluxländerna i söder och Irland i väster till de nordiska länderna i norr och de baltiska staterna i öster, i en spännande deluxeform. Härifrån tar vi oss till hotell Scandic Spectrum för att checka in för en god natts sömn.

 • Dag 3 Historiska Roskilde - hemresa

  Historiska staden och kulturdestinationen Roskilde lockar med vår i mångt gemensamma järnåldershistoria, kring Nordens vikingatid. Här finner vi Vikingaskeppsmuseet från 1969 och dess färgstarka historia. I den hårda och strävsamma perioden kring år 1000 sänkte vikingarna avsiktligt fem olika typer av vikingaskepp vid Skuldelev i Roskildefjorden. Man ville blockera farleden från sjövägen för fienden och försvara landets dåvarande huvudstad Roskilde. När utgrävningar gjordes i början av 1960-talet schaktades skeppen ut och det visade sig att de var av olika typer; expeditionsfartyg, stridsskepp och fraktskepp.

 • Vi visas vikingaskeppen av en auktoriserad guide och får höra historien om dem – i synnerhet det fascinerande långa krigsskeppet från Irland, Skuldelev 2, ca 30 meter långt och 4,5 meter brett och bemannat av 60-100 vildsinta vikingar. Såväl skeppet som utställningen "Vikingarna på Irland" ger oss bevis på den täta relation och kontakt man hade mellan dagens Irland och Danmark. Från vikingarnas raider här på 700-talet till 1170-talets normandiska invasion – ett möte i såväl vapenkonst som dekorativt smide mellan det keltiska och det nordiska.

 • Smörrebröd på Pipers Hus

  Härifrån promenerar vi från Roskildefjorden upp genom stadsparken till Pipers Hus, en Hans och Greta-liknande byggnad ca fem minuters promenad. Skenet bedrar dock - det halmtaksbeklädda huset är helt nytt men på en plats med historia. I parken användes gräsytorna såväl till Sankt Hans festligheter som till kyrkans djur som betade på ängarna, de sk vænge, och just här i dagens stadspark finns namnet Pipers vænge på gamla kartor från 1800-talet. På platsen för dagens Pipers Hus stod en paviljong, ritad av arkeologen och arkitekten Mogens Clemmensen som under tidigt 1900-tal deltagit i utgrävningar på platser i Grekland och som där fick inspiration till en pelarförsedd paviljong 1922. Orsaken till namnet letar man i socknens kyrkoböcker och andra skrifter som omnämner att huset och des ängar tillhörde en Niels Piper år 1722.
  Mogens far Andreas Clemmensen var också arkitekt och anställd hos Roskilde domkyrka sedan 1914 och bakom Pipers Hus kan man skymta det Glückburgska kapellets vackra kupol som ritades av Andreas och uppfört samtida med Mogens paviljong. Vi äter en dansk smörrebrödlunch innan vi fortsätter till den pampiga domkyrkan i rostrött tegel, Roskilde Domkyrka. Här får vi en visning av kyrkan.

 • Skandinaviens första gotiska katedral i tegel byggdes på 1100-, och 1200-talen och inspirerade till byggnadsstilen över hela norra Europa. Arbetet inledes i romansk stil 1170 men när kyrkan var halvfärdig ändrades planerna när den franska gotiken blev senaste mode. Så sidokapell, fasader och portaler som byggdes till blev i såväl gotik som senare stilar varför man verkligen kan kalla domkyrkan en symbol för den europeiska arkitekturhistorien. Under de dubbla spirorna ligger alla danska kungligheter begravda sedan 1400-talet. Placeringen på en kulle är strategisk och runt domkyrkan kan man se stadens medeltida stadsplaneringen med en del hus bevarade samt några vackra 1600- och 1700-talshus.
  Från Roskilde tar vi oss till Malmö centralstation för att kliva ombord på X2000 och resan till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • De två operaföreställningarna på två fina operahus
 • Malmö med Galerie Leger och Köpenhamn med konstmuséet Ordrupgaard
 • Vistelsen i Roskilde med vikingaskepp och domkyrkan
 • Trevliga måltider med likasinnade

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 15/4
Pris Från 14 500 kr
Enkelrumstillägg 1 790 kr
I priset ingår
 • Tåg X2000 i första klass Stockholm – Malmö C, t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Två nätter på centralt belägna fyrstjärniga hotell i del i dubbelrum
 • Ett frukostpaket ombord på tåget, två frukostbufféer, två lätta luncher, två fina middagar
 • Biljetter till två operor i kategori A (kostnad 2 110 kr)
 • Svensktalande ciceron
 • Engelska och dansktalande museiguider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Tåg X2000 till Malmö - incheckning hotell - middag och operakväll "Fallet Makropulos" på Malmö Opera
Dag 2. Panoramatur Malmö - Galerie Leger - Ordrupgard museum Köpenhamn - lunch - Opera eftermiddag "Elektra" på Kongelige Teater - middag - incheckning hotell Köpenhamn
Dag 3. Roskilde - lunch - buss till Malmö C - tåg X2000 till Stockholm

Boende

En natt på fyrstjärniga hotell Elite Plaza Malmö
En natt på fyrstjärniga Scandic Spectrum, Köpenhamn

Resesätt Tåg

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Hela leder och normal grundkondition utgör en bra försäkring för en fin upplevelse under en mycket upplevelserik resa. Vi strövar i städerna med ojämnt underlag med en hel del stå och gå. Trappor och kullersten förekommer under långa och upptäcktsfyllda dagar. 
Operahusen har inga särskilda klädesregler - ta med dig något du känner dig snygg i, men som du även känner dig bekväm i. Kom ihåg att du själv tar och bär ditt bagage från och till tågen så att du minimerar packningen.   

Boka din resa

2023-04-15 2023-04-17 14 500 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan