Översikt

Påskfestivalen i Baden-Baden & Joyce DiDonato i Strasbourg

Följ med på en romantisk musikalisk odyssé med den kända Påskfestivalen i Baden-Baden i ett Rhenlandskap bland kurorter av rang samt Strasbourg vid Rhenflodens glittrande vatten. Under resan väntar en opera, en konsert samt en operakonsert med världsartister.

Det gamla storhertigdömet Baden och dess territorier är ett av landets mest omtyckta turistmål. Många städer och byar i regionen kan stoltsera med en historia som härrör ända från romersk tid. Romarna brukade odla vin i området runt Baden-Würtemberg och regionens viner är kända över hela världen för sin fina kvalitet. Vi bor i den eleganta kurorten Baden-Baden. Vår odyssé tar oss via en föreställning på Baden-Badens fantastiska Festspielhaus där Berlinfilharmonikerna framför Mahler och Schönberg. Vidare till Strasbourg med en konsertant version av "Carmen" med Joyce DiDonato och Michael Spyres samt åter till Baden-Baden för Strauss "Die Frau ohne Schatten" med Irene Theorin i ensemblen. Under dagarna njuter vi av såväl Baden-Baden och Strasbourg. 

Följ med vår musikciceron Måns Tengnér på en resa med likasinnade. Vi bor bekvämt på strategiskt valt bättre mellanklasshotell i Baden Baden. 

Program

 • Dag 1 Kurort och musikens tummelplats - Påskfestivalkonsert

  Vi möter vår privata buss i Stuttgart för transport till kurorten Baden-Baden. Staden kallas ibland "Europas sommarhuvudstad" och är en av Tysklands äldsta städer - en gång favoritresmål för den europeiska aristokratin, från Ryssland till Portugal. Stadskärnan ligger vid foten av Schlossberg. Stadens äldsta bevarande byggnad är den gotiska kapitelkyrkan, som rymmer flera värdefulla gravskrifter. Söder om kyrkan ligger det romerska badhuset Friedrichsbad och i närheten finner vi det magnifika slottet, som var markgrevarnas residens från 1400-talet och framåt. Vid ankomst checkar vi in på vårt bra belägna hotell, familjeägda Merkur Baden-Baden, ett trivsamt och personligt skött mellanklasshotell med fin frukostbuffé och med bekvämt gångavstånd till centrum med muséer, casino med kurbad mm.
  Gemensam middag på en närbelägen restaurang. 

 • Dag 2 Möte med Festspielhaus - konsert med Berlinfilharmonikerna

  Dagen inleds med en guidad stadsrundtur tilll fots i den älskade kurorten. VI får dess historia och möter dess sevärdheter.  Baden-Baden ligger i den bildsköna floddalgången Oos, omgiven av skogarna i Schwarzwald med många minnen och historiska influenser från de många kulturer som en gång härskat här. Vårblomning i den berömda Lichtentaler allé och omkringliggande medeltida slott som Ebersteinburg ovan staden bidrar till den romantiska sinnebilden.  
  Därefter är det dags att få möta Festspielhaus! 2023 firar detta Tysklands största operahus 25 år men dess historia är längre än så. Drömmen om ett operahus här föddes för 200 år sedan då Richard Wagner ville bygga sin festivalteater här.

  Dagens byggnad är helt unik där man byggt en modern opera på spåren av en gammal tågstation, vars neoklassiska fasad är bibehållen som operahusets entré. Den österrikiske arkitekten Wilhelm Holzbauer och fysikern Karlheinz Müller har skapat ett formidabelt operahus med fantastisk akustik och 2.500 platser.

 • Resten av dagen är till eget bruk. Måndagar är många museer stängda men staden inbjuder till egna strövtåg.
  Vid femtiden tar vi buss till Festspielhaus Baden-Baden som invigdes 1998 och är den kände arkitekten professor Wilhelm Holzbauers vackra sammansättning av den gamla historiska stationsbyggnadens fasader och ett modernt inre där opera- och konserthuset fått stora, ljusa ytor. Operan är bland Tysklands största.
  Kl 18.00 stämmer Berlinfilharmonikerna upp under ledning av Daniel Harding. De ger Gustav Mahlers femte symfoni i C-moll samt Arnold Schönbergs Fünf Orchesterstücke op. 16.
  Transport tillbaka till hotellet.

 • Dag 2 Strasbourg i leende Alsace - operakonsert med Joyce DiDonato som Carmen

  Regionen Alsace bjuder på storkar, korsvirkesbyar, böljande vinfält som här och var punktueras av slott på kullarna. Tvåtusenåriga Strasbourg är huvudort i en region som ständigt växlat mellan tyskt och franskt styre. Det har resulterat i en region med det bästa av båda världar – tyskt gemyt och fransk finess – och det gäller inte minst de karaktärsstarka och smakrika vinerna i området. Alsace utsattes även hårt av svenska trupper under det Trettioåriga kriget som avslutades 1648. Under ledning av härförare som Gustav II Adolf själv och andra satte svenskarna skräck i regionen med hänsynslösa legoknektar som härjade, mördade och ödelade regionen – i synnerhet under 1630-talet, vilket resulterade i att befolkningen minskade med tre fjärdedelar. Efter kriget återbefolkades regionen av i synnerhet schweizare vilket förklarar många av vinhusens namn idag.

 • Besöket inleds med en guidad visning på engelska av det superba museet över modern och kontemporär konst med verk av bland andra Monet, Picasso, Kandinsky och Brauner.  

  Med buss och till fots gör vi ett besök i "Petite France", stadens historiska del och vi ser den gotiska katedralens konturer. Vi njuter av en kort båttur samt äter en gemensam lunch under dagen.  

  Strasbourg är en lika modern som historisk stad, där EU-parlamentets futuristiska design kontrasterar mot korsvirkeshusen vid de små kanalerna i staden. Här i Europas hjärta ligger flera EU-institutioner, så som Europaparlamentet där ledamöterna samlas fyra dagar i månaden för att debattera. 

 • Joyce DiDonato som Carmen

  I de europeiska kvarteren ligger event och kongressanläggningen Palais de la Musique et des congrès där Orchester Philharmonique de Strasbourg har sitt högkvarter.
  Här ges i afton en konsertant version av Georges Bizets operasmycke Carmen, världens kanske mest spelade opera. Samtidigt firad och hatad av sitt eget kön är Carmen åtrådd och straffad av det motsatta. Hatet hon orsakar kommer från dessa känslor som hon väcker. Uruppförandet av Carmen i Paris, den 3 mars 1875, blev närmast ett fiasko. Librettot bygger på en novell av Prosper Mérimée och ämnesvalet var alltför fränt realistiskt för dåtidens publik. Bizet anklagades också för "wagnerism". Motståndet mot verket blev inte långvarigt och "Carmen" är numera världens kanske mest spelade opera. Dess succé fick, emellertid, Bizet aldrig uppleva. Han dog bara några månader efter urpremiären.
  På denna konsertanta version njuter vi av en verkligt fin ensemble sångare med den mångfaldigt prisbelönta amerikanska koloraturmezzosopranen Joyce DiDonato i spetsen som Carmen. Mot henne sjunger don José i form av Michael Spyres, den kände amerikanske "baritenoren" som är synnerligen känd för sina belcanto-roller inte minst i fransk grand-opera. Michael Spyres tillhör en av de få vars tonspektrum klarar såväl barytonen som tenorens omfång. Vi hör den prisbelönta fransk-danska lyriska sopranen Elsa Dreisig i en av sina paradroller som Micaela och som Escamillo den kompetente franske barytonen Alexander Duhamel, med flera.
  Vi reser tillbaka till Baden-Baden efter konsertens slut.

 • Dag 3 Baden-Baden på egen hand – Påskfestivalens operakväll "Die Frau ohne Schatten"

  Dagen inleds med en visning av det arkitektoniska mästerverket Festspielhaus. Vi tar oss bakom kulisserna och förstår det komplexa arbetet med att sammanfoga det gamla järnvägsstationens vackra fasad med den nya operasalongens makalösa akustik.
  Dagen bjuder sedan på egna strövtåg genom en härlig vårstad. 

 • Berlinfilharmonikerna & Iréne Theorin i Die Frau ohne Schatten

  På kvällen väntar transport till Festspielhaus för att uppleva Richard Strauss monumentala opera "Die Frau ohne Schatten" som skrevs i en tid då Gustav Klimt dekorerade sina tavlor med guldblad. Tidens överdådiga anda i Wien fångades upp av Strauss som skrev sin opera för inte mindre än fem starka wagnerianska röster bland flera medverkande sångare. Librettot till denna sago-opera skrevs av parhästen Hugo von Hofmannsthal under första världskriget 1911 – 1917, med drag av Tusen och en natt, Zarathustra och persiska diktsamlingar av Omar Khayyam om härskaren Keikobad den store på 1200-talet. Verket får ytterligare färg av Berlinfilhamonikernas förstärkning med fem kinesiska gonger och en glasharmonika, i enlighet med Strauss verk. Premiären i Wien 1919 efter världskrigets slut mottogs mycket svalt, men verket spelas ofta idag och ger en klart annorlunda upplevelse än Richard Strauss övriga verk. I operan hör vi fyra huvudroller med tekniskt svåra sångpartier – två dramatiska sopraner, en Wagnertenor och en krävande baryton. De manliga rollerna sjunger i igenkännlig Strausstil medan de kvinnliga rollerna är främmande och skrämmande i sina klanger. Denna främmande klangvärld harmoniserar ändå med de annorlunda instrument som Strauss ville ha med i sin mastodontorkester och skapar en opera som charmerar och förbryllar.

 • Med säker hand dirigerar Kirill Petrenko ensemblen och i uppsättningens fyra huvudroller ser vi den stjärnstatusspådde amerikanske heldentenoren Clay Hilley som Kejsaren och den sydafrikanske trillingen Elza van den Heever är Kejsarinnan, hans fru utan skugga. Elzas hyllade övergång från sopran till mezzosopran har skapat många rubriker för sin rösts omfång, sin otroliga scennärvaro och tonernas silvriga klarhet. Den erfarne tyske bas-barytonen Wolfgang Koch är Wagnerspecialist och gör den gode, tolerante Färgaren Barak och hans fru Färgerskan, vars karaktär tydligen baseras på Richard Strauss fru, gestaltas av Iréne Theorin, vars starka dramatiska sopranstämma betvingar orkesterns toner.
  Kl 18.00. Handlingen i tre akter utspelar sig i ett mytiskt och exotiskt rike, de Sju Månbergens rike i de Sydöstra öarna med fem framträdande karaktärer, kejsaren, kejsarinnan och hennes amma, Barak den lågättade färgaren och hans fru. Den sjätte karaktären Keikobad, kung i andevärlden och far till kejsarinnan, sätter igång handlingen utan att synas på scen. Kejsarinnan är till hälften människa till hälften gudinna. Hon tillfångatogs av kejsaren i form av en gasell men förvandlade sig genom sin talisman till människa och då gifte sig kejsaren med henne. Kejsarinnan har dock ingen skugga vilket symboliserar hennes oförmåga att få barn. Keikobad deklarerar att om inte kejsarinnan får en skugga innan slutet av den tolfte månens tid skall hon återbördas till sin far i andevärlden och kejsaren förvandlas till sten. Den dramatiska jakten på skuggan är temat för operan.
  Hela handlingen speglar Hugo von Hofmannsthals favoritkoncept där man blandar grekiska filosofier om att antingen förstå och acceptera sitt öde eller fly från det. En slags självrening genom en prövande förändring och slutligen få förlösning genom påverkan från andra.
  Så sakteliga återkommer vi till den moderna världen och reser tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 5 Hemresa från musikens rike

  Efter en tidig frukost beger vi oss till Stuttgart för hemresan via Köpenhamn till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • De musikaliska höjdpunkterna på bra platser med högklassiga solister och Berlinfilharmonikerna
 • Vår ciceron Måns Tengnérs musikaliska kunskaper och lokala guider
 • Konstmuseet i Strasbourg
 • Stadspromenader i Baden-Baden
 • Gemytlig samvaro med likasinnade

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 2/4
Pris Från 29 990 kr
Enkelrumstillägg 4 460 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Stuttgart, via Köpenhamn t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på bra beläget mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • En lunch
 • En middag
 • Musikbiljetter till en kostnad av 6 100 kr (en opera i kategori 2, en konsert i kategori 2 och en konsertant opera i kategori 1)
 • Svensktalande musikciceron
 • Engelsktalande guider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Avresa till Stuttgart - ankomst och incheckning i Baden-Baden. Middag
Dag 2. Baden-Baden - konsertkväll på Festspielhaus med Berlinfilharmonikerna.
Dag 3. Strasbourg Museum of Modern and Contemporary Art - lunch - stadstur med båttur - operakonsert "Carmen"
Dag 4. Fri tid i Baden-Baden - Opera "Die Frau ohne Schatten" med bla Irene Theorin.
Dag 5. Hemresa via Köpenhamn

Boende

Fyra nätter på hotell Merkur, Baden-Baden 

Resesätt SAS
Valuta

Euro

Resans karaktär

Resans promenader i långsamt tempo på historiska kullerstensgator, stående och gående på visningar, busstransporter med musikinformation samt upplevelserika dagar kräver en normal grundkonditon och hela leder och knän för bästa upplevelse.

Deltagarantal

15 - 26

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boka din resa

2023-04-02 2023-04-06 29 990 kr SAS Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa
2023-04-02 2023-04-06 29 990 kr SAS Köpenhamn 3 Boka resa