Översikt

Res med SvD accent till Opera i Neapel och kultur längs Amalfikusten

Välkommen till färgstarka Neapel i en skimrande bukt, där dramatiska öar och magnifika världsarv ligger tätt och städerna storslaget belägna.

Njut av Italiens vackraste kuststräcka där du möts av doften av citron och gröna kryddor. Åsynen av det blåaste blå när Medelhavet tävlar mot himlen över öarna i Neapelbukten och Amalfikustens branta gröna kust. Under fem dagar rör vi oss genom magnifika miljöer under stadsrundturer i Ischia Porto och det kungliga Neapel samt Amalfikustens pärlor med Ravellos villor som Villa Cimbrone samt sjöfararrepubliken Amalfi.
Resan kröns av musikupplevelser med en klassisk konsert i den subtropiska trädgården La Mortella på Ischia samt av "körsbäret i tårtan", världens äldsta operahus ännu i bruk, Teatro San Carlo i Neapel. Här njuter vi av vår fantastiska världssopran Nina Stemme, Stuart Skelton och René Pape med flera som framför Richard Wagners "Tristan och Isolde".

Italienska måltider med likasinnade kryddar resan. Vårt boende är på familjära mellanklasshotellet Zi Carmela i Ischia Porto på Ischia samt fyrstjärnigt hotell NH Neapel Panorama på promenadavstånd från operahuset och gamla Neapels gallerior, piazzor och borgar. Vår musikciceron är Roger Wallén som leder resan tillsammans med engelsktalande licensierade guider.  

Program

 • Dag 1 Mot färgernas landskap Kampanien

  Vi reser med vår musikciceron mot Södern och möts av privat buss för resan mot Neapels hamn. Här färdas vi över Neapelbukten till ön Ischia, thermalbadens och societetens tummelplats, och den eleganta hamnstaden Forio, den andra största staden på Ischia. Här ligger vårt familjärt skötta mellanklasshotell Terme Zi Carmela. När vi kommer från båten tar vi vårt bagage en kort sträcka till fots. Vi bor här två nätter samt gör en intressant stadspromenad på eftermiddagen.

 • Forio är en bildskön stad perfekt inramad av öns högsta berg Epomeo och det kristallklara havet. Marinan, stranden och de vackra byggnaderna i pastelliga nyanser bidrar till dess skönhet. 1600-talskyrkan Santa Maria del Soccorso ståtar på udden i morisk stil och solnedgångarna över utkikstornen som byggdes för att spana efter arabiska sjörövare som Torrione ger Forio drömlik karaktär.
  Middag på hotellet.

 • Dag 2 Forio på egen hand – Giardino La Mortella – Klassisk konsert

  En härlig förmiddag vikt till egna aktiviteter och lunch på egen hand. De uppseendeväckande villorna på ön slås endast av den engelske kompositören sir William Waltons egendom La Mortella, idag ett subtropiskt växtparadis med över 800 arter växter i en kuperad vulkanisk miljö.

 • Så under sen eftermiddag samlas vi för en rundvandring i den fullkomligt underbara trädgården Giardino la Mortella, en moriskinspirerad trädgård som skapades på 1950-talet av den kände kompositören William och hans argentinska fru Susana, efter planritning av landskapsarkitekten Russell Page. Susana fortsatte under hela sitt liv att skapa nya rum i trädgården för att förverkliga sin vision. Vi har tid att njuta av trädgårdens många olika rum och den närmast vilda tropiska växtglädje som råder här. 

 • Vid sir Waltons egen favoritvy finner du hans monument. I trädgården kunde han få inspiration till sina musikaliska verk liksom lisa från den pockande omvärlden. Walton lät även bygga en liten konserthall för komposition och njutning - idag ger man konserter med unga lovande musiker. Tidig konsert i William Waltons konserthall. Retur till Forio och middag.

 • Dag 3 Smältdegeln Neapel – operakväll på Teatro San Carlo ”Tristan och Isolde”

  Farväl till gröna Ischia för färden över havet mot Neapel, där vi med buss gör en panoramatur i denna vackra stad. Vi passerar Teatro San Carlo, stadshuset, Piazza del Plebiscito och njuter av den vackra vyerna från Vomero. Neapel är Italiens tredje största stad efter Rom och Milano med omkring en miljon invånare men trots närheten till Rom är Neapel något helt annat och den speciella atmosfären går inte att ta miste om. Staden grundades av grekerna för 2.400 år sedan och det grekisk-romerska gatunätet är än idag fullt bevarat och utgör stadens gamla centrum.

 • Sedan några år tillbaka är gatunätet med på Unescos världsarvslista och i trånga sandstensgyllene gränder vajar tvätten för vinden och vesporna tutar medan Posillipohöjden ger staden ett annat ansikte med grönska och vackra vyer över bukten där lyxiga yachter ligger för ankar. I Neapel är havet och solen huvudperson, här skrevs "O Sole mio" och här bakades den första pizzan. Historiska bostadskvarter, kyrkor, borgar och palats från 1500-, och 1600-talen bredvid svarta moderna skyskrapor skapar en spännande stadsbild som kryddas av det livliga och livsbejakande syditalienska folklivet. Därefter installerar vi oss på vårt fyrstjärniga hotell NH Napoli Panorama centralt beläget i Neapels historiska kvarter. Gemensam lunch på hotellet.

 • Vi samlas strax för att promenera till Teatro San Carlo för Richard Wagners mästerverk "Tristan och Isolde" med vår egen Nina Stemme som Isolde. 
  Neapels San Carlo opera, den byggnad som är säte för den äldsta operascenen i världen som varit kontinuerligt aktiv sedan invigningen 1737. Här har alla stora italienska kompositörer drömt om att få visa sina mästerverk. Teatro San Carlos publik är kräsen och operaverksamheten är en viktig del av det sociala livet.

 • Kl 17.00. En tragisk kärlekshistoria står i centrum under kvällens föreställning. Tristan, som åtrår Isolde, har beordrats att föra henne som gemål till Cornwalls kung Marke och kan därför inte agera på sina brinnande känslor. Tristans känslor är besvarade; Isolde älskar honom men såras av hans motvilliga avvisande. Hennes kärlek är så stark att hon bestämmer att de ska dö tillsammans genom att tömma en bägare med gift. Vad de inte vet är att Isoldes kammarjungfru har bytt ut bägarens dödliga innehåll till en dryck som istället påverkar den som dricker med en oemotståndlig kärlek. Tristan och Isolde ser nu inget annat än varandra och oförsiktigt låter de känslorna ta över. Denna oförsiktighet leder dock till konsekvenser som gör att deras kärlek kan bli verklighet först i döden. Efter en stark uppsättning solister med Nina Stemme som Isolde, brittiske heldentenoren Stuart Skelton som Tristan, världsbasen René Pape som kung Marke, Brian Mulligan som Kurwenal och Okka von der Damerau i rollen som Brangäne. Föreställningen är fyra timmar med två pauser.
  Vi promenerar hem från operan till vårt hotell.

 • Dag 4 Amalfikustens pärlor

  Amalfikusten var redan på 1800-talet i fokus hos konstnärer, författare och poeter som Byron, Shelley och Goethe. Mer eller mindre kultiverade adelsmannagossar på Grand Tour gjorde karaktärsdanande och inspirerande utbildningsresor längs en blånande gudomligt vacker kustlinje till kulturstäder som Neapel, Amalfi och Ravello.

 • Vi färdas slingrande bergsvägar till Ravello där vi promenerar runt och lyssnar till historiens vingslag. Vi vandrar till Villa Cimbrones stora parkliknande trädgård där de sista sommarblommorna fortfarande kämpar för att tävla med solen, havet och himlen i starkaste färg. Trädgården omdesignades till stor del under 1900-talets start med ovärderlig assistans av Vita Sacksville-West. Här fann den kända Bloomsburygruppen inspiration under sina samkväm och längs den långa centralvägen som leder till utsiktsterrassen kom Cosima och Richard Wagner ridande en majdag 1880.

 • Grannpalatset Villa Rufolo med sina klätterväxtklädda stenväggar grundlades på 1200-talet och dess grönskande omgivningar inspirerade Richard Wagner på 1880-talet till kompositionen av operan "Parsifal". För i sin dagbok skriver Cosima Wagner; "En lugn frukost och hästritt upp till Ravello; ord kan inte beskriva dess skönhet. I Ravello fann vi Klingsors trädgård..."
  Dirigent Leopold Stokowski och Greta Garbo flydde undan kändisskapets bojor här uppe, där utsiktsplatsen med marmorstatyer kallas "den oändliga vyn, Belvedere dell'Infinito".

 • Efter Oändlighetens panorama över Amalfikustens citroner, terrassodlingar, det skimrande blå havet och kustlinjens taggiga bergsrygg tar vi oss nedför kustens branter ned till forna havsrepubliken Amalfi där det finns tid att strosa runt och beundra den storslagna katedralen i randigt svart och vitt.
  Därefter retur till Neapel och en trevlig avskedsmiddag.

 • Dag 5 Neapel - Sverige

  Efter frukost finns tid att utforska Neapel på egen hand och du kan förvara bagaget på hotellet, tills det är dags att färdas till flygplatsen och påbörja kvällsflygningen hem till Sverige via ett flygplansbyte i Tyskland

Resans höjdpunkter

 • Båtturen ut till Ischia med trädgården La Mortella och konsert
 • Vistelsen i gamla Neapel med tid på egen hand.
 • Operaföreställningen med Nina Stemme på det historiska operahuset Teatro San Carlo - världens äldsta operahus som ännu är i bruk.
 • Amalfikustens pärlor Ravello och Amalfi - mot en blånande horisont

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 28/10
Pris Från 25 990 kr
Enkelrumstillägg 2990 kr
I priset ingår
 • Flygresa Stockholm – Neapel, via Tyskland t/r,
 • Flygavgifter
 • Fyra nätter på tre- och fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Transporter med buss och båt samt besöksmål enligt program
 • Entréer och visningar enligt program
 • Fyra bufféfrukostar
 • En lunch med vin/vatten/kaffe
 • Tre middagar med vin/mineralvatten/kaffe
 • Stadsskatt Ischia och Neapel
 • En konsertbiljett
 • En operabiljett på parkett (kostnad 1 800 kr)
 • Svensktalande musikciceron
 • Engelsktalande licensierade guider

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst Neapel, färja till Ischia med två nätter här. Middag. 
Dag 2. Fri förmidag i Forio - Besök i La Mortella med konsert. Middag.
Dag 3. Båt till Neapel. Panoramatur och lunch. Operakväll med "Tristan och Isolde". 
Dag 4. Kulturdag längs den förtrollande Amalfikusten med Amalfi och Ravellos trädgårdar. Middag.
Dag 5. Fri tid i Neapel, flyg från Neapel till Stockholm via Tyskland.

Boende

Två nätter på Terme Zi Carmela, ett charmigt familjedrivet mellanklasshotell i Forio Ischia samt två efterföljande nätter på fyrstjärniga NH Panorama, 700 meter från hamnen och belägen mellan rådhuset och Spaccanapoli-området

Resesätt Lufthansa
Deltagarantal

Min 20 personer max 30 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Hela leder och knän borgar för en fin reseupplevelse med stadspromenader och trädgårdspromenader i lugnt tempo men med mycket ojämnt underlag och uppför (I Ravelllo). 

Boka din resa

2022-10-28 2022-11-01 25 990 kr Lufthansa Stockholm, Arlanda 2 Boka resa