Översikt

Stjärnglans i Musikens Verona

Följ med till Romantikens och Musikens stad Verona! Varje sommar vallfärdar tusentals historie- och musikälskare till den tvåtusenåriga Arenan där världsstjärnorna har tindrat sedan 100 år!

Innanför Arenans antika murar under en sammetssvart stjärnhimmel glimmar världsstjärnor under tre aftnar i rad - Anna Netrebko i "Turandot", Placido Domingo som under en egen Gala-afton framför sina mest bejublade arior, samt det världsberömda paret Roberto Alagna och Aleksandra Kurzak i det hyllade dubbelnumret "Cavalleria Rusticana" och "Pagliacci".

Det är sällan operafestivalen i Verona kan bjuda på en så stjärnspäckad ensemble som här i slutet av juli. Placido Domingo gjorde premiär på Arenan i Verona år 1969 i just Turandot så på ett vis är den musikaliska kombinationen på resan är nästan som en cirkel som sluter sig!
Vår vistelse i Verona är naturligtvis koncentrerad runt de tre operakvällarna men vi kommer även att få uppleva konst, arkitekturen samt god mat och vin från de världsberömda distrikten Valpolicella och Franciacorta - låt oss säga en resa för finsmakare!

Vår första kväll under stjärnorna blir tillsammans med Anna Netrebko och hennes man Yusif Eyvazov i den undersköna operan "Turandot" av Puccini. En klassiker och Giacomo Puccinis sista verk. Puccini hann inte fullborda tredje akten före sin död 1924 och hans arvingar utsåg Franco Alfano att avsluta operan som hade premiär på La Scala i Milano 1926.
Placido Domingo öser ur sin personliga skattkista under en kväll då Arenan hyllar denne man med lång och omfångsrik karriär. Vår stjärneskapad avrundas med Roberto Alagna och Aleksandra Kurzak som uppträder i den omtyckta och här helt nyproducerade versionen av Mascagnis "Cavalleria Rusticana" och Leoncavallos "Pagliacci"
Vår omtyckta ciceron är Helen de Barros, bosatt i regionen och hon lotsar oss genom historia, seder och bruk tillsammans med licensierad stadsguide. Vårt boende är fina fyrstjärniga Hotel indigo Grand Hotel des Arts i centrala Verona, ca 10 minuters promenad från Arena di Verona.

Boka din resa

2021-07-28 2021-08-01 32 990 kr Lufthansa Stockholm Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1 Sverige - Verona

  Ankomst till Venedig och på flygplatsen möter vår reseledare Helen de Barros som tar oss med till vårt hotell i centrum av Verona.
  Efter incheckning lite tid för kanske siesta eller en promenad. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 2 Vackra Verona - Operakväll med Anna Netrebko i "Turandot"

  Efter frukost beger vis oss tillsammans med Helen på en guidad promenad i den gamla stadskärnan i Verona med sina vackra torg och pittoreska gränder. Här finns många välbevarade arkitektoniska minnesmärken och byggnader som vittnar om stadens storhetstid under 1200- och 1300-talen. Mycket av den medeltida atmosfären finns kvar och vid familjen Capuletis palats ser vi Julias balkong.

 • Piazza delle Erbe, grönsakstorg under medeltiden, ligger på platsen för romarnas forum och Piazza Bra domineras av Arena di Verona, den romerska amfiteatern där operaföreställningarna äger rum. Den var en av de största under romarriket och idag är den tredje största i Europa – bara Colosseum i Rom och amfiteatern i Capua var större. Amfiteatern färdigställdes år 30 e Kr men förstördes till stor del i en jordbävning och brand år 1117. Då låg arenan utanför stadsmurarna och dess gladiatorspel lockade folk långt från staden.

 • Amfiteatern kunde härbärgera 25.000 åskådare och dess elipsformade yttre fasad byggdes ursprungligen av vit och rosa kalksten från Valpolicella. Idag återstår endast två våningar. Efter den stora jordbävningen användes dess sten som byggnadsmaterial för återuppbyggnad. Under renässansen började man försöka att återigen använda den som en teater. När man ser de ursprungliga valvbågar som finns kvar, kan man föreställa sig hur arenan en gång sett ut med en höjd på över 30 meter.
  Lunch på egen hand samt eftermiddagen för egna aktiviteter före vi intager vår tidiga middag i väntan på att intaga våra platser i god tid på Arenan och kvällens föreställning med Anna Netrebko.

   

 • Kvällen bjuder på Giacomo Puccinis sista operaverk "Turandot". Turandot kan liknas vid ett hypnotiskt drömspel och är en storslagen berättelse om död, galenskap, passion, kärlek och makt. Librettot är baserat på en gammal saga, ursprungligen från Främre Orienten, som handlar om den vackra och grymma prinsessan "Turandot". En av de mest berömda av alla operaarior är dess "Nessun dorma" – "Ingen skall sova". Skälet är den skräck och terror som den vackra men grymma isprinsessan Turandot sprider bland kejserliga Pekings giftaslystna män som friar till henne och som måste besvara tre gåtor korrekt för att undvika halshuggning innan solnedgången. Vi följer prins Calafs försök att gissa rätt och den trogna slavflickan Liùs offer för den eviga kärleken.

 • Kvällens dirigent är Jader Bignamini, prinsessan Turandot gestaltas av Anna Netrebko och den förhoppningsfulle friaren prins Calaf av hennes man Yusif Eyvazov. Chris Merrit gör rollen som kejsare Altoum, Riccardo Fassi är Timur och slavinnan Liù är Ruth Iniesta. Den magnifika uppsättningen är signerad Franco Zefirelli och dräkterna är skapade av Oscarsbelönade Emi Wada.

 • Dag 3 La Valpolicella & Placido Domingo

  I behaglig tid efter frukost hämtar buss och vi beger oss till det närliggande världsberömda vindistriktet Valpolicella med sitt flaggskepp Amarone som vi placerar främst på parkett!
  I byn Sant'Ambrogio di Valpolicella ligger den historiska vingården Serego Alighieri.
  Denna gård ägs sedan 21 generationer av grevefamiljen Alighieri som är släkt i rakt nedstigande led till poeten Dante Alighieri som levde på 1300-talet.
  Förutom en djupdykning i historien så ska vi förstås smaka på deras goda viner i kombination med en välsmakande lunch.

 • I fonden av böljande gröna kullar bland vingårdarna i Valpolicella reser vi åter till Verona för att förbereda oss inför Galakvällen på Arenan med Placido Domingo. Kl 21.00 inleds galakonserten.

 • Dag 4 Verona på egen hand - Operakväll "Cavalleria Rusticana" och "Pagliacci"

  Den morgonpigge upplever när underbara Verona "vaknar" vid soluppgången! Många historiska italienska städer har en speciell charm tidigt på morgonen med den uppstigande solen bakom horisonten som inbjuder till en ny dag och nya upplevelser. Gatorna är fortfarande tomma och man insuper den ljumma luften och lyssnar på stadens naturliga ljud, utan trafik och annat gatubuller. Detta gäller verkligen historiska Verona!

 • Den äventyrslystne tar kanske en tur till den närliggande Gardasjön, Italiens största sjö. Här lockar kanske en båttur eller till och med ett avsvalkande dopp.
  Föredrar du att stanna kvar i Verona så varför inte ta en promenad till trädgården Giardini Giusti som ligger ett kort stycke utanför centrum. Trädgården anlades på 1500-talet och är en grön oas med en stor variation av växtlighet.
  Veronas centrum inbjuder förstås till promenader, museibesök och shopping.

 • Vi sammanstrålar på kvällen för en tidig middag och så väntar oss en nyproduktion med idel erfarna stjärnsolister i två passionerade syditalienska draman, kortoperorna "Cavalleria Rusticana" och "Pagliacci", två verk som representerar den veristiska stilen inom operan med verkliga människors sorger och öden – ofta från de lägre samhällsklasserna. En stil som blev en reaktion mot romantiken och Wagner. Pietro Mascagnis "Cavalleria Rusticana" – eller "På Sicilien", är ett invecklat svartsjukedrama som utspelas under påsken i en liten siciliansk by under sent 1800-tal. Svartsjukebenägna Santuzza och Turridu är ett par utan att vara gifta, vilket i sig är en skandal i byn. Turridu verkar ha svårt att glömma sin Lola som han var tillsammans med innan en resa, men som nu är gift med Alfio. När Alfio får reda på att Turridu fortfarande är kär i Lola blir även han vansinnigt svartsjuk.

 • Neapelfödde Ruggiero Leoncavallos mest kända opera är "Pagliacci" – eller "Pajazzo", som utspelar sig i Montalto i Kalabrien år 1865. Man väntar denna marknadsdag på ett resande teaterfolk som ska spela det traditionella dramat "Pagliacci". Bakom uppträdandet och clownen Canios skratt utspelar sig en verklighet med förbjuden kärlek, svartsjukedrama och Canios hustru Neddas längtan efter frihet tillsammans med sin riktiga kärlek.
  Kvällens dirigent är Marco Armiliato. Stjärntenoren Roberto Alagna gör rollerna Turiddu i Cavallerian och Canio i Pagliacci. Aleksandra Kurzak är Santuzza i Cavallerian och Nedda i Pagliacci. Ambrogio Maestri är Alfio i Cavallerian och Tonio i Pagliacci med flera.

 • Dag 5 Konst och vin i Franciacorta vid Iseo-sjön - hemresa

  Vi checkar ut från vårt hotell och efter en timmas bussresa når vi byn Cellatica där vi får nöjet att besöka Fondazione Paolo e Carolina Zani, som nyligen öppnades för besökare. Familjen Zanis egendom omgärdas av en vacker park mot Brescia stad och den blånande Iseosjön. Här finns ett litet konstmuseum med de objekt som Paolo Zani samlade under trettio år för att kunna njuta av konstens skönhet hemma, såsom målningar av konstnärer som Tiepolo och Canaletto, vackra statyer och möbler från 1700-, och 1800-talen, värdefulla vaser och andra inredningsobjekt.
  Paolo Zani sökte efter det fulländade och vackra under sin livstid och huset som uppfördes på sjuttiotalet är ritat med modell av en romersk boning med en magnifik pelargång som leder till konstmuseet. Vi njuter även av trädgårdens slingrande vägar mellan papyrus, Libanoncedrar, japanska pagodaträd, bonsai och agave. Vid trädgårdens suggestiva nympheum finns en speglande damm med koi-karpar och näckrosor. 

 • I vindistriktet Franciacorta produceras några av Italiens bästa mousserande viner som, enligt många, är oförskämt okända och i klass med fransk Champagnen, om inte bättre. År 1995 blev Franciacorta Italiens första DOCG för mousserande viner framställda enligt den traditionella metoden. Här vid den storslaget, märkligt okända, Iseosjön, finns gynnsamt belägna vinfält. De producerar högkvalitativa mousserande viner gjorda av samma druvor som skapar fransk Champagne, - Chardonnay, Pinot blanc och Pinot noir. Men i området odlas även knappt 10% Erbamat, en antik, vit druva som kommer från provinsen Brescia. Vi besöker en välrenommerad vingård som ligger en bit inåt land vid den lilla staden Capriolo. Här residerar familjen Lantieri, vinskapare av rött, vitt, rosé och mousserande Franciacorta DOC/DOCG. Vi besöker vinkällaren, och äter en lunch bestående av lokala specialiteter och till det gårdens egna viner. Delar av gården och restaurang är inhyst i adelsfamiljens Lantieri de Paraticos palats. Lantierifamiljen med anor sedan drygt 1.000 år, kom från Brescia men flyttade sedermera till Franciacorta och byn Paratico. Enligt traditionen ska ingen mindre än Dante Alighieri som vi fick "stifta bekantskap med" häromdagen, ha funnit sitt härbärge under en tid i slottet.
  Därefter styr vi kosan mot Venedig varifrån vår hemresa startar på kvällen via Tyskland.

Resans höjdpunkter

 • De tre operaföreställningarna med operavärldens största stjärnor
 • Historiska Veronas vackra gränder, Arenan och ljumma kvällar under stjärnorna
 • Vår kunniga ciceron
 • Konsten vid Iseo-sjön
 • Vingårdsbesöken i Valpolicella och Franciacorta
 • Gemensamma måltider med vin och vatten i gott sällskap av likasinnade

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 28/7
Pris Från 32 990 kr
Enkelrumstillägg 7 890 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Venedig via Tyskland, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt, centralt beläget hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostbuffér
 • Två luncher med vinprovning
 • Tre middagar med vin/vatten
 • Tre operor (kostnad ca 4.950:-)
 • Hotellskatt
 • Engelsktalande lokalguide
 • Svensk ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Verona. Gemensam middag.
Dag 2. Stadspromenad - gemensam middag. Operakväll med "Turandot"
Dag 3. Vingården Alighieri i Valpolicella - lunch och vinprovning - Operakväll med Placido Domingo.
Dag 4. Verona på egen hand - gemensam middag - Operakväll "Cavalleria Rusticana/Pagliacci".
Dag 5. Konst vid Iseosjön och vin i Franciacorta med lunch - Hemresa

Boende

Fyra nätter på fyrstjärniga hotellet Indigo Grand Hotel des Artes i centrala Verona, med ca 10 minuters gångpromenad till den antika Arenan.

Resesätt Lufthansa
Resans karaktär

Normal grundkondition, bekväma promenadskor och hela leder krävs för en trivsam reseupplevelse. Stadspromenader och vingårdsbesök äger rum på varierat underlag med nivåskillnader.

Deltagarantal

Minimum 15 personer - max 20 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Efter 27 år med otaliga resor till Verona har vi valt biljetter till Arenan av kategori "Primo Settore Verdi", numrerade platser centralt på gradängerna med låga ostoppade plåtsitsar, arm- och ryggstöd. Här upplevs arenans scenografi och musik på ett fint sätt och du som önskar kan hyra sittkuddar på arenan mot ca 3-5 euro.

I dessa tider har vi säkerställt en 50-sätesbuss och begränsar antalet resenärer till max 20 personer. I övrigt följer vi de eventuella restriktioner som den italienska staten eller regionen fastställt för säkert resande.