Översikt

Stjärnglans i operans Milano och Rom

Två av världens absolut främsta operasolister finns på plats i Italien under den vackra vårmånaden mars! Jonas Kaufmann sjunger rollen som Calaf i en konsertant ”Turandot” i Rom och Anna Netrebko gör huvudrollen i Adriana Lecouvreur på världens mest välklädda operahus La Scala i Milano – följ med och njut!

 

Nattvardens och modets stad Milano – elegant maktcentrum som engagerar alla italienare och belägen i en av landets rikaste regioner Lombardiet. Mode, mat, fotboll och konst berikar såväl stadens invånare som entusiastiska besökare vars magnifika katedral är landets största och allra förnämsta exempel på italiensk gotik.
Milano stoltserar med ett av världens mest kända operahus, även det kanske allra striktaste och mest skandalomsusade. Teatro alla Scala byggdes ovanpå ett nerbrunnet operahus och invigdes 1778. De välbeställda Milanoborna hade abonnemang på parkett och i loger, men för att även icke välbeställda stadsbor skulle kunna njuta av opera så byggdes de s k Loggione, ståplatserna längst upp ovan logerna. I alla tider har denna ståplatspublik skapat stjärnor eller orsakat fiaskon efter sina högljudda reaktioner på operaföreställningarna. I tider då de flesta operahus undviker klädkod så går La Scala mot strömmen och kräver kavaj med slips. Här upplever vi dess högtidliga atmosfär bland finklädda besökare på bra platser under Francesco Cileas opera "Adriana Lecouvreur" i David McVicars regi med stjärnsopranen och Polarprisvinnare Anna Netrebko i huvudrollen..
I Milano passar vi på att njuta av Leonardo da Vincis berömda muralmålning "Nattvarden" i kyrkan Santa Maria delle Grazie, besöker den magnifika katedralen samt La Scalas eget museum. Mellan Milano och Rom tar vi tåget för snabbaste och bekvämaste transport.

Världens kanske vackraste huvudstad – den eviga staden Rom, staden vars atmosfär och puls är unik med den harmoniska blandningen av modernt, aktuellt, skönt och antikt. Vi bjuder in till kultur i form av intressanta stadspromenader i drottning Kristinas fotspår samt en enastående möjlighet att lyssna till världens främste tenor Jonas Kaufmann i en konsertant roll som Calaf med världens kanske mest älskade aria "Nessun dorma". Sondra Radvanovsky sjunger rollen som prinsessan Turandot, bland flera kända solister. Konserten äger rum på moderna Auditorium Parco della Musica som ritades av arkitekten Renzo Piano, invigt 2002.
Rom inviterar oss även till egna strövtåg med kulturminnen från stadens grundande på 700-talet f Kr till idag med en nästan overklig känsla av att befinna sig i ett öppet, levande museum när man flanerar omkring i bland tusenåriga monument och livliga, genuina och pittoreska bostadskvarter där livet pågår nästan hela dygnet om.
Under våra dagar i Rom ska vi se ståtliga kulturskatter, rikt utsmyckade kyrkor men även njuta av de enklare ingredienserna av den eviga stadens mindre torg och gator där trafiken är minimal för lugna promenader. Under resan bor vi bekvämt på fyrstjärniga hotell Cavour i Milano samt fyrstjärniga, charmiga hotell Ponte Sisto i Rom. Vår uppskattade och kunniga ciceron i Milano är Helen de Barros samt för Rom-delen kunniga Brita Olsson.

Boka din resa

2022-03-08 2022-03-13 35 500 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa
2022-03-08 2022-03-13 35 500 kr SAS Köpenhamn 2 Boka resa

Program

 • Dag 1 Stockholm - Milano

  Vid ankomst till Milanos flygplats möts vi av vår ciceron och privata buss för att resa till stadens centrum där vi checkar in på omtyckta fyrstjärniga hotell Cavour för två nätter i Milano. Efter tid för lunch på egen hand så möter vår ciceron i hotellets reception för en intressant stadspromenad och besök på vissa av Milanos vackra sevärdheter, som den imponerande gotiska katedralen och ser det kungliga slottets fina fasader samt shoppinggallerian Vittorio Emanuele stilsäkra siluett i glas och stål. Vi gör ett intressant och uppskattat besök på operahuset La Scalas fina museum.
  Samling på hotellet för promenad till vår middagsrestaurang.

 • Dag 2 TMilano – Nattvarden – Operakväll ”Adriana Lecouvreur”

  Under förmiddagen är det tid att utforska kulturstaden på egen hand. De många konstmuséerna, modeshopping eller varför inte ett besök i det nyöppnade Pavarotti Museum beläget helt nära katedralen?
  Under dagen har vi även ett besök inbokat att se den hänförande "Nattvarden" i kyrkan Santa Maria delle Grazie, Leonardo da Vincis muralmålning från slutet av 1400-talet. Det handlar om ett kort besök på tjugo minuter eftersom många står i kö för att få se detta mästerverk. Vi kan inte heller exakt säga vilken tid vi får komma in förrän närmare inpå avresa.
  Lunch och middag på egen hand innan vi beger oss till Teatro alla Scala.

 • Kl 20.00. På centrala platser i loger ser vi Francesco Cileas verismo-opera "Adriana Lecouvreur" i fyra akter.
  Den verkliga Adrienne Lecouvreur var en av 1700-talets mest firade franska skådespelerskor. Hon var älskarinna till Moritz, greve av Sachsen, och hennes alltför tidiga död skapade falska rykten om att hon bragts om livet i en kärleksintrig. Det gav i sin tur näring till en populär teaterpjäs om det skabrösa livet bakom teaterkulisserna, skriven av Scribes, vars handling Francesco Cilea tar upp i sin opera. Cileas förebilder var Massenet och Puccini, med hans Adriana Lecouvreur blommade denna lätta, eleganta, humoristisk ton i senromantisk opéra comique-stil. Känslosamma arior och realism kompletterar operan där varje roll ges en karaktäristisk musikalisk profil. Ryska skönsjungande världssopranen Anna Netrebko gör rollen som Adriana, hennes man Yusif Eyvazov gestaltar Maurizio. Erfarne och levnadsglade italienske bariton Ambrogio Maestri har rollen som Michonnet

 • Dag 3 Milano på egen hand - tågresa till den Eviga staden

  Idag är det dags att checka ut och lämna nordens pärla Milano men först ges några timmar på egen hand i staden för att upptäcka dess sevärdheter. Promenad till centralstationen för tåget till Roma Termini station. Ha ditt bagage i en lätthanterlig rullväska som du kan lyfta ombord på tåget. En behaglig resa om drygt tre timmar och när vi rullar in på Roma Termini möter vår kulturciceron för Romvistelsen, Brita Olsson, med vår buss. Transport till fina hotel Ponte Sisto för tre nätters vistelse här. Gemensam middag.

 • Dag 4 Drottning Kristinas Rom

  Den tredje stjärnan i Italien är vår egen drottning Kristina som många svenskar inte riktigt förstår vilken status hon hade. Delar av våra två dagar i Rom ägnar vi därför åt intressanta promenader i hennes spår. Vi inleder med den bombastiska Peterskyrkan.
  Vatikanen och Peterskyrkan är den plats där prinsen bland apostlarna, Petrus, led martyrdöden genom att korsfästas på ett upp och ner vänt kors. Petrus' grav är belägen under högaltaret i Peterskyrkan och hit kommer pilgrimer från hela världen i tusental varje år för att beundra barockarkitekten Gian Lorenzo Berninis baldakin. 

  Petersplatsen är ett 1600-talsverk av Bernini och dess kolonnad för oss likt omfamnande armar fram till Peterskyrkan, där vi bl.a. ser sarkofagen med Kristinas stoft i den påvliga kryptan och ett epitafium över drottningen utfört 1701 av Carlo Fontana. I sitt testamente uttryckte Kristina sin önskan om en enkel begravning i Pantheon men hennes vän och beskyddare, kardinal Azzolino, bestämde att hon som första främmande stadsöverhuvud skulle vila jämsides med de katolska påvarna.

 • När man besöker Peterskyrkan så slås man av dess oändliga skönhet och storslagenhet med otaliga konstverk av ett flertal kända konstnärer och inte minns den andliga prägeln när man befinner sig i katolicismens högborg.
  Vi gör sedan en fin promenad utmed floden Tibern för att nå Palazzo Corsini.
  Palazzo Corsini uppfördes efter ritningar av Ferdinando Fuga för familjen Corsini mellan 1730-1740. Palatset ligger vid foten av kullen Gianicolo och utgör en utbyggnad av Palazzo Riario, som mellan 1659-1689 var bostad för drottning Kristina av Sverige. Vi vet hur det såg ut i så gott som varje rum av hennes palats, eftersom Tessin d.y. noggrant antecknat hur hennes konstverk var placerade. Redan under sin tid i Sverige var drottningen livligt intresserad av teater och den påvlige arkitekten Carlo Fontana lät uppföra en teater för henne i Palazzo Riario. I Herrens år 1674 var Kristina en av de ledande kulturella personerna i Rom och grundade en litterär akademi med namnet Accademia Reale. Den kom att bli ursprung till vår tids Accademia dei Lincei, som idag har sitt säte i Palazzo Corsini. Under Kristinas tid samlades Roms societet i akademin för att diskutera nya idéer, upptäckter och filosofi samt för att uppmuntra konstnärer och musiker. Dessa möten avslutades med en konsert, där nyskriven musik skulle spelas. Drottningen var beskyddare och mecenat för kompositörer som Alessandro Scarletti och Arcangelo Corelli. När drottning Kristina avled i palatset på morgonen den 9 april 1689 begravdes hon i Peterskyrkan.
  Gemensam lunch i Trastevere, där vi befinner oss, och resten av dagen på egen hand.

 • Dag 5 Palatsens Rom - Operakonsert "Turandot"

  Vi gör en vacker promenad och passerar berömda platser och torg såsom Piazza Farnese med sitt magnifika Palazzo Farnese där drottning Kristina bodde under några år när hon kom till Rom år 1655. Den franska staten införskaffade palatset år 1908 och det är idag Frankrikes ambassad i Italien. Palatset är en förebild för norra längan av Stockholms slott.
  Vid Piazza Farnese ligger även Birgittaklostret, inrymt i ett hus som donerades till den sedermera heliga Birgitta i mitten av 1300-talet när hon flyttade från kardinalspalatset vid kyrkan San Lorenzo in Damaso. I sitt nya hus på Piazza Farnese bodde Birgitta under resten av sitt liv tillsammans med dottern Katarina.

 • Den storslagna Piazza Navona domineras av fontäner och barockkyrkan S. Agnese in Agona med sin konkava fasad, kupol och tvillingtorn, vid Piazza della Rotonda ståtar Pantheon, alla gudars tempel, en välbevarad byggnad som varit i funktion alltsedan den uppfördes år 27 f Kr av konsul Marcus Vipsanius Agrippa. Idag är Pantheon en Mariakyrka där Rafael och flera av Italiens kungar av huset Savojen ligger begravda. Pantheon har under årens lopp inspirerat världsberömda arkitekter, inte minst renässansmannen Andrea Palladio.
  Gemensam lunch och eftermiddagen till egen disposition.

 • Vi samlas för att med buss beger vi oss sedan till stadsdelen Parioli och Auditorium Parco della Musica där vi ska få uppleva Puccinis klenod "Turandot".
  Auditoriet ritades av arkitekten Renzo Piano och invigdes år 2002 och är en av de största anläggningarna i Rom med många föreställningar under året av olika slag samt föregår här även den internationella filmfestivalen som går av stapeln varje år i oktober.

 • Kl 20.30. "Turandot" är Puccinis sista opera där han inte hann fullborda tredje akten innan sin bortgång. En storslagen berättelse om död, galenskap, passion, kärlek och makt. Librettot är baserat på en gammal saga, ursprungligen från Främre Orienten, som handlar om den vackra och grymma prinsessan "Turandot". Puccini förlade handlingen i Peking. Från fjärran länder kommer friare som ämnar gifta sig med prinsessan. För att få hennes hand säger lagen att de måste svara rätt på "Turandots" tre gåtor och besvaras de fel ska de halshuggas. Prins Calaf befinner sig i Peking där han får se den gudomligt vackra prinsessan "Turandot" och blir förälskad i henne. Trots varningar från hans fader Timur, dennes slavinna Liu samt av de tre hovmarskalkarna så antar han utmaningen. Denna föreställning är konsertant men stjärnrösterna som förtrollar oss är Jonas Kaufmann som prins Calaf, Sondra Radvanovsky är prinsessan Turandot, tjänarinnan Liù sjungs av Ermonela Jaho, erfarne basen Michele Pertusi är Timur och kejsare Altoum gestaltas av Michael Spyres.
  Retur till vårt hotell efter föreställningen.

 • Dag 6 Rom - Sverige

  Efter en lugn morgon är det dags att ta oss hem från det vackra musiklandet Italien och åter hälsas av marssolen i Sverige. Transport till Roms flygplats och hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Två av världens nu främsta operasolister - Anna Netrebko och Jonas Kaufmann
 • Promenader i den eviga staden, i drottning Kristinas fotspår
 • Nattvarden och stadspromenad i Milano

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 8/3
Pris Från 35 500 kr
Enkelrumstillägg från 5 390
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Milano Malpensa och Rom – Stockholm, via Köpenhamn ELLER
 • Köpenhamn - Milano, Rom - Köpenhamn
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter på fyrstjärniga hotell del i dubbelrum
 • Hotellskatt
 • Fem frukostar
 • Två luncher med vin, vatten
 • Två middagar med vin, vatten
 • En opera på parkett eller centrala platser i loger
 • En operakonsert på parkett
 • Svensktalande historiska guider
 • Hörsnäckor under utflykter
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst Milano - Stadspromenad med La Scalamuseet - middag.
Dag 2. Egen tid i Milano - Nattvarden - operakväll "Adriana Lecouvreur".
Dag 3. Egen tid i Milano - tåg till Rom - middag.
Dag 4. Vatikanen Peterskyrkan - i drottning Kristinas spår - Palazzo Corsini.
Dag 5. Piazza Farnese - Piazza Navona - Pantheon - Operakonsert "Turandot".
Dag 6. Hemresa

Boende

Två nätter på fyrstjärniga Grand Hotel Cavour, Milano
Tre nätter på fyrstjärniga Hotel Ponte Sisto, Rom 

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Observera att för bästa behållning av resan krävs normal grundkondition för promenader på ojämnt underlag och trappor i historiska städer.