Översikt

Stjärnglans på San Carlo i Neapel med SvD accent

Möt våren vid Italiens berömda västkust som lockar med musik i världsklass, historia på Pompeji och finkultur på världsberömda konstmuseet Capodimonte i trendiga Neapel.

Njut av en stjärnbeströdd ensemble med bland andra tenoren Jonas Kaufmann, Anita Rachvelishvili, Anna Netrebko och Ludovic Tézier i Ponchiellis opera ”La Gioconda”, en grandios historia med tårar och vällust. 
I blåregnets tid stävar vi med båt från den gamla havsrepubliken Amalfi med sin tvärrandiga imposanta katedral, strosar under pergolan i Ravello där Amalfikustens djupblå hav möter oss med Capris siluett i horisonten. Vi får lära mer om områdets flertusenåriga historia, såväl under en guidning på romarnas Pompeji med ständigt nya fynd, som på Bourbon-kungarnas jaktvilla där många av konsthistoriens främsta verk har samlats i Capodimonte-museet. Tillsammans med vår kunniga och omtyckta guide, Anna Rudh, njuter vi skönheten i en blåskimrande bukt där dramatiska öar och magnifika världsarv ligger tätt och städerna storslaget belägna. Bekvämt boende på fyrstjärniga hotell där Neapelbukten möter Sorrentohalvön samt i centrala Neapel. Härliga måltider med likasinnade kryddar resan.

Program

 • Dag 1 Från mörka Nord till färgernas landskap Kampanien

  Vi reser mot Södern och möts av Anna och privat buss vid Neapels flygplats. Vi reser härifrån direkt bakåt i tiden för besöket på Pompeji. Under Annas kunniga ledning gör vi ett rörande och levande besök i Pompeji, som begravdes vid Vesuvius utbrott 79 e.Kr. I ett brev till historikern Tacitus beskriver ögonvittnet Plinius d.y. hur han såg ett konstigt fenomen växa fram över Vesuvius: ett jättelikt mörkt moln format likt en tall kom upp från bergets mun. 

 • Stadens liv stannade upp och då vi vandrar bland Pompejis gator, tempel, torg, tavernor, termer och teatrar så får vi intrycket av att det skedde alldeles nyligen. En otrolig upplevelse där vi lär känna invånarnas dagliga liv, matvanor, vardag och förströelser.
  Inkvartering på vårt fyrstjärniga hotell Stabia i Castellamare di Stabia för två nätter.
  Under kvällen väntar en gemensam trerättersmiddag med ett glas vin.

 • Dag 2 Amalfikusten i blåregnets tid

  I april tävlar blåregnet på Villa Cimbrone med himmel och hav i färgstyrka. Amalfikusten var redan på 1800-talet i fokus hos konstnärer, författare och poeter som Byron, Shelley och Goethe. Mer eller mindre kultiverade adelsmannagossar på Grand Tour gjorde karaktärsdanande och inspirerande utbildningsresor längs en blånande gudomligt vacker kustlinje till kulturstäder som Neapel, Amalfi och Ravello.

 • Vi färdas slingrande bergsvägar till havets Amalfi – en av de vackra städerna som klättrar längs bergväggarna i ett dramatiskt landskap. Den som kommer till Amalfi för första gången har svårt att förstå att dagens stad med drygt 5.000 invånare en gång i tiden var den första av Italiens fyra sjörepubliker med stor handelsflotta. Amalfi konkurrerade om makten över Medelhavet med Genua och Venedig och dess storhetstid kulminerade på 1000-talet. Staden domineras av den mäktiga svart-vitrandiga Sant´Andreakatedralen som började byggas redan på 800-talet.

 • Härifrån tar vi en kort båttur längs den blåande kusten för att ankomma till den livliga staden Maiori. Buss tar oss upp med storslagna vyer mot Scala, tvillingbyn till mer kända Ravello för en trevlig gemensam lunch. Härliga vyer över citronlundar, fikon och den blå horisonten möter oss när vi besöker Ravello för promenader i denna bildsköna och historiska stad. där vi promenerar runt och lyssnar till historiens vingslag.

 • Under våren domineras Villa Cimbrones stora parkliknande trädgård av en förtrollande citrusdoft och den gigantiska blåregnspergolan. Trädgården omdesignades till stor del under 1900-talets start med ovärderlig assistans av Vita Sacksville-West. Här fann den kända Bloomsburygruppen inspiration under sina samkväm och längs den långa centralvägen som leder till utsiktsterrassen kom Cosima och Richard Wagner ridande en majdag 1880. Grannpalatset Villa Rufolo med sina klätterväxtklädda stenväggar grundlades på 1200-talet och dess grönskande omgivningar inspirerade Richard Wagner på 1880-talet till kompositionen av operan ”Parsifal”

 • För i sin dagbok skriver Cosima Wagner; ”En lugn frukost och hästritt upp till Ravello; ord kan inte beskriva dess skönhet. I Ravello fann vi Klingsors trädgård…”

  Dirigent Leopold Stokowski och Greta Garbo flydde undan kändisskapets bojor här uppe, där utsiktsplatsen med marmorstatyer kallas ”den oändliga vyn, Belvedere dell’Infinito”. Efter Oändlighetens panorama över Amalfikustens citroner, terrassodlingar, det skimrande blå havet och kustlinjens taggiga bergsrygg tar vi oss åter hem till Sorrentohalvöns förtrollande vyer över fascinerande Neapel. Ledig kväll.

 • Dag 3 Smältdegeln Neapel – operakväll på Teatro San Carlo ”La Gioconda”

  Nu väntar pulsen och färgernas Napoli under kunnig ledning av Anna, som känner staden utan och innan efter otaliga år här. Vi lämnar Stabia och skall nu installera oss närmare Teatro San Carlo i Neapels historiska hjärta där vi gör en stadsrundtur för att se Teatro San Carlo, stadshuset, Piazza del Plebiscito och njuter av stadens vackra vyer. Neapel är Italiens tredje största stad efter Rom och Milano med omkring en miljon invånare men trots närheten till Rom är Neapel något helt annat och den speciella atmosfären går inte att ta miste på, säkert är det därför staden nu är bland Europas trendigaste upplevelser.

 • Staden grundades av grekerna för 2.400 år sedan och det grekisk-romerska gatunätet är än idag fullt bevarat och utgör stadens gamla centrum. Sedan några år tillbaka är gatunätet med på Unescos världsarvslista och i trånga sandstensgyllene gränder vajar tvätten för vinden och vesporna tutar medan Posillipohöjden ger staden ett annat ansikte med grönska och vackra vyer över bukten där lyxiga yachter ligger för ankar. I Neapel är havet och solen huvudperson, här skrevs "O Sole mio" och här bakades den första pizzan. Historiska bostadskvarter, kyrkor, borgar och palats från 1500-, och 1600-talen bredvid svarta moderna skyskrapor skapar en spännande stadsbild som kryddas av det livliga och livsbejakande syditalienska folklivet.

 • Därefter installerar vi oss på vårt fyrstjärniga hotell Mercure Napoli Centro Angioino centralt beläget i Neapels historiska kvarter. Du har eftermiddagen fri för egna strövtåg och vi samlas på kvällen för att promenera till Teatro San Carlo för Ponchiellis känslosvallande mästerverk "La Gioconda" med flera av operavärldens starkast lysande stjärnor.

 • Neapels Teatro San Carlo är den byggnad som är säte för den äldsta operascenen i världen som varit kontinuerligt aktiv sedan invigningen 1737. Här har alla stora italienska kompositörer drömt om att få visa sina mästerverk. Teatro San Carlos publik är kräsen och operaverksamheten är en viktig del av det sociala livet. Ikväll väntar en mindre vanlig opera – Mona Lisa/La Gioconda, baserad på ett libretto troget en Victor Hugos pjäs av den norditalienske 1800-talskompositören Amilcare Ponchielli. I skuggan av den store Verdi hade Ponchielli framgång i Italien med sina operor men det var endast La Gioconda som fick internationellt erkännande. Som professor vid Milanos konservatorium var han lärare för både Giacomo Puccini och Pietro Mascagni.

 • La Gioconda är en opera i fransk grand opera-tradition i fyra akter vars tragiska historia baseras på ett libretto som antagligen var sprängstoff eftersom den kände librettisten Arrigo Boito skrev den under ett anagram "Tobia Gorrio". Victor Hugos pjäs om Angelo, tyrannen i Padua, ett skådespel om det medeltida skräckväldet med spioner och grymma despoter i Padua, flyttades i librettot till Venedig som var mer passande storslaget som bakgrund i en grand opera liksom tiden på 1600-talet vid tiden för handelsrepublikens minskande maktposition men även tiden för renässanskonstens storhetstid, även karaktärerna fick nya namn.

 • Kl 20.00. Vi bänkar oss på balkongplatser i andra rad för att njuta av en sällsam historia där den mycket krävande titelrollen som gatusångerskan La Gioconda har lockat stjärnor som Maria Callas och Renata Tebaldi. Här gestaltas hon av kompetenta Anna Netrebko. Den genuesiske fursten Enzo Grimaldo är världens främste tenor Jonas Kaufmann och gatusångaren tillika spionen Barnaba är stjärnbaritonen, franske Ludovic Tézier.
  Inkvisitionens chef Alvise Badoero är den mycket omskrivne unge basen Alexander Köpeczi från Transsylvanien som inlett en lysande karriär. Hans hustru Laura Adorno gestaltas av den dramatiska, kraftfulla och karismatiska mezzosopranen Anita Rachvelishvili som stjärndirigenten Riccardo Muti hyllar som den absolut bästa Verdi-bästa mezzosopran i sin tid och som ständigt framträder med stjärnensembler över jordklotet. Giocondas moder La Cieca eller den blinda är unga stjärnskottet mezzosopranen Kseniia Nikolaieva. 

 • Starka känslor, otrohet, svartsjuka, våld, svek, giftdrycker och mordbrand ramar in parallella kärleksöden bland människor i Venedigs alla samhällsskikt. En färgstark handling med höjdpunkter som Enzo Grimaldis kärleksaria " Cielo e mar ", Timmarnas dans och ett musiktema ur operan känns kanske igen från Cornelis Vreeswijks "Brev från kolonien".
  Föreställningen i fyra akter är ca 3 timmar lång med en paus.
  Sent väntar en pizzasupé eller kanske snarare nattamat, utanför operahuset, ett vanligt stamlokus för operans musiker. Promenad till vårt hotell.

 • Dag 4 Neapels panoraman och konsten på Capodimonte

  Efter en fin panoramatur med buss för att se den väldiga staden så skall vi ta oss till det kungliga slottet på Capodimonte och promenera genom dess vackra salonger och matsalarna där det enade Italiens drottning Margherita enligt skrönan skall ha smakat pizza för första gången. En pizza i landets färger som kungen hade beställt för att hon skulle få omväxling från hovets franska kockars alster. Även om margheritan fanns redan tre årtionden innan drottningens besök.

 • I hela södra Italien regerade huset Bourbon över Bägge Sicilierna 1738 när kung Carlos beordrade ombyggnationen av en jaktvilla i ett skogslandskap om 124 hektar. Det framtida palatset skulle blicka ut över havsbukten och staden Neapel. Redan från början planerades palatset att även inkludera ett grandiost museum, eftersom man ville inte vara sämre än familjen Medicis Palazzo Pitti i Florens. Genom byggnationen av detta palats i nyklassisk stram stil och sedermera även Caserta, önskade kung Carlos visa på sitt oberoende från Spanien och suveräniteten som härskare över Bägge Sicilierna. Slotten färdigställdes under Ferdinand II styre och de konstskatter som samlades här genom arv och egna samlingar genom åren var mycket betydelsefulla, inte minst kung Carlos moder Elisabeth Farneses arvegods av konst, bronser, möbler, medaljer och arkeologiska fynd, vilka han i egenskap av hertig av Parma och Piacenza kunde beordra ned till Neapel. 

 • Den Farnesiska samlingen gör Capodimonte till ett av landets främsta museer. Under åren har många prominenta gäster bidragit till Capodimontes ryktbarhet såsom Winckelmann, Fragonard, Angelika Kauffmann, Canova, Goethe och Hackert. Museet, palatset och de många små byggnaderna omges av en slående park med över 4.000 planterade träd och buskar.
  Efter en gemensam lunch säger vi farväl till Anna och har resten av dagen till eget förfogade.

 • Dag 5 Neapel - Sverige

  Efter frukost finns tid att utforska Neapel på egen hand och du kan förvara bagaget på hotellet, tills det är dags att färdas till flygplatsen med engelsktalande guide och påbörja kvällsflygningen hem till Sverige via ett flygplansbyte i Tyskland. 

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställningen med idel stjärnor på historiska operahuset Teatro San Carlo - världens äldsta operahus som ännu är i bruk
 • Vistelsen i gamla Neapel med tid på egen hand
 • Amalfikustens pärlor Ravello och Amalfi - mot en blånande horisont
 • Vår kunniga guide Anna Rudh
 • Pompeji och konstmuseet Capodimonte

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 11/4
Pris Från 27 110 kr
Enkelrumstillägg 4290 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Neapel via Frankfurt t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter
 • Entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärniga hotell
 • Fyra frukostar
 • Två luncher
 • Två middagar
 • Operabiljett på tredje eller fjärde balkong andra rad (kostnad ca 940 kr)
 • Svensktalande licensierad guide tom 14 april
 • Engelsktalande guide den 15 april

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Ankomst Neapel, guidat besök på Pompeji med vår auktoriserade guide Anna Rudh. Incheckning hotell i Castellamare di Stabia för två nätter. Middag. 
Dag 2. Kulturdag längs Amalfikusten med buss och båt, Amalfi, Maiori, Ravello och lunch i Scala. Fri kväll. 
Dag 3. Stadsrundtur i Neapel. Incheckning på hotell. Operakväll med "La Gioconda" med stjärnsolister. Pizzasupé.
Dag 4. Panoramatur i Neapel och guidat besök på konstmuseet Capodimonte. Lunch. Fri kväll.
Dag 5. Fri tid i Neapel, flyg från Neapel till Stockholm via Zurich.

Boende

Två nätter på Hotel Stabia, fint beläget på Sorrentokustens start i Castellamare di Stabia, samt de två efterföljande nätterna på fyrstjärniga Mercure Anguinoino Napoli Centro, centralt i gamla delen av Neapel och på gångavstånd från Teatro San Carlo.

Resesätt Lufthansa
Klimat

I blåregnet och irisarnas månad april är genomsnittstemperaturen 18 grader som högst på dygnet och som lägst 12 grader.  

Resans karaktär

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Deltagarantal

Min 20 personer max 30 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Hela leder och knän borgar för en fin reseupplevelse med stadspromenader och trädgårdspromenader i lugnt tempo men med mycket ojämnt underlag och uppför (I Ravelllo). 

Boka din resa

2024-04-11 2024-04-15 27 110 kr Lufthansa Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2024-04-11 2024-04-15 28 410 kr Lufthansa Köpenhamn 1 Boka resa