Översikt

Trettondagsafton i Florens med SvD accent

Fira Trettondagen i ljuva Florens med stämningsfull musik, kunskap och konstbesök utöver det vanliga. I kontrasternas stad krockar renässansens arkitektur-skatter med operahusets moderna svarta kub från 2012, på ett särdeles njutbart vis. Här väntar jubilaren Beethovens verk, såväl hans enda opera ”Fidelio” i en helt unik och nyinvigd konsertsal i operans komplex, som en konsert under ledning av legendaren Zubin Mehta. Våra ciceroner är Toscanabosatta Bodil Jacobsson och vår uppskattade musikexpert Måns Tengnér.

Florens och Siena måste vara musernas favoritplatser i Italien. Renässansens Florens är konstens stad med världskända museum och denna stad är älskad av många för sitt lilla vackra renässansformat och stora kulturskatter. Sienas charmerande medeltida torg och domkyrka är likaledes smycken för älskare av skönhet. Inget besök i Florens kan vara komplett utan något eller några av de fina museer som staden smyckas av – vi besöker Uffizierna och Palazzo Pitti, ett par av maktfamiljen Medicis skapelser samt det nyinvigda Domkyrkomuséet. Vi fängslas av grevinnans palats i hjärtat av Siena.
Florens är även operans vagga, där Jacopo Peri i övergången mot barock under slutet av 1590-talet, samarbetade med stadens då ledande musikmecenat Jacopo Corsi för att skapa världens första opera. Operan som konstform spreds över världen från just Florens, vilket är lite av det vår musikciceron Måns Tengnér, som bl a  varit verksam på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, kommer att delge oss under resan.

En av resans höjdpunkter är därför besöken på nya operahuset Opera di Firenze, som invigdes i slutet av 2012 – som samtidigt blir en närmast utomvärldslig kulturkrock med en ultramodern och imponerande anläggning mitt i renässansens stad. Konstnärlig ledare för Opera di Firenze är den outtröttlige legendaren Zubin Mehta. Alla besök på resan kräver full vaccinering samt covidbevis.
Vi leds av vår kunniga och licensierade guide Bodil Jacobsson, som bor i Chianti sedan över 30 år. Tack vare henne får vi en unik inblick i regionen och dess städers illustra historia med unika besök. Bekvämt boende på fyrstjärniga hotell Pendini, mitt i Florens.

Boka din resa

2022-01-03 2022-01-07 26 890 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa
2022-01-03 2022-01-07 26 890 kr SAS Köpenhamn 4 Boka resa

Program

 • Dag 1 Sverige - Bologna - Florens

  Tidig avresa från Stockholm via Köpenhamn. Vid ankomst till Bologna möter vi vår ciceron Bodil Jacobsson och privat buss för att omgående ta oss till Florens. Vi stannar längs vägen för att sträcka på benen och den som önskar kan köpa lätt lunch. Väl framme i renässansens vagga checkar vi in på hotell Pendini som är ett fyrstjärnigt hotell beläget mellan Arno-floden och Florens katedral Santa Maria del Fiore i Florens absoluta centrum. Vi gör en liten orienteringsrunda med guidning av såväl Bodil som Måns och äter en fin gemensam middag på närbelägen restaurang.

 • Dag 2 Uffizierna - San Lorenzokyrkan – Santa Maria Novella - Beethovenkonsert

  Ett besök i Florens är inte komplett utan ett besök på Uffizierna. Konstmuseet var från början maktfamiljen Medicis palats ämnat för stadsförvaltningen, men omvandlades sedermera till ett av världens absolut förnämsta konstmuseum med Botticellis "Våren" och "Venus födelse", Tizians "Venus från Urbino" för att bara nämna några.
  Underbara Florens konstskatter innebär såväl arkitektur som musikminnen. Vi tar vid där vi avslutade gårdagen med en stadspromenad till bla San Lorenzokyrkan för insikter i stadens historia, anekdoter och konst. Vi strosar vidare för ett besök på undersköna Santa Maria Novella i gotisk stil och dess apotek som grundades av dominikanermunkar 1279, ansett som världens äldsta. År 1381 uppfanns rosenvatten för att bekämpa de många pestepidemierna då. Här utfördes såväl alkemiska experiment, som framställdes kurer för stadens sjuka såsom en berömd antihysterisk örtdekokt. Du kan än idag köpa en flaska av den bergamottbaserade kungliga parfymen "Acqua della regina" som skapades av munkarna 1533 åt Katarina av Medici. Lunch på egen hand och lite tid till egna upptäckter.

 • Florensborna har under många år lidit av att det tagit längre tid att färdigställa kulturkomplexet med ett nytt, fantastiskt operahus än planerat. Inte minst sedan operan ju föddes i Florens. Sedan 2012 har dock ett helt modernt operahus slagit upp portarna. Här har man lagt sig vinn om att kombinera de klassiska grekiska idealen kring en teater som ett stort kulturcenter för alla de sköna konsterna. Till och med de sparsmakade och kräsna renässansdyrkande florentinarna har tagit den nya operan till sina hjärtan. Operahusbyggnaden är en modern jättelik, elegant lutad kub med terrasser och inneslutna, privata utrymmen. Den släta fasaden används för att projicera bilder eller belysas på ett dramatiskt vis mot en sammetsmörk natthimmel. Hjärtat i byggnaden är den stora opera- och konsertsalen med plats för 1.800 personer. Operasalens högklassiska akustik har övervakats av den tyska firman Müller-BBM och hela byggnadskomplexet har skapats av arkitektfirman ABDR under ledning av Paolo Desideri. I tillägg har en gigantisk amfiteater skapats med plats för 2.000 åskådare för uppträdanden utomhus. Operahusets interiöra material och utsmyckning har valts utifrån Florens historiska tradition att bygga i marmor,
  terrakotta och guld men med en modern tillämpning. Operans planerade invigning var november 2012 men hela kulturkomplexet har färdigställts så sent som maj 2014. Konstnärlig ledare för Opera di Firenze och Maggio Musicale Fiorentino är legendaren Zubin Mehta.

 • Tidig kväll tar vi oss till operan för en musikföreläsning av Måns och en lätt buffémiddag.
  Klockan 20.00 genljuder salen av tonerna av Beethovens verk under Zubin Mehtas varsamma dirigenthand. Här uppförs Symfoni 8, op 93 samt Symfoni 9 i d-moll, op 125 för solister, kör och orkester. Medverkande solister är den internationellt meriterade tyska sopranen Mandy Fredrich, den schweiziska mezzosopran Marie-Claude Chappuis, specialiserad inom fransk barockopera och sakral musik, den amerikanske skönsjungande tenoren AJ Glueckert och den erfarne tyske basen Franz-Josef Selig.

 • Dag 3 Palazzo Pitti - Boboli - Teatro della Pergola - Operakväll "Fidelio"

  Bodil och Måns lotsar oss bland dagligt liv, konstskatter, imposanta palats och musikhistoria under en mycket intressant stadspromenad. Palazzo Pitti, från slutet av 1500-talet, var residens för storhertigarna Medici fram tills familjens maktutslocknande 1737. Med sina fantastiska samlingar konst av allt från Rafael, Michelangelo och Rubens samt praktsalar från den tid då Florens var italiensk huvudstad på 1860-talet är detta ett besök utöver det vanliga. Vi vandrar också i de vackra Boboli-trädgårdarna bakom palatset, som anses vare en av förebilderna för Stockholms slott.

 • Teatro della Pergola är ett av Florens många historiska operahus och ligger i stadens centrum på gatan som gett teatern dess namn. Under välsignelse av kardinal Gian Carlo de Medici byggdes operahuset år 1656 av Ferdinando Tacca och den första operan som framfördes här var en opera buffa av Jacopo Melani, "Il potestà di Colognole". Teatro della Pergola var det första operahus som byggdes med rader av loger ovan varandra istället för den romerska stilen med säten i en halvcirkel och användes till en början helt privat för storhertigarna av Toscana och deras sällskap och öppnades till den välsituerade allmänheten 1718. Det räknas som Italiens äldsta som stått på samma plats i mer än 350 år och idag används den till dramaföreställningar. Vi gör ett besök här för att insupa operahistorien.
  Vi äter en sen lunch eller tidig middag gemensamt innan det är dags att samlas för att njuta av den helt nyinvigda musiksalen i det nya operahuset i Florens och en musikföreläsning av Måns.

 • Det tog Beethoven elva års ansträngningar och nytänkande för att skapa sin enda opera "Fidelio". Det resulterade i tre versioner av verket. Handlingen hämtades från pjäsen "Leonora" av Jean-Nicolas Bouilly, vars tema om äktenskaplig kärlek var populärt på den tiden och ingick i den mycket fashionabla genren pièce de sauvetage. Här slogs nya och aktuella samhällsströmningar samman i äventyrligt sammanflätade intriger med lyckligt slut. Den första versionen från 1805 anklagades för fördärv, den andra året därpå gick bättre men utan succé. Beethoven var tålmodig och efter ett decennium med stora framsteg inom instrumentområdet försökte han en tredje och sista version. Librettot reviderades av Georg Friedrich Treitschke, vissa stycken ströks, andra skrevs om. Den 23 maj 1814 var Fidelio redo för scenen och blev den framgång som Beethoven önskade sig. Här utvecklades teman som var kära för honom, motsättningarna mellan gott och ont, rättvisa och tyranni samt triumfen av förnuft och kärlek.

  En verklig händelse under franska revolutionen i 1500-talets Sevilla sägs ligga till grund för denna Beethovens enda opera, om kärlek och rättvisa. Fängelsedirektören Don Pizarro fängslar på falska grunder politikern och aktivisten Florestan i en mörk håla. Florestans hustru, Leonore, försöker rädda sin älskade; utklädd till "Fidelio" och arbetande som springpojke för fångvaktaren Rocco, arbetar hon i två år för att vinna fångvaktarens förtroende och ge Florestan sin frihet åter. I rollerna ser vi vår svenska stjärnsopran Elisabet Strid som Leonore, den tyske tenoren Peter Seiffert är erfaren och framgångsrik i rollen som Florestan, den prisbelönte polske bas-baritonen Tomasz Konieczny som Don Pizarro, tyske basen Franz-Josef Selig är Rocco och det unga italienska stjärnskottet sopranen Francesca Aspromonte som Marzelline. Dirigent är Zubin Mehta. Retur till hotellet med buss.

 • Dag 4 Sienas torg och grevinnans palats

  Vi tar oss med buss till gyllene röda Siena. En av Toscanas verkliga kulturskatter där vi inleder med en fin stadspromenad tillsammans med Bodil och Måns. Vi ser Piazza del Campo och går genom smala, slingrande gränder med myllrande gatuliv till Domkyrkan, il Duomo, ett storslaget mästerverk i romansk och gotisk stil där det vackra golvet med sina fantastiska marmorinläggningar, som täcker 3000 kvm, är världsberömt. Vi tar en liten pizzabit och det finns tid att spankulera över medeltida stenläggningar och äta något ytterligare för den som så önskar. Sienas naturliga centrum sedan urminnes tid kallas "Il Campo", ett av Italiens vackraste torg. Här ordnas de spännande hästkapplöpningarna i medeltida anda, Il Palio. Och här ligger också rådhuset – Palazzo Pubblico. Vi besöker en Contessina i hennes palats där hon bjuder på en liten aperitivo i sin vackra loggia med en fantastisk 360 graders utsikt över Siena. Gemensam middag på en trevlig Trattoria. Retur till vårt hotell i Florens.

 • Dag 5 Domkyrkan Santa Maria del Fiore - Saluhallen - hemresa

  Dagen inleds med ett besök i Domkyrkan Santa Maria del Fiore, en av Florens mest fascinerande monumentala byggnadsverk med Brunelleschis magnifika kupol. Vi äter gemensam lunch i saluhallen. Vi njuter av dess många färger, former och dofter. På eftermiddagen väntar avresa från Florens över kullarna mot tegelstaden Bologna och dess flygplats för hemresan till Stockholm via Köpenhamn.

Resans höjdpunkter

 • Beethovens opera Fidelio samt en konsert under ledning av stjärndirigent Zubin Mehta på den svarta kuben Opera di Firenze
 • Musikföreläsningarna och kunskaperna hos Måns Tengnér
 • Konst och arkitekturskatterna delgivna av kunniga Bodil Jacobsson

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 3/1
Pris Från 26 890 kr
Enkelrumstillägg 2 490 kronor
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Bologna, via Köpenhamn, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på centralt beläget fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Två luncher med vin/vatten/espresso
 • En lätt buffémiddag med vin/vatten/espresso
 • Två middagar med vin/vatten/espresso
 • Två musikföreläsningar
 • Biljetter till en opera och en konsert på Opera di Firenze (bakre parkett)
 • Svensktalande musikciceron
 • Svensktalande licensierad stadsguide
 • Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger inom program
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Stockholm - Bologna - Florens
Dag 2. Uffizierna - San Lorenzokyrkan -  Santa Maria Novella - Beethovenkonsert
Dag 3. Palazzo Pitti - Boboli - Teatro della Pergola - Operakväll Fidelio.
Dag 4. Sienas torg och grevinnans palats
Dag 5. Domkyrkan Santa Maria del Fiore - Saluhallen - Bologna - Stockholm

Boende

Fyra nätter på fyrstjärniga Hotell Pendini, centralt beläget i Florens

Resesätt SAS
Klimat

Vintern är mild i Florens och lägsta medeltemperatur i början av januari ligger kring 2 - 4 grader och högsta medeltemperatur runt 10-12 grader.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

För bästa möjliga upplevelse för promenader i historiska stadskärnor med ojämnt kullerstensunderlag och trottoarkanter rekommenderas hela knän och leder.