Översikt

Världsstjärnor i Musikens Verona med SvD accent

Följ med till Romantikens och Musikens stad Verona! Varje sommar vallfärdar tusentals historie- och musikälskare till den tvåtusenåriga Arenan där världsstjärnorna har tindrat sedan 100 år!

Innanför Arenans antika murar under en sammetssvart stjärnhimmel glimmar världsstjärnor under tvenne aftnar i rad – Vittorio Grigolo och Lisette Oropesa i "La Traviata" samt Anna Netrebko i "Turandot".

Följ med och njut under en sammetssvart stjärnhimmel i Veronas antika arena. Tvenne aftnar i rad glimmar idel världsstjärnor - Anna Netrebko i "Turandot" med entourage samt den omstridde men lysande tenoren Vittorio Grigolo samt kubansk-amerikanska stjärnsopranen Lisette Oropesa i hyllade "La Traviata". Njutbara toner kombineras med fina turer i såväl vackra Verona med stadspromenad, som en vacker tur till glimmande Gardasjön med besök i några av de städer som hänger som pärlor på bergssidorna mot sjöns blå yta. I Bardolino och Garda njuter vi av atmosfären, en härlig lantlunch och spännande viner i Lazise avrundas med båtturen över till glittrande lyxiga halvön Sirmione för egna strövtåg. Vår omtyckta ciceron är Monica Eng och lokala licensierade guider lotsar oss genom historia, seder och bruk och vi bor på fyrstjärniga Hotel Giberti med gångavstånd till Arenan i centrala Verona..

Det är med sann glädje vi presenterar en stjärnspäckad resa till den romerska arenan i Verona! De musikaliska fyrverkerierna under de två operakvällarna kompletteras av skönhet, arkitektur samt god mat och vin från världsberömda vindistrikt runt Gardasjön!

Vår första kväll under stjärnorna blir tillsammans med La Traviata och den skönsjungande toskanaren och tenoren Vittorio Grigolo, närmast parkerad på The Met och Covent Gardens operascener. Han sjunger med amerikansk-kubanska sopranen Lisette Oropesa, älskad över världens scener. Vår andra kväll på arenan väntar Anna Netrebko och hennes man Yusif Eyvazov i den undersköna operan "Turandot" av Puccini. En klassiker och Giacomo Puccinis sista verk. Puccini hann inte fullborda tredje akten före sin död 1924 och hans arvingar utsåg Franco Alfano att avsluta operan som hade premiär på La Scala i Milano 1926.
Under resan skall vi även utforska Gardasjöns vackra kuststäder och vingårdar samt njuta av Veronas historiska hjärta.
Vår omtyckta färdledare är Monica Eng, som tillsammans med lokala licensierade guider lotsar oss genom vackra platser, historia, seder och bruk. Vårt boende är fina fyrstjärniga hotell Giberti i centrala Verona, ca 10 minuters promenad från Arena di Verona.

Boka din resa

2022-08-05 2022-08-09 26 490 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Sverige - Verona

  Ankomst till Verona och på flygplatsen möter vår färdledare Monica Eng som tar oss med till vårt hotell i centrum av Verona.
  Efter incheckning lite tid för kanske siesta eller en promenad. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 2 Vackra Verona - Operakväll med Vittorio Grigolo i "La Traviata"

  Efter frukost beger vis oss tillsammans med Monica och engelsktalande licensierad guide på en guidad promenad i den gamla stadskärnan i Verona med sina vackra torg och pittoreska gränder. Här finns många välbevarade arkitektoniska minnesmärken och byggnader som vittnar om stadens storhetstid under 1200- och 1300-talen. Mycket av den medeltida atmosfären finns kvar och vid familjen Capuletis palats ser vi Julias balkong.

 • Piazza delle Erbe, grönsakstorg under medeltiden, ligger på platsen för romarnas forum och Piazza Bra domineras av Arena di Verona, den romerska amfiteatern där operaföreställningarna äger rum. Den var en av de största under romarriket och idag är den tredje största i Europa – bara Colosseum i Rom och amfiteatern i Capua var större. Amfiteatern färdigställdes år 30 e Kr men förstördes till stor del i en jordbävning och brand år 1117. Då låg arenan utanför stadsmurarna och dess gladiatorspel lockade folk långt från staden.

 • Amfiteatern kunde härbärgera 25.000 åskådare och dess elipsformade yttre fasad byggdes ursprungligen av vit och rosa kalksten från Valpolicella. Idag återstår endast två våningar. Efter den stora jordbävningen användes dess sten som byggnadsmaterial för återuppbyggnad. Under renässansen började man försöka att återigen använda den som en teater. När man ser de ursprungliga valvbågar som finns kvar, kan man föreställa sig hur arenan en gång sett ut med en höjd på över 30 meter.

 • Resten av dagen på egen hand innan det är dags för att samlas, för att intaga våra platser i god tid på Arenan och kvällens föreställning av "La Traviata" med Vittorio Grigolo och Lisette Oropesa. Vi ser en produktion i 1800-talsmiljö, skapad av den store regissören Franco Zeffirelli, som dog 96 år gammal 2019. Den raffinerade kostymeringen är signerad Maurizio Millenotti. Marco Miliato dirigerar Vittorio Grigolo i rollen som Alfredo Germont och Lisette Oropesa som Violetta. Den välanlitade franske världsbaritonen Ludovic Tézier gestaltar Alfredos far Giorgio Germont.

 • Kl 20.45. Alexandre Dumas roman om Kameliadamen grep Giuseppe Verdi till den grad att han skrev operan "La Traviata" efter den. En tragisk historia om den sjukliga och vilseledda kurtisanen Violetta som ger upp sin äkta kärlek Alfredo, för andras väl och ve. Premiären blev ingen succé på La Fenice i Venedig 1853. Den alltför frodiga sopranen gav inget trovärdigt intryck som döende i tuberkulos och ämnet var förmodligen alldeles för känsligt. Då Verdi istället förlade handlingen till 1700-talet var succén ett faktum. Men La Traviata blir operan där Verdi definitivt tar steget fullt ut och lämnar gamla historiska miljöer och ger oss en handling från sin samtid. Här visar Verdi en unik dramatisk uttryckskraft och låter huvudpersonen, den nöjeslystna men bottenlöst ensamma Violetta, mot alla odds finna sann kärlek alltför sent i livet.

 • Dag 3 Verona på egen hand - Operakväll med Anna Netrebko i "Turandot"

  Den morgonpigge upplever när underbara Verona "vaknar" vid soluppgången! Många historiska italienska städer har en speciell charm tidigt på morgonen med den uppstigande solen bakom horisonten som inbjuder till en ny dag och nya upplevelser. Gatorna är fortfarande tomma och man insuper den ljumma luften och lyssnar på stadens naturliga ljud, utan trafik och annat gatubuller. Detta gäller verkligen historiska Verona!

 • Den äventyrslystne tar kanske en tur till den närliggande Gardasjön, Italiens största sjö. Här lockar kanske en båttur eller till och med ett avsvalkande dopp.
  Föredrar du att stanna kvar i Verona så varför inte ta en promenad till trädgården Giardini Giusti som ligger ett kort stycke utanför centrum. Trädgården anlades på 1500-talet och är en grön oas med en stor variation av växtlighet.
  Veronas centrum inbjuder förstås till promenader, museibesök och shopping.

 • Kvällen bjuder på Giacomo Puccinis sista operaverk "Turandot". Turandot kan liknas vid ett hypnotiskt drömspel och är en storslagen berättelse om död, galenskap, passion, kärlek och makt. Librettot är baserat på en gammal saga, ursprungligen från Främre Orienten, som handlar om den vackra och grymma prinsessan "Turandot". En av de mest berömda av alla operaarior är dess "Nessun dorma" – "Ingen skall sova". Skälet är den skräck och terror som den vackra men grymma isprinsessan Turandot sprider bland kejserliga Pekings giftaslystna män som friar till henne och som måste besvara tre gåtor korrekt för att undvika halshuggning innan solnedgången. Vi följer prins Calafs försök att gissa rätt och den trogna slavflickan Liùs offer för den eviga kärleken.

 • Kl 20.45. Vi följer prins Calafs försök att gissa rätt och den trogna slavflickan Liùs offer för den eviga kärleken. Kvällens dirigent är Marco Armiliato, prinsessan Turandot gestaltas av Anna Netrebko och den förhoppningsfulle friaren prins Calaf av hennes man Yusif Eyvazov. Italienaren Carlo Bosi gör rollen som kejsare Altoum, Bosi är en av världens mest eftertraktade "comprimario" tenorer – de som är så pass duktiga att de förtjänar en huvudroll men som inte riktigt når ända dit och istället för de kompletterande birollerna. Den erfarne basen Ferruccio Furlanetto är Timur och slavinnan Liù är den syditalienska sopranen Maria Teresa Leva, flitigt anlitad på de italienska scenerna. Den magnifika uppsättningen är signerad Franco Zeffirelli och dräkterna är skapade av Oscarsbelönade Emi Wada.
  Promenad tillbaka efter föreställningen.

 • Dag 4 Sköna vyer över Gardasjön, båttur och vingårdslunch

  I behaglig tid efter frukost hämtar buss och vi beger oss på en härlig tur till Gardasjön. De stora sjöarna i norr kröns av drottningen Lago di Garda. De många små historiska städerna längs sjöns kanter lockar oss med så väl sirlig arkitektur i finstämda pasteller som välsmakande mat och viner. När vi når Costermano charmas vi av vyerna över den blå pärlan och när vi besöker byn Garda på öns södra strand promenerar vi bland cypresser, dignande citronträd och silvergråglänsande olivträd. Här får vi tid att njuta på egen hand. När vi passerar Bardolino vänder vi inåt land för att besöka Lazise i vars närområde de första av många välrenommerade vingårdar är belägna. Vi besöker den välrenommerade vinproducenten Masi, som bl a odlar druvorna till Campofiorin här. En härlig lantgårdslunch med viner serveras.  

 • Från Lazise går båtarna till halvön Sirmione – med rätta älskad som sjöns smycke och med en, sedan långa tider, strategisk position skyddad av vatten från trenne sidor. Här har bosättningar påvisats sedan bronsålder och romarna anlade termer vid de svavelosande heta källorna. Under 1880-talet förfinades tekniken att bibehålla vattnets värme och Sirmione blev det aristokratiska Europas tummelplats. De båda anläggningarna Catullus och Vergilius är fortfarande populära hälsocenter.
  Den framträdande borgen är en av landets bäst bevarade och uppfördes av Sirmiones härskare Mastino I della Scala under 1200-talet, samt på och tillbyggd under århundradena efter. I tillägg till fiske odlades mullbär och druvor under den venetianska epoken. Retur till Verona sen eftermiddag och gemensam avskedsmiddag på kvällen

 • Dag 5 Verona - hemresa

  Förmiddagen har du till eget förfogande. Efter utcheckning kan du förvara dina väskor i hotellets bagagerum och utforska staden innan det är dags att resa till flygplatsen under eftermiddagen för resan hem.

Resans höjdpunkter

 • De tvenne operaföreställningarna med operavärldens stjärnor
 • Historiska Veronas vackra gränder, Arenan och ljumma kvällar under stjärnorna
 • Vår omtyckta färdledare
 • Vingårdsbesöket vid Gardasjön, besöket i Sirmione och en resa i gott sällskap av likasinnade

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 5/8
Pris Från 26 490 kr
Enkelrumstillägg 5 650 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Verona via München, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt, centralt beläget hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostbufféer
 • En lunch med vinprovning
 • Två middagar med vin/vatten
 • Två operabiljetter (kostnad 3.000 kr)
 • Hotellskatt
 • Svensktalande färdledare
 • Engelsktalande licensierade guider

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Stockholm - Verona. Gemensam middag.
Dag 2. Stadspromenad. Operakväll med "La Traviata"
Dag 3. Verona på egen hand - Operakväll med "Turandot".
Dag 4. Utflykt med lantlunch vid Gardasjön.
Dag 5. Egen tid - Hemresa

Boende

Fyra nätter på fyrstjärniga hotellet Giberti i centrala Verona, med ca 10 minuters gångpromenad till den antika Arenan.

Resesätt Lufthansa
Resans karaktär

Normal grundkondition, bekväma promenadskor och hela leder krävs för en trivsam reseupplevelse. Stadspromenader och vingårdsbesök äger rum på varierat underlag med nivåskillnader.

Deltagarantal

Minimum  20 personer - max 25 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Efter 28 år med otaliga resor till Verona har vi valt biljetter till Arenan av kategori "Primo Settore Verdi", numrerade platser centralt på gradängerna med låga ostoppade plåtsitsar, arm- och ryggstöd. Här upplevs arenans scenografi och musik på ett fint sätt och du som önskar kan hyra sittkuddar på arenan mot ca 3-5 euro.