Översikt

Vattnäs operafestival

Världspremiär av ”Im Treibhaus”  i Zorns älskade Dalarna. När högsommaren står i sitt mest väldoftande flor stundar en underbar tid i traditionsrika Dalarna. Sommarens sångfest är Vattnäs egen operafestival, som bjuder på världspremiären av ”Im Treibhaus”, en opera om Mathilde Wesendonck och Richard Wagner.

Dalarnas enda konserthus Vattnäs Konsertlada uppfördes på privat initiativ av makarna Larsson och Eliasson. De ville skapa en ren och vacker spelplats för klassisk musik i en bygd som sedan århundraden har varit fylld av hantverk, konst och musik, sprunget ur människors behov av det vackra i mörkret. Här samsas stora stjärnor med unga och lovande förmågor. Miljön är fantastisk och musikerna är bland världens bästa. Hovsångerskan Pers Anna Larsson, själv bördig från Vattnäs, är konstnärlig ledare för Vattnäs Konsertlada. Hon har etablerat sig som en av Sveriges ledande sångerskor på den internationella arenan och prisas för sin intelligens, innerlighet och för röstens vackra sammetslyster. Konsertladan rymmer max 400 åhörare, vilket ger en trevlig intimitet.

Vi är glada över att ha kunnat säkra biljetter till världspremiären av kammaroperan ”Im Treibhaus”. Här följer vi den himlastormande och förbjudna kärleken mellan Mathilde Wesendonck och Richard Wagner. Alla verkar vara rörande överens om att Mathilde Wesendonck haft en stor påverkan när Richard Wagner skrev operan Tristan och Isolde, även om hon senare förnekades inblandning i skapandet av operan.
Ett stjärnspäckat sångarlag med Konsertladans Göran Eliasson och Pers Anna Larsson i spetsen, kreerar och levandegör rollerna i ”Im Treibhaus”, som har komponerats av den framstående tonsättaren Staffan Storm med libretto av Ebba Witt-Brattström. Librettot bygger bl a på de brev som Richard Wagner skrev till Mathilde Wesendonck och är Witt-Brattströms kreativa och passionerade debut som librettist. Vattnäs Chamber Orchestra leds av dirigenten Fredrik Burstedt.

Vårt mest svenska landskap Dalarna, är ett landskap av stor naturskönhet och med gamla traditioner som man vårdar väl. Många konstnärer, författare, tonsättare och andra kulturpersoner har här skapat ett hem och vi skall få besöka Zorngården, Anders Zorns och Emma Lamms hem.
Vår kunniga och omtyckta ciceron är Linnéa Sallay. Vi bor en natt på det anrika fyrstjärniga Mora hotell & Spa, mitt i hjärtat av Dalarna.

Boka din resa

2021-07-23 2021-07-24 5 990 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Stockholm – Haganäs herrgård - Zorngården

  Avresa från Cityterminalen kl. 08.30. På Haganäs Herrgård vid vackra Ösjöns strand äter vi gemensam lunch och fortsätter sedan färden mot Mora där vi checkar in på vårt hotell. Vi får en visning av Zorngården, Anders Zorns och Emma Lamms hem – ett hem som ännu berättar om ägarnas liv och verk. Här var Zorn kung i sitt eget rike och samlade konstnärsvännerna men även spelmän och kullor. Hemmet är en fascinerande blandning av Morastuga, vikingahall och hemtrevligt engelskt 1800-tal.

 • Opera i Vattnäs Konsertlada

  Avfärd mot Vattnäs som ligger mellan Mora och Orsa, vid Orsasjöns strand där vi får ta del av ”Im Treibhaus”. Här får vi kanske svaren på hur Wagner plötsligt skrev om den renaste kärleken, den starkaste dödslängtan och dessutom kunde skapa ett så trovärdigt och mångbottnat, komplext kvinnoporträtt?! I rollen som Mathilde ser vi Pers Anna Larsson, och Richard Wagner levandegörs av Göran Eliasson. I övriga roller hör vi Amelia Jakobsson som Minna Wagner, Rebecka Fjällsby som Cosima von Bülow, Ulrik Qvale gör Otto Wesendonck samt Philip Björkqvist som Johannes Brahms. 

  Buss åter till Mora hotell där tvårättersmiddag väntar.

 • Dag 2 Orsa, besök på Anders Hansers fotoutställning

  Efter frukost och en skön morgon på vårt hotell gör vi ett besök i Orsa för att se ABBA-fotografen och globetrottern Anders Hansers unika fotoutställning. Anders Hanser föddes in i dalakulturen då hans mamma Hanser Lina Göransson var operasångerska och Hugo Alfvéns solist i Siljanskören. Anders gudmor och hennes man, som var Anders Zorns läkare, tillhörde makarna Zorns närmaste vänkrets i Mora. I deras hem i Orsa fanns åtskilliga etsningar med personliga hälsingar från konstnären, något som etsades fast hos Anders under hans uppväxttid.

 • Fryksås - Stockholm

  Resan går vidare upp mot det mycket vackert belägna Fryksås med vida vyer och Smidgården för lunch. Vi befinner oss nu i en av Sveriges äldsta och största fäbodmiljöer med anor från 1500-talet. Åter mot Stockholm där vi beräknas vara tillbaka vid 19-tiden.

Resans höjdpunkter

 • Världspremiär av "Im Treibhaus" i Vattnäs Konsertlada utanför Mora
 • Musikciceron Linnéa Sallay
 • Visning av Zorngården

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 23/7
Pris Från 5 990 kr
Enkelrumstillägg 550:-
I priset ingår
 • Bussresor
 • Visningar och entréer enligt program
 • En natt på hotell, del i dubbelrum
 • En frukost
 • Två luncher
 • En middag
 • En operabiljett på parkett
 • Musikciceron
 • Skatt.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Reseförsäkring

Se till att du har en giltig reseförsäkring som omfattar Covid-19. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Haganäs herrgård - Zorngården - Opera i Vattnäs
Dag 2. Orsa, besök på Anders Hansers fotoutställning - Fryksås - Stockholm 

Resesätt Buss

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 2 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.
Våra bussresor:
Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning för att få följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.