Översikt

Sommarlovståget till Italien

Tag med hela familjen på badsemester vid vackra Gardasjön i Italien i sommar! Vi bor på ett italienskt familjehotell i småstaden Torbole, vid sjöns nordöstra strand. Sommarlovståget passar alla åldrar, såväl den lilla familjen som den stora klanen med flera generationer tillsammans. Vi ger generösa barnrabatter i familjerum. Resan går med nattåget från Malmö till Berlin och ni får en övernattning i Hamburg på hemresan.

När vi sitter på tåget på väg mot Malmö, har vi just påbörjat ett äventyr som känns litet spännande, litet retro. Men, varför ger man sig in på detta? Varför resa under två dagar med tåg till Italien, när man kan flyga på tre timmar?

Till att börja med får vi se allt det vi skulle missa i en flygmaskin på 11 000 meters höjd. Och trots att en tågresa till Italien tar tid, så har resan många fördelar. Inga köer till incheckning, ingen säkerhetskontroll, ingen väntetid vid bagageband när du kommer fram. Dessutom är själva tågresan en del av upplevelsen – en resa i resan. Vi sitter bekvämt och har rörelseutrymme om vi behöver sträcka på benen. Kanske tar vi en promenad in till restaurangvagnen eller så lutar vi oss helt enkelt bara tillbaka och betraktar landskapet och städerna som passerar utanför tågfönstret.

Äventyret startar på hemmaplan

I resans pris ingår anslutning med tåg till Malmö och hem från Köpenhamn – ange önskad avreseort när du bokar resan. Från Malmö fortsätter resan med nattåg, via tågfärjan Trelleborg–Sassnitz, till Berlin dit vi ankommer fredag morgon. Vi sträcker på benen en dryg timme i Berlin och fortsätter därefter till München. Här byter vi tåg för den avslutande sträckan mot Italien.
Under den första sträckan från Berlin gör det ingenting om man passar på att ta en eller ett par tupplurar. Men när vi närmar oss Bayern och Alperna, då gäller det att vara vaken.
Nu reser vi nämligen rakt in i Sound of Music.
I München byter vi från Deutsche Bahns öppna salongsvagnar till kupévagnar med plats för sex resenärer i varje kupé med det österrikiska bolaget ÖBB.


Vi reser in i Tyrolen
Efter tågbytet i München lämnar vi det historiska kungariket Bayern och följer floden Inn in i österrikiska Tyrolen, som sträcker sig på båda sidor av Alperna ända ned till Trento. Efter gränsstaden Kufstein når vi Innsbruck som är Tyrolens historiska huvudstad, belägen mitt i alpdalen kring floden Inn.
Vi kommer till Brennerpasset, som är gränsen mellan Österrike och Italien och mellan Nord- och Sydeuropa. Här görs ett kort stopp innan vi får fortsätta in i Italien. Tjusiga italienska carabinieri är nämligen nyfikna på vilka som finns ombord.
Efter uppehållet i Brennerpasset stöter vi på den 410 km långa floden Adige, den näst längsta i Italien efter Po.
Den italienska regionen Trentino gränsar till Österrike, men även till Schweiz, och omnämns bland de tysktalande som Sydtyrolen. Här i vinregionen Trentino tillverkas krispiga vita viner av hög kvalitet. Vi passerar staden Trento där Italiens blivande fascistiske diktator Benito Mussolini levde i början av 1900-talet, då staden fortfarande tillhörde Österrike. Han var redaktör för den socialistiska tidningen Arbetarens framtid. Mussolini blev oskyldigt misstänkt för bank­rån och utvisades till Italien där han med tiden valde en annan bana.

Benvenuti a Lago di Garda
Vi når vår slutstation och staden Rovereto vid 18-tiden. Rovereto ligger vid foten av Dolomiterna och är en trevlig gammal stad i tyrolerstil med en av norra Italiens största samlingar av modern konst. Roveretos moderna konsthall, och stora stolthet, kan visa upp en imponerande permanent samling.
Från Rovereto reser vi med buss mot Gardasjön och vårt resmål Torbole. Den lilla staden ligger vid sjöns nordöstra strand, 40 minuter från Rovereto. Den äldsta delen av Torbole har bevarat mycket av sin ursprungliga charm och påminner fortfarande om den fiskeby som skapades här, vid Sarcaflodens utlopp, för flera hundra år sedan. Miljön runt den romantiska lilla hamnen bidrar i hög grad till stämningen i Torbole under sköna sommarkvällar. Staden har genom åren blivit ett populärt resmål bland vandrare och vindsurfare.

Livet vid Gardasjön
Du kan bada i Gardasjöns klara vatten från små grusstränder. Det finns snackbarer och solstolar går att hyra. Torbole är framförallt känt för sina vattensporter. På flera stränder kan du ta en nybörjarkurs i vindsurfing. Annars lutar du dig helt enkelt bara tillbaka och kopplar av på stranden och tittar på surfarnas färgglada segel ute på sjön.
Strandpromenaden är Torboles pulsåder, som gjord för en joggingtur på morgonen eller kvällspromenaden då du kan njuta av ljusen från städerna på andra sidan av sjön och lyssna på vågorna som rullar in över stränderna.
Från hamnen i Torbole tar du dig enkelt med båt till flera av grannstäderna vid sjön, till bland annat Riva del Garda, Limone och Malcesine. Från Riva finns förbindelser till de flesta städer runt Gardasjön.

Gör en naturskön vandring
Panoramaleden Sentiero Busatte-Tempesta börjar i den lilla staden Busatte ovanför Torbole. Sentiero Busatte-Tempesta är drygt elva km lång och är en av de mest kända och populära vandringslederna i området, till stor del tack vare de spektakulära trapporna i metall som gör det möjligt att komma över de brantaste sektionerna. Den första delen av leden är relativt enkel och passar även familjer med barn. Från Tempesta vandrar du längs panoramaleden tillbaka till Busatte, om du inte föredrar att ta lokalbussen

Vårt hotell i Torbole
Club Hotel La Vela ligger på gångavstånd till Piazza Goethe och båthamnen. Detta är ett klassiskt, trivsamt italienskt familjehotell av mellanklass. Hotellet har poolområde, restaurang och bar, trädgård och cykeluthyrning. Familjerummen är enkelt inredda med plats för upp till fyra personer. Badrum med dusch/wc och hårfön, flertalet rum med balkong. I priset ingår halvpension, frukost- och middagsbuffé.

Boka din resa

2020-06-15 2020-06-24 14 995 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Torbole

  Torbole är känt för sina vattensporter. På flera stränder kan du ta en nybörjarkurs i vindsurfing, om du inte nöjer dig med att bara titta på surfarnas färgglada segel ute på sjön.Strandpromenaden är Torboles pulsåder, som gjord för en joggingtur på morgonen eller kvällspromenaden då du kan njuta av ljusen från städerna på andra sidan av sjön och lyssna på vågorna som rullar in över stränderna. 

 • Dag 1-2. Äventyret startar på hemmaplan

  I resans pris ingår anslutning med tåg till Malmö varifrån resan fortsätter med nattåg, via tågfärjan Trelleborg–Sassnitz, till Berlin med ankomst nästa morgon. Från Berlin fortsätter resan till München med byte av tåg för den avslutande sträckan mot Italien. Transfer till Gardasjön, incheckning och middag på hotellet.

 • Dag 3. Pittoreska Torbole vid Gardasjön

  Det milda klimatet, grönskan och den gästvänliga befolkningen gör Gardasjön till ett perfekt resmål. Detta är Italiens största sjö, drygt 50 km lång. Vårt resmål, småstaden Torbole, är belägen vid Gardasjöns nordöstra strand. Den mest pittoreska äldsta delen av Torbole har bevarat mycket av sin ursprungliga charm och påminner fortfarande om den fiskeby som skapades här, vid Sarcaflodens utlopp, för flera hundra år sedan. Miljön runt den romantiska lilla hamnen bidrar i hög grad till stämningen i Torbole under sköna sommarkvällar.

 • Dag 4. Promenad till Riva del Garda

  Följ med färdledaren på en fyra km lång promenad längs strandvägen till grannstaden Riva del Garda. Promenaden tar en knapp timme, och du kan ta bussen eller färja tillbaka till Torbole om du vill.

 • Dag 5. Strandliv eller egen tågutflykt

  Vår tågresa till Italien baseras på en biljettyp som heter Interrail och medger fem resdagar. Det går åt två resdagar på utresan och två på hemresan. Det betyder att det finns en resdag kvar att utnyttja för en utflykt på egen hand. Till järnvägsstation i Rovereto tar det 40 minuter med lokalbuss från Torbole. Om du tar tåget söderut, till Verona eller Peschiera del Garda, så kan du därifrån resa vidare till bland annat Venedig eller Milano över dagen.

 • Dag 6-7. Gör en båtutflykt på Gardasjön

  Italienarnas mest älskade sjö är en skattkista fylld av små charmiga städer som kan besökas över dagen med båt från hamnen i Torbole. Närmast ligger den lilla storstaden Riva del Garda och en av Gardasjöns mest populära utflyktsmål, småstaden Limone sul Garda, som fått sitt namn efter områdets tidigare citronodlingar. Från hamnen i Riva kan du resa till den södra delen av Gardasjön, till vackra Sirmione, med sin pampiga borg längst ute på en långsmal halvö, eller Desenzano, fylld av charm, en livlig hamn och trivsamma gränder. Söderut från Torbole ligger den pittoreska staden Malcesine. Tar du båten hit, kan du passa på att ta linbanan upp på Monte Baldo och på 1800 meters höjd vandra bland rara blommor och vänliga kossor.

 • Dag 8. Ledig dag vid poolen

  Panoramaleden Sentiero Busatte-Tempesta börjar i den lilla staden Busatte ovanför Torbole. Och är en av de mest kända och populära vandringslederna i området, till stor del tack vare de spektakulära trapporna i metall som gör det möjligt att komma över de brantaste sektionerna. Annars kanske en lat dag vid hotellets pool lockar. Eller ett stilla strövtåg i småstaden, med en strut äkta italienska glass i handen?

 • Dag 9-10. Hemresa till Sverige.

  Efter en tidig frukost beger vi oss med buss tillbaka till Rovereto varifrån tåget till München avgår vid niotiden. Tågbyte och fortsatt resa mot Hamburg dit vi ankommer på kvällen. Övernattning på enkelt familjehotell i centrala Hamburg, beläget en kort bussresa från stationen. På resans sista dag beger vi oss tillbaka till stationen och påbörjar hemresan mot Köpenhamn och Sverige.

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 15/6
Pris Från 14 995 kr
Enkelrumstillägg Kontakta oss för pris
Detaljerade priser

Rabatter och avdrag
Rabatt barn under 11 år i familjerum 9 000 kr
Rabatt barn 12-18 år i familjerum 7 000 kr
Avdrag senior 60+300 kr
Avdrag vuxen 18-27 år 700 kr

I priset ingår
 • Tåganslutning till Malmö och hem från Köpenhamn
 • Tågresor till Italien med platsbiljetter t/r
 • Del i 4-bädds kupé i nattåget Malmö-Berlin på utresan
 • Busstransfers t/r
 • Del i bokad rumstyp (familjerum eller dubbelrum) på Club Hotel La Vela i Torbole, 7 nätter
 • Halvpension vid Gardasjön (exkl. dryck)
 • Övernattning på familjehotell i Hamburg på hemresan, inkl. frukost
 • Möjlighet till tågutflykt i Italien på egen hand
 • Grand Tours färdledare under hela resan
I priset ingår ej

Dricks ingår ej i resans pris.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Tillägg

Kupé Malmö-Berlin för 2-3 personer 550-1 400 kr

Information om avresor

Flera orter i Sverige

Resplan

Dag 1. Tåg till Malmö och Berlin 
Dag 2. Ankomst till Berlin och fortsatt resa mot Italien
Dag 3. Pittoreska Torbole vid Gardasjön
Dag 4. Promenad till Riva del Garda
Dag 5. Strandliv eller egen tågutflykt
Dag 6. Marknadsdag i Torbole
Dag 7. Gör en båtutflykt på Gardasjön
Dag 8. Ledig dag vid poolen
Dag 9. Tågresa från Rovereto till Hamburg
Dag 10. Hemresa till Sverige

Boende

Centralt hotell i Hamburg
Club Hotel La Vela i Torbole***

Resesätt Tåg
Valuta

Euro

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Resans karaktär

Gruppresa med tåg

Bra att veta

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha tillhands under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

GRAND TOURS TÅGFÄRDLEDARE. En tågresa med Grand Tours, från Sverige genom Europa, skall upplevas som ett härligt äventyr och inledningen till en minnesvärd semester. Med på resorna följer våra handplockade tågfärdledare. Resorna genomför oftast helt programenligt, utan vare sig förseningar eller andra trafikstörningar. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra tågfärdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Många av våra tågfärdledare har lämnat arbetslivet och tar med sig sin livserfarenhet, kunskap och servicekänsla på resan. Men vi har självklart även yngre, minst lika kompetenta och effektiva färdledare på våra tågresor. Oavsett ålder, erfarenhet och bakgrund, har Grand Tours tågfärdledare det gemensamt, att de är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 15 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta.* Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Boende

 • Snälltåget

  Nattåget till Berlin
  På resan mellan Malmö och Berlin reser vi med Stena Lines färja mellan Trelleborg–Sassnitz. Färjeöverfarten tar ca 4 timmar. Det går bra att vara kvar ombord i kupén under färjeöverfarten. Tåget har ingen servering, vi hänvisar istället till Stena Lines utbud under färjeöverfarten. Tåget är bemannat med tågpersonal under hela resan som ansvarar för din säkerhet. Under sommaren kan det bli varmt ombord eftersom tåget endast har fläktventilation och vädringsfönster (saknar AC som kyler luften). I vårt nattåg till Berlin är bäddarna 195 cm långa och 70 cm breda. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. Gemensam wc med handfat finns i vagnarna.

 • Italien, Torbole, Club Hotel La Vela ***

  Vårt hotell, Club Hotel La Vela, ligger på gångavstånd till Piazza Goethe och båthamnen. Detta är ett klassiskt, trivsamt italienskt familjehotell av mellanklass. Hotellet har poolområde, restaurang och bar, trädgård och cykeluthyrning. Familjerummen är enkelt inredda med plats för upp till fyra personer. Även dubbelrum för två personer. Badrum med dusch/wc och hårfön, flertalet rum med balkong. I priset ingår halvpension, frukost- och middagsbuffé.

 • Tyskland, Hamburg Hostel

  Familjehotell i Hamburg
  På återresan från Italien övernattar vi på ett enklare familjehotell i centrala Hamburg, några kvarter från centralstationen. Modernt utrustade dubbel- och familjerum med plats för 2-4 personer, dusch/wc. Frukost.

Inspiration

Tåg till Italien