Översikt

Historisk tågresa

Följ med på en unik, tio dagar lång rundresa med tåg hela vägen från Sverige. Tillsammans med journalisten Malcolm Dixelius upplever vi en spännande och historisk resa genom tre länder som inkluderar Hamburg, Dresden och Berlin, Tysklands mest intressanta städer. Liksom den vackra tjeckiska huvudstaden Prag samt Polens kulturella huvudstad Kraków.

Boka din resa

2019-05-13 2019-05-22 22 995 kr . Väntelista Förfrågan

Program

 • MALCOLM DIXELIUS, journalisten och Östeuropaexperten. Han var SVT:s Moskvakorrespondent under många år, men i dag arbetar Malcolm främst som dokumentärfilmare och har producerat filmer som den uppmärksammade dokumentären om Lasermannen.

 • Dag 1. Tåg till Hamburg

  Med anslutning från Sverige via Köpenhamn ankommer vi med tåg till Hamburg där vi stannar i två nätter.

 • Dag 2. Storslagna Hamburg

  Vår ciceron Malcolm Dixelius presenterar städerna och platserna, som vi kommer att besöka under resan, och litet om deras historiska knytning till Sverige. Hamburg är Tysklands näst största stad. Hafencity är en glänsande stadsdel med sin Elbphilarmoni som landmärke och Speicherstads gamla lager-lokaler är prov på enastående industri-arkitektur.

 • Dag 3. Tåg till Dresden – Florens vid Elbe

  Staden har en mörk historia; de allierade bombade Dresden sönder och samman natten mellan 13–14 februari 1945. Invånarna led ohyggligt, oersättliga konstskatter förstördes och staden lades i ruiner. Den moderna, nu återuppbyggda och mycket vackra staden Dresden ligger mellan Berlin och Prag. Staden betraktas som en av Europas grönaste och kallas ofta för "Elbflorenz", Florens vid Elbe.
  Tågresan fortsätter mot Tjeckien och huvudstaden Prag, dit vi ankommer under kvällen.

 • Dag 4. Prag, en av Europas vackraste städer

  Vår ciceron Malcolm Dixelius ger oss historiska tillbakablickar på dramatiska händelser från svenskarnas härjningar under 30-åriga kriget till den sovjetiska invasionen 1968. Vi gör en stadspromenad i stadens charmiga gamla kvarter och ser berömda platser som Vaclavplatsen och Karlsbron över floden Moldau.

 • Dag 5. Judiska kvarter och spännande arkitektur

  Den imponerande Pragborgen utgör en av stadsdelarna i Prag. Här ser vi den mäktiga St. Vituskatedralen vars spiror sträcker sig mot skyn, den Gyllene Gränden med sina färgglada små hus och byggnader, och besöker klostret Strahov med sitt vackra bibliotek.

 • Dag 6. Tåg till Kraków

  Vi lämnar Prag och reser vidare till Polens forna huvudstad Kraków där vi stannar i två nätter.
  Kraków är ett koncentrat av Europa och erbjuder allt från kultur och historia till arkitektur, musik och hantverk. Staden kallas för Polens historiska och kulturella huvudstad och lockar med en Unesco-skyddad stadskärna. I Kraków besöker vi Schindlers museum.

 • Dag 7. Saltgruvan i Wieliczka

  Wawelkullen, med det kungliga palatset och katedralen, var krönings- och begravnings-plats för polska kungar. I kryptan ligger den svensk-polske kungen Sigismund och hans två söner begravda. Malcolm Dixelius tar det som utgångspunkt för betraktelser över Polens dramatiska historia från Vasatiden till nutid.
  Vi besöker även den berömda saltgruvan söder om Krakow, som sedan 1978 är upptagen på Unescos världsarvslista.

 • Dag 8. Tåg till Berlin

  Rundresan avslutas i den tyska huvudstaden Berlin. Man kan följa nationens hela historia genom Berlins sevärdheter, från triumfbågen Brandenburger Tor till en kvarlämning av Berlinmuren vid floden Spree.
  De kommande två dagarna skall vi, tillsammans med vår ciceron Malcolm Dixelius, utforska landets största och mest folkrika stad.

 • Dag 9. Berlin

  Vi reser med lokaltrafik till Unter den Linden. Härifrån gör vi en promenad till Bebelplatz, platsen för bokbålet den 10 maj 1933. Vidare till Förintelsemonumentet. Vid platsen för högkvarteret för Gestapo och SS har uppförts ett museum, Terrorns Topografi. Vi ser även Checkpoint Charlie och en del av Berlin-muren som sparats.

 • Dag 10. Tågresa Berlin–Sverige

  Tidig avresa med tåg från Berlin via Hamburg och Köpenhamn till Sverige.

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholms Centralstation
Avresor 13/5
Pris Från 22 995 kr
I priset ingår
 • Tåganslutning till Köpenhamn t/r
 • Tågresor med platsbiljetter enligt program
 • Del i dubbelrum i Hamburg, 2 nätter
 • Del i dubbelrum i Prag, 3 nätter
 • Del i dubbelrum i Kraków, 2 nätter
 • Del i dubbelrum i Berlin, 2 nätter
 • Frukost 9 dagar
 • Lunch 3 dagar
 • Middag 5 dagar (exkl. dryck)
 • Transfers och bussresor enligt program
 • Alla i programmet presenterade utflykter och entréer
 • Lokala auktoriserade guider
 • Ciceron Malcolm Dixelius
 • Grand Tours färdledare under hela resan.
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Anslutningsort

Ange önskad avreseort vid bokning.

Resplan

Dag 1. Tåg till Hamburg
Dag 2. Storslagna Hamburg
Dag 3. Tåg till Dresden – Florens vid Elbe
Dag 4. Prag, en av Europas vackraste städer
Dag 5. Judiska kvarter och spännande arkitektur
Dag 6. Tåg till Kraków
Dag 7. Saltgruvan i Wieliczka
Dag 8. Tåg till Berlin
Dag 9. Berlin
Dag 10. Tågresa Berlin–Sverige

Resesätt .
Valuta

Euro.

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

GRAND TOURS FÄRDLEDARE ger dig uppgift om bokade platser ombord på tågen från Köpenhamn till Krakow. Ditt Interrailkort gäller, tillsammans med platsbiljetterna, som färdbevis ombord på tågen under hela resan.

MAT UNDER TÅGRESAN. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

SITTPLATSFÖRDELNING. Sällskap som är bokade på samma biljett får, så långt det är möjligt, sittplatser intill eller i närheten av varandra. Reser ni i sällskap, men är bokade på olika biljetter, är det av stor vikt att önskemål om sittplatser intill varandra noteras på bokningen. Eventuella önskemål kan dock inte garanteras.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

Bokning av resa. I samband med att du bokar en tågresa med Grand Tours, behöver vi ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Dessa uppgifter skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha tillhands under tågresorna.

Dina tågbiljetter. Ca 15 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev samtliga dina tågbiljetter samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta.* * Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I grundarrangemanget utgår resan från Stockholms Centralstation – ange vid bokning önskad avreseort.

Interrailkortet (tågbiljetten) gäller för fem (5) resdagar inom en 15-dagarsperiod. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.