Översikt

Icakuriren, Tågresa till italienska och tyska trädgårdar med Gunnel Carlson

Följ med Icakuriren på en unik rundresa med tåg, där själva förflyttningen i ovanligt hög grad är en del av reseupplevelsen. Du har tid att samtala med dina medresenärer, du kan sträcka på benen, läsa en god bok eller bara luta dig tillbaka och njuta av landskapet som passerar; vi reser genom en kedja av spännande städer, längs en naturskön resväg genom Tyskland och Österrike till Italien. Tillsammans besöker vi utvalda trädgårdar och parker runt Gardasjön, i Hamburg och Lübeck. Ciceron är författaren och trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson som under dagliga seminarier delar med sig av sitt kunnande och sin passion för vackra parker och exotiska växter. Resan arrangeras i samarbete med Grand Tours.

Boka din resa

2019-05-03 2019-05-11 19 990 kr Tåg Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1 Tåg till Köpenhamn och Hamburg

  I resans pris ingår anslutning med tåg till Köpenhamn och därifrån vidare till Hamburg, dit vi ankommer under kvällen. Vi övernattar på hotell, beläget på kort gångavstånd från stationen.

 • Dag 2 Tåg från Hamburg till Verona

  Den fortsatta färden till Italien går den klassiska järnvägsrut­ten via München till Verona och är en hänförande och miljövänlig del av resan. Tågresan från Hamburg till Verona tar 12 timmar inklusive uppehåll vid tågbytet. Under uppehållet i München finns tid för en snabb lunch på egen hand, samt för inköp av vatten och något att äta under den avslutande tågresan till Italien.

  Efter att ha passerat Brennerpasset når vi staden Bolzano och här stöter vi på den 410 km långa floden Adige, den näst längsta i Italien efter Po. Vi kommer att följa floden ända till Verona. Efter ankomst till Verona möts vi av buss för transfer till Gardasjön, restid ca 60 minuter. Vi bor under fem nätter på ett av Gardas klassiska hotell, beläget ett stenkast från centrum. Incheckning och lättare kvällsmåltid på hotellet 

 • Dag 3 Pittoreska Garda

  Efter frukost håller vår ciceron Gunnel Carlson ett seminarium kring programmet i Italien. Därefter kan den som vill följa med på en fyra km lång promenad länga den vackra strandvägen till grannstaden Bardolino. Denna del av Gardasjön kallas ibland ”olivkusten”, då förutsättningarna för olivodling är optimala. Utöver olivolja är Bardolino känt för vinet som bär stadens namn. Du får egen tid att utforska den vackra staden, varefter vi tar båten tillbaka till Garda. Resten av dagen är ledig i pittoreska Garda, som ligger vid Gardasjöns sydöstra strand. Staden har gett Gardasjön dess namn och det är lätt att bli förälskad i Gardas medeltida charm, dess färgglada hus och småbutiker i de trånga gränderna. Den bilfria strandpromenaden är Gardas hjärta. När solen går ned över Gardasjön fylls barer och caféer och många butiker håller öppet till långt in på kvällen.

 • Dag 4 Verona och Parco Palazzo Giusti

  Idag väntar en heldag i Verona, för turisten först och främst Romeos och Julias stad. Shakespeare hade aldrig varit här, men Julias hus, med den berömda balkongen, kan ändå beskådas. Vi inleder med en guidad promenad i den vackra kulturstaden vid Adigefloden. De största sevärdheterna, förutom den romerska amfiteatern, är det vackra torget Piazza Bra och familjen della Scalas gravar på gatan bakom Piazza dei Signori. 

  Vi fortsätter därefter till renässansträdgården Giardino Giusti, som anses vara en av de vackraste i Italien. Trädgården ligger i anslutning till ett palats, strax utanför Veronas historiska centrum, och är en fridfull och vacker klassisk trädgård av italienskt format och struktur med fontäner, statyer, anlagda gångar och stenmurar. 

 • Dag 5 Isola del Garda och Heller Garden

  Gardasjön är italienarnas mest älskade sjö, en skattkista fylld av små charmiga städer. Vi tar båt från hamnen i Garda, rakt över sjön, till en av de allra mest pittoreska, Gardone Riviera. Vi inleder dagen med att besöka Isola del Garda, den största ön i Gardasjön. Ön domineras av det privata palatset Villa Borghese-Cavazza i storslagen neo-gotisk arkitektur, designad av arkitekten Luigi Rovelli i början av 20-talet. Vi njuter i första hand av trädgården i klassisk italiensk stil med välmodellerade häckar, palmer med ursprung på Kanarieöarna och en mängd exotiska frukter.

  Vi fortsätter till Gardasjöns västra strand där vi besöker Fondazione André Heller – eller populärt kallad Heller Garden, en botanisk trädgård med inslag från alla världsdelar. Indiska och marockanska skulpturer, porlande bäckar, fiskdammar och vattenfall gör parken trivsam och rofylld. Återresan till Garda sker med en av de små färjorna som trafikerar Gardasjön.

 • Dag 6 Valpolicella med vinprovning

  Runt Gardasjön ligger vindistrikten tätt. Bland andra Verona, Bardolino, Lugana och Soave. Men populärast av dem alla är Valpolicella, mycket tack vare vinerna Ripasso och Amarone som produceras här. Vi gör en utflykt till en av vingårdarna i Valpolicella där vi, efter en rundvisning, får prova ett par av gårdens viner.


  Eftermiddagen är ledig. Kanske ett par timmar vid poolen lockar. Eller ett stillsamt strövtåg i stadens gränder med sina inbjudande konstgallerier och små butiker.

 • Dag 7 Tågresa från Verona till Lübeck

  Efter en tidig frukost i Garda beger vi oss med buss till Verona varifrån tåget till Lübeck avgår vid niotiden. Tågbyte i München och fortsatt resa mot Lübeck dit vi ankommer på kvällen. Vi bor på hotell i den gamla stadsdelen under två nätter.

  Hansastaden Lübeck grundades på 1100-talet och dess äldsta stadsdel, Altstadt, med sin tusenåriga levande historia, är idag klassat av Unesco som världsarv.

 • Dag 8 Planten un Blomen och Schulgarten

  Efter frukost beger vi oss med buss söderut, mot hamnstaden Hamburg och den stora parken Planten un Blomen. Området har en yta om 47 ha, vilket motsvarar drygt 65 fotbollsplaner. I Planten un Blomen finns anlagda sjöar och vattendrag, en botanisk trädgård med ett tropiskt växthus samt Europas största japanska landskapspark. Parkens rosengård omfattar omkring 300 olika varianter av rosor, inklusive historiska och vilda rosor.
  Eftermiddagen ägnas åt Lübeck och stadens botaniska trädgård, Schulgarten vilket betyder Skolträdgården. Schulgarten ligger i närheten av Lübecks gamla stadsdel och lockar med fler än två tusen växter, allt från prunkande blomrabatter på olika teman till nyttoväxter och läkeörter. Trädgården anlades år 1909 och öppnades efter kriget som undervisnings- och skolträdgård med syfte att ge stadens skolbarn en pedagogisk utbildning. 

 • Dag 9 Tåg från Lübeck till Köpenhamn och Sverige

  Frukost på hotellet i Lübeck varefter vi tar oss till stationen och påbörjar hemresan mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du vid 21:30-tiden på kvällen.

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholms Centralstation
Avresor 3/5
Pris Från 19 990 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum under hela resan, på förfrågan 3 500 kr
I priset ingår
 • Tåganslutning från Sverige till Köpenhamn t/r  
 • Tågresor med platsbiljetter till Italien t/r
 • Del i dubbelrum i Tyskland, 3 nätter, frukost och en middag
 • Del i dubbelrum i Garda, 5 nätter
 • Halvpension i Italien (exkl. dryck)
 • Guidad promenad i Verona
 • Besök i parken Giardino Giusti
 • Båtresa till Isola del Garda• Gardone Riviera med besök i parken Fondazione André Heller
 • Utflykt till Valpolicella med vinprovning
 • Bardolino, promenad
 • Utflykt till Hamburg med besök i parken Planten un Blomen
 • Besök i parken Schulgarten i Lübeck
 • Lokala auktoriserade guider (engelska)
 • Trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson som ciceron
 • Grand Tours färdledare
Resesätt Tåg
Bra att veta

Våra resor med tåg
Denna tågresa arrangeras med reguljära tåg. Under resan mellan Sverige och Italien används fyra olika tågbolag. Vi anpassar tidtabellen, med marginaler vid tågbyten, så att reseupplevelsen skall bli så behaglig som möjligt. Planeringen av denna tågresa gjordes i november 2018 med de vid tidpunkten aktuella tidtabellerna. Fram till avresa kan vi, ibland med kort varsel, tvingas justera tågtider och färdväg på grund av banarbeten eller andra trafikstörningar. 
Tågen och tågresorna är inte anpassade för personer med rörelse- eller funktionshinder. På- och avstigningar, byten av perrong, trappor och förekommande promenader mellan station och hotell eller transferbuss, förutsätter att resenären själv kan hantera sitt eget bagage.

Boende

 • Hotel La Perla***

  Hotel La Perla är ett trestjärnigt, äldre och klassiskt italienskt hotell med 148 rum. Badrum med dusch/wc och hårtork, telefon, satellit-tv, radio, minibar, kassafack, luftkonditionering och balkong. Poolen, som är byggd senare än hotellet, ligger separat och man når denna via en gångtunnel bakom själva hotellet.