Översikt

Tåg och flodkryssning, Rhen med Mainau och Glaciärexpressen

Välkommen till en innehållsrik resa till och på floden Rhen, i gränstrakterna mellan Frankrike, Tyskland och Schweiz! Vi tar tåget från Sverige till Strasbourg där vi embarkerar vårt eleganta kryssningsfartyg. Under de närmaste dagarna får du uppleva Strasbourg by night, världens största samling av lyxbilar, Rhenfallet och ön Mainau i Bodensjön – och kronan på verket: En panoramatur med det berömda tåget Glaciärexpressen. En övernattning i Hamburg inleder och avslutar resan.

Boka din resa

2021-09-07 2021-09-13 21 595 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1. Tåg från Sverige till Hamburg

  Resan påbörjas i Sverige och med anslutande tåg ankommer vi under eftermiddagen till Köpenhamn för vidare färd mot Hamburg. Vi övernattar i den tyska storstaden, på hotell beläget nära centralstationen.

 • Dag 2. Hamburg till Strasbourg

  Vi återvänder till centralstationen i Hansastaden Hamburg och reser under förmiddagen med tåg genom Tyskland till Strasbourg i Frankrike. Resan går via Frankfurt och Mannheim och når under sen eftermiddag floden Rhen. Denna del av Rhendalen hör till de vackraste landskapen i Tyskland. Här kan vi njuta av utsikten över floden med sina romantiska byar och vinodlingar på sluttningarna. Vårt tåg ankommer till Strasbourgs pampiga centralstation, vars äldsta delar byggdes under slutet av 1800-talet. Stationen är idag moderniserad och klassad som ett historiskt monument. Under tidig kväll installerar vi oss på vårt kryssningsfartyg. Efter det att vi gjort oss hemmastadda ombord väntar välkomstdrink och middag.
  På programmet står en kvällstur på floden då vi får njuta av den franska staden Strasbourg by night. Vårt fartyg lämnar Alsace under natten och kryssar mot den tyska staden Breisach.

 • Dag 3. Breisach – Mulhouse – Basel

  Under tiden som vi äter frukost, ankommer fartyget till Breisach am Rhein, vackert belägen vid flodens östra strand. Stadsbilden domineras av den imponerande St. Stephans-katedralen. Från Breisach reser vi tillbaka in i Frankrike för ett besök på Musée National de l’Automobile de Mulhouse. Här finns världens största samling av lyxbilar, främst Bugatti, skapad av bröderna Hans och Fritz Schlumpf under mitten 1900-talet.
  Sedan 70-talet tillhör museet franska staten och är klassat som historiskt minnesmärke. Vi återvänder till Breisach och vårt fartyg och fortsätter därefter kryssningen mot Basel i Schweiz. Basel är landets tredje största stad, belägen vid gränsen mot Frankrike och Tyskland. Galamiddag ombord.

 • Dag 4. Glaciärexpressen

  Legendariska Glaciärexpressen är en av världens mest berömda och möjligen vackraste järnvägar, och är uppsatt på Unescos lista över världsarv. Glaciärexpressen har fått sitt namn från Rhôneglaciären, som är floden Rhônes källa. Namnet till trots så rullar tåget sakta och elegant fram genom de schweiziska alperna.
  Vi gör en heldagstur som startar med buss från fartyget, upp genom alplandskapet, till Andermatt i sydöstra Schweiz. Härifrån utgår en oförglömlig panoramatur som bekräftar, att i det här fallet är resan verkligen målet. Vi äter lunch ombord och återvänder under eftermiddagen med buss till Basel och vårt kryssningsfartyg.

 • Dag 5. Rhenfallet, Bodensjön och Mainau

  Dagens utflykt inleds vid Rhenfallet, som ligger vid gränsen mellan Tyskland och Schweiz. Rhenfallet är ett av Europas största vattenfall och är en av de mest spektakulära upplevelserna i Schweiz. Vi fortsätter mot Bodensjön, centrala Europas tredje största sjö, som delas mellan Schweiz, Tyskland och Österrike. Lagom till lunch kommer vi till Mainau. Ön har en spännande historia som sträcker sig tillbaka till romartiden. Slottet Mainau uppfördes under 1740-talet och tillhörde länge storhertigarna av Baden.
  I modern tid ägde vår svenska drottning Victoria slottet vilket 1930, genom arv, skänktes till hennes barnbarn, greve Lennart Bernadotte. Vi kryssar under natten tillbaka mot Strasbourg

 • Dag 6. Hemresa från Strasbourg

  Under tiden som vi äter frukost, är vårt fartyg tillbaka i Frankrike och staden Strasbourg. Vi hinner äta lunch ombord innan vi beger oss tillbaka till stationen i Strasbourg.
  En bekväm återresa med tåg till Hamburg dit vi ankommer under kvällen. Vi övernattar på hotell, beläget i centrala Hamburg.

 • Dag 7. Hemresa till Sverige

  Avresa från Hamburg med ankomst tidig eftermiddag till Köpenhamn. Byte av tåg till hemorten i Sverige.

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 7/9
Pris Från 21 595 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum och enkelhytt under hela resan 6 200 kr (på förfrågan)
Detaljerade priser

Utsides 2-bäddshytt på övre däck, 1 700 kr

I priset ingår
 • Tåganslutning till Köpenhamn t/r
 • Tågresor med platsbiljetter till Frankrike t/r
 • Transfers till och från fartyget
 • Del i dubbelrum i Hamburg, 2 nätter med frukost
 • Del i tvåbäddshytt på huvuddäck, 4 nätter
 • Helpension ombord på fartyget från middag dag 2 till lunch dag 6
 • Vin, öl och vatten till måltiderna samt utvalda drycker i baren ombord
 • Utflykt i Strasbourg
 • Utflykt till Mulhouse Museum
 • Tågresa med Glaciärexpressen
 • Utflykt till Rhenfallet
 • Utflykt till Mainau
 • Auktoriserade guider (engelska)
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Serviceavgiften ombord för denna kryssning är 28 Euro per person samt 10 Euro per person för lokalguider och chaufförer.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Anslutningsort

Flera orter i Sverige.

Information om avresor

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha tillhands under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

GRAND TOURS TÅGFÄRDLEDARE. En tågresa med Grand Tours, från Sverige genom Europa, skall upplevas som ett härligt äventyr och inledningen till en minnesvärd semester. Med på resorna följer våra handplockade tågfärdledare. Resorna genomför oftast helt programenligt, utan vare sig förseningar eller andra trafikstörningar. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra tågfärdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Många av våra tågfärdledare har lämnat arbetslivet och tar med sig sin livserfarenhet, kunskap och servicekänsla på resan. Men vi har självklart även yngre, minst lika kompetenta och effektiva färdledare på våra tågresor. Oavsett ålder, erfarenhet och bakgrund, har Grand Tours tågfärdledare det gemensamt, att de är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 15 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta.* Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resplan

Dag 1. Tåg från Sverige till Hamburg
Dag 2. Hamburg till Strasbourg
Dag 3. Breisach – Mulhouse – Basel 
Dag 4. Glaciärexpressen
Dag 5. Rhenfallet, Bodensjön och Mainau
Dag 6. Hemresa från Strasbourg
Dag 7. Hemresa till Sverige

Resesätt Tåg

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • M/S La Boheme ***+

  Byggd 1995. Renoverad 2011. Fartyget är 110 meter långt. Max ca 158 passagerare. Alla hytter är utsides med fönster, två separata sängar, dusch/wc, tv, säkerhetsfack och hårtork. Ombord finns en salong med panoramafönster, restaurang, soldäck med solsängar, och shop. Hela fartyget har luftkonditionering. Wifi finns ombord. Ej hiss.