Översikt

Ta med familjen på Tågsemester till Gardasjön i Italien i sommar!

Alla älskar Italien – men långt ifrån alla älskar att flyga. Därför erbjuder vi sommarlovsresor med tåg till vackra Gardasjön. Vi bor på ett italienskt familjehotell i den lilla badorten Torbole, vid sjöns nordöstra strand. Resorna passar alla åldrar, såväl den lilla familjen som den stora klanen med flera generationer tillsammans. Välkomna ombord på semestertåget i sommar! Med på resan är Grand Tours färdledare samt på första resan en representant från Tågsemester.

När vi sitter på tåget på väg mot Malmö, har vi just påbörjat ett äventyr som känns litet spännande, litet retro. Men, varför ger man sig in på detta? Varför resa under två dagar med tåg till Italien, när man kan flyga på tre timmar?

Till att börja med får vi se allt det vi skulle missa i en flygmaskin på 11 000 meters höjd. Och trots att en tågresa till Italien tar tid, så har resan många fördelar. Inga köer till incheckning, ingen säkerhetskontroll, ingen väntetid vid bagageband när du kommer fram. Dessutom är själva tågresan en del av upplevelsen – en resa i resan. Vi sitter bekvämt och har rörelseutrymme om vi behöver sträcka på benen. Kanske tar vi en promenad in till restaurangvagnen eller så lutar vi oss helt enkelt bara tillbaka och betraktar landskapet och städerna som passerar utanför tågfönstret.

Äventyret startar på hemmaplan

I resans pris ingår anslutning med tåg till Malmö och hem från Köpenhamn – ange önskad avreseort när du bokar resan. Från Malmö fortsätter resan med nattåg, via tågfärjan Trelleborg–Sassnitz, till Berlin dit vi ankommer fredag morgon. Vi sträcker på benen en dryg timme i Berlin och fortsätter därefter till München. Här byter vi tåg för den avslutande sträckan mot Italien.
Under den första sträckan från Berlin gör det ingenting om man passar på att ta en eller ett par tupplurar. Men när vi närmar oss Bayern och Alperna, då gäller det att vara vaken.
Nu reser vi nämligen rakt in i Sound of Music.
I München byter vi från Deutsche Bahns öppna salongsvagnar till kupévagnar med plats för sex resenärer i varje kupé med det österrikiska bolaget ÖBB.


Vi reser in i Tyrolen
Efter tågbytet i München lämnar vi det historiska kungariket Bayern och följer floden Inn in i österrikiska Tyrolen, som sträcker sig på båda sidor av Alperna ända ned till Trento. Efter gränsstaden Kufstein når vi Innsbruck som är Tyrolens historiska huvudstad, belägen mitt i alpdalen kring floden Inn.
Vi kommer till Brennerpasset, som är gränsen mellan Österrike och Italien och mellan Nord- och Sydeuropa. Här görs ett kort stopp innan vi får fortsätta in i Italien. Tjusiga italienska carabinieri är nämligen nyfikna på vilka som finns ombord.
Efter uppehållet i Brennerpasset stöter vi på den 410 km långa floden Adige, den näst längsta i Italien efter Po.
Den italienska regionen Trentino gränsar till Österrike, men även till Schweiz, och omnämns bland de tysktalande som Sydtyrolen. Här i vinregionen Trentino tillverkas krispiga vita viner av hög kvalitet. Vi passerar staden Trento där Italiens blivande fascistiske diktator Benito Mussolini levde i början av 1900-talet, då staden fortfarande tillhörde Österrike. Han var redaktör för den socialistiska tidningen Arbetarens framtid. Mussolini blev oskyldigt misstänkt för bank­rån och utvisades till Italien där han med tiden valde en annan bana.

Benvenuti a Lago di Garda
Vi når vår slutstation och staden Rovereto vid 18-tiden. Rovereto ligger vid foten av Dolomiterna och är en trevlig gammal stad i tyrolerstil med en av norra Italiens största samlingar av modern konst. Roveretos moderna konsthall, och stora stolthet, kan visa upp en imponerande permanent samling.
Från Rovereto reser vi med buss mot Gardasjön och vårt resmål Torbole. Den lilla staden ligger vid sjöns nordöstra strand, 40 minuter från Rovereto. Den äldsta delen av Torbole har bevarat mycket av sin ursprungliga charm och påminner fortfarande om den fiskeby som skapades här, vid Sarcaflodens utlopp, för flera hundra år sedan. Miljön runt den romantiska lilla hamnen bidrar i hög grad till stämningen i Torbole under sköna sommarkvällar. Staden har genom åren blivit ett populärt resmål bland vandrare och vindsurfare.

Livet vid Gardasjön
Du kan bada i Gardasjöns klara vatten från små grusstränder. Det finns snackbarer och solstolar går att hyra. Torbole är framförallt känt för sina vattensporter. På flera stränder kan du ta en nybörjarkurs i vindsurfing. Annars lutar du dig helt enkelt bara tillbaka och kopplar av på stranden och tittar på surfarnas färgglada segel ute på sjön.
Strandpromenaden är Torboles pulsåder, som gjord för en joggingtur på morgonen eller kvällspromenaden då du kan njuta av ljusen från städerna på andra sidan av sjön och lyssna på vågorna som rullar in över stränderna.
Från hamnen i Torbole tar du dig enkelt med båt till flera av grannstäderna vid sjön, till bland annat Riva del Garda, Limone och Malcesine. Från Riva finns förbindelser till de flesta städer runt Gardasjön.

Gör en naturskön vandring
Panoramaleden Sentiero Busatte-Tempesta börjar i den lilla staden Busatte ovanför Torbole. Sentiero Busatte-Tempesta är drygt elva km lång och är en av de mest kända och populära vandringslederna i området, till stor del tack vare de spektakulära trapporna i metall som gör det möjligt att komma över de brantaste sektionerna. Den första delen av leden är relativt enkel och passar även familjer med barn. Från Tempesta vandrar du längs panoramaleden tillbaka till Busatte, om du inte föredrar att ta lokalbussen

Vårt hotell i Torbole
Club Hotel La Vela ligger på gångavstånd till Piazza Goethe och båthamnen. Detta är ett klassiskt, trivsamt italienskt familjehotell av mellanklass. Hotellet har poolområde, restaurang och bar, trädgård och cykeluthyrning. Familjerummen är enkelt inredda med plats för upp till fyra personer. Badrum med dusch/wc och hårfön, flertalet rum med balkong. I priset ingår halvpension, frukost- och middagsbuffé.

Program

 • Eva-Lena Lönnqvist Grand Tours färdledare

  Grand Tours färdledare, Eva-Lena Lönnqvist, har lång erfarenhet av att leda gruppresor, och hennes hjärta klappar litet extra för kombinationen Tåg + Italien. Hon leder nämligen ett par av Grand Tours ordinarie tågresor till just Gardasjön. – Jag ser verkligen fram emot dessa sommarveckor i lilla Torbole, säger Eva-Lena och fortsätter:
  – Gardasjön är otroligt vacker och det finns så mycket att fylla dagarna med, som att göra härliga båtresor och utforska alla de pittoreska småstäderna runt sjön, vandra i naturen, ta en nybörjarkurs i windsurfing, hyra cykel. Här finns något för alla och alla åldrar. Därför hoppas jag att många barnfamiljer hoppar på tåget och följer med oss till Gardasjön i sommar!

 • Dag 1. Tåg till Malmö och Berlin

  Avresa med tåg till Malmö. Nattåget mot Berlin avgår vid 17-tiden och rullar ombord på färja från Trelleborg mot Sassnitz.

 • Dag 2. Ankomst till Berlin och fortsatt resa mot Italien

  Nattåget ankommer Berlin 06:45 på fredagsmorgonen. Tid för frukost på egen hand och inköp av vatten och något att äta ombord på tåget från Berlin till München och vidare mot Italien. Det finns bistro ombord på tåget. Den fortsatta resan mot Italien avgår 08:30 och tar 10 timmar inklusive ett kort uppehåll vid tågbytet. Efter att ha passerat Brennerpasset når vi staden Bolzano och här stöter vi på den 410 km långa floden Adige, den näst längsta i Italien efter Po. Vi följer floden till Rovereto. Transfer till Gardasjön, incheckning och middag på hotellet.

 • Dag 3. Pittoreska Torbole vid Gardasjön

  Det milda klimatet, grönskan och den gästvänliga befolkningen gör Gardasjön till ett perfekt resmål. Detta är Italiens största sjö, drygt 50 km lång. Vårt resmål, småstaden Torbole, är belägen vid Gardasjöns nordöstra strand. Den mest pittoreska delen av Torbole är kvarteren runt den lilla hamnen i centrum, med sina piazzor och karakteristiska byggnader i terrakotta från 1500-talet. Här ligger det historiska huset Casa Beust, som blev samlingspunkt för nordeuropeiska konstnärer efter andra världskriget. 

 • Dag 4. Promenad till Riva del Garda

  Följ med färdledaren på en fyra km lång promenad längs strandvägen till grannstaden Riva del Garda. Promenaden till Riva tar en knapp timme, och du kan ta bussen eller färja tillbaka till Torbole om du vill.

 • Dag 5. Strandliv eller egen tågutflykt

  Vår tågresa till Italien baseras på en biljettyp som heter Interrail och medger fem resdagar. Det går åt två resdagar på utresan och två på hemresan. Det betyder att det finns en resdag kvar att utnyttja för en utflykt på egen hand. Till järnvägsstation i Rovereto tar det 40 minuter med lokalbuss från Torbole. Om du tar tåget söderut, till Verona eller Peschiera del Garda, så kan du därifrån resa vidare till bland annat Venedig eller Milano över dagen.

 • Dag 6. Marknadsdag i Torbole

  Det är marknad i Torbole varje tisdagsmorgon, och i Riva del Garda onsdagar. Här kan du hitta allt från traditionell italiensk keramik till kläder, lädervaror, presenter och souvenirer. Vill du ha ett större utbud av butiker och varor, så finns ett modernt shoppingcenter inne i Riva del Garda. 

 • Dag 7. Gör en båtutflykt på Gardasjön

  Italienarnas mest älskade sjö är en skattkista fylld av små charmiga städer som kan besökas över dagen med båt från hamnen i Torbole. Närmast ligger den lilla storstaden Riva del Garda och en av Gardasjöns mest populära utflyktsmål, småstaden Limone sul Garda, som fått sitt namn efter områdets tidigare citronodlingar.

  Från hamnen i Riva kan du resa till den södra delen av Gardasjön, till vackra Sirmione, med sin pampiga borg längst ute på en långsmal halvö, eller Desenzano, fylld av charm, en livlig hamn och trivsamma gränder. På sydvästra sidan av sjön ligger den eleganta och historiskt intressanta staden Salò skyddad av den privata ön Isola del Garda. På närmare håll ligger staden Malcesine där du kan ta linbana upp på Monte Baldo och vandra bland rara blommor och vänliga kossor.

 • Dag 8. Ledig dag vid poolen

  Det finns en äventyrspark strax utanför Torbole, Busatte Adventure Park. Här finns mycket spännande att göra för främst de litet större barnen. Annars kanske en lat dag vid hotellets pool kanske lockar. Eller ett stilla strövtåg i småstaden, längs kajerna och strandpromenaden, med en strut äkta italienska glass i handen?

 • Dag 9. Tågresa från Rovereto till Hamburg.

  Efter en tidig frukost beger vi oss med buss tillbaka till Rovereto varifrån tåget till München avgår vid niotiden. Tågbyte och fortsatt resa mot Hamburg dit vi ankommer på kvällen. Övernattning på enkelt familjehotell i centrala Hamburg, beläget en kort bussresa från stationen.

 • Dag 10. Hemresa till Sverige.

  Frukost på hotellet i Hamburg varefter vi beger oss tillbaka till stationen och påbörjar hemresan mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du vid 21:30-tiden på kvällen.

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm Södra
Pris Från 13 700 kr
Enkelrumstillägg Kontakta oss för pris
Detaljerade priser

Prisexempel Familjerum:
Familj bestående av 2 vuxna och 2 barn upp till 11 år. Familjen delar en 4-bädds liggvagn på nattåget mellan Malmö–Berlin på utresan, bor i ett familjerum med fyra bäddar på Club Hotel La Vela vid Gardasjön samt i ett familjerum med fyra bäddar på hostel i Hamburg vid hemresan.
                     
Grundpris vuxen 28-59 år i familjerum från 13 700 kr
Grundpris barn upp till 11 år i familjerum från 6 990 kr

I grundpris för barn upp till 11 år har vi tagit hänsyn till att barn har fritt Interrail-kort då minst en vuxen 28-59 år medföljer (max 2 barn per vuxen betalande).

Barn fyllda 12 år betalar för Interrail-kort, grundpris i familjerum blir då från 9 540 kr.

Tillval
Vi kan även erbjuda ett begränsat antal familjerum för 3 personer. Dessa resor bokas på telefon 08-24 15 25.


Prisexempel Dubbelrum:
Två personer har del i 4-bädds liggvagn på nattåget mellan Malmö–Berlin på utresan, bor i dubbelrum på Club Hotel La Vela vid Gardasjön samt i ett dubbelrum på hostel i Hamburg vid hemresan.      
                 
Grundpris vuxen 28-59 år i dubbelrum från 14 995 kr

Tillval
Vi kan även erbjuda 4-bädds kupé på nattåget Malmö–Berlin utnyttjad av 2 personer, tillägg 500 kr per person.
Vuxen under 27 år i dubbelrum, rabatt på Interrail-kort 690 kr.
Vuxen över 60 år i dubbelrum, rabatt på Interrail-kort 300 kr
Dessa resor bokas på telefon 08-24 15 25.

I priset ingår

• Tågresor till Italien med platsbiljetter t/r
• Del i 4-bädds kupé i nattåget Malmö–Berlin på utresan
• Busstransfers t/r
• Del i bokad rumstyp på Club Hotel La Vela i Torbole, 7 nätter
• Halvpension vid Gardasjön (exkl. dryck)
• Övernattning på hostel i Hamburg på hemresan, inkl. frukost
• Möjlighet till tågutflykt i Italien på egen hand
• Representant från Tågsemester
• Grand Tours färdledare

I priset ingår ej

Dricks ingår ej i resans pris.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Resplan

Dag 1. Tåg till Malmö och Berlin 
Dag 2. Ankomst till Berlin och fortsatt resa mot Italien
Dag 3. Pittoreska Torbole vid Gardasjön
Dag 4. Promenad till Riva del Garda
Dag 5. Strandliv eller egen tågutflykt
Dag 6. Marknadsdag i Torbole
Dag 7. Gör en båtutflykt på Gardasjön
Dag 8. Ledig dag vid poolen
Dag 9. Tågresa från Rovereto till Hamburg
Dag 10. Hemresa till Sverige

Resesätt Tåg
Valuta

Euro

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Resans karaktär

Gruppresa med tåg

Bra att veta

Viktigt om våra tågrundresor
Våra tågresor arrangeras med reguljära tåg- och avgångar. Under denna resa från Sverige till Italien använder vi fyra olika tågbolag. Vi anpassar tidtabellen, med marginaler vid tågbyten, så att reseupplevelsen skall bli så behaglig som möjligt.
Planering av tågresor görs långt i förväg med de vid tidpunkten aktuella tidtabellerna. Fram till avresa kan vi, ibland med kort varsel, tvingas justera tågtider och färdväg på grund av banarbeten eller andra trafikstörningar. Vi reserverar oss för ändringar som ligger utanför vår kontroll.

Funktionshinder: Tågresorna är inte anpassade för personer med funktionshinder. På- och avstigning, byte av perrong, trappor och förekommande promenader mellan station och transferbuss, förutsätter att resenären själv kan hantera sitt eget bagage.

Måltider: Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresorna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

Sittplatser: Sällskap som är bokade på samma biljett får, så långt det är möjligt, sittplatser intill eller i närheten av varandra. Reser ni i sällskap, men är bokade på olika biljetter, är det av stor vikt att önskemål om sittplatser intill varandra noteras på bokningen. Eventuella önskemål kan dock inte garanteras.

Bagage: Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och ryggsäck eller mjuk bag) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform, ibland med längre promenader och nivåskillnad. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

Boende

 • Snälltåget

  Nattåget till Berlin
  På resan mellan Malmö och Berlin reser vi med Stena Lines färja mellan Trelleborg–Sassnitz. Färjeöverfarten tar ca 4 timmar. Det går bra att vara kvar ombord i kupén under färjeöverfarten. Tåget har ingen servering, vi hänvisar istället till Stena Lines utbud under färjeöverfarten. Tåget är bemannat med tågpersonal under hela resan som ansvarar för din säkerhet. Under sommaren kan det bli varmt ombord eftersom tåget endast har fläktventilation och vädringsfönster (saknar AC som kyler luften). I vårt nattåg till Berlin är bäddarna 195 cm långa och 70 cm breda. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. Gemensam wc med handfat finns i vagnarna.

 • Italien, Torbole, Club Hotel La Vela ***

  Vårt hotell, Club Hotel La Vela, ligger på gångavstånd till Piazza Goethe och båthamnen. Detta är ett klassiskt, trivsamt italienskt familjehotell av mellanklass. Hotellet har poolområde, restaurang och bar, trädgård och cykeluthyrning. Familjerummen är enkelt inredda med plats för upp till fyra personer. Även dubbelrum för två personer. Badrum med dusch/wc och hårfön, flertalet rum med balkong. I priset ingår halvpension, frukost- och middagsbuffé.

 • Tyskland, Hamburg Hostel

  Familjehotell i Hamburg
  På återresan från Italien övernattar vi på ett enklare familjehotell i centrala Hamburg, några kvarter från centralstationen. Modernt utrustade dubbel- och familjerum med plats för 2-4 personer, dusch/wc. Frukost.