Översikt

The Grand Tour

På 1700-talet reste många svenskar ut i Europa för att bilda sig. Det kallades att göra en ”Grand Tour”. Nu har vi glädjen att kunna erbjuda en modern Grand Tour-resa som inkluderar sju länder! Tillsammans med vår ciceron, journalisten Malcolm Dixelius, ger vi oss ut på en spännande, vacker och historiskt intressant tåg-rundresa. Som grande finale gör vi en veckolång flod-kryssning på Rhen. Välkommen på årets Grand Tour!

Boka din resa

2019-09-26 2019-10-13 44 800 kr Väntelista Förfrågan

Program

 • MALCOLM DIXELIUS, journalisten och Östeuropaexperten. Han var SVT:s Moskvakorrespondent under många år, men i dag arbetar Malcolm främst som dokumentärfilmare och har producerat filmer som den uppmärksammade dokumentären om Lasermannen.

 • Dag 1-2. Tågresa till Hamburg, Tyskland

  Dag 1. Tågresa till Hamburg, Tyskland
  Vi reser med tåg från Sverige till Köpenhamn, för byte och fortsatt resa till Hamburg Hauptbahnhof, dit vi ankommer under kvällen. Vi tar in på Hotel Graf Moltke för två nätter. Under dagarna i Hamburg presenterar vår ciceron Malcolm Dixelius resan som vi har framför oss, där första anhalt är Tysklands näst största stad och landets viktigaste hamnstad.

   

  Dag 2. Hamburg
  Efter frukost väntar en kort busstur, varefter vi gör en promenad kring rådhuset, Jungfernsteig, Svenska kyrkan, Michelkyrkan och Krayenkamp 16, där drottning Kristina hade ett hus som hon ofta, också efter abdikeringen, besökte. 

  Under eftermiddagen gör vi ett besök på Plaza, utsiktsplattform på Elbphilharmonie. I S:t Petrikyrkan reflekterar vi över Ansgar, benediktinmunken och ärkebiskopen av Hamburg-Bremen, som kom att kallas Nordens apostel.

 • Dag 3-4. Tågresa till Wien, Österrike

  Dag 3. Tågresa till Wien, Österrike
  Efter frukost reser vi vidare med tåg, direkt till Österrikes huvudstad, och ankommer Wien Hauptbahnhof under eftermiddagen. En kort promenad till vårt närbelägna hotell där vi tar in för två nätter.
  Under vårt besök i Wien håller vår ciceron Malcolm Dixelius ett intressant seminarium om denna centraleuropeiska huvudstad och dess roll i det Habsburgska imperiet.

  Dag 4. Wien
  Under förmiddagen besöker vi det kejserliga palatset Schönbrunn som med sina vidsträckta trädgårdar räknas som ett av de mest betydelsefulla barockpalatsen i Europa.
  Därefter återvänder vi till centrala Wien för en rundtur med buss, då vi får se mycket av det som gjort Wien så berömt – mäktiga byggnader såsom Operan, Hofburg och Parlamentet. Vi ser även Wienersecessionens hus, ett av Wiens mest magnifika och spektakulära byggnadsverk.
  Efter lunch gör vi en kort promenad längs paradgatan Ringstrasse. Resten av eftermiddagen och kvällen är fri för egna strövåg i den fascinerande staden.

 • Dag 5-6. Tågresa till Bologna, Italien

  Dag 5. Tågresa till Bologna, Italien
  Under förmiddagen lämnar vi Wien och Österrike och fortsätter vår tågkryssning till Italien, där vi först besöker universitetsstaden Bologna. Hit ankommer vi under kvällen och tar in på vårt hotell, Mercure Bologna Centro, beläget på kort gångavstånd från centralstationen.  Dag 6. Bologna
  Bologna, regionen Emilia Romagnas huvudstad, kallas ibland ”la dotta”, den lärda, efter stadens universitet, det äldsta i Europa, grundat redan på 1100-talet. Men eftersom vi befinner oss i Italiens kulinariska huvudstad, kallas Bologna också ”la grassa”, den feta; vem har inte ätit Spaghetti Bolognese? Under dagen får vi chansen att prova några av Bolognas specialiteter.
  Besöket i Bologna inleds med en guidad stadsrundtur, där vi får se de viktigaste delarna av den tegelröda medeltida stadskärnan med sina vackra torg och arkader.
  Vi gör även ett besök i Bolognas universitet, som har ett tjugotal fakulteter och drygt 100 000 studenter, och ser bland annat den anatomiska teatern.

 • Dag 7-9. Tågresa till Rom

  Dag 7. Tågresa till Rom
  Alla järnvägar bär till Rom, och när tåget från Bologna rullar in på Stazione Termini, befinner vi oss i hjärtat av denna fantastiska stad.
  Vi stannar två nätter på Welcome Piram Hotel, beläget på gångavstånd från tågstationen. Redan samma eftermiddag gör vi en guidad tur i Rom, där vi ser de klassiska piazzorna, byggnaderna och monumenten.


  Dag 8. Rom och Vatikanstaten
  Den heliga Birgitta flyttade till Rom år 1349 och levde i sitt hus vid Piazza Farnese fram till sin död. Besöket i Rom följer till viss del i fotspåren av den heliga Birgitta.
  Huvudprogrammet under denna dag är Vatikanstaten, den lilla enklaven mitt i Rom. Vatikanen har varit påvens residens allt sedan 1400-talet men blev oberoende från den italienska staten först 1929. Vi får guidade visningar av Vatikanens museum och Peterskyrkan.

  Dag 9. Tågresa till Italienska Rivieran
  Tåget följer den vackra Medelhavskusten från Rom, genom Toscana och upp till Italienska Rivieran. Efter ankomst till Genua, installerar vi oss för två nätter på Hotel Continental Genova, beläget på gångavstånd från centralstationen Piazza Principe.
  Genua är Christoffer Columbus födelsestad och här finns Italiens största hamn. Under eftermiddagen gör vi en guidad promenad i den liguriska huvudstaden.

 • Dag 10. Tågresa till Cinque Terre

  Dag 10. Cinque Terre
  Tidig frukost på hotellet. I dag väntar en resa med tåg till den vykortsvackra nationalparken Cinque Terre. Resan följer kusten och vi ankommer efter en dryg timme till staden Monterosso. Härifrån vandrar vi under ett par timmar, först längs leden till byn Vernazza. Efter lunch fortsätter vi vandringen till byarna Manarola och Riomaggiore.
  Under eftermiddagen tar vi tåget tillbaka till Genua.

 • Dag 11. Tågresa till Basel, Schweiz

  Tågkryssningen avslutas med att vi reser från Genua, via Milano, till den schweiziska staden Basel, landets tredje i storlek. Här möts vi av buss för transfer till vårt flodkryssningsfartyg MS Switzerland II. Välkomstdrink och middag ombord.
  Kvällen är ledig och fartyget ligger vid kaj över natten.

 • Dag 12. Flodkryssning från Basel

  Under en guidad promenad bekantar vi oss med Basel, som visar upp museer i världsklass och en välbevarad arkitektur med anor från medeltiden. I Basel finns bland annat landets äldsta universitet och den praktfulla katedralen Basler Münster.

 • Dag 13. Flodkryssning till Strasbourg, Frankrike

  Vi kryssar på Rhen genom det sagolika land-skapet mot franska Strasbourg, huvudstad i Alsace. Guidad promenad i de centrala delarna med sin imposanta arkitektur och de många kanalerna – det kosmopolitiska och eleganta "La Petite France".

 • Dag 14. Flodkryssning till Rüdesheim, Tyskland

  Mainz är huvudstad i delstaten Rheinland-Pfalz. Staden är känd för sina viner och att det var här som Johann Gutenberg föddes och senare utvecklade boktryckarkonsten. I Sankt Stefans-kyrkan ser vi konstnären Marc Chagalls vackra fönster i blått glas.

 • Dag 15. Flodkryssning till Koblenz

  Kryssningen följer den romantiska delen av Rhen, omgiven av gröna vinfält och spännande riddarborgar. Vi gör en guidad promenad i Koblenz, en av Tysklands äldsta och vackraste städer, och ser bland annat udden Deutsches Eck, där Mosel möter Rhen.

 • Dag 16. Flodkryssning till Köln

  Rhen räknas, vid sidan av Donau, som Tysklands viktigaste farled. Köln breder ut sig på båda sidor av floden. Under vår rundvandring ser vi den mäktiga Kölnerdomen, som med sina 157 meter höga torn är en av Tysklands viktigaste attraktioner.

 • Dag 17. Flodkryssning till Amsterdam, Nederländerna

  Efter Schweiz, Frankrike och Tyskland närmar sig nu kryssningen resans fjärde land – Nederländerna. På resan introducerar vår ciceron ”den holländska guldåldern” på 1600-talet och dess kolossala betydelse för utvecklingen av handel och konst i hela världen. Centrum för denna blomstring var Amsterdam och få europeiska städer har idag så många sevärdheter och museer per kvadratkilometer. Därtill otaliga kanaler som kantas av husbåtar och karaktäristiska kanalhus. En sightseeing på kanalerna står självklart på programmet. Men det är lika förtrollande att på egen hand strosa längs gränder och över hundratals broar i Amsterdams historiska centrum.

 • Dag 18. Hemresa

  Frukost ombord. Utcheckning från fartyget och flyg hem från Amsterdam.

Karta

Resfakta

Reslängd 18 dagar
Avreseort Stockholms Centralstation , Köpenhamn
Avresor 26/9
Pris Från 44 800 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan, 16 200 kr.
I priset ingår
 • Tågresa med anslutning till Köpenhamn
 • Platsbiljetter enligt program
 • Del i dubbelrum 2 nätter i Hamburg, Wien, Bologna, Rom och Genua
 • Frukost 10 dagar, lunch 2 dagar, middag 5 dagar
 • Flodkryssning på Rhen, 7 nätter 
 • Helpension ombord från middag dag 11 till frukost dag 18 
 • Transfers enligt program 
 • Alla i programmet presenterade utflykter och entréer 
 • Lokala auktoriserade guider 
 • Flygresa hem från Amsterdam 
 • Ciceron Malcolm Dixelius 
 • Grand Tours färdledare under hela resan.
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Resplan

Dag 1-3. Tågresa till Hamburg, Tyskland
Dag 3-5. Tågresa till Wien, Österrike
Dag 5-7. Tågresa till Bologna, Italien
Dag 7-9. Tågresa till Rom
Dag 9-11. Tågresa till Cinque Terre
Dag 11. Tågresa till Basel, Schweiz
Dag 12. Flodkryssning från Basel
Dag 13. Flodkryssning till Strasbourg, Frankrike
Dag 14. Flodkryssning till Rüdesheim, Tyskland
Dag 15. Flodkryssning till Koblenz
Dag 16. Flodkryssning till Köln
Dag 17. Flodkryssning till Amsterdam, Nederländerna
Dag 18. Hemresa.

Valuta

Euro.

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

GRAND TOURS FÄRDLEDARE ger dig uppgift om bokade platser ombord på tågen från Köpenhamn till Basel. Ditt Interrailkort gäller, tillsammans med platsbiljetterna, som färdbevis ombord på tågen under hela resan.

MAT UNDER TÅGRESAN. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

SITTPLATSFÖRDELNING. Sällskap som är bokade på samma biljett får, så långt det är möjligt, sittplatser intill eller i närheten av varandra. Reser ni i sällskap, men är bokade på olika biljetter, är det av stor vikt att önskemål om sittplatser intill varandra noteras på bokningen. Eventuella önskemål kan dock inte garanteras.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

Bokning av resa. I samband med att du bokar en tågresa med Grand Tours, behöver vi ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Dessa uppgifter skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha tillhands under tågresorna.

Dina tågbiljetter. Ca 15 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev samtliga dina tågbiljetter samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta.* * Anslutning till Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I grundarrangemanget utgår resan från Stockholms Centralstation – ange vid bokning önskad avreseort.

Boende

 • Fartyg: M/S Switzerland II ****

  Byggd 1991. Renoverad 2001. Fartyget är 100 meter långt. Max ca 108 passagerare. Alla hytter är utsides med fönster, hytterna har två separata sängar, dusch/wc, tv, luftkonditionering, säkerhetsfack och hårtork. Ombord finns soldäck med solstolar, souvenirbutik, restaurang och bar och begränsat wifi ombord. Ej hiss. Visa fartygets däckplansskiss»