Översikt

Tågresa, Vin och vit sparris i Tyskland

Följ med på en resa som går med tåg, hela vägen från Sverige, till ett försommarvarmt Tyskland. Vi reser genom det vackra vinlandskapet Deutsche Weinstrasse, besöker drottning Silvias hemstad Heidelberg och det historiskt intressanta Worms. Och inte minst: Vi provar viner och äter färsk vit sparris; här i södra Tyskland skördas den vita sparrisen fram till midsommar. Dessutom får du en natt i Hamburg som inledning och avslutning på resan.

Tågresa till södra Tyskland med Heidelberg

Boka din resa

2020-05-29 2020-06-03 14 995 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Tåg från Sverige till Hamburg

  Resan påbörjas i Sverige och med anslutande tåg ankommer vi till Köpenhamn. Här gör vi tågbyte för vidare färd mot Hamburg där vi övernattar.

 • Dag 2 Hamburg och tåg till Mannheim

  Vi äter frukost i Hamburg, och därefter tar vi en titt på Hamburg med bland annat rådhuset, hamnen och stadens nya landmärke, Elbphilharmonie. Tidig eftermiddag fortsätter resan med tåg mot universitetsstaden Mannheim i södra Tyskland. Här väntar buss och vår svensktalande guide, som tar oss till småstaden Grosskarlbach, belägen mellan floden Rhen och gränsen till Frankrike. Vi installerar oss på vårt hotell för tre nätter. Kvällens middag består av traditionella sydtyska rätter.

 • Dag 3. Sparris och vinprovning

  En kort bussresa från Grosskarlbach har sparrisbonden Müller sin gård. Vi får en guidad rundvandring och får veta allt om konsten att odla och skörda vit sparris. Vi fortsätter till det imponerande slottet Hambacher, med anor från romartiden. Slottet betraktas som en symbol för demokratirörelsen och Tysklands enhet under 1800-talet. Här visades för första gången det som skulle bli dagens tyska flagga. Den charmerande staden Neustadt an der Weinstrasse är centrum för nio vinområden, det näst största i Tyskland. Här äter vi sparris och det blir tid för egna strövtåg i den välbevarade medeltidsstaden. Som avslutning på dagen beger vi oss till Deidesheim, belägen mitt i vinregionen Pfalz, för vinprovning och middag.

   

 • Dag 4 Heidelberg

  Heidelberg är en av Tysklands vackraste städer med sevärdheter som berget Königstuhl, den imponerande gamla bron Alte Brücke och en gammal innerstad med charmiga villor och vackra palats. Heidelberg är dessutom vår svenska drottning Silvias födelsestad. Vi gör en guidad promenad i denna vackra och historiska universitetsstad. Tid för lunch och strövtåg på egen hand. Under eftermiddagen besöker vi den ekologiska vinproducenten Frey i Rheinhessen. Efter en kort rundvandring provar vi några av gårdens fylliga viner och äter middag innan vi återvänder till vårt hotell.   

 • Dag 5 Worms vid Rhen

  Dagen inleds med ett besök i den historiskt mycket intressanta staden Worms, belägen vid floden Rhen. Staden har anor från romartiden och är känd för tre saker: vinet Liebfraumilch, den imponerande kejsarkatedralen samt fördraget i Worms, som innebar att Martin Luther förklarades som laglös på grund av sina lärosatser. Under eftermiddagen avgår tåget från Frankfurt till Hamburg, dit vi ankommer under tidig kväll. Övernattning på hotell i Hamburg.

 • Dag 6 Tåg från Hamburg till Sverige

  Frukost i Hamburg och avresa mot Danmark. Byte av tåg i Köpenhamn och hemresa till Sverige.

Karta

Resfakta

Avreseort Stockholm
Avresor 29/5
Pris Från 14 995 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum på förfrågan 1 900 kr
I priset ingår
 • Tåganslutning från Sverige till Köpenhamn t/r
 • Tågresor med platsbiljetter till och inom Tyskland
 • Bussresor i Tyskland enligt program
 • Del i dubbelrum i Hamburg, 2 nätter
 • Del i dubbelrum i Grosskarlbach, 3 nätter
 • Frukost varje morgon
 • Middag 3 dagar
 • Vinprovningar
 • Sparrislunch
 • Promenad i Hamburg, utflykter till sparrisbonde, slottet Hambacher, Heidelberg och Worms, sparrislunch i Neustadt an der Weinstrasse, vinprovning i Deidesheim och Rheinhessen.
 • Lokal svensktalande guide
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor. 

Anslutningsort

Flera orter i Sverige

Tillägg

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha tillhands under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

GRAND TOURS TÅGFÄRDLEDARE. En tågresa med Grand Tours, från Sverige genom Europa, skall upplevas som ett härligt äventyr och inledningen till en minnesvärd semester. Med på resorna följer våra handplockade tågfärdledare. Resorna genomför oftast helt programenligt, utan vare sig förseningar eller andra trafikstörningar. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra tågfärdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Många av våra tågfärdledare har lämnat arbetslivet och tar med sig sin livserfarenhet, kunskap och servicekänsla på resan. Men vi har självklart även yngre, minst lika kompetenta och effektiva färdledare på våra tågresor. Oavsett ålder, erfarenhet och bakgrund, har Grand Tours tågfärdledare det gemensamt, att de är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 15 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta.* Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resesätt Tåg
Resans karaktär

Resa i grupp

Deltagarantal

20-25 deltagare

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Inspiration

Rolf Häggström berättar om vad som utmärker våra resor