Översikt

Blommande Holland med Pia Hedenblad

Den som älskar vårens färgexplosioner med blomsterlökar bör ta sig till Holland under Bloemencorso. Tulpanen som kommer från det område som idag är Turkiet kom till Holland på allvar under 1500-talet.

Det finns ingen plats som kan mäta sig i blomsterprakt med de sju miljonernas blomsterlökarnas mecka, Keukenhof – här rinner blommorna i färgstarka floder genom den vackra engelska parken som designades 1857. Följ med vår trädgårdsdesigner Pia Hedenblad på en bekväm resa genom tulpanriket där vi upplever privata trädgårdar, blomsterkortegens startplats och Keukenhof.
Pia tar oss med för tulpanhistoria när vi besöker stiftelsen och genbanken Hortus Bulborum som sedan 1924 bevarar den holländska traditionen kring landets berömda vårlökar med en samling av ca 4 000 olika arter vårblommande lökar; bl a tulpaner, narcisser, hyacinter och krokus. De äldsta sorterna stammar från 1500- och 1600-talen. Vi besöker Michels fina visningsträdgård samt besöker en privat lökfarm.
Tulpanextravaganza i fyra dagar kröns med fina måltider i härligt sällskap av likasinnade och de härliga mötena med privata trädgårdsentusiaster.

Holland var en av Europas absoluta stormakter under 1600 - 1800-talet. Här köpslogs det om tulpanlökar till ruinens brant, här handlades det med exotiska kryddor och färgstarka tyger. Rikedomar kom och gick, men tulpanens popularitet består - än idag i synnerhet på vårträdgården Keukenhof, som under åtta veckor varje år visar vad den holländska blomsterodlingen har att erbjuda. Med oss på resan är vår omtyckta ciceron trädgårdsdesigner Pia Hedenblad. Vår bas under en kort men innehållsrik resa är fyrstjärniga hotellet Van der Valk Hotel Sassenheim mitt i tulpanfältens Leiden.

Program

 • Dag 1 Tulpaner utanför Amsterdam

  Vi ankommer Amsterdam under morgonen och beger oss omedelbart ut i ett blommande landskap genom de berömda blomsterlöksodlingarna i Noordwijk och Sassenheim till vårt hotell i Leiden.

 • Vid ankomst äter vi lunch och installerar oss på rummen. Under eftermiddagen skall vi sedan ta oss till Noordwijk där blomsterparadens hela kortege ställer upp sig inför morgondagens blomsterparad till Haarlem. Gemensam middag på vårt hotell.

 • Dag 2 Förtjusande privata trädgårdar

  Vi lämnar Leiden för att ta oss öster om Utrecht. Här ska vi träffa två damer som byggt upp två fantastiska vårträdgårdar och som visar oss runt i dem. Vi inleder hos floristen och trädgårdsbloggaren Marieke. Hennes 1600 kvadratmeter stora trädgård är inspirerad av hennes många besök i England och mötena med Sarah Ravens idéer om trädgårdar fyllda av annueller för att kunna plocka och skapa fantastiska blomsterarrangemang. Marieke kan plocka underbara blommor från januari till december och vi besöker hennes trädgård i härliga vårlökstider. Efter en guidad tur och fika så är det dags för gemensam lunch i närheten.

 • Eftermiddagen fortsätter med ytterligare en trädgårdsdröm. Anja och hennes man Mart köpte en gammal jaktlodge med igenvuxen trädgård 1996 och har under åren skapat en drömträdgård med siktlinjer bland de gamla träd och gigantiska rhododendron som fanns här. En 5.000 kvadratmeter idyll där perenner och annueller bildar en charmerande idyll året runt bakom höga idegrans- och bokhäckar med en bäck som stillsamt meandrar runt de olika trädgårdsrummen och en oval damm.  
  Retur till vårt hotell och kvällen på egen hand.

 • Dag 3 Drömmen Keukenhof och privat lökodlare

  Keukenhofs historia inleds med grevinnan Jacqueline av Bayern som ville ha en köksträdgård utanför sitt slott Teylingen och därför började odlade frukt och grönsaker på Keukenduin, de sk kökssanddynerna, under första halvan av 1400-talet. Slottet Keukenhof byggdes 1641 med 200 hektar mark. 1949 planterade tjugo ledande lökfirmor de första vårlökarna i parken och våren därpå blev en veritabel succé med över 200.000 besökare. Genom åren har Keukenhof vuxit till en världsberömd attraktion och får närmare en miljon besökare varje år under de åtta veckor som parken är öppen. Under den tid som vi är här inne kan du äta lunch på egen hand.

 • Under eftermiddagen skall vi besöka Michels lökfarm och visningsträdgård nära Keukenhof. Michel har specialiserat sig på mycket exotiska och ovanliga tulpaner. Vi visas trädgården med över fyrahundra sorters tulpaner, såväl de klassiska som nya sorter fyllda i fantastiska färger i mycket välkomponerade blandningar.
  Retur till vårt hotell och gemensam middag.

 • Dag 4 I den historiska tulpanens förlovade rike - Amsterdam - hemresa

  Det historiska vårlöksmuseet Hortus Bulborum är en genbank som sedan 1924 bevarar den holländska traditionen kring landets berömda vårlökar med en samling av ca 4 000 olika arter vårblommande lökar; bl a tulpaner, narcisser, hyacinter och krokus. De äldsta sorterna stammar från 1500- och 1600-talen, just i den galna eran då en tulpanlök kunde innebära rikedom eller ruin.
  Vi guidas runt samt får kaffe eller te innan vi tar oss vidare för egen tid i Amsterdam. 

 • Vi släpps av och möts på en av chauffören given plats för några timmar på egen hand i konst och livsnjutarstaden.
  När vi sedan åter samlas är det tid att ta sig till Schiphol för att kliva ombord på vårt flyg till Sverige.

   

Resans höjdpunkter

 • De privata trädgårdarna hos Marieke och Anja
 • Blomsterparadens förberedelser inför start
 • Tulpanfältens Leiden och Sassenheim
 • Besöket hos Michel
 • Keukenhof och Hortus Bulborum
 • Trevliga måltider med likasinnade

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 21/4
Pris Från 17 850 kr
Enkelrumstillägg 5990 kr
I priset ingår
 • I priset ingår: direktflyg Stockholm eller Köpenhamn – Amsterdam, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Tre nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Tre frukostar
 • Två luncher
 • Två middagar
 • Svensktalande trädgårdsciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Ankomst Amsterdam - lunch - incheckning - besök i Noordwijk - middag
Dag 2. Privata trädgårdar öster om Utrecht - lunch - fri kväll
Dag 3. Keukenhof -  - privat lökodlare - middag
Dag 4. Hortus Bulborum - fri tid i Amsterdam - hemresa

Boende

Tre nätter på fyrstjärnigt hotell Van der Walk Sassenheim

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Resan har många promenader på oregelbundet underlag. Hela leder och en normal grundkondition underlättar för en fin reseupplevelse, liksom kläder efter väder.

Boka din resa

2023-04-21 2023-04-24 17 850 kr SAS Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa
2023-04-21 2023-04-24 18 150 kr SAS Köpenhamn 2 Boka resa