Översikt

Designfavoriter på Österlen - en resa med Allt om Trädgård

Låt oss omfamna finaste försommarflor i designfavoriternas Österlen. Följ med på en resa som fokuserar på design och ohämmad trädgårdsglädje med Allt om Trädgård.

Res med oss till Österlens vackraste trädgårdar. Vår ciceron, trädgårdsdesigner Peter Englander visar flera av sina bästa privata skapelser och bjuder på tankar kring design. Därtill besöker vi bland annat Karl Fredriks Eklaholm, en unik rosplantskola samt en doftande engelsk trädgård med färgstarka blommande planteringar och engelska Austin-rosor.
När man hamnar i växtzon 0 så är det inte så underligt att undersköna Österlen, med sina bildsköna små historiska skånegårdar, vidsträckta gyllene rapsfält som punktueras av en och annan liten bokskog, går under smeknamnet Sveriges Provence.

Att drömmen om medelhavsträdgården också förknippas med denna del av Sverige är även inspirerande herr Medelhavs förtjänst. Värmlänningen Peter Englander som bytte regnsystemen från Norge till vingårdarnas rike på Skånes östkust. För nästan tjugo år sedan flyttade familjen hit och skapade sitt eget paradis bakom skyddande plank och murar, andalusiska fontäner porlar under himmelsblå Wisteria och apelsinorange trumpetranka, vajande starkt doftande medelhavsörter och sydafrikanska liljor i toskanska krus.  Lär känna hans tankar om design och hur han omvandlar svenska villaträdgårdar från 70-talet till lyxiga medelhavsliknande trädgårdar genom fantasi och kunskap. Vi bor trevligt på Gårdens i Simrishamn eller Kockska gården, äter trevliga skånska måltider och njuter av osvensk färg och form, som vi lär oss återskapa till del oavsett vad vi bor i bårt avlånga land.

Program

 • Dag 1 Malmö - Simrishamn - Peters trädgårdar - Vingårds lilla gröna

  Vår guide Karina Brozinic möter upp vid Malmö centralstation och därefter åker vi i egen buss mot Österlen där Peter Englander möter oss. Första stopp blir på den lilla rosplantskolan med det stora sortimentet, Roskraft, specialiserad på förökning av rotäkta rosor. Innehavaren Else Olsson berättar om sitt arbete och sin passion. Vi åker vidare mot Simrishamn där vi bor två nätter på Gården Simrishamn eller Kockska gården. Lunchen avnjuter vi på Vineriet, med egen framgångsrik vinproduktion av druvor från Italien. Därefter tar vi bussen till Peter Englanders privata trädgård med doftande terrasser och gångstråk där Italien är närvarande i varenda steg.

 • Vi bjuds på fika i Apotekarns Trädgård, Peters första, skånska trädgårdsprojekt bland fikonträd och silverpilar (som tror att de är oliver). Peter berättar historien om hur Medelhavet hamnade i Simrishamn bakom plank och murar. Vi kikar på Sveriges största valnötsträd och äldsta fikonträd på väg till Peters första trädgård i Simrishamn. En hemlig, muromgärdad oas mitt i Simrishamns gamla stad. Vi promenerar vidare till Björn och Eva Vingårds lilla trädgård som rymmer så mycket. Inte minst en fantastisk buxbomsparterr med aprikosträd, mullbär och rosor. Vi checkar sedan in på valt alternativ – Gårdens, f d – Apotekarns bed & breakfast , eller Kockska gården. Gemensam middag.

 • Dag 2 Tre privata designträdgårdar - Engelska Trädgården

  Frukost på hotellen. Peter berättar om sitt arbete som trädgårdsdesigner, och om hur det såg ut före - och blev efter – i de trädgårdar han designat som vi skall besöka under dagen. I de två trädgårdar som vi besöker ser man tydligt Peters fantastiska förmåga att flytta in Medelhavet till våra nordiska förhållanden. Här finns smakfulla designlösningar och inspirerande vägval för såväl trädgårdarnas form, underlag och växtval noga planerat i samråd med de trädgårdsälskande ägarna. Den första trädgården som vi skall besöka är helt nyanlagd med inspiration från Italien. Kalkstensterrasser, pergola och orangeri. Trumpetrankor och blåregn och en fjärilsrabatt med ljuvlig utsikt över Medelhavet (Östersjön).

 • Vi åker vidare till Den Engelska trädgården, en romantisk pärla som har det mesta: färgstämda perennrabatter, rosor, woodland, ängar, lusthus, växthus med mera, allt anlagt i engelsk stil. Vår lunch serveras på Svabesholms Kungsgård. Därefter besöker vi ytterligare en av Peters skapelser som ritades och anlades 2020. En modern köksträdgård med växthus, upphöjda odlingsbäddar och utekök tillsammans med trädgårdens forna pioner och rosor. Vi besöker också Eva Mathiassons trädgård (som vann tv-programmet Trädgårdstoppen 2013) Eva har designat sin trädgård utifrån idén om att spara vatten, och hon berättar om framtidens trädgård med läanda häckar, torktåliga växter och hur man samlar och skörad regnvatten. Middag på Apotekarns Trädgård. Under kvällen berättar Peter om sitt trädgårdsliv i solen (och skuggan).

 • Vi checkar ut från hotellet och besöker sedan Mia Gröndahl, författare, journalist och Österlens rosdrottning. För 35 år sedan var Killahusets trädgård en åker stor som en fotbollsplan. Nu en vild allmogeträdgård som förutom massvis av rosor också har över hundra spännande träd.

 • Därefter tar vi bussen till trädgårdsprofilen och floristen Karl Fredrik på Eklaholm som bjuder på prat och bubbel i oefterhärmlig stil. Självklart shoppar vi också i Karl Fredriks smått galna butik. Lunchen intas sedan på Åbergs trädgård som erbjuder ett gigantiskt sortiment av perenner, kryddor och sommarblommor varav mycket är egenproducerat. Här kan man köpa det mesta i växtväg och även kika på de intressanta odlingarna. Grönsaker, bär, frukt och blommor odlas på plats och används till maten som serveras i trädgårdskaféet. När vi botaniserat färdigt, och är mätta och belåtna, tar vi farväl till Peter och styr kosan mot Malmö dit vi ankommer vid 16-tiden

Resans höjdpunkter

 • Besöken på Peter Englanders designade trädgårdar
 • Privata trädgårdar i olika stilar och möten med engagerade trädgårdsentusiaster
 • Trevliga måltider i sällskap av likasinnade
 • Engelska trädgården i Svabesholm och Elses Roskraft
 • Härliga, historiska och pastelliga Simrishamn, i sommarskrud

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Malmö
Avresor 17/6
Pris Från 10 490 kr
Specialpris 9 990 kr för prenumeranter
Enkelrumstillägg från 1 500 kr
I priset ingår ej

Tåg/transport från och till resans start och slutpunkt. 

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Anslutningsort

Möte och avslutning på Malmö Centralstation

Information om avresor

Resan startar kl 10.00 vid Malmö Centrum, och avslutas här ca kl 16 på söndagen. 

Resplan

Dag 1. Besök på Roskraft - Peters trädgårdar - Björn och Evas trädgård - middag.
Dag 2. Peters designade trädgårdar - Engelska trädgården -  Lunch och middag ingår.
Dag 3. Besök rosdrottningens trädgård - Eklaholm - Åbergs trädgård Ystad. Avslutning på Malmö C.

Boende

Två nätter på Gårdens i Simrishamn eller Kockska Gården Simrishamn.

Resesätt

Buss

Resans karaktär

Trädgårdsresan kräver normal grundkondition och fungerande knän/leder för bästa promenadupplevelse. Ojämnt underlag, trappor och varierande underlag förekommer.

Deltagarantal

Ca 35 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.