Översikt

Drömmen om Toscana - en resa med Allt om Trädgård

Drömmen om Toscanas trädgårdar skall avnjutas med alla sinnen och nyfikenhetens krydda - vad väntar bakom nästa hörn? Vinernas och de toskanska specialiteternas mästerliga smak, blommornas och grönskans dofter, ljudet av fontäners plaskande, åsynen av renässansens mästerverk i ett böljande toskanskt landskap.

Följ med Allt om Trädgård ut i ett underskönt toskanskt landskap – till historiska och moderna trädgårdar bland sekelgamla olivträd, rader av vinrankor och ståtliga mörkgröna cypresser. Vi reser genom sekler av trädgårdshistoria från renässansens trädgårdar till den firade moderne trädgårdsdesignern Luciano Giubbeleis skapelser i världsarvssköna landskapet Val d´Orcia.
Böljande kullar kläds av mognande vin, gyllene vete, majs eller solrosor. Här och var punkteras landskapet av cypresser som utropstecken i snörräta alléer längs de vita grusvägarna, "strada bianca" som leder till romanska kyrkor och små bondgårdar.

Längre söderut ligger "Crete Senesi", de bruna jordarnas land, där de karaktäristiska fälten i dess många nyanser skimrar som ett slarvigt utslängt sidentyg, i härligt mättade toner. Uppe på höjderna tronar befästa medeltids- och renässansstäder i rosarött tegel, som Montepulciano och Montalcino.
Bland landskapets böljande kullar ligger små jordbruksgårdar med eget kök där råvarorna kommer från den egna produktionen. Vi bor på en fin lantgård med bekväma rum där ägaren är en stark kvinna som producerar det världsberömda vinet Brunello. Din ciceron är inspirerande och kunnige ciceron är John Werich, sedan många år bosatt i Italien dit han flyttade för att studera konsthistoria, trädgård och inredning, familjen har även en olivgård i Toscana.
John arbetar sedan ett antal år som skribent och fotograf för flera svenska och internationella inrednings- och kulturtidningar. Med på resan är Anna G Tufvesson, chefredaktör på Allt om Trädgård

Boka din resa

2022-09-12 2022-09-16 20 990 kr Lufthansa/Austrian Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Magnifika Villa Lante och vår fattoria

  När vi ankommit till Rom väntar en gemensam lunch och sedan spektakulära Villa Lante i Bagnaia, en av de vackraste renässans-trädgårdarna i Italien. Öster om påvarnas Viterbo ligger en muromgärdad stad där arkitekten Giacomo Barozzi da Vignola, en av Italiens tre främsta renässansarkitekter som även uppförde Villa Farnese, skapade bostad och trädgård för kardinal Gambara i manieristisk stil cirka 1566. De två små slotten, casini, omges av trädgården som i flera terrasser har mängder av droppande grottor, kaskader och fontäner.

 • Här växer kamelia, buxbom, murgröna och hortensia och ingenstans passar den danske trädgårdsarkitekten Sörensens beskrivning av den Italienska trädgården bättre. "Den stiliserade bergbäcken" är smakfullt genomförd med vattenflödets lek nedför sluttningarna med en imponerande utsikt över såväl den vackra labyrinten med fontän, som staden nedanför. Här möter vi den ordning och tämjandet av naturen som är så typiskt för renässansens italienska trädgårdar. Efter en intressant rundvandring är det dags att ta oss in i södra Toscana.

 • Alldeles intill den medeltida staden Trequanda ligger vårt fina gårdshotell, "fattorian", som byggdes 1592 på en höjd med vyer över det odlade landskapet och den vilda skogen. Ägarinnan är född i en familj som odlat vin sedan många generationer. Hon producerar många olika viner av vilket Brunellon är det mest kända. När vi installerat oss i våra rum i de olika byggnaderna på gården avrundas dagen med en gemytlig middag med specialiteter från området på Fattorians Osteria.

 • Dag 2 Fantasins trädgårdar och Montalcino

  Efter en härlig frukostbuffé på vår Fattoria väntar en trolsk skogens trädgård med konst och vackra formationer i Bosco della Ragnaia. Den amerikanske konstnären Sheppard Craige har en originell och tankeväckande skogsträdgård fylld av konstverk, med mycket speciell och meditativ atmosfär.

 • Några år innan det senaste sekelskiftet blev den italienske trädgårdsdesignern Luciano Giubbilei ett uppmärksammat namn för sin behagliga och meditativa trädgårdsstil. Luciano växte upp i Siena och arbetade helt kort i sin ungdom på klassiska Villa Gamberaia, vars raka renässanslinjer blev introduktion till den klassiska italienska trädgårdsstilen baserad på geometri, repetition, rytm och harmoni i proportionerna. Som ung studerade han sedan trädgårdsdesign och startade sin egen firma i London. I tjugo års tid har hans arbete tagit honom runt stora delar av Europa, USA och Nordafrika i olika trädgårdsprojekt.

 • Giubbilei skapar eleganta trädgårdsrum med känsla och finess. Arbeten som hämtar inspiration från toskansk renässans, moderna växtval, engelsk frodighet samt trädgårdsägarens önskemål och personlighet. Hans framgångar har resulterat i flera böcker och även ett mångårigt arbete i England efter sin succé på Chelsea Flower Show.

 • Vi besöker den privata trädgården som han skapat och njuter av svepande, rogivande och vackra planteringar. Designen av trädgården tog form under en varm eftermiddag då solen sken på en gammal medelhavsekstam och en stenmur 2015. Trädgården är 1,5 hektar stor och omges av ekologiska olivträdsodlingar. Innan och under arbetet med sin egen trädgård har han ofta besökt La Foce, som vi skall se under morgondagens program. Här på Fabbrica möter vi tradition och nyskapande i flera, sammanbundna trädgårdsrum.

 • Trädgårdsvandringen inleds från en formell gård med en omgärdad grönsaksträdgård, Giubbeleis egen Orto, med fruktträd, grönsaker och örter som kompletteras av pioner och dahlior. Ramarna utgörs av avenbok, buxbom, stenlagda gångar och vatten. Bortom pergolan med vitt blåregn och klätterrosorna "Félicité Perpétue" och "Souvenir de la Malmaison", förbi cypresser och mandelträd breder Medelhavsträdgården ut sig som en renässansmålning med ett hav av lammöron med julrosor och iris under tidig vår.

 • Under sommaren växer stockrosor, kungsljus, klematis, vajande verbena och vädd medan brisen tar med sig medelhavsdofter av rosmarin och cistusros. Kompositioner som Luciano fått inspiration till från sin tid på Great Dixter och sin kollega James Horner som arbetat tillsammans med honom i trädgården.

 • Dagen inkluderar även tid på egen hand i vinstaden på höjden – Montalcino, där tid ges för lunch på egen hand.
  Innan vi beger oss tillbaka till Trequanda ska vi även besöka en privat växtälskares vackra trädgård som tänker på pollinatörernas bästa.

 • Små konstnärligt gjorda skapelser för att skydda solitärbin och andra nyttiga insekter finns bland fruktträd, flera vattenblänk och urgamla olivträd ramar in en vacker trädgård med skulpturer, rosenbågar och tematiska trädgårdsdelar med marktäckare, vita blommor och solälskande växter.

 • Dag 3 La Foce - Villa Trecci - Montepulciano

  En av Toscanas allra vackraste trädgårdar är La Foce. Runt huset från Medicifamiljens tid ligger strama renässansparterrer och underbara promenadgångar med blommor och pergola. Paret Origo som ägde trädgården mellan 1924 och andra världskrigets utbrott renoverade och förskönade trädgården med hjälp av Cecil Pinsent.

 • När Iris Origo anlände till Toscana liknade hon landskapets böljande odlingsfält, cypress-, och olivträd samt kontrasterande skarpa, blekta bergsreliefer och dammiga karster, närmast vid ett månlandskap. Var och en av de tre terrasserna i hennes trädgård har planteringar som ska ge blomning från vår till höst.

 • Men det kanske är hur vackert trädgården ramas in av det omkringliggande landskapet som har gjort den så ikonisk, utsiktspunkten över dal och kullar är den mest kända av alla toskanska utsikter. La Foce ger oss verkligen en estetisk upplevelse för själen.

 • Här avnjuter vi en verkligt fin lunch på deras restaurang innan vi skall göra ett besök på den imponerande privata trädgården Villa Trecci. En parkliknande trädgårdsskapelse som böljar bland olivträd med perenner och trivsamma sittplatser runt en damm.
  Dagen avrundas med tid att strosa runt i en annan av södra Toscanas verkliga pärlor, Montepulciano känd för sitt Vino Nobile. Retur till vår fattoria.

 • Dag 4 Blomster och oliver på Poggio - vinprovning

  Idag njuter vi av ett besök hos John på hans toskanska gård i hjärtat av Toscana, Poggio all'Olmo i Chianti. Vi lär känna gården grödor och den fina parkträdgård som vuxit fram under åren. Tid finns för kaffe och en rustik lunch dukas fram i underbar miljö samt en olivoljeprovning på gårdens gröna guld.

 • Vi utforskar den närbelägna byn innan vi återvänder, glada och nöjda, till fattorian för lite egen tid. Under kvällen väntar en vinprovning av Donatella Cinelli Colombinis viner samt middag på dess osteria.

 • Dag 5 Toscana -Florens - Sverige

  Fyllda av inspiration till våra egna toskanska projekt i trädgården lämnar vi Italien med nya idéer i bagaget, som inte väger och gör oss lätta till sinnet.

Resans höjdpunkter

 • Noggrant utvalda trädgårdar som guidas av dess ägare och/eller John Werich
 • Vår Agriturismo - en sann dröm om Toscana!
 • Hembesöket hos John med olivoljeprovning!

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 12/9
Pris Från 20 990 kr
Specialpris 19.990 kr för prenumeranter på Allt om Trädgård
Enkelrumstillägg 1790 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Rom/Florens - Stockholm via Tyskland, t/r
 • Flygtillägg
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätters boende på bra mellanklasshotell agriturismo
 • Fyra middagar med vin/vatten/kaffe varav en med vinprovning
 • Tre luncher med vin/vatten/kaffe
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Sverige - Rom - Villa Lante - Trequanda. Middag.
Dag 2. Bosco della Ragnaia - Luciano Giubbelei - Montalcino - privat trädgård.
Dag 3. La Foce - Montepulciano - Villa Trecci.
Dag 4. Chiantis skatter
Dag 5. Toscana - Florens - hemresa 

Boende

Fyra nätter på fina agriturismon Fattoria del Colle

Resesätt Lufthansa/Austrian

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.