Översikt

Florabussen till Enköpings drömträdgårdar

Följ med till Sveriges trädgårdsstad Enköping och dess drömträdgårdar, en skapelse med ”den holländska vågens” signum där vajande gräs och perenner i varierande färger och former skapar en dröm för alla sinnen.

Enköpings Drömpark var holländska mästerdesignern Piet Oudolfs första offentliga uppdrag tillsammans med uppdragsgivaren Stefan Mattsson. Vid invigningen 1996 så väckte den stort intresse även internationellt. Drömparken är vacker året om – men är i sitt esse nu under augusti med perenner i stora sjok för ett härligt och generöst uttryck. Dessa tillsammans med många vackra gräs gör att parken har en böljande och naturlik skönhet.

 

 

Vi promenerar med stadsträdgårdsmästaren och Pia Hedenblad genom fickträdgårdar och Drömparken. Plantskolan Tuna Trädgård med enköpingsperenner och möjlighet till inköp, en trevlig lunch och en vacker, mycket sevärd privat trädgård avrundar resan. Vår kunnige ciceron är trädgårdsarkitekten Pia Hedenblad.

Boka din resa

2021-08-14 2021-08-14 1 750 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Enköpings drömträdgårdar - Salnecke Slottskafé

  Samling i Cityterminalen kl 08.30. Här möter buss och vår kunniga ciceron Pia Hedenblad upp för en upptäcktsfärd runt Sveriges kanske mest framstående trädgårdsstad - Enköping.Drömparken är vacker året om – men är i sitt esse nu under augusti med perenner
  i stora sjok för ett härligt och generöst uttryck. Dessa tillsammans med många vackra gräs gör att parken har en böljande och naturlik skönhet.

 • Enköpings fickparker

  Stadens fickparker är som små oaser fint inlemmade mellan hus och gator, med vackra växter, exotiska träd och härliga sittplatser omgivna av grönska och avskärmande häckar. Dessa små parker finns i olika storlekar, stilar och teman och vi besöker några av dem under en fin promenad med stadens Stadsträdgårdsmästare.

 • Salnecke Slottskafé

  Vår lunch avnjuter vi på fina Salnecke Slottskafé med en härlig delikatessaffär fylld med familjens egentillverkade ostar och andra delikatesser. Lunchen avrundas med kaffe eller te, måltidsdryck tillkommer. Här finns även ädlare drycker till försäljning. 

 • Tuna Trädgård & privat trädgård

  Trädgårdsmästaren Birgitta Jerpdal tar emot och berättar om sin trädgård. Tuna trädgård har specialiserat sig på "Enköpingsperenner" men har även fullt sortiment av plantskoleväxter, sommarblommor, kryddväxter, grönsaksplantor, tillbehör med mera. De jobbar också aktivt med hållbarhet. Förutom att nästan alla växter de säljer är uppdrivna hos dem, så håller de på att byta ut plastkrukor till returplast och använder endast biologisk bekämpning. Hela deras anläggning drivs på biobränsle och grön el. Det finns möjlighet att själv köpa kaffe och bulle i handelsträdgårdens kafé om så önskas.
  Besök i en privat trädgård i Skokloster-trakten. En underbar trädgård som är vackert belägen med sjöutsikt. Tomten är kuperad med mycket sten, olika rum och stilar. Trädgårdsrum i såväl engelsk som japansk stil med många ovanliga växter, särskilt mindre träd samt damm och växthus. Trädgården vann pris som Årets trädgård 2010 av tidningen Drömhem & Trädgård och här finns växter till försäljning.

Resans höjdpunkter

 • Pias och stadsträdgårdsmästarens gedigna kunskaper om blomsterval och sammansättning
 • Mötet med privatfamiljens trädgård och Tuna Trädgårds perenner
 • Lunchen och gastrobesöket vid Salnecke slottskafé

Karta

Resfakta

Reslängd 1 dag - max 20 deltagare i 50-sätesbuss
Avreseort Stockholm
Avresor 14/8
Pris Från 1 750 kr
I priset ingår
 • Buss Stockholm – Enköping – Stockholm, max 20 personer i en 53 sätesbuss.
 • Visning med stadsträdgårdsmästare i Enköpings fickträdgårdar.
 • Guidning av Drömparken
 • Lunch på Salnecke Slottskafé
 • Besök med möjlighet att fika i Tuna Trädgård med typiska enköpingsperenner.
 • Personligt möte och visning av ägarna till en mycket sevärd privat trädgård.
 • Ciceron Pia Hedenblads guidning

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Information om avresor

Viktig information om bussresor i Sverige 
Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och max antal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.  Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med mindre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader utomhus ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare. Välkommen på en upplevelseresa i vårt blommande Sverige! 

Resplan

Enköping - Salnecke slottskafé - Tuna Trädgård - Skoklostertrakten

Boende

Endagsresa

Resesätt Buss
Klimat

Svenskt sommarväder

Deltagarantal

20

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Oömma och väderanpassade kläder och skor rekommenderas för fina promenader i Enköping med omnejd.