Översikt

Konst, historia och trädgårdar i Finsmakarnas Frankrike

Mäktiga Atlantkusten ramar in dramatiska Normandie – hemvist för Impressionismens målare & Andra världskrigets D-day. Men även underbara engelskinspirerande franska trädgårdar med blomsterprakt och fransk finess. Res med vår Frankrike-expert Annette Larsson på en resa för alla sinnen – skönheten, dofternas, historiernas, färgernas och smakernas Normandie.

Grönskande Normandie är ett landskap fyllt av upplevelser. Med sin dramatiskt skiftande tidvattenskust, landskapsmiljöerna där Impressionistmålarna fann sina motiv, välbevarade historiska småstäder som Bayeux och kuststaden Deauville, samt stränderna där de allierade landsteg på D-dagen 1944. Vi upplever några av de välbevarade platserna från detta avgörande skede i Andra Världskrigets historia, njuter lokala smaker av calvados och camembert på plats och förundras över medeltida slott i Caen, klenoder från 1000-talet som viktiga klostret Prieuré Saint-Gabriel och den unika Bayeux-gobelängen som skildrar Wilhelm Erövrarens kamp om England.
Praktfulla trädgårdslandskap på Jardin Castillon, Vendeuvre och Cambremer skapar en skönhetens genklang i hjärtat. Resans sista klo är Claude Monets Giverny med hans hem och trädgård samt det amerikanska impressionistmuseet.
Vår ciceron är Frankrikeexperten Annette Larsson och vi bor samt äter på det uppskattade mellanklasshotellet Saint Aubin, i sekelskiftesbadorten med samma namn St Aubin-sur-Mer.

Program

 • Dag 1 Sverige – Rouen – La Belle Epoque i Deauville – vingslag vid Pegasus bridge

  Vid ankomsten till Paris väntar vår privata buss och ciceron, och vi dyker rakt ut i den franska idyllen när vi gör ett stopp i Normandies huvudstad Rouen. I den välbevarade gamla stadsdelen med medeltida korsvirkeshus ser vi torget där Jeanne d'Arc brändes på bål och det vackra justitiepalatset i renässansstil. Vi får även tid för lunch på egen hand.

 • När vi når den eleganta badorten Deauville går vi på Plankpromenaden utefter stranden och beundrar filmstjärnornas badhytter, en lokal tradition.

 • På eftermiddagen fortsätter vi genom det älskliga odlingslandskapet i nedre Normandie för att ankomma historiska Pegasus Bridge med utmärkt guide som berättar om dramatiska händelser från landstigningen 1944. Vid ankomsten till havets Saint-Aubin-sur-Mer, inkvarterar vi oss på vårt hotell för fyra nätter och äter en trevlig middag

 • Dag 2 Invasionskustens minnen - Bayeux – Jardin de Castillon

  I dag väntar ett Normandie från historien såväl som nuets skönhet. Inledningsvis tittar vi närmare på de kuststräckor där de allierade trupperna företog sin dramatiska landstigning den 6 juni 1944, historiens genom tidernas största amfibieoperation, ett företag som utan överdrift påverkade Andra Världskrigets utgång. Många miljöer utmed kusten har förblivit oförändrade sedan dess, vi ska se Arromanches med resterna av de allierades konstgjorda hamn som bogserades över Engelska Kanalen samt det helt bevarade tyska kanonbatteriet i Longues-sur-Mer.

 • Den vackra gamla staden Bayeux klarade sig helt oskadd undan Andra världskrigets strider, trots att den ligger alldeles innanför landstigningskusten. Här besöker vi naturligtvis det förnämliga muséet med den fantastiskt välbevarade Bayeuxtapeten från 1000-talet, som i stor detalj berättar om Wilhelm Erövrarens krigståg mot och erövring av England år 1066. Hela den centrala staden är mycket intressant med sina gamla hus och den magnifika katedralen i centrum. Det finns tid för en lunch på egen hand.

 • En favorit i Normandie är fascinerande Jardins de Castillon – Plantbessin, en spännande trädgård med mängder av små trädgårdsrum i intim design och kompakthet. Omgärdade trädgårdar som en gammal fruktträdgård, doftträdgården, pergolaodling och en orientalisk trädgård är bara några få av många höjdpunkter bland en mångfald av växter. Trädgården skapades från 1985 av makarna Colette och Hubert Sainte-Beuve och många av dess växter finns också i plantskolan på ägorna. Colettes älskade nävor innehar huvudrollen här liksom dagliljor, näckrosor, vackert böljande gräs, japanska lönnar, rosor, ljung och klematis som allesammans omgärdas av perfekt klippta häckar. Kanske resans absoluta skönhetshöjdpunkt? Retur till hotellet och gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3 Ljuvlig Livarot och Calvados bland korsvirkesbyar

  Dagen inleds tidigt hos de framgångsrika osttillverkarna i hjärtat av det vackra jordbrukslandskapet Pays d´Auge. Här bland de rullande kullarna tillverkas sedan generationer normandiska ostklassiker som Livarot och Pont l’Evêque, Camembertostens noblare kusiner. Vi ser de olika stegen i produktionen av dessa läckerheter. 

 • Trädgården på Château Vendeuvre stammar från 1700-talet. Med Pays d´Auge i fonden njuter vi av såväl fransk formalitet, som citrus och vattenträdgård bland exotiska planteringar med bananer, agave och papyrus. Här avbildas landsköldpaddor som en vink till den centralamerikanska myten om regnguden Chaac, vilken bevattnade jorden genom att beordra sina sköldpaddor att spruta livgivande vatten över det torra landskapet. Den formella delen av trädgården gjordes om till en engelsk landskapspark på 1800-talet och renoverades enligt ursprungliga ritningar från 1970.Vi återvänder till hotellet för gemensam middag.

 • Därefter väntar en lunchpaus på egen hand i den synnerligen pittoreska staden Beuvron-en-Auge. Såsom framröstad till en av landets vackraste byar bjuder den in till regionens karaktäristiska äppellundar och ängder med brunvita kor och betande hästar. Bland charmiga Beuvrons halvtimrade hus i trä och tegel med skiffertak ligger mysiga små butiker med lokalt producerade varor, en täckt marknad och ett 1400-tals herresäte runt byns centrum vid Place Vermughen, kusligt likt ett vykort fast på riktigt.

 • Senare under dagen når vi det fina lilla slottet Breuil, beläget i en vacker park och idag en exklusiv Calvadosproducent. Efter besök i destilleriet och provsmakning av de ädla äppeldropparna ska vi uppleva en verkligt fin trädgård och parkanläggning i Cambremer i vackra regionen Pays dÁuge.

 • För trettio år sedan skapade plantskoleägarna Armelle och Jacques Noppe en parkliknande trädgård med många organiskt växande trädgårdsrum på en drygt tre hektar stor äng, vid en ljuvlig restaurerad gammal normandisk gård. Trädgårdsdesignern Chantal Lejard-Gasson ritade en ständigt utvecklande trädgård åt paret med en damm samt en buxbomsträdgård som definierade trädgårdsrummet i det öppna landskapet.

 • Med den som grund formades trädgården med en myriad av olika växter och slag. Septemberträdgård, vatten, doftrum, en djävulsträdgård och en änglaträdgård – här finns nåt för alla sinnen i en älsklig omgivning med rikt fågelliv, träd och buskar med ett noggrant utvalt och fantastiskt bladverk. En ljuvlig plats att njuta i.
  Vi återvänder till hotellet för gemensam middag.

 • Dag 4 Mäktiga Caen – Sankt Gabriels kloster

  Regionen Calvados huvudort Caen ståtar med lång historia och ovan staden ruvar den mäktiga medeltida borgen över stad och hav. Här hade vikingarna under århundraden plundrat slott och kyrkor längs den rika kusten och när jarlen Rollo etablerade sig som greve av Rouen var de franska kungarna tvingade att skriva ett avtal om jarlens rätt till Normandie – nordmännens land. Rollos sonson Richard I tog sig titeln hertig av Sinclair. Ända sedan denna tid har normanderna varit stolta och självständiga, något som Frankrikes kungar fått erfara tills dess att Solkungen tog ifrån dem sina privilegier.

 • Under andra världskriget förstördes mycket av stadens äldre delar men kombinationen av de gamla historiska byggnader som finns kvar och ny arkitektur bidrar till stadens charm. Under vårt besök väntar den medeltida borgen, vars konstmuseum innehåller allt från medeltida konst till impressionister. Vi lär oss mer om regionens mer nutida historia och världskrigens konsekvenser under vårt besök här. Lunch på egen hand och lite tid att strosa i Caen hinner vi med innan det är dags att besöka en annan plats vars historia också innehåller motstånd mot vikingarnas raseri.

 • Priorsklostret Saint-Gabriel är ett vackert litet smycke med stor historia, som viktig del av den kristna återerövringen av Normandie efter vikingainvasionerna som upprörde regionen. Många kyrkor och kloster byggdes liksom Saint-Gabriel år 1058 av normandiske hertig William. Vi njuter av dagens fridfullhet och fascineras av dåtidens brutala kamp genom århundradena. Retur till Saint Aubin för middag och övernattning.

 • Dag 5 Givernys skatter - Sverige

  Det har blivit dags att lämna St Aubin och de franska tidvattensstränderna. Precis på gränsen mellan Normandie och Ile de France finner vi den lilla orten Giverny där impressionisten Claude Monet anlade sin drömträdgård och levde de sista fyrtiotre åren av sitt liv. Man har idag återskapat trädgården precis som den var samt renoverat bostadshuset till dess originalskick. Trots att anläggningen är välbesökt förblir den en härlig totalupplevelse. Normalt kan vi under denna årstid njuta av veritabla färgkaskader av dahlia, lejongap, gladiolus, höstflox, hibiskus, remonterande rosor,

 • Claude Monets älskade näckrosor, nejlikor, solhattar, rudbeckia, sol- och stockrosor samt mängder av annueller.
  Åtskilligt mindre berömt men i högsta grad sevärt är det andra museum som nu öppnat i Giverny, ägnat impressionismen i sin helhet, och med mycket intressanta temautställningar. Efter besöken här fortsätter vi direkt till Charles de Gaulle-flygplatsen för vidare hemflygning.

Resans höjdpunkter

 • Ostar och calvados
 • Normandiska grönskande trädgårdar
 • Andra världskrigets minnen
 • Annette Larssons kunskaper
 • Frankrikes vackraste byar och kulturstäder
 • Claude Monets trädgård

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 25/9
Pris Från 19 550 kr
Enkelrumstillägg 3750 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm eller Köpenhamn – Paris t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra övernattningar på mellanklasshotell del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Ost- och calvadosprovning
 • Fyra middagar inkl viss mängd vin
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boka din resa

2023-09-25 2023-09-29 19 550 kr SAS Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa
2023-09-25 2023-09-29 19 800 kr SAS Köpenhamn 5 Boka resa