Översikt

Pioner i Roslagens famn

Njut likt den hänförda humlan, som bumlar runt i pionens frömjöl, av en dag i Roslagens famn. Följ med på en dagstur med fokus på pioner dedikerad åt kanske Upplands vackraste landskap. Norr om Norrtälje besöker vi kunniga pionodlare som Henning Bohne med 1.000 pioner vid sjön Erken, paret Kröns plantskola med visningsträdgård och vi möter paret Gustafsson som har över hundratalet pioner i blom på sin gård och plantskola.

Vi har möjligheter till inköp av roslagsperenner på alla ställen under resan, vi äter en trevlig lunch i trädgårdsmiljö samt stiftar bekantskap med kunniga och entusiastiska odlare under härlig samvaro under dagen. Det underlättar självklart om du är pionista men vem som helst charmas av denna kulturskatt, den doftande, delikata, men ändå så tåliga midsommardrömmen. 

Pionen den sköra, delikata, sägenomsusade och heliga – men också en robust kamrat i högre zoner. Pionen fascinerar från den tid då de röda näsorna sticker upp ur marken, till de svällande knopparnas förväntningar och explosionerna av färg, form och doft. Vår kunnige ciceron är trädgårdsarkitekten Pia Hedenblad.

Boka din resa

2021-06-16 2021-06-16 1 790 kr Buss Stockholm 1 Boka resa

Program

 • Odlingspassion i Roslagen

  Samling i Cityterminalen kl 09.00. Här möter buss och ciceron Pia Hedenblad upp för en upptäcktsfärd i Upplandspionens rike.
  Per-Ivar & Jennifer Gustafsson har en stor passion för pioner. På sin släktgård har de samlat över 130 olika sorters pioner och de säljer också pioner på plats i sin plantskola Roslagens Odlingspassion sedan närmare 20 år. Här börjar vi med att ta en förmiddagskaffe med bakverk innan vi ser deras fina ägor som även bebos av höns, kor, hund och katt. När paret tog över gården fanns ingen trädgård alls, endast stora gamla träd, gräsmatta och en enda ensam pion, Festiva Maxima. För drygt 10 år sedan tog de tag i trädgården på allvar och efter att ha delat sin enda första pion och lyckats bra att få de nya små plantorna att växa så insåg paret att deras mark hade mycket bra förutsättningar för pioner.

 • Pionintresset växte till en passion och de letade efter många nya sorter att plantera. På ett litet fält på gården odlar de nu ett åttiotal olika sorters pioner som de delar och säljer. Hemma i trädgården har de ett hundratal olika sorters pioner, var av många är Itoh-hybrider, vilket är deras specialitet. Här finns även ett engelskt växthus och en liten medelhavsplats med pergola och vit mur. Vi kan även se att paret har ett stort antal unika irisar, många ovanliga sorters funkior, rosor och solhattar i vardande.Vid vårt besök denna dag så erbjuder de oss deltagare 10% rabatt på sitt utbud av många olika krukade doft- och Itoh-pioner.
  Observera att bästa tiden att plantera pioner är under hösten.

 • Ätbart och skönt på Väddö

  Kröns Trädgård är en handelsträdgård med inriktning på blommor, grönsaksplantor, och en visningsträdgård i fina miljö, som drivs av Helena och Gösta Krön med personal. Bara den underbara och inspirerande miljön här är väl värd ett besök. Kröns Trädgård är belägen på Väddö. Helena och Gösta flyttade hit allt som gick från sin förra trädgårdshandel Edeby, allt från växterna i den älskade visningsträdgården till växthus och bodar. Den ganska sumpiga gräsytan har bearbetats och förbättrats för att skapa en lockande miljö med tillhörande butik och restaurang.

 • Här äter vi även dagens lunch, baserad på mat lagad från grunden med råvaror från bl a egen täppa och närproducerat samt efterföljande kaffe och kaka.

 • Pionparadis vid sjön Erken

  Omslutet av Hammarens naturreservat vid den glittrande sjön Erkens strand har familjen Bohne skapat sitt paradis. Vackra träbyggnader, växter och vattnet, överskuggade av gamla ekar, skapar magi och mikroklimat. Trädgården är uppbyggd under 10 år med stenpartier, perenner, buskar och träd.

 • Pioner har blivit familjens favoritblomma och kan beskådas i tusental under främst juni månad.
  Slingrande stensatta gångar leder dig runt bland de olika växtpartierna.
  I deras handelsträdgård finns ett hundratal olika sorters pioner till försäljning och en hel del andra spännande perenner.

 • Vi avrundar dagen med att få en eftermiddagskaffe med fikabröd i båthuset. Under kvällen lämnar i motvilligt en underbar pionträdgård för att ta oss ned till Stockholm dit vi ankommer ca kl 18.30.

Resans höjdpunkter

 • Pias kunskaper om trädgårdsdesign och perennaval
 • Våra passionerade pionodlares gedigna kunskaper
 • Mötet med likasinnade, lunch och besök hos Krons Trädgård och Roslagens Odlingspassion

Karta

Resfakta

Reslängd 1 dag
Avreseort Stockholm
Avresor 16/6
Pris Från 1 790 kr
I priset ingår
 • Buss Stockholm – Norrtälje - Väddö – Erken – Stockholm
 • Visning av tre trädgårdar med möjlighet att köpa roslagsperenner
 • Lunch på Kröns trädgård
 • Förmiddags-, och eftermiddagsfika
 • Ciceron Pia Hedenblads guidning

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Information om avresor

Viktig information om bussresor i Sverige med Grand Tours
Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och max antal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.  Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med mindre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader utomhus ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare. Välkommen på en upplevelseresa i vårt blommande Sverige! 

Resplan

Stockholm – Norrtälje - Väddö – Erken – Stockholm

Boende

Endagsresa

Resesätt Buss
Klimat

Svenskt sommarväder

Deltagarantal

20

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Oömma och väderanpassade kläder och skor rekommenderas för fina promenader i Upplandspionens rike.

Ta med stadig och vattentålig kasse med hjul för eventuella växtinköp.