Översikt

Pioner och botanisk glädje - Florabussen i Skaraborg

Två dagar i vackraste blomsterbygd - från pampiga pionträdgårdar och vildvuxna växtsamlarparadis till Simon Irvines köksträdgård på Läckö slott. Från Kinnekulles Hellekis säteri till de vita sagoslottets Läckö slott. Imponerande kunskaper och prunkande växtliv hos flera privata trädgårdsentusiaster, handplockade av vår kunniga ciceron Pia Hedenblad

Vi möts och kastar oss ut från samlingspunkten i Göteborg för att ta oss via Martas eget växtrike och slottslunch på Bjertorp, vidare ut i den livgivande klorofyllen. Nu i början av juni blommar det och naturen fullkomligt vibrerar av livsglädje, skönhet, fågelsång och dofter. Det är gott att leva - och kanske är det faktiskt ännu godare att leva gröna dagar i Skaraborg?

För här huserar Göteborgs botaniska trädgårds hortikulturelle intendent Henrik Zetterlund och hans hustru i en stor trädgård sprängfylld med plantor. Ståtliga sagoslottet Läckö vars kända köksträdgård designades av Simon Irvine, vackert belägen vid Vänerns vatten.
För att inte tala om de blommande surjordsväxterna, barrträd och dagliljor som sträcker upp sina vackra bladspjut hemma hos Karin utanför Skara.
En av de absoluta höjdpunkterna blir att träffa Leena Liljestrand, engagerad och mycket kunnig pionista, ordförande i Svenska Pionsällskapet samt verksam på en av Facebooks mest populära piongrupper. Leena har en sagolik trädgård fylld av inte bara pioner, utan även rosor i knopp och en mängd solhattar som knappt börjat veckla ut bladen inför sensommarens flor. Men nu är ljuva piontid! Vi leds av kunniga trädgårdsdesigner Pia Hedenblad från västkusten till Skövde centralstation och bor en natt på Lidköpings stadshotell.

Boka din resa

2022-06-08 2022-06-09 4 690 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1. Bland blommande slott och koja

  Pia Hedenblad möter upp med privat buss mitt emot Göteborgs centralstation kl 10.00 vid Hotel Post Clarion. Nu reser vi i bästa piontid till noggrant utvalda trädgårdspärlor på den breda Västgötaslätten i Skaraborgs rike. 

 • Martas rike är en exotiskt lummig plats med distinkta former, skapad för att vara vacker och färgstark året runt trots det fåtaliga antalet blommande perenner. Den kuperade tomten om ca 1 400 kvm har naturliga avgränsningar. Marta Ronyai gör ständiga experiment i sina rabatter på jakt efter vackert samspel mellan pålitliga växter med prydnadsvärde året om med struktur och blickfång.

 • Favoriterna är japanska lönnar, blomsterkorneller och andra mindre träd, formbara buskar som färgstarka berberis och ständigt blommande tokar, hortensior, hostor och andra bladväxter som döljer lökväxternas vissnande blad. Marta har satsat på tåliga växter efter den fruktansvärda torkan 2013 som brände hela hennes samlarträdgård.

 • Vi färdas vidare rätt ut på Västgötaslätten. Här lät den av den äventyrlige och, av olja och gas, välbärgade Knut Henrik Littorin uppföra ett slott år 1911. Littorin anlitade dåtidens store arkitekt Ferdinand Boberg för att bygga sitt slott vid fäderneshemmet. Men ett slott mitt ute på Varaslätten ansågs av Boberg vara en befängd idé och han tackade nej. Först då Littorin gjort klart för honom att han skulle få fria händer och att det fick kosta vad det kosta ville, antog han erbjudandet. Ritningarna presenterades för hustrun, som dock rynkade på näsan då hon tyckte det var på tok för litet. Boberg ändrade ritningens mått från aln till meter och dubblade i ett enda pennstreck byggets storlek. Tre år senare stod slottet färdigt, med 1954 m2 bostadsyta, byggd av Europas skickligaste hantverkare i de bästa material landet kunde uppbringa.

 • Slottet anses idag vara Sveriges bäst bevarade jugendmiljö, där alla de tyngre möblerna är originalmöbler, designade av Ferdinand Boberg, som inte bara var arkitekt utan även möbeldesigner. Hans ande vilar över hela slottet, så gott som varje detaljlist, fönsterbeslag, stuckatur och armatur är hans verk. Vår lunch serveras innan vi reser vidare till en vildvuxen men unik trädgård.

 • Vi skall besöka Henrik Zetterlund, Göteborgs botaniskas hortikulturelle intendent. Han och hans hustru Ylva har en hektar stor trädgård utanför Götene. Henrik får rumstera i periferin med träd och lökväxter medan Ylva agerar mer centralt med ordnade planteringar av perenner och rosor, pioner och mycket annat. Här skrotar vi runt och kikar nyfiket på de samlarväxter som Henrik och hans fru har samlat under åren.

 • Nu väntar nästa slott – magnifika Läckö slott från Sveriges stormaktstid vackert beläget på udden Kållandsö i Ekens skärgård i Vänern. Under medeltiden tillhörde slottet skarabiskoparna sedan 1298. Dagens barockslott är ett monument över stormaktstiden och uppfördes av greve Magnus Gabriel de la Gardie.

 • Vi kommer dock inte att besöka slottet utan fokuserar på dess lilla Slottsträdgård, en enastående och helt oemotståndlig köksträdgård. Sedan 1990 har Simon Irvine och hans medarbetare grävt, planterat, komposterat och vårdat. Varje vår vänder de jorden för hand, varsamt och metodiskt. Varje höst läggs en kompost på hög under valnötsträden.
  Sedan några år tillbaka arbetar trädgårdsmästarna med att omvandla trädgården till den köksträdgård den en gång var menad som. Lilla Slottsträdgårdens kryddor, sallater, kål, betor och kardon skördas och serveras på slottet. Härifrån är det inte långt till vårt boende i historiska, vackra Lidköping. Vi checkar in för en natt på Stadshotellet och vår middag serveras på en restaurang på gångavstånd från hotellet.

 • Dag 2 Barrträd, pioner och vackert sällskap

  Vi checkar ut från Lidköpings stadshotell för att fortsätta vår Wästgötafärd. Karin med familj bor naturskönt beläget på en kuperad tomt om ca 7.000 kvadratmeter, med berg i dagen och vackert omgiven av vatten från ån Flian med kräftodling. Trädgården innehåller en stor samling perenner, udda träd och buskar med spännande bladfärger och flera surjordspartier med närmare 200 rhododendron, barrväxtpartier och woodland.

 • De små dammar och låga vattenfall som finns på tomten ger svalka och struktur år alla levande varelser. Minibarrväxter, funkior och ca 500 olika dagliljor som blommar i slutet av juli tillhör favoriterna. Karin säljer mycket växter både från sina frösådder och delningar, i synnerhet flera fina sorters dagliljor och funkia.
  Lunch serveras på det gamla kurorten vid Lundsbrunn som omtalades för sitt vatten redan på 1700-talet.

 • Härifrån reser vi till det historiska säteriet Hellekis. Säteriets trädgård omtalades redan 1746 omtalades av Carl von Linné under hans Wästgötaresa. Här är rofyllt och en plats för skönhet. Kinnekulles kalkrika jordmån och läget på västsluttningen mot Vänern skapar ett gynnsamt klimat som gör det möjligt att odla exotiska växter såsom trumpetträd och gudaträd.

 • Säteriets park är därför känd för sina många vackra och ovanliga lövträd, ex. valnötsträd, äkta kastanj, poppelmagnolia och det ståtliga, drygt 100-åriga ginkgoträdet. Här finns också fantastiska perenna rabatter med mer än trehundra olika sorters växter och en klassisk doftande rosenträdgård med gammaldags rosor. Rabatterna och rosengården anlades 1934 och välutbildade trädgårdsmästare håller allt i bästa skick.

 • Nu styr vi kosan mot Mariestad där Svenska Pionsällskapets ordförande Leena Liljestrand bor. Hennes trädgård är en ren njutning och ett uppslagsverk för den som vill ha mer inspiration om vilka kompisväxter som passar till de ytliga pionrötterna. Leenas pioner är en blandning av enkelt, dubbelt, tidigt och sent. Vårens väder spelar viktig roll i vilka pioner som vi ser utslagna, men många av hennes mest utsökta sorter bör blomma så här dags.

 • Vi får veta mycket mer om hennes trädgård och njuter av den innan det är dags att avrunda med en kaffe och något gott till, hemma hos Trädgårds Johanna i Skövde. Hon har sedan många år en fin trädgård med särskilt gott öga till lundväxter, kaprifol, syren, magnolia, olika sorters nävor, alunrot och förgätmigej. Från Johanna tar vi oss till Skövde centralstation för resan vidare till hembygden.

Resans höjdpunkter

 • Leena Liljestrands pioner och perenner
 • Besöket hos Henrik och hans frus växtsamlarparadis
 • Martas rike, Läckö slott och Hellekis säteri
 • Karins sköna naturlandskap med rododendron och vatten

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 8/6
Pris Från 4 690 kr
Enkelrumstillägg 350 kr
I priset ingår
 • Tåg från Stockholm C - Göteborg C, Skövde C - Stockholm C, i andra klass
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • En natt på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • En frukost
 • Två luncher
 • En middag
 • Svensktalande trädgårdsciceron

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Information om avresor

Du kan ansluta till resan direkt till starten i Göteborg och avsluta den i Skövde med egen transport bokad och få ett avdrag för resans inkluderade sträcka från/till Stockholm.

Resplan

Dag 1. Privata trädgårdar - Lunch Bjertorp slott - Läckö slott - Lidköpings stadshotell - Middag.
Dag 2. Privata trädgårdar - Lunch  Lundsbrunns spa - Hellekis säteri - Mariestad - Skövde - hemresa.

Boende

En natt på Lidköpings stadshotell

Resesätt Tåg
Resans karaktär

Trädgårdsresan kräver normal grundkondition och fungerande knän samt leder för bästa promenadupplevelse. Ojämnt underlag, trappor och varierande underlag förekommer.

Deltagarantal

Mellan 20 - 25 personer 

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.