Översikt

Res med SvD accent - Trädgårdsparadis i Skåne & Danmark

Ljuvliga köksträdgårdar, dignande av grönsaker, bär & sommarblommor, frukt- och vingårdar, imponerande slottsträdgårdar, en italiensk renässansträdgård och härlige Hannu Sarenströms nya trädgård i Danmark! Allt detta och lite till ingår i vår resa till Helsingborg med omnejd samt Själland, Fyn och Langeland i Danmark.

Följ med SvD accent  på en resa där skönhetsupplevelser och smakupplevelser står lika högt i kurs och där vi tar oss tid att njuta av vackra platser i sensommarens lite lugnare tempo. Under resan möter du många trädgårdsprofiler som  utställaren och journalisten Annika Christensen på Sofiero, inspirerande och kunniga trädgårdsdesignern  Karolina Brising och inte minst Hannu Sarenström som lämnat sitt älskade Kinnekulle för härliga trädgårdsdagar i Danmark där vi besöker hans köksträdgård i bästa skördetid, skördar och lagar mat hemma hos honom.

Vi gör ett exklusivt besök hos Peter Wibroe, vars trädgård var presenterat i tv-programmet Fantastiska trädgårdar och träffar självfallet trädgårdsägare och vinmakare. Bekvämt boende på fina boutiquehotellet The Vault i Helsingborg och charmfulla mellanklasskroen Bagenkop vid havet. Din ciceron på resan är trädgårdsjournalist och doftexpert Christina Högardh-Ihr.

Boka din resa

2021-08-17 2021-08-21 21 990 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Tvärs över landet med tåg mot kungliga Sofiero

  Resan med tåg går via Hässleholm för att nå Helsingborg, Sundets pärla. Här möter vår ciceron Christina upp med privat buss för att ta oss till resans första praktfulla trädgårdsbesök, Sofiero Slott & Slottsträdgård i Helsingborg. Sofiero är känd som en av Europas vackraste parker. Här anlade Kronprinsessan Margareta (1882–1920) och Kronprins Gustav, senare Kung Gustav VI Adolf en park kring i början av 1900-talet.

 • Kronprinsessan som var bördig från England skapade bland annat en, för den tiden klassisk, bred blomstergata på Sofiero, fylld med blommor i olika färgfält. Här finns också en fin köksträdgård, för säsongen 2021 skapad av trädgårdsprofilen Annika Christensen samt underbara dahlia kvarter. Vi njuter av Sofiero under eftermiddagen och får också en härlig eftermiddagsfika innan vi installerar oss på fina boutiquehotell, The Vault. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Norrvikens trädgårdar - Bjärehalvöns frukt, vin och rosor

  Efter en härlig frukostbuffé tar vår buss oss över Hallandsåsen till Norrvikens Trädgårdar. Denna vackra trädgårdsskapelse från 1925 med sju olika stilträdgårdar är nyligen tjusigt renoverade och bjuder på en fantastisk skönhetsupplevelse! Vi får en guidad tur i parken och vi kommer njuta av spännande utställningar innan vi äter gemensam lunch i den vackra matsalen i Villa Abelin.

 • Under eftermiddagen kör vi längs italienska vägen och beundrar utsikten över Bjärehalvöns vackra natur. Nu väntar nästa naturparadis, Kullaberg, där Sylvia har sin härliga trädgård, full med remonterande Austinrosor & perenner. Sylvia och hennes man är äppel- och päronodlare sedan många år och Sylvia har också byggt upp en stor, vacker trädgård i engelsk stil med olika rum välfyllda med rosor och perenner.

 • Dagen avslutas med visning och vinprovning på härliga Kullabergs Vingård, en gård där vinmakarna har tagit svenskt vin till nya höjder. Vi tar oss åter till Helsingborg och har kvällen till eget bruk.

 • Dag 3 Över Sundet mot danskitaliensk renässans och fransk slottstil

  Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell i Helsingborg för att ta oss över Sundet med Forseas eldrivna färjor. Vi landar i Helsingör och tar en liten förmiddagspromenad i staden samt har tid för att ta en tidig lunch på egen bekostnad innan vi kör den vackra sträckan längs Öresund till Holte. Här, i förstaden till Köpenhamn, har sonen till den danska bryggerikungen Ulrich Christian Wibroe, Peter Wibroe, skapat sitt paradis.

 • Innanför grindarna överraskas du av en italiensk renässansträdgård, likväl som ett litet château i fransk barockstil. Det är de sköna konsterna från kontinenten som inspirerar Peter Wibroe och han har under mer än fyrtio års tid lagt ner massor av tid och omsorg på sin mycket vackra trädgård.

 • Vi njuter några timmar av skönheten och stillheten här samt får lite förfriskningar. Härefter påbörjar vi vår resa via Fyn till Langelands sydspets där vi checkar in på mysiga Bagenkop Kro, beläget precis vid hamnen. Vi äter deras omtalade fiskbuffé på kvällen.

 • Dag 4 Fyn - Hannus Langeland vid havet

  Efter dansk morgenmad åker vi till Fyn och den lilla staden Troense för att hälsa på hos trädgårdsdesignern och Instagram profilen Helle Troelsen. Hon guidar oss runt i sin fina trädgård, indelad i flera rum, och bjuder på kaffe. Härefter åker vi tillbaka till Langeland och till Hannu Sarenström.

 • Hannu sålde sin trädgård på Kinnekulle för snart fyra år sedan och flyttade till denna lilla ö i Danmark. Här har han anlagt trädgård på sitt vis där köksträdgård och matlagning får stort utrymme. Vi tillbringar eftermiddagen och kvällen hos Hannu, skördar och lagar mat tillsammans som vi avnjuter i Hannus gästfria och härliga hem.

 • Dag 5 Bagenkop - Stockholm

  Vi äter morgenmad i lugn och ro före utcheckning och vi hinner med en liten shoppingtur i byn innan vi åker mot Köpenhamn och Huvudbangården där ett eftermiddagståg för oss tillbaka norrut mot Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Rosenexpert Christina Högardh-Ihrs kunniga guidning bland rosor och perenner
 • Blandningen privata trädgårdar och praktfulla parker
 • Mötet med Hannu Sarenström i hans nya hem och trädgård i Danmark

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 17/8
Pris Från 21 990 kr
Enkelrumstillägg 2320 kr
I priset ingår
 • Tåg Stockholm C – Helsingborgs C/Köpenhamns C – Stockholm C, andraklassbiljetter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på bra mellanklasshotell
 • Fyra frukostar
 • En lunch
 • Två fika
 • En vinprovning
 • Tre middagar
 • Svensktalande ciceron och trädgårdsexperter
 • Skatt.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Tåg till Helsingborg via Hässleholm - kungliga Sofiero - middag.
Dag 2. Nya Norrvikens Trädgårdar - Sylvias trädgård - Kullabergs vingård
Dag 3. Elfärja till Danmark - Wibroes have - Sydlangeland - fisk och skaldjursbuffé
Dag 4. Helle Troelsens have - hemma hos Hannu Sarenström - middag
Dag 5. Bagenkop på egen hand - tåg från Köpenhamn till Stockholm.

Boende

Två nätter på fyrstjärniga boutiquehotellet The Vault i Helsingborg
Två nätter på mellanklasshotell Bagenkop Kro i Langeland, Danmark.

Resesätt Tåg

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Såsom en trädgårdsresa krävs hela leder och en normal promenadtakt för att njuta av trädgårdar i terrasser och med trappsteg.