Översikt

Tulpan Extravaganza och Floriaden i Holland med trädgårdsmästare John Taylor

Holland var en av Europas absoluta stormakter under 1600 - 1800-talet. Här köpslogs det om tulpanlökar till ruinens brant, här handlades det med exotiska kryddor och färgstarka tyger. Rikedomar kom och gick, men tulpanens popularitet består - än idag.

Res med tulpankonnässören John Taylor, kunnig och omtyckt trädgårdsmästare och tv-profil! 
Den 14 april 2022 invigs Hollands berömda trädgårdsutställning Floriaden, som arrangeras var tionde år med utställningar och tematrädgårdar, denna gång i en stor park utanför Amsterdam. Detta årtiondes tema är ”föda staden” hur framtidens allt större städer ska ge oss hälsa, mer grönska, mat och en hållbar energiteknologi. Fyrtiotalet länder bygger små paviljonger med deras trädgårdskultur, växter och lokala innovationer. Inspirerande trädgårdar och utställningar föder tankar och ger oss idéer om hur vi kan göra hemma och vi tillbringar stora delar av en dag där.

John tar oss med för tulpanhistoria när vi besöker stiftelsen och genbanken Hortus Bulborum som sedan 1924 bevarar den holländska traditionen kring landets berömda vårlökar med en samling av ca 4 000 olika arter vårblommande lökar; bl a tulpaner, narcisser, hyacinter och krokus. De äldsta sorterna stammar från 1500- och 1600-talen. Vi besöker en privat lökfarm och njuter av de sju miljonerna blomsterlökarnas mecka - Keukenhof, vårträdgården som under åtta veckor varje år visar vad den holländska blomsterodlingen har att erbjuda. Med oss på resan är vår ciceron trädgårdsmästaren John Taylor, känd från Sveriges mest älskade trädgårdsprogram och med ett passionerat förhållande till den ädla tulpanen. Under sin tid på Slottsträdgården i Malmö planterade John tusentals lökar av minst 130 sorter och arrangerade Tulpanfestival.
Eftersom tulpanen ligger John extra varmt om hjärtat, vad passar då bättre än att följa med på en kort men mycket innehållsrik resa till vårlökarnas rike med Floriaden, att färdas i sinnebilden av norra Hollands stora, blommande tulpanfält, träffa en tulpanodlare samt njuta av blomsterprakten på Keukenhof och Hortus Bulborum med tulpanens färgstarka historia. Vår bas under en kort men innehållsrik resa är fyrstjärniga hotellet Hampshire Hotel Delft i den bildsköna staden med samma namn.

Boka din resa

2022-04-27 2022-04-29 14 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa
2022-04-27 2022-04-29 14 990 kr SAS Köpenhamn 2 Boka resa

Program

 • Dag 1 Tulpaner utanför Amsterdam

  Vi ankommer Amsterdam under morgonen och tar omgående itu med resans tema – tulpanens förlovade rike. John möter upp på flygplatsen och så färdas vi till det historiska vårlöksmuseet Hortus Bulborum, en genbank som sedan 1924 bevarar den holländska traditionen kring landets berömda vårlökar med en samling av ca 4 000 olika arter vårblommande lökar; bl a tulpaner, narcisser, hyacinter och krokus. De äldsta sorterna stammar från 1500- och 1600-talen, just i den galna eran då en tulpanlök kunde innebära rikedom eller ruin.

 • En sen lunch serveras på en välrenommerad restaurang på vår väg genom ett flackt och blommande landskap genom de berömda blomsterlöksodlingarna i Noordwijk och Sassenheim för att komma fram till Delft där vi skall ha vår bas under vistelsen.
  När vi kommer fram till vårt hotell installerar vi oss på rummen och äter en gemensam middag.

 • Dag 2 Floriaden

  Om gårdagen gick i historiens tecken så går dagens tema i framtidens. Efter frukost reser vi nämligen till Floriaden, som arrangeras var tionde år med utställningar och tematrädgårdar, denna gång i en stor park utanför Amsterdam. Detta årtiondes tema är "föda staden" hur framtidens allt större städer ska ge oss hälsa, mer grönska, mat och en hållbar energiteknologi.

 • Fyrtiotalet länder bygger små paviljonger med deras trädgårdskultur, växter och lokala innovationer. Inspirerande trädgårdar och utställningar föder tankar och ger oss idéer om hur vi kan göra hemma och vi tillbringar stora delar av en dag där. Gemensam lunch och en enkelbiljett med linbanan högt ovan området ingår också. Retur till Delft och en trevlig avskedsmiddag på en restaurang i närheten av hotellet, väntar.

 • Dag 3 Keukenhof och lökfarm

  Historien om Keukenhof, namnet som betyder "köksträdgård", går tillbaka till 1400-talet. Grevinnan Jacqueline von Bayern, (1401 - 1436) samlade frukt och grönsaker från skogen och sanddynerna till köket i Teylingen slott. Slottet Keukenhof byggdes 1641 och växte till en yta på över 200 hektar. Landskapsarkitekterna Jan David Zocher och hans son Louis Paul Zocher, som även ritade Amsterdams Vondelpark, gjorde om slottsträdgården 1857. Denna park, i engelska landskapsstil, utgör fortfarande grunden för Keukenhof. En grupp om 20 blomlöksexportörer lade 1949 fram en plan att använda gården för en permanent utställning av vårblommande lökar. Parken öppnades för allmänheten 1950 och blev en omedelbar succé med 236.000 besökare under det första året. Under de senaste 65 åren har Keukenhof vuxit till en världsberömd attraktion och får närmare en miljon besökare varje år under de åtta veckor som parken är öppen.
  Här inne äter vi en lätt lunch.

 • Nu skall vi färdas ut till lökfarmen De Tulperij belägen mitt i tulpanriket, ca tio minuters väg från Keukenhof. Ägaren tar oss runt de blommande ägorna med tulpaner, hyacinter, narcisser och påskliljor. Den som önskar kan köpa en blomsterlök eller två eller varför inte en holländsk våffla?
  Härifrån reser vi ut till Amsterdams flygplats för hemresan till Sverige.

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 27/4
Pris Från 14 990 kr
Enkelrumstillägg 1890 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Amsterdam, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Två nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Två frukostar
 • Tre luncher
 • Två middagar
 • Svensktalande trädgårdsciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst Amsterdam - besök Hortus Bulborum -  lunch - Delft incheckning - middag
Dag 2. Floriaden - lunch - Delft Middag
Dag 3. Keukenhof - lätt lunch - hemresa

Boende

Två nätter på fyrstjärnigt hotell Hampshire Hotel Delft Centre

Resesätt SAS
Resans karaktär

Resan går i relativt högt tempo med myckna promenader på oregelbundet underlag. Hela leder och en normal grundkondition underlättar för en fin reseupplevelse, liksom kläder efter väder.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.