Översikt

Västkustens pärlor - en resa med Allt om Trädgård

Res med oss längs en härlig kust i bästa blomstringstid - nu blommar pioner och rhododendron i brytningen mellan syrén och tidiga rosor. Vi njuter av trädgårdspärlor i Varberg, Viken, vid Vargaslätten och i Ängelholm samt avslutar i den ljuvliga rhododendrondalen på Sofiero slott.

Under en resa från Göteborg till Helsingborg väntar tre dagar med många privata trädgårdar, ett av landets finaste slott, en vingård, inspirerande offentliga rum som Växtrum Lerum och Sofiero mitt i rhododendronpraktens dagar. Vår guide är trädgårdsarkitekten Pia Hedenblad och med på resan följer Allt om Trädgårds chefredaktör Anna G Tufvesson

Boka din resa

2022-06-10 2022-06-12 12 490 kr Buss Göteborg 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Fina växtrum, Tjolöholms Arts & Crafts och Ästad vingård

  Våra trädgårdsciceroner möter med privat buss vid Göteborgs centralstation kl 10.00. Våra första försomriga trädgårdsupplevelser blir med några av de tio trädgårdsrum som några av Sveriges absolut mest populära och kunniga trädgårdspersonligheter har designat vid vattnet i Lerums kommun. Dess trädgårdsmästare tar emot oss för en rundtur som avrundas med en lunch på vackert belägna Aludden Prôvidore restaurang, mitt bland trädgårdsrummen. 

 • Härifrån tar vi oss vidare till Tjolöholms slott i Halland, en av landets märkvärdigaste byggnader. Slottet och de fler än femtio andra byggnaderna på godset bildar Sveriges främsta Arts and Crafts-anläggning. Slottsträdgården anlades samtidigt som slottet byggdes, 1904, och är en prunkande Arts and Crafts-trädgård med mängder av blommande rabatter i engelsk stil. Trädgården växer gradvis ihop med det omgivande landskapet och slottet ser ut att växa upp ur berget. Här visas vi runt samt tar vi en eftermiddagsfika innan färden går vidare till hjärtat av Halland och vinodlartrakterna kring Ästad gård. 

 • Från en av landets första ekologiska mjölkgårdar till en prunkande vingård i det vackra landskapet omkring Åkulla Bokskogar på två generationer. Intresset för mat och smakupplevelser gjorde att Ästad Gård blev Ästad Vingård. I den vackra trädgården eller bland vinrankorna njuter vi av ett glas vin och installerar oss på våra rum. Efter en fin middag är det fint att strosa runt lite i skymningen efter en innehållsrik dag.

 • Dag 2 Klippträdgårdsväxter och skygga rariteter

  Efter en härlig morgonstund reser vi till Varberg för att besöka Rebecca och Staffan som är trädgårdsmästare och driver den populära Instagramsidan Trädgård med utsikt. Deras fina köksträdgård med kryddterrass och spaljerade fruktträd har figurerat i flera tidningar. Färgstarka trädgårdsrum med körsbärsträdgårdens formklippta buskar och fina blomsterarrangemang i krukor doftar Arts & Crafts, vilket en av deras böcker också handlar om.

 • Nu far vi vidare till Simlångsdalen öster om Halmstad. Här får vi en fika, och ska höra historien om mannen bakom Masthuggskyrkan och Götaplatsen, arkitekt Sigfrid Ericson som också grundade Vargaslätten 1917 med ett besök i det helt nyöppnade museet. Sigfrids mångsidighet inom konst, arkitektur, ingenjörskonst och möbelsnickeri har varit viktigt i hans skapande av den unika, vackra klippträdgården. Vi guidas runt av ägaren Göran Johansson samt kan njuta av och köpa rariteter i den Gerbianska trädgården. 

 • Trädgårdsmästare Gerben Tjeerdsma flyttade sin plantskola Gerbianska trädgården från Råda utanför Göteborg till Vargaslätten i Simlångsdalen vintern 2019. Hans plantskola är specialiserad på ovanliga växter och har över tusen olika sorter, många som blir synnerligen vackra smycken i ett woodland.

 • Efter lunch på Tallhöjdens restaurang i Simlångsdalen styr vi kosan mot sköna Skåne och den lilla kuststaden vid Skälderviken, Ängelholm, lergökarnas och de långa sandsträndernas stad. Rönne å rinner genom staden ned till havsbukten och längs ån ligger den privata trädgård som vi bjuds in till och som presenterats i Allt om Trädgård.

 • Därefter checkar vi in på det lilla familjärt skötta hotell Lilton, beläget i ett tegelhus från slutet av 1800-talet, vid Rönne å. Vår tvårättersmiddag serveras på restaurang Bryggan, ca 10 minuters promenad från vårt hotell, och inleds med ett glas bubbel.

 • Dag 3 Privata trädgårdspärlor och kungliga Sofiero

  En verklig klenod i fina Höganäs inleder dagens upplevelser. Trädgårdsjournalist och designer Ulla Molin var en trädgårdspionjär som gick sin egen väg och 1978 köpte hon och hennes man den trädgård som nu är byggnadsminnesmärkt. Hennes säkra formkänsla excellerar med häckar som ramar in olika trädgårdsrum i modernistisk stil med för platsen lämpliga växtval i milda färger som grönt, vitt, silver, blålila och rosa. Stramt tuktade buxbomsklot, vårblommande lökar, marktäckare i olika grå nyanser har gett tusentals svenskar nya uppslag om hur man skapar en elegant trädgård i vandrande skugga. 

 • Vi får lov att besöka den privata trädgården och tar oss sedan till en annan liten kuststad söder om Höganäs. Trädgårdsdesignern Cecilias trädgård i Viken har ett stramt bildspråk med olika gröna växter, vårlök, vindlande stenlagda gångar, grus, plank och spaljéer med klättrande klematis. 

 • Den färgälskande trädgårdsentusiasten njuter av Sofiero slott under försommaren. Här blommar tiotusentals rhododendron och azalea i härliga starka färger i norra Europas största samling. Slottets fantastiska trädgård växte fram ur kronprinsessan Margaretas genuina trädgårdsintresse 1905 och efter hennes död 1920 fortsatte maken Gustaf Adolf att vårda och plantera den engelska vilda parken med stentrappor, broar och den blommande ravinen som sträcker sig från Öresunds glittrande hav upp till slottet. 

 • Skyddade från starka vindar och brännande solstrålar frodas växtligheten här såsom i en tunnel av grönska bland porlande vatten och vårligt sjungande fåglar. Vi får en guidad visning och har tid att utforska parkens många fascinerande trädgårdsrum, vindruvshuset och njuta av vyerna från Sofias smäckra hundraåriga bro. Helsingborgs stad har idag utvecklat flera trädgårdsrum, som Margaretas engelska rosengång och jubileumsträdgård, buxbomslandskapet och mycket mer. Vi äter lunch här innan vi avrundar en fin resa på Helsingborgs centralstation för individuell hemresa. 

Resans höjdpunkter

 • Besöket på Vargaslätten och Gerbianska trädgården
 • Ulla Molins trädgård i Höganäs
 • Tjolöholms slott - en skönhet i Arts & Crafts
 • Privata trädgårdar i olika stilar och möten med engagerade trädgårdsentusiaster
 • Kunniga trädgårdsarkitekt Pia Hedenblad och trevliga måltider i sällskap av likasinnade
 • Växtrum i Lerum och Sofiero slott

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Göteborg
Avresor 10/6
Pris Från 12 490 kr
Specialpris 11 990 kr för prenumeranter
Enkelrumstillägg 1 590 kr
I priset ingår
 • Transporter, visningar och entréer från mötesplats vid Göteborgs C kl 10.00 den 10 juni till avreseplats vid Helsingborgs C ca kl 15.45
 • Två nätter på mellanklasshotell i del i dubbelrum i vald kategori*
 • Två frukostar
 • Tre fikapauser
 • Tre luncher
 • Två middagar
 • Svensktalande ciceroner
 • * Val mellan dubbelrum eller superior på Ästad vingård samt dubbelrum på Hotel Lilton
I priset ingår ej

Tåg/transport från och till resans start kl 10.00 vid Göteborgs C och slutpunkt kl 16.00 vid Helsingborgs C. 
För de som vill resa från Stockholm - anmäl ditt intresse för en tågbokning, krävs minst 10 personer. 

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Information om avresor

Resan startar kl 10.00 mitt emot Göteborgs centralstation, på baksidan av Hotel Post Clarion och avslutas vid Helsingborgs Centralstation på söndagen ca kl 16.00. 

Resplan

Dag 1. Möte vid Göteborgs C/hotell Post - Växtrum i Lerum - Tjolöholms slott. En natt på Ästad vingård, Tvååker. Lunch och middag ingår.
Dag 2. Privata trädgårdar i Simlångsdalen och Ängelholm. En natt på Hotell Lilton, Ängelholm. Lunch och middag ingår.
Dag 3. Privata trädgårdar i Höganäs och Viken. Sofiero slott. Lunch. Avslutning på Helsingborgs C.

Boende

En natt på Ästad Vingård i Tvååker.
En natt på Hotell Lilton i Ängelholm.

Observera att hotellen är små, många rum är olika i utseende och det finns två kombinationer av dubbelrum på Ästad Vingård men bara en kategori dubbelrum på hotell Lilton i Ängelholm.

Resesätt Buss
Resans karaktär

Trädgårdsresan kräver normal grundkondition och fungerande knän samt leder för bästa promenadupplevelse. Ojämnt underlag, trappor och varierande underlag förekommer.

Deltagarantal

Mellan 20 - 25 personer 

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Du har möjlighet att anteckna intresse för att boka sträckan Stockholm - Göteborg/Helsingborg - Stockholm via Lund med SJ andra klass. Kostnad 885 kr per person. Det krävs minst 10 personer för att vi skall kunna ordna detta.