Översikt

Västkustens pärlor - en resa med trädgårdsdesigner Pia Hedenblad

Västkustens trädgårdspärlor väntar i Varberg, Viken, Ängelholm och Kullaberg. Fascineras av Vargaslätten, njut på Ästad vingård och strosa runt i ljuvliga Tjolöholms slott. Res med oss längs en härlig kust i bästa blomstringstid - vi färdas från Skåne genom Halland till Varberg och avrundar resan i Göteborg.

Under tre dagar väntar besök i privata trädgårdar med helt olika karaktär, fina luncher, slottsträdgårdar och njutning i vinlund, allt i rosors och perenners första ljuvliga flor.
Res med oss längs en härlig kust i bästa blomstringstid - nu blommar pioner och rhododendron i brytningen mellan syrén och tidiga rosor. Våra trädgårdslandskap ligger i Halland och i sköna Skåne vid den lilla kuststaden vid Skälderviken - Ängelholm, lergökarnas och de långa sandsträndernas stad.
Vår färdledare och ciceron är omtyckta och kunniga trädgårdsarkitekt Pia Hedenblad

Resan startar med samling på Helsingborgs Centralstation för resan till vår första trädgård och avslutas på eftermiddagen på Göteborgs Centralstation. Våra trevliga boenden är på Best Western i Ängelholm samt på härliga och fina Ästad vingård med spafaciliteter och fin middag.

Program

 • Dag 1 Cecilias pärla i Viken - Ulla Molins trädgård – tidiga rosor i Möllehässle

  Vi möts på Helsingborgs centralstation kl 13.00. Här möter Pia oss med privat buss och vi tar oss genast ut i underskön svensk sommargrönska för att njuta av tre unika trädgårdar! Vårt första möte med privata trädgårdar blir hemma hos trädgårdsdesignern Cecilia. Hennes trädgård i Viken har ett stramt bildspråk med olika gröna växter, vårlök, vindlande stenlagda gångar, grus, plank och spaljéer med klättrande klematis. Vi serveras fika här.
  Vidare resan norrut leder oss till fina Höganäs där en verklig svensk trädgårdsklenod väntar oss.

 • Trädgårdsjournalist och designer Ulla Molin var en trädgårdspionjär som gick sin egen väg och 1978 köpte hon och hennes man den trädgård som nu är byggnadsminnesmärkt. Hennes säkra formkänsla excellerar med häckar som ramar in olika trädgårdsrum i modernistisk stil med för platsen lämpliga växtval i milda färger som grönt, vitt, silver, blålila och rosa. Stramt tuktade buxbomsklot, vårblommande lökar, marktäckare i olika grå nyanser har gett tusentals svenskar nya uppslag om hur man skapar en elegant trädgård i vandrande skugga.

 • Dagens sista trädgård är Sylvias paradis på Kullahalvön. På bördig lerjord har hon skapat ett rosenparadis med mycket Austinrosor, ett gigantiskt hibiskusträd och vackra perenner runt ett rogivande vattenblänk. 
  Efter vårt besök hos henne är det kväll och vi ankommer Ängelholm för att checka in på mellanklasshotell Best Western Hus 57. Vi promenerar till trevliga italienska restaurangen Ll´Amice för vår gemensamma middag.

   

 • Dag 2 Gerbianska – Vargaslätten - svenskt bubbel i Ästad

  Dagen inleds med en promenad över Rönne Å som rinner genom staden ned till havsbukten och längs ån ligger den privata trädgård som vi bjuds in till och som presenterats i Allt om Trädgård. Birgitta och Görans härliga villaträdgård sluttar ned mot den porlande ån. En trädgård på cirka 850 kvm med ovanliga växter, strikt formklippta barrväxter, slingrande gångar under uppvuxna rododendron, damm med vattenfall och orangeri. Vid entrén står cypresser i geometriska former bland högresta, strama granitblock där blåregn mjukar upp formerna. När vi går in genom en port breder sig trädgården ut i etager ned mot Rönne å. Bland rosor och klematis växter ovanligare växter som narrbuske och Persicaria microcephala 'Purple fantasy', bland annat.

 • När vi färdas vidare bär det iväg mot Simlångsdalen för en lunch samt efterföljande besök hos trädgårdsmästare Gerben Tjeerdsma, som flyttade sin plantskola Gerbianska trädgården från Råda utanför Göteborg till Vargaslätten i Simlångsdalen vintern 2019. Hans plantskola är specialiserad på ovanliga växter och har över tusen olika sorter, många som blir synnerligen vackra smycken i ett woodland.

 • Efter mötet med Gerben så tar vi oss in på Vargaslätten för att få höra historien om mannen bakom Masthuggskyrkan och Götaplatsen, arkitekt Sigfrid Ericson som också grundade Vargaslätten 1917. Sigfrids mångsidighet inom konst, arkitektur, ingenjörskonst och möbelsnickeri har varit viktigt i hans skapande av den unika, vackra klippträdgården. Vi guidas runt av ägaren Göran Johansson.

 • Ett av landets mest eftersökta boenden under förra året var charmerande Ästad vingård i Halland. Beläget bland böljande kullar och Åkulla bokskogar, med en air av Napa valley. På två generationer sadlade man om från en av landets första ekologiska mjölkgårdar till en prunkande vingård.

 • Den som önskar följer med på en guidad tur bland vinrankorna och den vackra trädgården, eller passar på att njuta av spaet. Vi installerar oss på våra rum och efter en fin middag är det fint att strosa runt lite i skymningen efter en innehållsrik dag.

 • Dag 3 Slottsprakt i Arts & Crafts

  Efter en härlig morgonstund reser vi till Varberg för att besöka Rebecca och Staffan som är trädgårdsmästare och driver den populära Instagramsidan Trädgård med utsikt. Deras fina köksträdgård med kryddterrass och spaljerade fruktträd har figurerat i flera tidningar. Färgstarka trädgårdsrum med körsbärsträdgårdens formklippta buskar och fina blomsterarrangemang i krukor doftar Arts & Crafts, vilket en av deras böcker också handlar om. När vi sett oss mätta på deras finstämda planteringar ska vi ta oss till nästa Arts & Crafts pärla - Tjolöholms slott där vi har lite tid i slottsbutiken innan guidningen inleds.

 • Tjolöholms slott i Halland är en av landets märkvärdigaste byggnader. Slottet och de fler än femtio andra byggnaderna på godset bildar Sveriges främsta Arts and Crafts-anläggning. Slottsträdgården anlades samtidigt som slottet byggdes, 1904, och är en prunkande Arts and Crafts-trädgård med mängder av blommande rabatter i engelsk stil.

 • Trädgården växer gradvis ihop med det omgivande landskapet och slottet ser ut att växa upp ur berget. Här visas vi runt i slottet samt i trädgården och vi njuter av en lunch innan det är dags att ta oss till Göteborgs centralstation där vi avrundar vår trädgårdsodyssé i ljuvlig försommartid runt kl 16.30.

Resans höjdpunkter

 • Besöket på Vargaslätten och Gerbianska trädgården
 • Ulla Molins trädgård i Höganäs
 • Tjolöholms slott - en skönhet i Arts & Crafts
 • Privata trädgårdar i olika stilar och möten med engagerade trädgårdsentusiaster
 • Kunniga trädgårdsarkitekt Pia Hedenblad och trevliga måltider i sällskap av likasinnade
 • Vårt boende på Ästad vingård & Spa

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Helsingborg
Avresor 9/6
Pris Från 12 850 kr
Enkelrumstillägg 1850 kr
I priset ingår
 • Transporter, visningar och entréer från mötesplats vid Helsingborgs C kl 13.00 den 9 juni till avreseplats vid Göteborgs C ca kl 16.30 den 11 juni
 • Två nätter på mellanklasshotell i del i dubbelrum
 • Två frukostar
 • En fika
 • Ett glas vin på Ästad
 • Två luncher
 • Två middagar
 • Svensktalande ciceron och chaufför
I priset ingår ej

Tåg/transport från och till resans start dag 1 kl 13.00 vid Helsingborgs C och slutpunkt dag 3 kl 16.30 vid Göteborgs C. 

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Information om avresor

Resan startar kl 13.00 vid Helsingborgs Centralstation och avslutas mitt emot Göteborgs centralstation, på baksidan av Hotel Post Clarion ca kl 16.30. 

Ät gärna en lunch ombord på tåget eller innan resans start eftersom vi inte kommer att ha utrymme för att äta lunch under den första dagen.

Resplan

Dag 1. Möte Helsingborgs C. Privat buss till privata trädgårdar i Höganäs och Viken. Incheckning på Hotel BW Hus 57 i Ängelholm. Middag.
Dag 2. Privata trädgårdar i Ängelholm och Simlångsdalen. Övernattning en natt på Ästad vingård. Ett glas vin, lunch, middag ingår.
Dag 3. Privat trädgård i Varberg. Tjolöholms slott. Lunch. Avslutning på Göteborgs C.

Boende

En natt på Hotell best Western Hus 57 i Ängelholm.
En natt på Ästad Vingård i Tvååker.

Resesätt Buss
Deltagarantal

Mellan 20 - 25 personer 

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Trädgårdsresan kräver normal grundkondition och fungerande knän samt leder för bästa promenadupplevelse. Ojämnt underlag, trappor och varierande underlag förekommer.


Boka din resa

2023-06-09 2023-06-11 12 850 kr Buss Helsingborg Väntelista Förfrågan