Översikt

Vandring i engelska Lake District

Möt den poetiska hösten i Englands dramatiska och skönaste höstlandskap i världsarvsklassade nationalparken Lake District, med Englands högsta berg – Scafell Pike – och landets djupaste respektive största sjö. Närmare tjugo stora sjöar har gett området dess namn. Terrängen varierar från mjukt böljande gröna kullar till raggiga vindpinade hedlandskap upp till alpint karga bergspass. Vyerna är storslagna.

Det engelska sjödistriktet, Lake District, är i allra högsta grad ett område där natur och kultur smält samman i skön förening. Här inspirerades de romantiska poeterna William Wordsworth, som levde större delen av sitt liv i regionen och frekventa besökaren John Keats. Naturen har också fått en hel del välkända deckarförfattare som Reginald Hill, Val McDermid och Elizabeth George att förlägga sina mordfall i området. Beatrix Potter är en annan välkänd författare som hade stark anknytning till området.

Även om sjödistriktet till stora delar består av höga, karga och utmanande bergsområden, så är det långt ifrån otillgängligt eller glesbefolkat. Bondgårdar, små byar och mindre städer ligger utspridda i området som har varit kulturmark i årtusenden. Ett antal stencirklar från stenåldern återfinns här. Romarna var här och byggde befästningar. Vikingarna kom hit från Irland. Turister har kommit till detta märkvärdiga område sedan 1700-talet, då det omtalas av Daniel Defoe i hans bok om resande på brittiska öarna som synnerligen kargt och ruggigt. Till skillnad från i Sverige så är marken i nationalparken Lake District till större delen privatägd. Över hälften av marken används fortfarande för jordbruk, främst fårskötsel.

Englands nordvästra hörn uppvisar verkligen dess sista vildmark och bjuder på några av örikets mest hisnande vyer. Trots att vi förflyttat oss en bit från Skandinavien vandrar vi i åtminstone namnmässigt välkänd terräng. För vi omges av fells, tarns, dales och becks, inte av mountains, lakes, valleys and rivers. De skandinaviska ortnamnen härstammar från den tid då vikingarna gjorde strandhugg och slog sig ner här. Nordiskt familjärt känns också det faktum att det i Storbritannien bara är i några sjöar i Lake District som man kan hitta siklöja! av Coniston Fells fyra "Wainwright"-toppar är Dow Crag, The Old Man, Brim Fell och Swirl How. Wainwright-topparna har fått sin klassificering av Alfred Wainwright, Lake Districts kanske främste skildrare. Alfred Wainwright dog 1991, efter att ha ägnat större delen av sitt liv åt att vandra genom Lake District, dokumentera naturen och skriva och illustrera guideböcker. I sina guideböcker beskriver Wainwright 214 av Lake Districts toppar, som nu är kända som "The Wainwrights".

Boka din resa

2022-09-23 2022-09-30 18 990 kr KLM Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Genom Lancashire mot Cumbria

  Efter ankomst till Manchesters flygplats styr vi kosan norrut genom Lancashire till grevskapet Cumbria och Lake District. Efter ca 2,5 timmas körning når vi de södra delarna av Lake District och Monk Coniston, ett country house i gotisk stil nära Coniston Waters stränder. Området är inte bara naturskönt, det har också starka litterära och konstnärliga kopplingar. Vi äter lunch. Barnboksförfattarinnan och illustratören Beatrix Potter, som en gång köpte Monk Coniston för att egendomen skulle bevaras, hade sin bostad och ateljé i närheten. Den remarkable konstkritikern, prerafaeliten, socialisten och universalgeniet John Ruskin bodde också i krokarna. Välkomstmiddag på vårt country house på kvällen.

 • Dag 2 Viktorianska Tarn Hows och Beatrix Potters farm

  Tarn Hows är en del av det designade viktorianska landskapet som skapades genom att dämma upp utloppet för våtmarken Tarn Moss och skapa en stor tjärn eller snarare bergssjö. Vattnet användes till att elektrifiera maskineriet i den lokala sågen. När vädret är fint är detta en ljuvlig och speciell plats att vara på, en som beundrats av och inspirerat konstnärer och poeter. När vädret är grått inger landskapet vördnad med höga barrträd och lövträd i varma färger.

 • Den cirkulära vandringen är dagens kortaste vandringsval om 7 km och med en stigning på 260 höjdmeter. Vyerna över sjön, panoramat mot Coniston och Langdale fells ger precis den inledning som man önskar under en vistelse i det poetiska sjödistriktet. Här betar den vackert tecknade svart-vita boskapen Belted Galloway med lång päls och mild uppsyn. Här har man insett efter studier att småskalig boskapshållning med betesmark över stora arealer bidrar starkt till den biologiska mångfalden. Här och var stöter man på landskapets egen ras av får, Herdwick som betat bergssluttningarna sedan hundratals år och påverkat landskapet.

 • Den mellansvåra vandringen är 7 km och har en höjdskillnad på 300 höjdmeter uppför. Vi utforskar Tarn Hows och de vackra omgivningarna. Här ligger även den mycket bildsköna och historiska lantgården Yew Tree Farm, en bergsgård som en gång ägdes av Beatrix Potter. Här gjordes en del av inspelningarna i filmen Miss Potter med Renée Zellweger i huvudrollen, såsom föreställandes Potters hem Hill Top. Men Beatrix Potter bodde aldrig här, hon köpte det och stora mängder land 1929 vid 64 års ålder och hjälpte hyresgästerna att starta den första te-serveringen på gården. Landskapets får av rasen Herdwick samt Galloway kor hålls på gården och de vackra byggnaderna på gården är ombyggda till boende som 1600-tals ladan och gårdshuset.

 • Beatrix Potters stora landegendom runt Coniston-sjön, som bl a innehöll Tarn Hows, sju bondgårdar, flera byar, stenbrott och bergsmark sålde och testamenterade hon till National Trust.
  Den svårare vandringen är 11,5 km med en stigning på 340 höjdmeter från Yew Tree Farm via toppen Tom Heights omgiven av högre och imponerande bergstoppar till Tarn Hows.

 • Dag 3 Wordsworths Grasmere & Easdale

  Dagens kortare vandring, runt Rydal till Grasmere, är en cirkulär tur om 6 km, med en stigning på 180 höjdmeter. Vi vandrar förbi ett par bedårande sjöar med ek- och bokskog, perfekt lagda stenmurar och lilla byn Rydal där egendomen Rydal Hall ståtar med välklippta gräsmattor planteringar och stenmurar. På dess ägor ligger ett mycket vackert vattenfall där ett historiskt stenhus kallad "The Grot" är beläget.

 • Vi avslutar i byn Grasmere, ett bedårande litet samhälle. I alla fall om man ska tro poeten William Wordsworth, som bodde här en stor del av sitt liv. Han kallade Grasmere "the lovliest spot man hath ever found". Vi får nog ge Wordsworth rätt, det är ett väldigt fridfullt och trivsamt ställe där du har tid att besöka Dove Cottage, den lilla stuga där den store romantiske poeten Wordsworth bodde tillsammans med sin familj och sin syster Dorothy. Stugan är idag en del av Wordsworth Museum, ett centrum för dokumentation och forskning om landets store skald. Som vandrare i Lake District är det ofta i Wordsworths fotspår vi går, så det kan vara ett skäl till att recitera några av hans mest berömda dikter, som "I Wandered Lonely as a Child", också känd som "The Daffodils", inspirerad av en slänt med vilda påskliljor som Wordsworth upptäckte under en av sina vandringar, eller "My Hear Leaps Up".

 • Men William Wordsworth i all ära, som vandrare i området kanske vi främst ska hedra hans syster Dorothy, som var en pionjär inom bergsbestigning och som besteg självaste Scafell Pike, en ovanlig prestation för en kvinna under början av 1800-talet. Dorothy var en framstående författare, främst som dagboksförfattare och reseskildrare. Hennes bror William använde hennes arbete i den guidebok till Lake District som han gav ut 1822 – utan att nämna systerns arbete! Det är också i Dorothys dagbok som den berömda tulpanbacken först beskrivs 1802, en scen som broder William återskapar i sin dikt två år senare. Återigen utan att nämna systern. Men Wordsworth vandrade alltså inte ensam, som han påstår i diktens inledningsrader. Han hade sällskap av sin observanta och poetiska syster.

 • Dagens andra val – den mellansvåra vandringen är 10 km lång med en höjdskillnad på 300 höjdmeter uppför. Vi börjar i Grasmere, där den som önskar kan pröva byns berömda pepparkakor. De är tjockare, mjukare och kanske lite mildare i smaken än svenska pepparkakor. Vi vandrar från Grasmere till sjön Easedale Tarn, en av de större sjöarna i området.

 • Den svårare vandringen du kan välja är 13 kilometer med en höjdskillnad uppför på 580 höjdmeter. Vårt mål är de fenomenala utsikternas toppar, sjödistriktets mest kända topp Helm Crag och Calf Crag, är 13 km lång, med en stigning på 580 m, går bland Central Fells. Klippformationen på toppen av Helm Crag kallas "Lejonet och lammet" och trots att Helm Creg inte är högre än 405 m ö h, så är klättringen till toppen rätt brant men på vällagt underlag. Från toppen har vi fantastiskt fin utsikt ner mot Grasmere och mot Eastern Fells. Vi följer sedan åsen till Gibson Knott och Calf Crag tillbaka över Far Easedale.

 • Dag 4 Fri dag att utforska närområdet

  Byn Coniston med John Ruskin-museet ligger en halvtimmes promenad från vårt boende och från dess jetty går National Trusts restaurerade viktorianska ångare Gondola vars turer går runt sjön och vissa turer stannar till vid John Ruskins vackra herresäte Brantwood. Hör i receptionen om bokning och turer. John Ruskin var en fascinerande "larger-than-life"-personlighet: poet, konstkritiker, reformivrare, social tänkare, utopisk socialist och mycket mer. Ta med picknick för dagens turer.

 • Dag 5 Tiberthwaite There and Back – Beatrix Potters Hawkshead

  Dagens korta vandring, ca 8 kilometer med en total stigning på 180 höjdmeter är en mjukt rundad vandring på stigar och längs det stilla Lakelands småvägar. Här ligger dalgången Tiberthwaite. Vyerna av de omkringliggande bergen när vi är i botten av dalen är i sanning spektakulära och dagens stillhet döljer det faktum att detta var ett livligt centrum för gruvdrift under 1800-talet. Vi passerar en vacker lantgård och följer en vindlande stig genom ängar med vackra träd på vår väg uppför. Vi kan säkert äta vår picknicklunch vid det berömda Andrew Gormleys fårhägn innan vi tar oss till motsatta sidan av Tiberthwaite där vi ser minnen från gruvdriftens dagar.

 • Den mellansvåra vandringen mot Hawkshead är 12 kilometer lång med en stigning på 360 höjdmeter. En åttaformad vandring förbi sjön Tarn Hows över fälten till det vackra Hawkshead, byn som inspirerade Beatrix Potter i sitt skrivande. Här i myllret av gränder är det lätt att känna sig som en figur i hennes böcker.

 • Dagens längsta tur är 13 kilometer med en höjdskillnad på 460 höjdmeter uppför. Vi vandrar ut från Coniston mot charmerande Hawkshead genom Grizedaleskogen och vänder åter genom gräslandskapet mot Tarn Hows.

 • Dag 6 Troutbeck till Ambleside bland romare och prerafaeliter

  Dagens enklare vandring är 6 km lång med en höjdskillnad på 200 meter uppför. Vi börjar vandringen i byn Troutbeck norr om Coniston Waters mot Windermere-sjön. Här bodde Beatrix Potter på en av sina lantegendomar, Troutbeck Park Farm, där hon höll herdwick-får. Egendomen är en del av hennes arv till National Trust. När man närmar sig byn finns ett antal gamla vattentråg med helgonnamn för hästarna att dricka ur, då de kom ned från den långa klättringen över Kirkstone-passet. 

 • Nedanför byn vid nya vägen ligger Jesus Church, som byggdes 1736 på platsen där ett 1400-tals kapell en gång stått. Dess fönster är exceptionella, i pre-rafaelitisk stil, och designade av sir Edward Burne-Jones samt tillverkade av William Morris & Ford Maddox Brown. När vi vandrar uppåt kan vi vid klart väder se Windermere-sjön innan vi vänder nedåt mot Waterhead. Här ligger ruinerna av det romerska fortet Galava som hade en nyckelposition i Hadrianus försök att skydda romarrikets trupper och intressen från kelterna i norr. Galava länkade samman de romerska vägarna från Windermeresjön med västra delarna i Ravenglass och Hadrianus mur i norr.

 • Loughrigg Round är ett av Wainwrights så kallade dvärgberg, mer som en kulle än ett berg – men trots detta ett måste för en vandrare i sjödistriktet.
  Den mjukt rullande bergstoppen har ett tätt nätverk av stigar och plötsligt befinner du dig på toppen med en slående 360 graders vy över landskapet. Vi inleder denna mellansvåra vandring från Ambleside med 12,5 km och 400 höjdmeter uppför. Vid foten av Loughrigg Fell glimmar lilla Rydal Water vackert, en av de minsta sjöarna i Lake District

 • Fantastiska vyer utlovas, om den mystiska dimman uteblir, under den svårare av vandringarna. Den tar oss 11,5 km med en höjdskillnad på 600 meter uppför från vandrarnas favorit, fina staden Ambleside, och brant upp till vackra Wansfell Pike och sedan ned igen till Troutbeck, genom Skelghyll-skogen och Jenkins Crag. En klar dag ser du hela Windermere-sjön oh de nordliga bergens toppar.

 • Dag 7 Coniston - koppargruvornas dal

  Dagens lätta vandring har försumbara höjdskillnader och går in till byn Coniston. Vi passserar Boon Crag Farm där National Trust har sitt kontor och vi följer den Cumbriska vandringsleden ned till vattnet och följer sjöstigen tillbaka till vårt hotell.
  Den mellansvåra vandringen tar oss till koppargruvornas dal. En vandring på 10,5 km och med en höjdskillnad på 380 höjdmeter uppför. Dalgången sträcker sig nordväst bakom, över Coniston och klyver landskapet. I övre änden skapas spektaktulära vattenfall när det regnat. I hela dalen ser du spår från gruvschakt, gamla byggnader och stenbrott. Naturen vallar långsamt över såren med grönska

 • Gruvornas historia går tillbaka till sent 1500-tal då tyska gruvarbetare bearbetade kopparådrorna men kopparutvinningen är förmodligen något som redan de gamla romarna sysselsatte sig med och kanske andra än längre bakåt i tiden. Under 1850-talet utvanns nästan 3.000 ton koppar årligen här. Malmen transporterades ned till Coniston waters och skeppades till Greenodd och vidare till södra Wales smältverk.

 • Men i slutet av 1800-talet föll marknadspriset på koppar rejält och gruvorna övergavs. Den svåraste vandringen är 13,3 km lång och har 410 höjdmeter uppför. Vi vandrar från vårt hotell till den historiska koppargruvornas dal, upp mot Levers Waters genom den en gång så livskraftiga gruvindustrin. Efter att ha beundrat vyerna uppe vid Levers korsar vi Boulder dalen och går mot Walna Scar samt vidare tillbaka mot Coniston.

 • Dag 8 Lake District - Manchester - hem

  Efter frukost checkar vi ut från rummen och påbörjar resan ned till Manchester flygplats för hemresan och flyg åter till Sverige via Amsterdam.

Resans höjdpunkter

 • Beatrix Potters landskap
 • Kontrasterna mellan sjöarna och bergen i poeternas landskap.
 • Vårt trevliga brittiska country house liv med sprakande brasor, brädspel, brittiskt gemyt och god mat.
 • Härliga friska vandringar i brittisk sprakande septembertid.

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 23/9
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 1790 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Manchester, via Amsterdam t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter och entréer enligt program
 • Sju nätter del i dubbelrum på country house
 • Sju frukostar
 • En Afternoon Tea
 • Sex picknickluncher
 • Sju middagar
 • Svensktalande färdledare
 • Engelsktalande vandringsvolontärguider

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst till Manchester - Lake District vid Coniston waters - Afternoon tea - middag.
Dag 2. Val bland tre vandringar runt Tarn Hows - Beatrix Potters farm - middag.
Dag 3. Williams Wordsworth landskap vid Grasmere - Dove Cottage - middag.
Dag 4. Fri dag för egna upptäckter - middag
Dag 5. Tiberthwaite - Beatrix Potters Hawkshead - middag
Dag 6. Från Coniston waters till Windmere waters - Troutbeck - middag.
Dag 7. Koppargruvornas dalgång - Coniston - middag.
Dag 8. Mycket tidig morgon avresa via Amsterdam hem.  

Boende

Sju nätter på mellanklassboendet Monk Coniston Country House vid Coniston waters,
Adress: Monk Coniston Hall B5285, Coniston LA21 8AQ England

Resesätt KLM
Resans karaktär

Resan kräver god grundkondition pga vandringsdagar på tidvis arbetsamt underlag (kantiga, större stenar, grus eller lerigt halkigt underlag) och vissa delar anses som krävande i höjdskillnad. Läs på vardera dag hur långa de olika sträckorna är. 

Vid ankomst till Storbritannien kommer du att mötas av engelsktalande busschaufför. Vår färdledare Anita reser med gruppen från Stockholm och är med under resan tillsammans med engelsktalande volontärvandringsguider, som brinner för sin regions natur och kultur. De leder vandringarna.

Vänligen notera att vår grupp kommer att vandra med pensionatets övriga gäster. Det finns tre vandringsgrupper varje dag. Volontärguiderna är erfarna vandringsguider och många är experter på sin landsbygdsända. Varje dag erbjuds tre olika vandringslängder, en lättare som är kortare och har mindre höjdskillnader, en med mellansvårighet samt en längre med längre etapper och lite mer höjdskillnad. Vissa passager kan upplevas som branta på de längre vandringarna. Varje kväll informeras du om vilka vandringsval som finns nästa dag och du väljer ett då. Vår färdledare Anita Sallmén kommer att välja en av vandringarna och oftast den som flest av våra resenärer väljer.  

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.