Översikt

Vandring i Naturens Northumberland

Avlägset belägna Northumberland med Earlen of Greys Howick Hall och färgglada kuststäder är en pärla där häckande fåglar svärmar kring öarna utanför kusten och naturen gör sig redo för det nya årets möjligheter och blomstring. Pilgrimsvägen till klosterön Lindisfarne är möjlig att ta sig fram under lågvatten och vi tar oss ut på denna ödsligt belägna plats bland sjöskum och vadarfåglar som skärsnäppa och strandskata.

Här i Northumberland gjorde de rasande nordmännen sina första strandhugg. Följ med på en resa med naturupplevelser och ödeslott med mersmak i den del av England som ligger närmast Skottland och där vikingarna först landsteg. På endast några århundraden kom vikingarna att slå ett fast grepp om norra och östra England där de så småningom upprättade sitt eget rike, den så kallade Danelagen. I tid räknat blev vikingarnas tid i England inte så lång bara drygt 200 år. Men spåren efter vikingarna märks såväl i England som i det engelska språket än till denna dag. En av resans höjdpunkter blir besöket på den vindpinade och heliga ön Lindisfarne, där ruinerna av det kloster som en gång attackerades av nordmännen ännu finns kvar. Här ser vi bl a en gravsten som skildrar vikingarnas attack.

Under vår natur och kulturresa väntar kultur, vandring och naturupplevelser längs den vilda och vackra kustrutten. Nu i april svärmar flyttfåglar och häckande fåglar kring öarna utanför kusten och naturen gör sig redo för det nya årets möjligheter och blomstring. Pilgrimsvägen till klosterön Lindisfarne är möjlig att ta sig fram under lågvatten och vi avvaktar dess påverkan på landskapet för att kunna ta oss ut till denna ödsligt belägna plats bland sjöskum och vadarfåglar som skärsnäppa och strandskata. Stor del av naturen är skyddad här med kustreservat och inlandets utbredda Northumberland National Park. Vi gör en båttur till Farne Islands, en av Europas viktigaste häckningsplatser, för att fascineras av naturens skatter. Glatt målade hamnstäder som Alnmouth och Newton-by-the-Sea, flera orörda sandbukter och en stark historia möter oss under vår vistelse här.

Vackert beläget mitt i centrum av den lugna hamnbyn Alnmouth ligger vårt basläger för resan, Nether Grange, en ombyggd spannmålsbyggnad från 1700-talet, där sheriffen av Northumberland med familj bodde ända fram till 1800-talet. Här serveras våra middagar och du plockar själv ihop din picknicklunch efter en riklig frukostbuffé. Vår engelsktalande naturguide lotsar oss bland natur och kultur.

Boka din resa

2022-04-25 2022-04-29 15 990 kr SAS Stockholm 3 Boka resa

Program

 • Dag 1 Från Edinburgh till Northumberlands Alnmouth

  Efter ankomsten till Skottland far vi söderut genom de en gång så oroliga Scottish borders där pirater och lokala stridsherrars trupper härjade med lokalbefolkningen, ut till det historiskt rika landskapet Northumberland. Efter ett bensträckarstopp där vi kan köpa något färdas vi vidare till den lilla hamnstaden Alnmouth där vårt country house Nether Grange välkomnar oss med en Afternoon Tea.
  Gemensam middag på vårt country house.

 • Dag 2 Längs kusten från Earl of Greys Howick Hall

  Alnmouth kallas Northumberlands Tobermory på grund av de glatt målade husen och
  belägenheten vid floden Alns mynning. En gång var detta en mycket viktig hamnstad för skeppandet av spannmål men en förödande storm julafton 1806 ändrade både flodens utlopp och stadens framtid. I Alnmouth står St Cuthberts stenkors. St Cuthbert anses vara norra Englands skyddshelgon, han ska ha varit född i Skottland på 600-talet och verkade som missionär i Skottland och norra England för att sprida kristendomen. Han ska ha haft helande och undergörande förmågor, och blev så småningom biskop i Lindisfarne.

 • Dagen inleds dock vid Howick Hall vars magnifika trädgårdar just vaknat till liv och bjuder in till sena narcisser och påskliljor samt tidiga tulpaners prakt. Detta vackra herresäte är de engelska grevarna Greys residens – jo just den Earl of Grey. Den andre earlen var den berömde uppfinnaren av teet med samma namn. Teet skapades av en kinesisk ämbetsman, på uppdrag av earl Charles av Grey, med bergamott för att motverka Howick Halls kalkhaltiga vattenkällor. Tyvärr missade familjen Grey att varumärkesskydda sitt namn och de har aldrig fått en spottstyver i royalties. Howick har naturligtvis ett fint kafé där man kan avnjuta en kopp te i sin rätta omgivning.

 • Vi snörar på oss vandringsvänliga skor för att från Howick Hall Gardens vandra i långsamt mak längs kustvägen tillbaka till vårt country house. Den klippiga stranden bryts här och var av med sandiga bukter och ger oss en fin introduktion till naturens gåvor i form av havsfåglar till sälar som ofta vilar vid kusten. Dagens vandring är ca 11 km lång och tar ca 3 timmar i långsam takt. Vid återkomst till vårt hotell väntar middag.

 • Dag 3 Lindisfarne - kultur och natur

  Den heliga ön Lindisfarne endast förbunden med fastlandet vid ebb. Här bor blott 162 personer men ön drar ändå till sig över 600 000 besökare varje år. Det är en religiös vallfärdsort men också av stort intresse för ornitologer, eftersom stora delar av ön är naturskyddsområde. På denna isolerade och vindpinade ö slog sig irländska munkar ner år 635 och här byggde de upp ett centrum för den tidiga kristendomen på de brittiska öarna. Här skapades bl a de rikt illuminerade Lindisfarne-evangelierna på 700-talet. Det var detta centrum för fromhet och lärdom som attackerades så våldsamt och blodigt av vikingar sommaren 793. Munkarna skrev själva om räden norrifrån: "I 350 år har vi och våra förfäder bebott detta underbara land men aldrig tillförne har ett sådant skräckvälde rått i Britannien som det vi nu utsätts för, vi trodde inte att det var möjligt att göra en sådan sjöresa." Vikingarnas attacker kom att återupprepas under 800-talet och år 875 lämnade munkarna ön och sitt kloster för gott. Klosterkyrkan kom så småningom att återuppföras och på 1500-talet uppfördes också ett slott på ön.

 • Vi tillbringar stor del av dagen på ön, för att njuta av naturens skådespel med vadare, ejdrar och andra änder vid vattenlinjen och fåglar som håller till bland sanddynernas buskage. Dagens utseende beror på tidvattnet men vi kommer även att utforska Lindisfarnes naturreservat då tidvattnet drar fågellivet närmare land. Vi äter en picknicklunch under dagen och vid återkomst till vårt country house väntar gemensam middag.

 • Dag 4 Bildskön slottsruin - båttur till Farne Islands

  Den imponerande slottsruinen Dunstanburgh Castle byggdes på en ensam utpost mot havet. I en historisk kontext, eftersom relationerna mellan kung Edward II och hans mäktigaste baron earl Thomas av Lancaster, frös till is och de blev rivaler, byggdes fortet 1313. Oturligt nog besegrades earlen av kungens trupper och han hann aldrig förskansa sig på Dunstanburgh utan avrättades 1322. John the Gaunt rustade slottet ytterligare mot de vilda skottarna och byggde på det befästa slottet med ett rejält kärntorn. Under de bittra och hårda striderna under Rosornas krig blev det belägrat och erövrat av York, två gånger och föll sedan i glömska och sönderfall.

 • Vi vandrar från slottet längs med stranden bland sjöfågel och spanar efter säl och strandsnäppa bland märkligt formade stenar, sandstränder och grönt. Vår vandring till Newton-by-the-Sea är ca 10 km lång och tar ca tre timmar när vi vandrar längs skyddade strandlandskap. Embleton Bay är en av landets vackraste bukter med silvervit sand inramad av grönskande sanddyner. Väl framme i vackra lilla kustnära Newton passerar vi den historiska kyrkan St Mary och kommer så till centrum.

 • Nu väntar en båttur ut till Farne Islands. Ute vid Farne Islands branta klippor seglar stora mängder pelagiska fågelarter. Öarna anses vara bland norra Europas viktigaste häckningsplatser med 150.000 häckande par av tjugotre arter och bland fågellivet märks tretåig mås, alkfåglarna sillgrissla och tordmule, flera arter tärna, bland dem silvertärnan, stormfågel samt den charmerande lunnefågeln.

 • Här finns även Englands största koloni gråsäl. Har vi tur med vädrets makter ser vi  lunnefåglar och andra arter som just påbörjat sin häckning här. Ta med kikare för en nära upplevelse.
  Retur till och gemensam avskedsmiddag på vårt country house.

 • Dag 5 Edinburgh - Sverige

  Tidig morgon begynner färden till Edinburgh flygplats för hemresan. Vi äter en medhavd picknickfrukost ombord på bussen. 

   

Resans höjdpunkter

 • En vild natur i ett historiskt England där saxarna mötte vikingarna
 • Det unika fågellivet vid den skyddade kusten och dess öar
 • Lindisfarne och färgstarka kustbyar

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 25/4
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 970 kr
Detaljerade priser

Grundpris ovan gäller vanliga dubbelrum.
Dubbelrum med lite större storlek kostar 16.510 kr per person.

I priset ingår
 • Direktflyg från Stockholm - Edinburgh t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på trevligt country house av mellanklasstandard
 • Tre frukostar
 • En picknickfrukost
 • Tre picknickluncher
 • Fyra middagar
 • Engelsktalande lokalguider

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst Edinburgh och resa ned till Northumberland och Alnmouth
Dag 2. Earl of Greys herresäte Howick Hall - kustvandring
Dag 3. Lindisfarne - kultur och natur vandring 
Dag 4. Dunstanburgh Castle - kustvandring - båttur Farne islands
Dag 5. Hemresa från Edinburgh till Stockholm.

Boende

Fyra nätter på mellanklass country house Nether Grange i Alnmouth. Hotellet har härliga traditioner med trevlig samvaro vid måltider, vandringar och kvällsaktiviteter. Efter middagen bjuds det på kaffe/te och man erbjuder traditionella brittiska tävlingar, som tex frågesport och kägelspelet Skittles.

Resesätt SAS
Resans karaktär

Resan kräver god grundkondition pga vandringsdagar på tidvis arbetsamt underlag (kantiga, större stenar, grus och sand med halkigt underlag) och viss höjdskillnad.
Vänligen notera att vår grupp kommer att vara en del av pensionatets övriga internationella vandringsgäster, vilket är en höjdpunkt enligt tidigare resor. 

Dag 2. Vandring cirka 11 km i lugnt takt, ca 3 timmar
Dag 3. Utflykt Lindisfarne, utforskar fågelliv och strövar lugnt i naturreservat 
Dag 4. Vandring cirka 10 km i lugn takt, ca 3 timmar

Deltagarantal

Minimum 12 personer - max 16 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »