Översikt

Vandring i vårens The Cotswolds

The Cotswolds under jublande maj – bland färgstarka vårlökar som narcisser och tulpaner. Ströva längs stigar på traktens saftigt gröna kullar bland traditionsrika, historiska byar under blommande körsbär och drillande lärkor i skyn. Vandra med oss i regionen som av många anses som den vackraste och mest klassiska i England.

Slott och mjukt rundade kullar, Afternoon tea, blommande fruktträd och småpubar i byar som kunde ha hämtats ur ett avsnitt av Midsumer Murders. The Cotswolds i sköna maj, sinnebilden för det brittiska, eller som engelsmännen säger "So quinessentially British", är något utöver det vanliga med vandringar i ett vackert landskap och vällagade goda måltider på vårt personligt skötta country house Harrington House som stammar från Tudor-eran.
Vi utforskar The Cotswolds rika historia längs vandringar över mjuka kullar med får, vykortssköna byar i ett pastoralt landskap, uppförda i traktens honungsgula sandsten. Varje dag går vi direkt från hotellet ut på strövtåg i Englands största "Area of Outstanding Beauty", utan att behöva använda transport och kommer därför till många mycket små byar som inte är lika välbesökta.
Området svämmar över av mer eller mindre berömda herresäten, trädgårdar och historiska kyrkor, ett resultat av den lukrativa handeln med ylle och tyg alltsedan medeltiden. The Cotswolds skönhet gör att du känner igen mängder av platser från allehanda kända filmer och serier, som Poldark, Donwton Abbey och Harry Potter-filmerna. Under vår resa besöker du Bourton-on-the-Waters närområde som både innehåller såväl okända som omskrivna pärlor.

Eftersom vandringarna skräddarsys utifrån årstid, väder och deltagarna så kan det vara vanligt att vandringarna är kortare eftersom man önskar att dagarna bör avslutas kring 15.30 – 16.00. På kvällen ges specifik information inför nästkommande dag och på morgonen får vi själva förse oss med picknicklunch från pensionatets utbud om dagen inte innebär en varm lunch längs vandringsstigen. Bekvämt boende och middagar på Harrington House, ett charmigt, familjedrivet och bra beläget country house i The Cotswoldsbyn Bourton-on-the-Water.

Boka din resa

2022-05-02 2022-05-06 12 590 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa
2022-05-02 2022-05-06 12 940 kr SAS Köpenhamn 2 Boka resa

Program

 • Dag 1 "Lilla Venedig" i Englands örtagård

  Vid ankomst till London möts vi av en engelsktalande representant som visar oss till bussen för resan mot The Cotswolds och Harrington House. Vid ankomst till Harrington House väntar ett Afternoon Tea och incheckning. Innan middagen väntar en genomgång av nästa dags vandringar där du kan välja en av tre olika svårighetsgrader. Gemensam middag på vårt country house hotell i Bourton-on-the-Water som även kallas "Little Venice".

 • Dag 2 Tvillingbyarna Slaughter – Clapton eller Little Rissington

  Ett stycke från Bourton-on-the-Water ligger tvillingbyarna Upper och Lower Slaughter, ett namn som stammar ur det äldre språkbruket av "Slohtre" som betyder lerig plats. Idag är byarna långt ifrån leriga platser utan sinnebilder av idylliska och charmiga Cotswolds-byar som sprungna ur en gammal film. De båda byarna längs floden Eyes stränder har i stort sett varit oförändrade sedan 1906. Här inleds den kortaste av dagens vandringar.

  I Lower Slaughter finner vi en renoverad 1800-tals kvarn, på platsen fanns en kvarn omnämnd redan i Doomsday book 1086, som malde sin sista säd 1958, dess vackra skorsten i rött tegel kontrasterar mot byarnas traditionella mjukt gyllengula sandsten. Idag finns möjlighet att fika inne i kvarnen där det restaurerade stora vattenhjulet i trä ramar in terummet.

 • I den än mindre besökta tvillingbyn några minuters promenad uppför floden, finns en äldre normandisk kyrka där delar av den stammar från 1100-talet. Husen runt torget rekonstruerades 1906 av den berömde arkitekten sir Edwards Lutyens. Här skrev Francis Edward Witts sin "Diary of a Cotswolds Parson" i mitten av 1800-talet.
  Välklippta gräsbankar omger floden Eye, som flyter fram i stilla mak under pittoreska gamla stenbroar. Stentrappor leder ned till floden på flera ställen och ett litet metodistkapell från 1865, härbärgerar idag en keramikers butik och verkstad.

 • Vandringen avslutas med en titt på Salmonsbury camp, en förhistorisk ceremoniell plats omgärdad av en jordmur, uppförd under neolitisk tid, över 6.000 år gammal men fragmentariserad idag. Under järnåldern uppfördes här ett fort av Dobunnistammen, ca 100 f Kr. Eftersom den inte uppfördes på en höjd förmodar man att den var ett handelscentrum och civilt samhälle. Under romarrikets maktdagar vändes blickarna västerut på en ny boplats och vid år 420 e Kr hade platsen övergivits. Utanför fortet skulle sedermera det anglosaxiska samhället Bourton växa fram.
  Väl tillbaka från denna cirkulära vandring har du tid att utforska och njuta av Bourtons kaféer, museum och vyer. Den lätta vandringen är 11 km med en stigning om totalt 100 meter.

 • Om du väljer det mellansvåra alternativet så vandrar vi vidare längs Monarchs Way till Little Rissington. Den samling byar som går under namnet The Rissingtons ligger utanför Bourton-on-the-Water. Såväl de historiska stenkyrkorna från 1400-talet till dess stenhus samt de fina vyerna ger en känsla av att verkligen vandra genom historien. Little Rissington är en väldigt liten by, även med Cotswolds-mått mätt. De flesta husen med sina blomsterlådor i sten ligger längs vägen mot Bourton, i distinkt lokal arkitektur. Här ligger den vackra lilla 1100-talskyrkan St Peter´s med en minnesplakett över de som tjänstgjorde på RAF-basen uppför backen i Upper Rissington. RAF etablerade ett av sina flygfält här under den oroliga tiden före Andra världskriget, 1938, Little Rissi. Vi vänder åter till Bourton efter picknicklunch. Den mellansvåra vandringen är 11 km lång med en höjdskillnad på totalt 180 meter.

 • Den svåra vandringen för oss längs böljande kullar från Bourton mot Clapton-on-the-Hill vidare till Sherborne och tillbaka genom Windrushflodens dalgång.
  Vi följer en av lederna i området genom jordbruksmark mot de små stenhusen i Clapton-on-the-Hill med blommande trädgårdar och en fin kyrka, för att så småningom komma förbi de vackra små sjöarna, egentligen vattenfyllda stenbrott, som så här års vimlar av liv. När vi kommer till Sherborne kan du utforska den linjärt byggda staden som omnämns i Domesday book och vars vackra herresäte idag är plats för djurpark och rekreation.
  Den svåra vandringen är 17 km lång med en höjdskillnad på totalt 220 meter.

 • Retur till vårt country house för en skön dusch och middag. Unde kvällen arrangeras lekar och spel av sedvanligt charmigt brittiskt vis. 

 • Dag 3 Tvillingbyarna Slaughter – Icomb eller Stow-on-the-Wold

  Du kan idag välja en liten kortare variant av dag 2:s tvillingbyarna Slaughter, 9 km men med en höjdskillnad om 140 meters stigning.
  Den mellansvåra vandringen går på jordbruksmark och förbi de små sjöarna från Bourton till en av Rissingtonbyarna – nämligen Great Rissington, sydost om Bourton, som består av en charmerande samling hus uppförda i Cotswoldssten, liksom ett fint värdshus Then Lamb Inn med stämning av "great olde worlde". Huvudgatan leder ned till ett fint 1600-tals herrehus och 1100-tals kyrkan St John the Baptist, väl värd ett besök.

 • Vandringen går vidare till Icomb, ytterligare en charmerande by fylld av stenhus med fina trädgårdar, ett 1200-talskapell och ett privatägt herresäte. Vi beundrar de fina vyerna innan vi vänder åter via Greystones naturreservat och Bourtons fina huvudgata. Den mellansvåra vandringen är 15 km lång med en höjdskillnad uppåt på totalt 260 meter.
  Den svåra vandringen leder oss norrut delvis längs leden Oxfordshire Way genom Greystones naturreservat vars vattenfyllda stenbrott stammar från järnåldern. Här har man även funnit spår efter bosättningar med rundhus

 • Den uppbyggda replikan av en järnåldersby kompletteras med en tydligt skyltad historisk led till bl a Salmonsbury Stone, förmodligen markerandes en anglosaxisk mötesplats för de 12 landägare som administrerade området, en s k Hundred Court. Här har även flera anglosaxiska gravar hittats.
  Området ståtar även med en skyddad ängsblomning, sitt fågelliv, vilda orkidéer i slutet av maj samt en gård med ekologiskt odlade grödor.

 • Vi fortsätter mot staden Stow-on-the-Wold, en vacker marknadsstad som tillhör de mest kända av de mindre Cotswolds-städerna. Här bor ca 2.000 invånare i den högst belägna staden i The Cotswolds, knutpunkt redan under romersk tid. Här stod det sista slaget under det engelska inbördeskriget 1646 och då ullindustrin stod på sitt högsta kunde över 20.000 får säljas på en och samma gång på det stora torget med en skuggande alm. Idag njuter man av Stows utbud av ljuvliga antikaffärer, konstgallerier och kuriosabutiker.

 • Här arbetade William Smith, den engelska geologins fader i slutet av 1700-talet och många beundrar kyrkan St Edward, uppfört mellan 1000-, och 1400-talet och begåvat med magnifikt målade glasfönster. Från Stow njuter vi av vyer över the Wold under vandringen till vackra Lower Slaughter och vidare tillbaka till Bourton. Den långa vandringen är 17 km med en höjdskillnad om 300 meter.

 • Dag 4 Mot Cold Aston och Little Rissington, Clapton-on-the Hill eller Notgrove

  Dagens kortaste vandring lämnar Bourton för en vandring längs Windrush och Gloucestershire Way mot charmerande Cold Aston, vars hus är samlade runt en allmänning och ett sykomorträd. Här ligger fina The Plough Inn, förträffligt för den som önskar sig nåt att förfriska sig med. Bredvid byns skola finner vi St Andrews church längs en, av träd skuggad, stig och en 600 år gammal idegran. Den vackra kyrkan har ett anglosaxiskt kors och många menar att den stammar från 1100-talet eftersom den omnämndes i skrifter 1220. Södra delen är normandisk men man menar att kyrkan har anglosaxiskt ursprung – inte minst efter ett skrivet dokument från 904 e Kr om landägarskap undertecknat av Werfrith, biskopen av Worcester, till Wulfsig. Ofta var sådana dokument upprättade i avsikt att bygga en kyrka och 1876 genomfördes en större restaurering av kyrkan varpå man fann flera fragment av anglosaxiskt stenarbete.

 • På vår vandringsväg har vi vidare mycket vackra vyer över Little Rissington och vi passerar bondgårdar längs vandringsleden Monarchs Way som leder oss tillbaka till Bourton-on-the-water. Den kortare vandringen är 10,5 km och har en höjdskillnad på 160 meter.
  Dagens andra, lite längre vandring fortsätter från Cold Aston över jordbruksmark längs Sabrina Way mot Clapton-on-the-Hill med sin fina kyrka. Retur via Marshmouth Farm till Bourton. Denna vandring är 13,5 km med en höjdskillnad på 180 meter.

 • Dagens tredje vandringsalternativ tar vandraren till Cold Aston och vidare till de båda pärlorna Notgrove och Turkdean. Notgrove är ytterligare ett litet smycke till Cotswolds-by, precis vid sidan av den urgamla romerska Fosse Way och med ett vackert herresäte. Kyrkan St Bartholomew i normandisk stil är daterad till 1100-talet men det finns bevis på en tidigare anglosaxisk kyrka på platsen i form av ett mycket slitet stenkrucifix på den östra väggen från 900-talet och kyrkan kan vara belägen på en gammal romersk gravplats. Notgrove ståt uppförd i Natangrafum från 700-talet då kung Ethelbald av Mercia gav land till Osred av Hwiccian. År 743 gavs marken till Biskopen av Worcester.

 • Vi fortsätter till nästa lilla fina by, tidlösa Turkdean belägen bortom turiststråken, vars namn består av ett antikt engelskt ord för vildsvin, 'Twrch', och "dene" det anglosaxiska ordet för dalgång. Romarna ockuperade detta område av The Cotswolds och resterna av en romersk villa från 200-talet har hittats inte långt från Turkdeans fina kyrka All Saints. Normanden Robert d´Oligi kämpade på Vilhelm Erövrarens sida under slaget om Hastings. Efter segern förlänades Robert land och byggde en första normandisk kyrka dedikerad åt St Mary som under 1700-talet ändrades till All Saints. Under det att kyrkoskeppet återuppbyggdes på 1400-talet använde arbetarna delar av den tidigare normandiska kyrkan och på tornets norra sida kan man se resterna av en romansk båge och en fris i grotesk stil på dess södra samt andra väldigt fina romanska rester. 

 • Retur via Cold Aston till Bourton-on-the-Water och Harrington House för en sista gemensam middag. Denna längsta vandring är 19 km och har en höjdskillnad på 280 meter.

 • Dag 5 Bourton-on-the-Water- hemresa

  Under dagen checkar vi ut från vårt country house då vår hemresa väntar. Lunch på egen hand under dagen innan vi reser vidare till flygplatsen för hemresa till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Vårt boende i Bourton-on-the-Water
 • The Cotswolds områdets speciella skönhet och små städer
 • Chipping Campden, Chedworth Roman Villa & Sudeley Castle

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 2/5
Pris Från 12 590 kr
Enkelrumstillägg 400 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - London Heathrow t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter och entréer enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på country house
 • Fyra frukostar
 • Tre picknickluncher
 • Fyra middagar
 • Engelsktalande vandringsvolontärer
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst, lunch, Afternoon tea. Middag
Dag 2. Vandring mot Tvillingbyarna Slaughter – Clapton eller Little Rissington. 
Dag 3. Tvillingbyarna Slaughter – Icomb eller Stow-on-the-Wold
Dag 4. Mot Cold Aston och Little Rissington, Clapton-on-the Hill eller Notgrove
Dag 5. Utcheckning. Hemresa Bourton-on-the-Water - Sverige.

Boende

Vårt boende för vistelsen är mellanklass country house Harrington House beläget i den fina lilla The Cotswoldsbyn Bourton-on-the-Water. Vi kan inte komma ända fram med vår buss och måste själva bära/dra väskorna 400 meter vid ankomst och avresa.

Resesätt SAS
Resans karaktär

Resan kräver god grundkondition pga vandringsdagar på tidvis arbetsamt underlag (kantiga, större stenar, grus eller lerigt halkigt underlag) och vissa delar anses som krävande i höjdskillnad.

Vid ankomst till Storbritannien kommer du att mötas av engelsktalande busschaufför och under resan kommer du att ledas av engelsktalande volontärvandringsguider som brinner för sin regions natur och kultur. 
Volontärguiderna är erfarna vandringsguider och många är experter på sin landsbygdsända. Varje dag erbjuds tre olika vandringslängder, en lättare som är kortare och har mindre höjdskillnader, en med mellansvårighet samt en längre med längre etapper och lite mer höjdskillnad. Vissa passager kan upplevas som branta på de längre vandringarna men The Cotswolds böljande landskap erbjuder oftast inga branter längs stigarna.

Vänligen notera att vår grupp kommer att vandra med pensionatets övriga gäster. Det finns tre vandringsgrupper varje dag. Volontärguiderna är erfarna vandringsguider och många är experter på sin landsbygdsända. Varje dag erbjuds tre olika vandringslängder, en lättare som är kortare och har mindre höjdskillnader, en med mellansvårighet samt en längre med längre etapper och lite mer höjdskillnad. Vissa passager kan upplevas som branta på de längre vandringarna men The Cotswolds böljande landskap erbjuder oftast inga branter längs stigarna.

Deltagarantal

15-21 personer från Sverige, övriga deltagare kommer från Storbritannien

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Medeltemperaturerna i maj månad som uppmätts de senaste åren i Bourton-on-the-Water är som lägst på dygnet 5-6 grader och som högst på dygnet 14-16 grader. I medeltal regnar det 12 dagar av månadens 31 men eftersom Storbritannien och dess kustklimat är mycket ombytligt så kan vädret skifta snabbt.