Översikt

Vandring på Algarvekusten

Algarvekusten i Portugal bjuder på härligt klimat nästan året om. Ett sagolikt landskap i olika färger samarbetar med solen som kastar sina strålar över klipporna rakt ned i det djupblå havet. Välkommen till en ljus och orörd plats för härliga strövtåg!

I södra Portugal finner vi den natursköna Algarvekusten. En sexton mil lång kustremsa som inviterar oss till gyllene sandstränder, dramatiska klippformationer som gömmer turkosglittrande badvikar, små fiskebyar och grönskande vandringsmöjligheter. Klimatet här är behagligt året om. 

Regionens historia går långt tillbaka i tiden och har varit under styre av många olika folkgrupper. Under 700-talet tog morerna över och regionen döptes till Al-Gharb, de stannade ända fram till 1100-talet och fick ett avgörande inflytande på regionen, arvet efter dem syns tydligt på många platser.  Under kung Afonso III:s styre erövrades Algarve år 1249 och han var sedan den första monark att kalla sig “Kung av Portugal och Algarve”. En stor expansion av området skedde under 1400-talet när Henrik Sjöfararen började göra sina upptäcksresor härifrån. Han grundade navigationsskolan i Sagres och var också mannen bakom viktiga handelsplatser i området.


Vi bor på 4-stjärniga hotell Tivoli Lagos Hotel, en kort promenad från Lagos historiska delar. De flesta av lokalinvånarna lever här av fiske och lantbruk och stadskärnan utgörs av smala gränder och husfasader som smyckas av färgglatt kakel och blomsterarrangemang. Längs den östra sidan av Lagos ligger den gyllene stranden Maia Preia. Styr man istället kosan till väst om älvmynningen finner man små turkosa badvikar omringade av dramatiska sandstensklippor.

Gastronomin är i Algarve en riktigt höjdare för fisk- och skaldjurälskaren, olika typer av havsrätter serveras på de flesta restauranger. Den speciella rätten Cataplana – en fisk- och skaldjursgryta – är kännetecknande för Portugal och den ångkokas i en speciell koppargryta. De lokala bakverken "Dom Rodrigos" och "Morgados" smakar av kanel och lagas med honung, fikon och mandel. De räknas som delikatesser och kan lämpligen avnjutas tillsammans med det lokala starkvinet Moscatel.

Vi vandrar längs okända stigar och njuter av det vackra landskapet och den friska luften. Vår svensktalande guide, Helena von Essen, bor i Lissabon och har under många år lett vandrings- och cykelresor i Portugal. Under en av dagarna har vi även vår engelsktalande lokalguide med oss.

Program

 • Dag 1 Ankomst Faro - Lagos

  Vi landar på flygplatsen i Faro mitt på dagen. Vår guide Helena möter med buss som tar oss till Lagos och vårt hotell den kommande veckan. Vi lämnar vårt bagage på hotellet och går en stadspromenad. Lagos ligger vid floden Bensafrim och är inramad av branta klippor, det finns ett mysigt hamnområde och härliga stränder. Staden har anor sedan 2000 före kristus, då den var känd som Lacobriga, den har varit hem för Fenicier, Kartager, Romare och Morer som alla attraherades av stadens läge och dess hamn som betydde mycket för områdets kommunikationer vilket i sin tur betydde mer makt. Under 1400-talet var staden centrum för upptäcksresor i Portugal under pådrivning av Henrik Sjöfarare, som etablerade viktiga handelsplatser runt om i regionen och inte minst i Lagos. Man kan se många statyer av sjöfarare och upptäcksresande runtomkring i staden och många gator hänvisar till upptäcksresorna. På 1500-talet byggdes en mur runt Lagos gamla stad för att skydda mot angrepp, denna omger fortfarande de blomdekorerade kvarterens charmiga gator, torgen och kyrkorna. 1755 förstördes många av Lagos historiska skatter av den stora jordbävningen och efterföljande tsunamin, men det finns trots detta många monument att besöka, originalkyrkor från 1300- och 1400-talet har byggts upp igen. Välkomstmiddag och övernattning på Tivoli Lagos.

 • Dag 2 Ingrina – Världens ände

  Idag åker vi till västkusten och förundras över höga, mörka och böljande klippor. Vår vandring går från den lilla stranden Ingrina. Vi har fantastiska vyer och vandrar med Atlantens blå böljor och den friska luften som följeslagare. Vandringen avslutas vid Martinhalstranden och tar ca 3 timmar i 10 km. Sedan åker vi med buss till Sagres och till Cape St Vincent, Europas sydvästligaste ände och känt redan under antiken, för romarna som “världens ände”. Med sina branta klippor och raukar har det varit en källa till myter och legender och genom historien har det i närheten av udden skett många sjöslag. År 1846 byggdes här ett fyrtorn som idag är den näst kraftigaste ljusanordningen bland Europas fyrar. Lunchpaket under dagen och gemensam middag på kvällen.   

 • Dag 3 Serra de Monchique - Provning av Aguardente de Medronho

  Serra de Monchique är en lummig bergskedja som separerar Algarve från Alentejo. Här bjuds frodig grön vegetation, krokiga vägar och små vitkalkade hus. Vi går längs vägar och områden klädda med olika arter av ek, eucalyptus, apelsin-, citron- och körsbärsträd. Runtomkring oss, i de bördiga dalarna, praktiserar lokalbefolkningen småskaligt jordbruk med traditionella metoder. Här är det som att vandra tillbaka i tiden! Efter vandringen blir det provsmakning av den traditionella fruktbrandyn för området; Aguardente de Medronho. Lunchpaket under dagen och gemensam middag på kvällen. Dagens vandring är cirka 9 km.

   

 • Dag 4 Monte Clérigo – Arrifana - Aljezur

  Dagens vandring börjar i Algarves nordvästra hörn, här skiljer sig landskapet från de sydliga delarna, naturen runtomkring oss är vild och den stora turistströmmen har inte hittat hit ännu. Landskapet karakteriseras av långa vita stränder, höga klippor och små byar och hit åker ofta lokalbefolkningen för att bada och umgås vid stranden. Härifrån vandrar vi genom det sköna landskapet tills vi når den lilla byn Arrifana som ligger precis ovanför kustremsan och havets blå, här får vi förmodligen se både en och annan försöka bemästra sin surfbräda ute i vattnet. I en grön, bördig dal, på gränsen mellan Algarve och Alentejo, ligger den moriska lilla staden Aljezur och här gör vi ett besök efter dagens vandring. Här går kullerstensgatorna jämsides de små vita kalkstenshusen och staden delas i mitten av Aljezurfloden. På ena sidan av floden ligger den gamla delen av staden som på 1700-talet drabbades hårt av Malaria. Algarves biskop beordrade då invånarna att  flytta till andra sidan av floden för att fly sjukdomen, och så kom den nya delen av staden till. Lunchpaket under dagen och gemensam middag på kvällen. Dagens vandring är cirka 10 km och tar ca 3,5 timmar.

 • Dag 5 Dag på egen hand

  Idag finns tid att på egen hand upptäcka de vackra omgivningarna omkring Lagos. För den som vill se Algarve från vattnet finns båtturer till exempel längs Ponta de Piedade kustlinje. Här har havet och vädrets makter format sandstensklipporna till tunnlar och grottor som bildar ett slags naturliga labyrinter på blänkande klart, turkost vatten. Det finns också båtturer för de som vill åka ut och spana efter delfiner. Kanske vill någon göra ett besök i den imponerande S:t Antonio kyrkan som på grund av sina förgyllda barockarbeten kallas “den gyllene kyrkan”. Den ligger på bergstoppen S:t Sebastian och härifrån ges härliga panoramavyer över Algarve.   

 • Dag 6 Ria Formosa

  Idag styr vi kosan mot The Ria Formosa Natural Park, utsett till ett av Portugals sju naturunderverk. Det här skyddade området täcker en yta av cirka 18 000 hektar. Här samsas många olika miljöer; barriäröar, myrar, saltdyner och saltpannor, sötvattenslaguner, jordbruksområden och små skogar vilka tillsammans skapar en imponerande mångfald av flora och fauna. Det är en av Portugals allra viktigaste platser för vadarfåglar och en viktig plats för fåglar som tar en paus på sin flytt mellan Europa och Afrika. I området finns också den utrotningshotade europeiska kameleonten och under ytan döljer sig en av världens största populationer av sjöhäst. Under dagen gör vi en vandring i området och njuter av den unika och skiftande naturen runt omkring oss. Dagens vandring är ca 8 km under 2,5 timmar. På eftermiddagen gör vi ett besök till Loulé – en trevlig stad i inlandet med en känd marknad. Loulé har ett betydande moriskt arv som syns på historiska byggnader och monument. Lunchpaket under dagen och gemensam middag på kvällen.

   

   

 • Dag 7 Sra da Rocha till Benagil - den moriska huvudstaden Silves

  Idag vandrar vi från Sra da Rocha på Algarves sydkust och utmed den vackra kusten tills vi når den lilla fiskebyn Benagil i en djup dal. Här har vi sällskap av havet och de så speciella kalkstensklipporna i olika formationer. Den kanske mest imponerande av dessa ligger en liten bit från byn och är en katedralliknande grotta med välvda ingångar som gömmer en liten sandstrand. Efter vår vandring besöker vi den historiska staden Silves vid Aradefloden. Silves var Algarves huvudstad under morernas styre och var en viktig inkörsport till Algarves inland. Idag är floden dock för igenslammad för att stora fartyg ska kunna ta sig fram.

  Det första man ser när man närmar sig Silves är slottet Castelo de Silves och katedralen Sé de Silves eftersom de ligger uppe på en kulle över staden. Slottet är det bäst bevarade av alla på Algarvekusten och katedralen är en av Algarves få kvarvarande gotiska byggnader med gamla gravar. Vi gör ett besök i slottet med sina 11 torn och stenmurar innan vi tar en promenad i staden.

  Lunch ingår inte under dagen men vår tradition är att vår färdledare ombesörjer inköp av en egen picknick för alla till självkostnadspris som man hjälps åt att bära med sig. Gemensam avskedsmiddag på kvällen. Dagens vandring är cirka 7 km.

 • Dag 8 Hemresa

  Det är dags att säga adjö till Algarve för den här gången och vi åker mot flygplatsen under förmiddagen för flyg hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Algarvekustens fantastiska natur med Cape St Vincent Natural Park och bergskedjan Serra de Monchique
 • Vår vandringsledares stora kunskaper om Portugal
 • Boende på ett trevligt mellanklasshotell i Lagos hela veckan

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 13/11
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 2 190 kr
I priset ingår
 • Flyg till Faro t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program,
 • Sju nätter på fyrstjärnigt hotell med del i dubbelrum,
 • Sju frukostar
 • Fyra lunchpaket
 • Sex middagar
 • En provning av drycken Aguardente de Medronho
 • Svensktalande färdledare och vandringsguide,
 • Engelsktalande lokalguide som komplement under en av turerna
 • Skatt
I priset ingår ej

Drycker till måltider

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst Faro - Lagos
Dag 2. Vandring Ingrina - världens ände
Dag 3. Vandring i Serra de Monchique - provning av Medronho.
Dag 4. Vandring Monte Clérigo – Arrifana - Aljezur
Dag 5. Dag på egen hand
Dag 6. Vandring vid Ria Formosa
Dag 7. Vandring Sra da Rocha till Benagil - den moriska huvudstaden Silves
Dag 8. Hemresa

Boende

Hotel Tivoli Lagos
R. António Crisógno dos Santos
8600-678 Lagos, Portugal
Telefon: +351 282 790 079
www.nh-hotels.com/Lagos/TivoliResesätt SAS
Klimat

Medeltemperatur för Algarvekusten i november är som lägst i medeltal kring 10 grader, och som högst på dygnet kring 16 grader i medeltal. medeltal antal regndagar är 14 av månadens 30 och medelmängd nederbörd är 77 mm. 
Vindar och regn kan förekomma under reseperioden och kläder efter ombytligt väder rekommenderas.

Valuta

Euro

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en vandring, gradering 1-2

Dag 2. Cirka 10 km
Dag 3. Cirka 9 km
Dag 4. Cirka 10 km
Dag 5. På egen hand
Dag 6. Cirka 8 km
Dag 7. Cirka 7 km 

Vi varvar kortare och länge vandringar med kulturströvtåg i städer. Grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Landskapet är mestadels flackt utan större höjdskillnader men vid några vandringar är det lite brantare. Det kan vara påfrestande för knän och leder på grund av längden – du bör vara van vid att promenera längre sträckor under flera dagar i sträck.  Därför använder du med fördel skor med dämpande sulor samt kanske vandringsstavar för att avlasta knän och leder.

Deltagarantal

15-20 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boka din resa

2022-11-13 2022-11-20 15 990 kr SAS Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa