Översikt

Västra Gotland med SvD accent

Följ med på en långsam vandringsresa med mångkunnige ornitologen och Gotlandsguiden Jim Sundberg. Under härliga dagar i början av juni blommar kalkstensön Gotland och fågelbergen på Stora Karlsö svirrar och jublar av liv. Här njuter vi i lugnt tempo av naturen när försommaren är som vackrast. Många arter orkidéer blommar och fåglarna sjunger som bäst.

Vi vandrar i makligt tempo längs stränder och i sköna naturreservat. Resan inleds med buss och färja från Stockholm ned till natursköna, historiska Västergarn på västra delen av Gotland, där vi bor enkelt men bekvämt på ett par olika pensionat vid sjön Paviken, bla gårdshotell Stelor. 

Under en natt i flerbäddsrum bor vi på Stora Karlsö för att uppleva en storslagen naturrikedom med fågelbergen där tiotusentals sillgrisslor och tordmular häckar. Vår kunskapsrike och erfarne guide är Jim Sundberg som möter upp på Gotland och vår chaufför är omtyckte Mikael Ineman. Trevliga måltider med likasinnade förgyller även resan.

Boka din resa

2021-06-08 2021-06-12 17 750 kr Buss Stockholm 4 Boka resa

Program

 • Alla bilder på resan är tagna av Jim Sundberg och Torsten Green Petersen.

 • Dag 1 Västergarns sjörike

  Västergarn är en av öns minsta kommuner men en rik historisk bygd med otaliga fornlämningar och ett ostört kustnära kulturlandskap där arkeologer studerar Gotlands relationer med omvärlden, från vikingatiden till tidig modern tid. Här omges den moderna bebyggelsen av en halvcirkelformad vallanläggning mot havet som uppfördes under vikingatiden och Västergarn hade två kyrkor, en i romansk stil från 1200-talet samt sockenkyrkan som går i gotik och uppfördes under medeltiden. I vallen är ett medeltida torn, en sk kastal uppförd och man tror att detta varit ett försvarsverk eller förvaring, arkeologerna har även hittat en vikingatida hamn här. Den beräknas ha haft en ursprunglig höjd av sjutton meter och räknas därför som den största på Gotland. Under medeltiden var Västergarn en av fyra strategiska och ekonomiskt betydelsefulla hamnar som knöt samman hav och Gotlands inland, samt skyddade sjötrafiken mellan Karlsöarna, Öland och vidare söderut mot andra delar av Skandinavien.

 • Naturguiden Jim Sundberg möter upp vid färjeterminalen. Bussen tar oss sedan söderut mot Västergarn där vi checkar in på hotellen, bl a gårdshotellet Stelor med kringliggande pensionat, som blir basen för vår vistelse de fyra första dagarna.
  Västergarn har ett mycket rikt och tillgängligt fågelliv. På gångavstånd, nära hotellen ligger sjön Paviken. Direkt efter incheckning utforskar vi till fots omgivningarna runt Paviken. Tärnor utifrån havet fiskar i sjön, änder och doppingar har fullt upp med häckningsbestyr. Efter kvällens middag är det fria aktiviteter.

 • Dag 2 Tidig blåeld och orkidéprakt längs Ekstakusten

  Efter en generös frukost packar vi in oss i bussen för att åka till Ekstakusten. Kustområdet ligger på östra kusten cirka 10 kilometer söder om Klintehamn. Bussen släpper av oss vid Djupvik. Dagens vandring är lätt och sträckan är cirka 9 kilometer. Vi äter våra lunchpaket halvvägs. Öster om oss ligger Lilla Karlsö några kilometer ut från kusten – en vacker syn! Längs vandringen kommer vi få se mycket sjöfågel. Vår guide Jim berättar hur man känner igen dem.

 • Vi kan vänta oss att se gravänder, svärtor och både stor- och småskrak. Det blommar fint längs vår vandring. Blåelden börjar titta upp och i strandskogen ser vi de första orkidéerna. Vandringen avslutas i fågelskyddsområdet Ugnen – mycket rikt på häckande fåglar. Här har vi chans på vadare som skärfläcka och brushane. Bussen som hämtar oss efter vandring tar oss till Västergarn för middag.

 • Dag 3 Blomsterprakt på norra Gotlands alvar

  Dagens vandring går genom ett naturskönt vackert område på norra delen av Gotland. Kallgatburg och med naturreservatet Hejnum hällar, är lokalerna vi kommer att besöka. Naturtypen är alvar – unikt för Gotland och Öland i Sverige. Berggrunden är kalksten och på berget finns endast ett mycket tunt jordlager. Miljön är trots detta mycket artrik på växter och insekter.

 • Längs vår vandring har vi chans på stora, vackra och ovanliga fjärilar: Apollo, hagtornsfjäril och flera arter blåvingar. Vi tar oss genom det karga landskapet mot det orkidérika kärnområdet i naturreservatet. Här kan vi se orkidéerna flugblomster, fläckigt nyckelblomster, nattviol och flera andra arter som specialiteterna guckusko och sumpnycklar. Vi intar våra lunchpaket i direkt anslutning till naturreservatet. Vandringen inne i naturreservatet är lätt och varierad. Spänger leder oss över den fuktiga myrmarken, som väcker associationer till ett norrländskt landskap. Fåglar som större- och mindre korsnäbb samt spillkråka kan dyka upp. Efter vandringen hämtar bussen och dagen avslutas med middag i Västergarn. Dagens vandring är cirka 8 kilometer. Höjdskillnad 20 meter.

 • Dag 4 Östersjöns pärla - Stora Karlsö

  Efter frukosten packar vi vårt bagage och lastar det i bussen som kör oss till Klintehamn. Därifrån tar vi våra dagryggsäckar för en natt på Stora Karlsö och promenerar ombord på båten mot Östersjöns pärla. Kalkstensklippan som bara ligger en halvtimmes båtfärd från Klintehamn är kanske mest känd för sina fågelberg, härbärgerandes tiotusentals häckande sillgrisslor och tordmular. Vi kommer få rika möjligheter att studera dem på närhåll men den som verkligen vill njuta av spektaklet tar även med egen kikare.

 • Naturen på Stora Karlsö är särpräglad och skiljer sig mycket från resten av Gotland. Stora delar av ön besår av karga, fårbetade platåer som delvis är rika med orkidéer. Stränderna är steniga och klippiga samt hyser ett rikt fågelliv. Nordbranterna är lummiga av askar, rönnar och oxlar. Direkt när vi kommer ut följer vi med en karlsöguide runt ön innan vi äter lunch i restaurangen

 • Efter lunch upptäcker vi fågellivet runt Norderhamn, där det finns en stor silvertärnekoloni och häckande större strandpipare. I buskmarken strax söder om Norderhamn häckar den ovanliga höksångaren. Framåt kvällen äter vi en härlig trerättersmiddag i restaurangen med Sveriges bästa utsikt. Dagens vandring är under 6 kilometer. Lite ojämnt underlag – stadiga skor rekommenderas.

 • Dag 5 Stora Karlsö - Visby - Stockholm

  Frivillig tidig uppstigning för morgonpigga innan frukost för en "early morning bird walk". En kort vandring erbjuds för att lyssna på fågelsången i de nordliga branterna vid Hien. Får vi kanske höra någon lundsångare eller sommargylling?

 • Efter frukost i restaurangen tar båten oss åter till Klintehamn. Bussen hämtar oss där och vi styr kosan mot Visby. I Visby har vi ett par timmar på oss på egen hand för att ströva och äta lunch på egen hand innan båten tar oss mot Nynäshamn vid fyratiden på eftermiddagen.

Resans höjdpunkter

 • Vår ciceron Jim Sundbergs stora kunnande om Gotland, dess historia, natur, flora och fauna.
 • Stora Karlsö med övernattning och fågelupplevelser.
 • Kust och natur längs Ekstakusten med Ugnen fågelskyddsområde, sjön Paviken, norra öns Kallgatburg och Heinum hällar med orkidéer och fjärilar.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 8/6
Pris Från 17 750 kr
Enkelrumstillägg 1 190 kr
I priset ingår
 • Buss Stockholm – Nynäshamn t/r
 • Färja Nynäshamn – Visby t/r
 • Lokala transporter, entréer och visningar enligt program
 • Tre nätter på hotellpensionat i Västergarn, del i dubbelrum med egen dusch/WC
 • En natts boende med vandrarhemskaraktär på Stora Karlsö, del i flerbäddsrum, med delad dusch/WC
 • Fyra frukostar
 • Två picknickluncher
 • En lunch
 • Fyra middagar
 • Svensktalande naturguide
 • Svensktalande Karlsöguide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Buss från Cityterminalen och färja till Visby. Tre nätters boende i Västergarn på pensionat. Välkomstmiddag
Dag 2. Vandring vid Djupvik till Ugnen längs Ekstakusten, 9 km. Picknicklunch och middag.
Dag 3. Alvaret på Kallgatburg och Heinum naturreservat med fjäril och orkidéer, 8 km. Picknicklunch och middag. 
Dag 4. Utcheckning och färja till Stora Karlsö. Guidad tur på ojämnt underlag, 6 km. Boende på vandrarhem. Trerättersmiddag.
Dag 5. Early Morning Bird Walk, frukost, färja till Klintehamn och egen tid i Visby. Färja och buss till Stockholm.
 

Boende

Pensionat med egen dusch och WC i Västergarn, 3 nätter.
Boende av vandrarhemstyp med delad dusch/WC på Stora Karlsö, 1 natt 

Resesätt Buss
Deltagarantal

Maximum 20 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Vandringarna görs i långsam takt under naturexkursionerna. Bekväma vandringsskor med tjock sula krävs för ojämnt, stenigt underlag. Längd ca 8-9 km med en minimal höjdskillnad. Ta gärna med kikare (vår guide har tubkikare)

Fågelapp till din mobiltelefon. Rekommenderas: "Fågelguiden" (ca 180 kr).
Orkidéguide Rekommenderas "Gotlands Orkideer" (Finns på Naturbokhandeln).