Unna dig själv!
Ta dig tid att må bra och samla kraft! I kombination med att uppleva vackra platser och andra kulturer får du tid att låta kroppen landa och ladda om. Vi tar med dig till etablerade kurorter och ser till att du får ut det mesta av vistelsen.

Yoga är bra och passar för alla


"Det är aldrig för sent att börja med yoga, det fungerar som smörjmedel för kroppens maskineri och har en fantastisk inverkan på smidigheten, balansen och rörligheten"

 Det säger Malin Berghagen, yogainstruktör och inspiratör, som leder yogaresor för Grand Tours till Mallorca.

Tvärtemot mångas föreställningar behöver man inte vara vegetarian och avstå från all njutning i tillvaron för att yoga. Man behöver inte heller vara ung – eller ha börjat med yoga som ung.

– Det gäller att hitta sin egen nivå. Yoga är något som passar alla – och som är bra för alla. Det är allsidig och skonsam träning som ger både styrka, stretching, balans och djupavslappning, säger Malin Barghagen.

– Många förvånar sig själva med att relativt snabbt uppnå en smidighet som de inte har haft på många år, om ens någonsin, fortsätter hon.

Deltagarna från 33 till 86 år
Att alla kan yoga vittnar också den stora spridningen av åldrar som deltog i den senaste resan till Santa Ponsa på Mallorca – där den yngsta deltagaren var 33 år och den äldsta 86. För fyra stycken var det dessutom första gången i livet som de befann sig på yogamattan!

– Det som är så bra med yoga är att alla kan träna tillsammans utefter sina personliga förutsättningar. Yoga gör man för sin egen skull och var och en kan få individuellt anpassade råd och övningar. Kroppskännedomen ökar för varje pass och ställningar som för några dagar sedan framstod som omöjliga gör man helt plötsligt utan problem, säger Malin Berghagen.

Mallorca i mitt hjärta
Förutom de två yogapassen per dag, ordnades även andra aktiviteter som meditation, teknikklasser och en rundtur på ön. Malin säger att hon har ett speciellt förhållande till Mallorca och att hon uppskattade att återse den vackra ön tillsammans med sin yogagrupp.
– När jag var liten åkte vi till Mallorca varje sommar, eftersom mina föräldrar uppträdde för de svenska charterturisterna. Det var enda gången vi kunde vara familj, därför längtade jag alltid dit, berättar Malin.

Växande intresse för yoga
Yoga är sanskrit och betyder förening av kropp, sinne och själ. Det är en beteckning för en samling andliga och kroppsliga tekniker som troligtvis har sitt ursprung i Indusdalen för 2500 – 3500 år sedan. Att yogan har levt vidare under tusentals år och dessutom spridit sig över hela världen borde ju vara ett kvitto på att det fungerar. Intresset har dessutom vuxit under senare år, inte minst bland stressade och stela västerlänningar som har sökt vägar för att uppnå ett ökat välmående och en bättre balans i livet.

Andningen är A och O i yogan. Andas man ytligt och snabbt sätts stresshormonerna i gång, men vid djup, långsam andning aktiveras lugn-och-ro-hormonerna. Djupa andetag syresätter blodet och ökar blodcirkulationen och påverkar därför hela systemet positivt.

Yogaresor, en trend
Yogaresan pekas ut som en av de stora resetrenderna för närvarande. Att kunna kombinera en aktivitet som ger ett både fysiskt och psykiskt välmående – som yoga – med ett trevligt och vackert resmål, där det dessutom finns tillfälle till utflykter och man kan njuta av god mat och dryck, framstår för många som ett alltmer lockande alternativ till semester.

– Solen, värmen och det allmänna välmåendet ger en positiv effekt på kroppen – vilket förstärks ytterligare med yogan, säger Malin.

– Som yogainstruktör får man hjälpa deltagarna att komma vidare, men också att sätta gränser. En viktig del handlar om att lära sig att lyssna på kroppen, att tänja gränser – men lagom mycket. Alla kan hitta sin egen variant, menar Malin.

Yoga som livsstil
Själv försöker Malin hitta en stund att yoga varje dag. Hon fick upp ögonen för yoga redan som 13-åring, då hon hittade en bok i mamma Lill-Babs bokhylla och började öva själv på ställningarna hon hittade i boken. Det dröjde visserligen innan hon började med yogan på allvar, men idag har hon arbetat som yogainstruktör i många år. Med både kurser, instruktions-DVD och bok på sitt yoga-CV har hon inspirerat många att komma igång eller komma vidare med det uråldriga sättet att förena det fysiska och det mentala.

– Det räcker med en liten stund, att koncentrera sig på att andas och göra några solhälsningar. Men även jag tar några vilodagar när kroppen känns sliten. Som sagt, det gäller att lyssna på sin kropp.

Se alla Grand Tours yogaresor»

Av: Heléne Murdoch