Primör från vinterträdgårdenGrönkålen är inte bara god utan full av antioxidanter, vitaminer och mineraler. Här delar Hannu Sarenström med sig av ett personligt recept på de nyttiga grönkålsbladen, som bör avnjutas även när det inte är jul.

Grönkålspaj med valnötter   
300 g färsk grönkål     
75 g kallt smör     
2,5 dl vetemjöl     
0,75 dl kesella     
3 st rödlökar     
1 msk olja     
1 tsk salt     
1 krm svartpeppar     
3 st ägg     
3 dl mellangrädde     
2 dl riven cheddarost     
1 dl grovt hackade valnötter

Gör så här
* Skär smöret i bitar och hacka ihop med mjölet. Tillsätt kesella och arbeta ihop en deg.
* Tryck ut den i en pajform, ungefär 24 cm i diameter. Nagga med gaffel och låt vila kallt i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.
* Grovhacka grönkålen och koka några minuter i lättsaltat vatten. Låt den rinna av. Skala och skiva löken. Fräs lök och grönkål i en skvätt olja i en stor stekpanna. Salta och peppra.
* Vispa ihop ägg och grädde, fördela grönkålsblandningen och osten i pajskalet och häll över äggstanningen. Strö över valnötter. Grädda i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter.
* Servera till en rökt fläskfilé eller den rökta lax. Eller bara som den är.
Väl mött! Hannu Sarenström

Hannu Sörenström är förtjust i SydspanienSom du kanske vet är Hannu Sarenström vår ciceron på en ny resa i det gröna Andalusien i höst. – Jag ser så fram emot att få visa denna tropiska del i Sydspanien, med alla sina fantastiska exotiska frukter som frodas här, säger trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström, känd från SVT:s trädgårdsprogram, kokboksförfattare och Grand Tours ciceron.

Hannu Sarenström är mäkta förtjust i Sydspanien och den ovanliga biologiska mångfalden, med alla intagande vyer och historiska städer som vi kommer ikontakt med. Därtill ingår flera intressanta utflyktsmål, där Granada med Alhambra är en av de absoluta höjdpunkterna. – Men vi ska inte bara ta del av trädgårdsmagi utan förstås smaka på en del av Andalusiens läckerheter, bland annat under vårt besök hemma hos ekologiska odlaren Antonio på Finca El Pinero. Det blir en resa till Andalusiens Kultur och trädgårdar med en av Sveriges främsta trädgårdsprofiler.

För dig som vill läsa mer om resan finns utförligt Dagsprogram för Trädgårdsresan här.
Avresa från Stockholm och Köpenhamn
23/9. 8 dagar. Pris från 14.995:-/person.