Översikt

Riksvävarna till Textiliernas Italien - Venedig och Florens

Följ med vår omtyckta Italienexpert Ki Månsson på en spännande resa i två av Italiens vackraste städer med stort hantverksarv – Venedig och Florens med omnejd. En resa planerad av henne samt kända och omtyckta Gisela von Weisz.

I palatsens och konsthantverkarnas landskap Veneto ligger den medeltida marknadsstaden Castelfranco del Veneto på bekvämt tågavstånd till sköna Venedig på vattnet. Det blir vår bas för de första tre nätterna för besöken och promenaderna i Venedig. Här ser vi utsökt väveri hos La Colombina i lilla staden Badoer, de underbara tryckta mönstren på sidenlamporna hos Fortuny och ser de moderna versionerna av damask och jacquard-tyger hos Rubelli som skapar tyger för möbler, inredning samt väggar. För många är Venedig känd för sin fantastiska karneval och när vi besöker Nicolao Atelier färdas vi tillbaka i tiden. Ett besök bland vävarna hos Luigi Bevilacqua tillhör även en av höjdpunkterna – liksom att besöka Peggy Guggenheims museum i Venedig. Vi har vaporetto-båtkort för lokaltrafiken så att vi tar oss runt på de öar som utgör förtrollande Venedig.
Vi reser med tåg till Florens med bra beläget boende för härliga strövtåg i en underbar kulturstad. I Toscana görs mycket keramik, läderarbeten och framförallt siden. I maktfamiljen Medicis stad besöker vi skolan Arte de la Seta där Giuseppe Lisio grundade sin första fabrik i Florens 1906. Utanför Florens i vackra Pisa ligger Laura de Cesares ateljé som vi får besöka och i tillägg till hantverkshöjdpunkterna ser vi Uffizierna, Palazzo Pitti och den fina trädgården Torrigiani med en aperitivo. Vår omtyckta och mycket kunniga ciceron för resan är Catharina "Ki" Månsson som bor i Italien sedan över 40 år.

Program

 • Välkommen på resor med omtanke och kvalitet. Riksvävarnas resa till Väverier i Veneto och hantverk i Florens bjuder på flera besök och färgstarka intryck.   

 • Dag 1 Medeltida Castelfranco del Veneto

  Ankomst till Venedig via Frankfurt. Vid ankomst möter vi Ki och reser med privat buss till Castelfranco del Veneto och vårt trevliga, familjeägda hotell Albergo al Moretto för tre nätters vistelse. 
  Medeltida Castelfranco bebos av drygt 30.000 invånare och har anor sedan 1100-talet då en muromgärdad stad byggdes för att skydda de viktiga handelsvägarna mellan Venedig och norra Europa som strålar samman här. De varma rosa och sandfärgade nyanserna i historiska byggnader glöder i solen och du upplever ett rikt folkliv i staden där den berömde renässanskonstnären Giorgone föddes 1478. Du ser hans konst bäst i stadens katedral vars interiör minner om arkitekten Andrea Palladios kyrka Chiesa del Redentore i Venedig. Här ser du Giorgones nyligen restaurerade altartavla från 1504 och målningar av Jacopo da Bassano mfl.

 • Dag 2 Badoer - Venedig

  Idag reser vi till Badoer, staden som är mest känd för sin historiska villa ritad av världens förste arkitekt Andrea Palladio, men som också har det mycket intressanta väveriet La Colombina som vi skall besöka.
  staden som är mest känd för sin fina Palladiovilla men som också har det mycket intressanta väveriet La Colombina. Nicki Colombo är ett varumärke som har sina rötter i traditionen av hantverkskunnande, som har gått i arv från far till son i fyra generationer.
  Det föddes och utvecklades i provinsen Treviso 1991 från en idé av Giuseppe Colombo. Idag har hans söner Mario och Carlo, tack vare sin ungdomliga espri, givit en ny impuls till företaget, bibehållit kvaliteten och Made in Italy av accessoarer och stickade plagg för män och kvinnor som en "hörnsten" i företaget.
  Forskning och innovation har under åren kombinerats med vård och förädling av fina garner. Design och gnistrande färger som förnyas från kollektion till kollektion, genom ett urval av klassiska "tidlösa" modeller i kashmir. Att vara vittne till Made in Italy innebär också att man tillverkar plagg med speciella processer och tekniker tack vare 1800-talets trävävstolar.

 • Vi besöker väveriet och färdas sedan vidare till Noale för att ta tåget härifrån till Venedig. Efter en halvtimme stiger vi av i La Serenissima, omsjungna Venedig. Här skall vi se exklusiva Rubelli och Fortunys verk samt får lite egen tid att strosa runt. Under dagen eller under morgondagen kommer vi att njuta av promenader i Venedig för att besöka Peggy Guggenheim Collection, det finns även tid för egna upptäckter bland handskbutiker och klädbutiker. Tåg tillbaka till Castelfranco del Veneto.

 • Dag 3 Venedig med Bevilacqua och Nicolao Atelier

  Efter en god frukost skall vi ta tåget in till Venedig för att åter promenera och åka med vaporetto – vattentaxi, i charmerande miljöer som åskådliggjorts i otaliga böcker - inte minst de om kommissarie Brunetti. Vi skall besöka Luigi Bevilacquas ateljé som startade sitt väveri 1499. Under hela sin historia har företaget producerat otaliga tyger för kända kunder och byggnader. 

 • På 1300-talet bad några vävare från Lucca om politisk asyl i Venedig och härifrån började ett hantverk som än idag utövar en enorm dragningskraft över hela världen.
  År 1500 fanns det 6 000 vävstolar i Venedig som tillverkade sammet och tusentals människor som arbetade i laboratorier och hemma. Massor av sidentrådar och experthänder gav liv åt design som fortfarande är väldigt aktuell idag.
  Berättelsen om Tessitura Bevilacqua började för mer än fem århundraden sedan, åtminstone 1499, när en rulle som innehåller namnen på företagets beskyddare förekommer i en målning av konstnären Giovanni Mansueti med titeln "San Marco släpas in i synagogan". där en viss "Giacomo Bevilacqua vävare förekommer".

 • Officiellt föddes Luigi Bevilacquas väveri 1875 i en byggnad i fondamenta San Lorenzo, som en gång hade varit högkvarter för Silk School of the Serenissima, men sedan början av århundradet övergivet på grund av ett dekret från Napoleon från år 1806 som förbjöd alla hantverksskrån i Venedig.
  Idag är Bevilacqua det äldsta väveriet i Europa och använder de ursprungliga 1700-tals vävstolarna från Silk School, vilket ger liv åt dyrbara "soprarizzosammetar" med samma tekniker som ålagts av dogerna som har följt varandra vid styret i staden som firar sitt 1600-årsjubileum sedan grundandet.

 • Några av samarbeten var med den svenska konstnären Maja Sjöström gjorde, som designade tygerna till Stockholms stadshus. Andra använde deras handgjorda sammet på modekläder och accessoarer, som till exempel Bagonghi-handväskorna av Roberta di Camerino. Tygerna pryder också olika kyrkor i Venedig, som Basilica della Salute.
  Under eftermiddagen skall vi se Nicolao Atelier för att tjusas av historiska dräkter för välbeställda karnevalbesökare och produktioner på flera av världens finaste operahus, här görs utsökta måttbeställda kläder, skor och väskor. Tåg tillbaka till Castelfranco del Veneto.

 • Dag 4 Tåg mot Florens

  Vi lämnar vackra Venedig med morgontåget till Florens. Vi byter tåg i universitetsstaden Padova och vid ankomst till irisens stad Florens skall vi installera oss på vårt mellanklasshotell Club Hotel ca 30 minuters promenadväg från tågstationen mitt i staden.
  Eftermiddagen bjuder på en guidad promenad av Florens sevärdheter av vår licensierade svensktalande lokalguide. Bland annat skall vi se Giottos kampanil på katedralen Santa Maria del Fiore, dopkapellet och domkyrkans museum.

 • Dag 5 Siden och sammet

  Vi promenerar till undervisningssätet Arte de la Seta Lisio. Därefter fortsätter vi till  Fondazione Arte della Seta Lisio som tillverkar ovärderliga sidensammeter och brokader för hand, på samma gamla jacquardvävstolar, och alltid med samma mål: att hålla konsten att väva dyrbara tyger vid liv.
  Eftermiddagen är till eget bruk att utforska stadens många marknader och hantverksbutiker.

 • Dag 6 Konst och färg i Florens

  Vi möter vår svensktalande licensierade lokalguide för att ge oss in i arkitekturens och den sköna konstens Florens med besök på Palazzo Pitti och Uffizierna. Vi har även ett besök i vackra trädgården Giardino Torrigiani med en trevlig aperitivo med plockmat. Eftermiddagen till egna utflykter.

 • Dag 7 Lucca och Pisa - hemåt

  Vår privata buss tar oss och vårt bagage till Lucca och Pisa för att njuta av två mycket vackra toskanska småstäder med rikt kulturarv. I Pisa besöker vi vävateljé Laura de Cesare där de som önskar kan pröva på att väva. Retur från Pisa via Frankfurt till Stockholm på kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Besöken hos vävare och kända hantverksskolor
 • Ki Månssons kunnighet
 • Italiens kanske vackraste städer Venedig och Florens
 • De mindre kulturpärlorna Lucca och Pisa
 • Likasinnades trevliga sällskap under måltider och på turer
 • Museer och andra sevärdheter under resans gång

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 17/10
Pris Från 26 650 kr
Specialpris Ovan pris gäller för dig som är medlem i Riksvävarna. OM du inte är medlem lägger du till medlemsavgiften om 275 kr.
Enkelrumstillägg 4 950 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Venedig och Pisa – Stockholm, via Frankfurt
 • Transporter visningar och entréer enligt programmet
 • Sex nätter på fyrstjärniga hotell del i dubbelrum
 • Sex frukostar
 • Åtta luncher eller middagar
 • En aperitivo
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande licensierade lokala guider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Tillägg medlemsavgift 275 kr
Boende

Tre nätter på fyrstjärniga Albergo Al Moretti i Castelfranco del Veneto
Tre nätter på fyrstjärniga Club Hotel Firenze i Florens 

Resesätt Lufthansa

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

På denna resa finns ett antal rum som du boka in dig del i dubbelrum för att dela med annan person av samma kön.  

Boka din resa

2023-10-17 2023-10-23 26 650 kr Lufthansa Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa