Översikt

Flodkryssning • Vackra Mosel & Rhen

Moseldalens hänförande och romantiska natur, och Rhendalens vackra vyer med sina gröna vingårdar, pittoreska småstäder med korsvirkeshus och medeltida slott, är för många själva sinnebilden för en vacker flodkryssning. Följer du med på denna behagliga och mycket prisvärda kryssning, kan du kombinera avkoppling på soldäck med dagliga utflykter i land, där du får se allt som bjuds längs två av Europas allra vackraste floddalar. En bekväm hytt på vårt fyrstjärniga fartyg, intressanta utflykter och helpension ombord ingår i resans pris.

MOSEL. Rhens längsta biflod, kallad moder Mosel, sträcker sig ca 55 mil från källan i Frankrike, via Luxemburg, in i kultur- och odlingslandskapet Rheinland-Pfalz. Mosel delas in i tre regioner och vår kryssning går främst på de slingrigaste delarna, kallade mellersta och nedre.

RHEN. Vid sidan av Donau räknas Rhen som Tysklands viktigaste farled. Fader Rhen, som floden kallas i folkmun, rinner upp i de schweiziska alperna. På sin väg till mynningen i Nordsjön har den avverkat 1 230 km och sex länder. Rhen har genom sitt strategiska läge haft stor betydelse för handeln i områdena som gränsar mot floden. Därav har den ena borgen och slottet efter den andra etablerats på de rika flodbankarna.

På våra flodkryssningar njuter du av en härlig blandning mellan avkoppling och aktivitet. Det familjära livet ombord, tillsammans med gamla och nya vänner, ger mersmak och minnen för livet!

Program

 • Dag 1. Flyg till Frankfurt

  Ankomst till Frankfurts flygplats. Buss till Koblenz och ombordstigning på fartyget M/S Leonora. Välkomstdrink och middag.

 • Dag 2. Koblenz – Rüdesheim

  Kryssningsfartyget startar seglingen på Rhen och följer den bördiga Moseldalens flodbågar och seglar via Deutsches Eck, flodens smalaste del, in på Rhen. Njut av de romantiska vyerna kring den mytomspunna Loreleiklippan innan ankomst till Rhenvinernas gemytliga huvudstad Rüdesheim. Flanera längs den livliga gågatan Drosselgasse och passa på att prova det berömda ”Rüdesheimer kaffee”, en kaffedrink med brandy (Weinbrand) toppad med vispgrädde. Vi tar oss med linbana upp till minnesmonumentet Germania och utsikts-platsen på Niederwald Denkmal. Dagen avslutas med en vinprovning.

 • Dag 3. Rüdesheim – Alken

  Från Rüdesheim återvänder vi till Tysklands äldsta och vackraste städer. Först tillbaka till Koblenz för ett stopp på 3 timmar. Då fartyget ligger förtöjt väldigt centralt går det bra att kliva iland och se sig omkring i denna vackra stad. Vi kryssar sen vidare mot pittoreska vinområden och medeltidsstaden Alken. Kryssningen går utmed ett idylliskt naturskönt avsnitt av floden Rhen, skyddat av Unesco som världsarv. Alken är ett litet men välkänt vinområde i nedre Mosel. Spatsera gäna i den gamla stadsdelen eller besök Thurant slott med sin magnifika utsikt över Moseldalen.

      

 • Dag 4. Alken – Zell – Traben Trarbach

  Mosel slingrar sig fram genom väldoftande vindalar. Resans första strandhugg är korsvirkesstaden Zell, känt för vinet "Schwarze Katz". Efter lunch ombord gör vi en bussutflykt till Machern, ett tidigare benediktinerkloster från år 1084. Under dagen besöks även en vingård för provsmakning av de utsökta viner som odlas i moseldalen. Därefter fortsätter resan mot tvillingstaden Traben Trarbach.

 • Dag 5. Traben Trarbach – Mehring/Trier

  Fartyget sätter kurs mot Mehring, beläget nära den franska gränsen. I flera av byns källarvalv erbjuds provsmakning av Rieslingviner från de närliggande gårdarna. Vi besöker Tysklands äldsta stad Trier, grundad av kejsare Augustus år 16 f.Kr. Här finns flera berömda monument, varav hela nio stycken återfinns på Unescos världsarvslista. Mest känt är Porta Nigra, Svarta porten. Från utkiksplatsen på Petrusberget, erbjuds en fantastisk utsikt över det böljande landskapet.

 • Dag 6. Mehring – Bernkastel Kues

  På förmiddagen väntar en härlig seglats, då fartyget fortsätter nedströms till vinstaden Bernkastel Kues, belägen på bägge sidor om Mosel. Nedanför den imponerande ruinen av riddarborgen Landshut, inbjuder staden till en promenad genom sina unika kvarter av medeltida korsvirkeshus varav det äldsta "Spitzhäuschen" är från år 1416. Moseldalen har sedan romartiden varit ett av Tysklands främsta vindistrikt. Överallt längs floden odlas vindruvor för framställning av främst vita, fruktiga Rieslingviner. Druvstockarna odlas på skifferjord, som magasinerar solvärmen året om för att återge värme åt stockarna under den korta tiden mellan blomning och skörd. Detta ger vinet dess karaktäristiska friskhet med smak av citrus, aprikos och äpple. På kvällen väntar en trevlig kaptensmiddag.

 • Dag 7. Bernkastel Kues – Cochem - Koblenz

  MS Leonora fortsätter sin resa nerför Mosel för att nå en av Mosels charmigaste och mest populära städer, Cochem. Små butiker, vinbutiker, konditorier och restauranger ligger sida vid sida, och ovanför städerna sitter det imponerande Reichsburg. Slottet har haft en fruktansvärd historia, men köptes 1868 av en fransman för 300 guldmark. Han renoverade hela slottet så att det idag framstår som vackert och inbjudande. Vi tar det lilla stadståget som går runt Cochem, men som också kör över till Cond på motsatta sidan stranden. Besök gärna det lilla torget, med det vackra rådhuset eller hitta ett mysigt café på Mosel Promenade och njut av ett gott glas Moselvin. Vi lämnar Cochem sent på eftermiddagen och mot Koblenz.

 • Dag 8. Hemresa

  Frukost ombord. Utcheckning och hemresa.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 20/10
Pris Från 21 995 kr
Enkelrumstillägg Utsideshytt för eget bruk, huvuddäck, 5 900 kr
Detaljerade priser

Del i utsides 2-bäddshytt på mellandäck, 2 400 kr per person
Del i utsides 2-bäddshytt på övre däck, 3 200 kr per person

I priset ingår
 • Flyg till Frankfurt t/r
 • Transport till fatyget t/r
 • Del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Kryssning och utflykter enligt program
 • Vinprovning
 • Helpension från middag ankomstdagen till frukost hemresedagen, exkl. dryck
 • Underhållning och aktiviteter ombord
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Serviceavgiften ombord för denna kryssning är 56 Euro per person samt 10 Euro per person för lokalguider och chaufförer.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Tillägg
Dryckespaket 1 (2 glas husets vin/öl/alkoholfr. per måltid) 1400 kr
Dryckespaket 2 (Fritt husets vin/öl/alkoholfr. kl. 11.00-23.00) 2100 kr

 

Information om avresor

OBS! Ändrat vattenstånd i Rhen eller Mosel kan komma att innebära ändrad resrutt.

Resplan

Dag 1. Flyg till Frankfurt.
Dag 2. Koblenz  - Rüdesheim.
Dag 3. Rüdesheim - Koblenz - Alken.
Dag 4. Alken - Zell - Traben - Trarbach.
Dag 5. Traben - Trarbach - Mehring. 
Dag 6. Mehring/trier - Bernkastel.
Dag 7. Bernkastel - Cochem - Koblenz.
Dag 8. Hemresa.

Resesätt Lufthansa
Valuta

Betalningen ombord sker med Visakort/Mastercard eller kontant i Euro.

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs. Säkerhetsfack finns i hytten. Internet finns i receptionen.

Boende

 • Fartyg: M/S Leonora****

  På denna resa kryssar vi med fartyget M/S Leonora****. Fartyget är byggt 2008. 4 däck. Längd 110 m, bredd 11,4 m. 67 dubbelhytter samt 2 sviter. Soldäck med solstolar och jacuzzi, bar, restaurang och fitnessrum. Gratis wifi. Bekväma utsides hytter med 2 sängar (dubbelsäng el 2 separata sängar), luftkonditionering, tv, minibar, telefon, hårfön samt wc med dusch, säkerhetsfack. Hiss finns.
   Visa fartygets däckplansskiss»

Inspiration

M/S Leonora

Boka din resa

2024-10-20 2024-10-27 21 995 kr Lufthansa Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa