Översikt

Flodkryssning • Klassiska Donau Wien - Bukarest

Under denna klassiska kryssning på Europas mäktigaste flod besöker vi fem huvudstäder och sju av de tio länder som Donau passerar under sitt lopp. Utöver kulturella strandhugg och intressanta sightseeingturer i Bukarest, Belgrad, Budapest, Bratislava och Wien, kryssar vi genom den imponerande Järnporten, som med sina branta bergssidor och smala passager är en av Donaus mest storslagna platser.

På vår flodkryssning bor vi ombord på ombonade M/S Der Kleine Printz. Alla hytterna, 16 m2, är utsides med panoramafönster. Hytterna är utrustade med separata sängar, badrum med dusch och toalett, hårtork, luftkonditionering, TV och telefon. Ombord finns salong, bar, restaurang, reception, souvenirbutik, hiss och ett avkopplande soldäck.

På våra flodkryssningar njuter du av en härlig blandning mellan avkoppling och aktivitet. Det familjära livet ombord, tillsammans med gamla och nya vänner, ger mersmak och minnen för livet!

Boka din resa

2022-04-19 2022-04-29 22 695 kr Austrian Airlines Stockholm 5+ Boka resa
2022-04-19 2022-04-29 22 695 kr Austrian Airlines Köpenhamn 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1. Flyg till Wien, Österrike

  Buss till kryssningsfartyget som ligger förtöjt vid Donaus västra flodbank. Välkomstdrink och presentation av kapten och besättning.

 • Dag 2. Wien

  Österrikes huvudstad visar upp en enastående arkitektonisk variation med inslag från många epoker. Under en stadsrundtur får du se mycket av det som gjort Wien så berömt, det spektakulära Hundertwasserhaus, Pratern, paradgatan Ringen med sina mäktiga byggnader såsom Operan, Hofburg, Parlamentet och S:t Stefanskyrkan. En eftermiddagsutflykt till kejsarnas magnifika sommarslott Schönbrunn och kvällsevenemanget Wienerklassiker av välkända kompositörer erbjuds som tillval.

 • Dag 3. Bratislava, Slovakien

  I den charmiga slovakiska huvudstaden lägger fartyget till precis nedanför Esterháziho Palace. Här väntar en trevlig sightseeingtur med ett litet stadståg till gamla stans livfulla kullerstensgränder och vidare upp till det medeltida slottet, med strålande utsikt över staden. På eftermiddagen avsmakar vi några av fartygets goda viner ombord. Mot kvällen slussar vi genom Gabcikovokanalen, en 20 sjömil lång kanal som uppfördes i början av 1990-talet.

 • Dag 4. Budapest, Ungern

  Även i Ungerns vackra huvudstad Budapest ligger vi centralt förtöjda, med utsikt över järnbron Szabadsag. Dagens sightseeingtur bjuder på imponerande vyer över parlamentet, Stefanskyrkan, slottet, operan och de många broarna över Donau. På kvällen kan du mot tillägg avnjuta en folkloreshow.

 • Dag 5. Budapest

  Dagen är fri för egna strövtåg och kulinariska stunder i den gyllene staden. Alternativt följer du med på en tillvalsutflykt till kulturstaden Szentendre med sina pittoreska gränder och gamla byggnader. Här kan du handla konsthantverk. På eftermiddagen har du fri tid i Budapest. 

 • Dag 6. Budapest–Mohács

  Fartyget stävar fram i det bördiga ungerska låglandet för att senare lägga till i Mohács. Bussutflykt till konstnärernas stad Pécs, känd för sina många gallerier, museer och för framställningen av Zsolnayporslinet. Rundturen i staden inkluderar besök i den över 1 000 år gamla katedralen.

 • Dag 7. Vukovar, Kroatien – Novi Sad, Serbien

  Förmiddagen tillbringas i historiska Vukovar, Kroatiens viktigaste hamnstad längs Donau. Gemensam rundvandring bland vackra barock-byggnader, så som ortodoxa kyrkan och slottet Eltz. Vid lunch går kryssningen vidare till den serbiska universitetsstaden Novi Sad där vi gör en guidad stadspromenad. Som tillvalsutflykt erbjuds Krushedolklostret, känt för sina vackra fresker.

 • Dag 8. Belgrad

  Efter frukost väntar en sightseeing i Serbiens huvudstad Belgrad. Besök i den äldre stadsdelen med fästningen Kalemegdan och den ortodoxa Sava-kyrkan samt prinsessan Ljubicas herrgård, stadshuset och regeringsbyggnaden. Vi fortsätter därefter ut på landsbygden för en välsmakande lunch. Under eftermiddagen uppträder ett folkdanslag ombord.

 • Dag 9. Genom Järnporten, Rumänien

  Via en sluss stävar fartyget in i den gigantiska Järnporten. Denna smala flodravin är en mer än 100 km lång uppdämning som har byggts av jugoslaviska och rumänska arbetare tillsammans för att säkra flodtrafiken. Här är Donau upp till 80 m djup. 

 • Dag 10. Vidin, Bulgarien

  På morgonen lägger Der Kleine Prinz till i den lilla staden Vidin som utforskas till fots. Efter en rundvandring i Bulgariens mest kända medeltidsfort, Baba Vida, finns det tid till egna strövtåg i staden. Möjlighet finns att följa med på en naturskön utflykt till fortet i Belogradchik. Kaptensmiddag på kvällen.

 • Dag 11. Bukarest, Rumänien

  Utcheckning och buss till Rumäniens huvudstad Bukarest för sightseeing och därifrån hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Järnporten, en av Donaus mest storslagna platser
 • Fem pittoreska huvudstäder och sju av Donaus tio länder
 • Den härliga blandningen mellan avkoppling och aktivitet
 • Varje morgon vaknar du upp till nya vyer och sagolika strandhugg
 • Ditt hotell flyter med dig och du slipper packa ihop och byta rum
 • Utflykterna som ger dig inblick i regionens historia, arkitektur, konst och kultur
 • Kulinariska upplevelser och tillfällen att provsmaka lokala delikatesser och viner
 • Den familjära stämningen ombord

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 19/4
Pris Från 22 695 kr
Enkelrumstillägg Utsideshytt för eget bruk, huvuddäck 9 900 kr
Detaljerade priser

Del i 2-bäddshytt övre däck, 900 kr per person

I priset ingår
 • Flyg till Wien och hem från Bukarest
 • Transfer t/r
 • Del i utsides 2-bäddshytt, huvuddäck
 • Kryssning och utflykter enligt program
 • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 11 (exkl. dryck)
 • Vinprovning ombord
 • Underhållning, levande musik varje kväll och aktiviteter ombord
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Serviceavgiften ombord för denna kryssning är 70 Euro per person samt 10 Euro per person för lokalguider och chaufförer.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Tillägg
Dryckespaket - All inclusive 2800 kr
Schönbrunn 540 kr
Konsert i Wien 600 kr
Folklore i Budapest 550 kr
Szentendre 320 kr
Krushedolklostret 320 kr
Belogradchik 350 kr

Ovanstående valbara utflykter kan förbokas med oss, senast tre veckor före avresan. Vi undersöker platstillgång och bekräftar dem till dig som ett tillägg på din faktura för resan.Utflykterna kan även bokas och betalas ombord (oftast mot en högre kostnad). Betalning av utflykter ombord sker kontant i Euro. Observera att förändringar i programmet kan förekomma.

Resplan

Dag 1. Flyg till Wien, Österrike
Dag 2. Wien
Dag 3. Bratislava, Slovakien
Dag 4. Budapest, Ungern
Dag 5. Budapest
Dag 6. Budapest–Mohács
Dag 7. Vukovar, Kroatien – Novi Sad, Serbien
Dag 8. Belgrad
Dag 9. Genom Järnporten, Rumänien
Dag 10. Vidin, Bulgarien
Dag 11. Bukarest, Rumänien.

Resesätt Austrian Airlines
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard. De nationella valutorna i respektive land är följande: Österrike- Euro, Slovakien - Euro, Ungern - Forinter, Serbien - serbiska Dinarer, Rumänien - Leu.
När du växlar in Euro rekommenderar vi att du växlar in i mindre valörer (5, 10 och 20 eurosedlar).

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Resans karaktär

Under kryssningen ingår ett flertal utflykter och arrangemang i land:

 • Arkitektonisk variation i musikhuvudstaden Wien, Österrike
 • Bratislavas Gamla Stan, Slovakien
 • Sightseeing i Budapest med folkloreshow på kvällen, Ungern
 • Konstnärernas Pécs, gallerier, museer, porslin, Ungern
 • Historiska Vukovar och guidad tur i universitetsstaden Novi Sad, Serbien
 • Rundtur i Belgrad: fästningen Kalamegdan, furstlig herrgård och traditionell lunch, Serbien
 • Medeltidsforten i Vidin, Bulgarien
 • Sightseeing i ”Balkans Paris” - Bukarest där världens andra största byggnad finns, Rumänien

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

OBS! Ändrat vattenstånd i Donau kan komma att innebära ändrad resrutt.

Det förekommer inte något krav på speciell klädsel ombord på fartyget. Däremot ingår det en kaptensmiddag under kryssningen då man klär upp sig lite extra. Bra promenadskor vid utflykterna är att rekommendera. Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs. Säkerhetsfack finner du i varje hytt. På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Fartyg: M/S Der Kleine Prinz ****

  Byggd 1992. Renoverat 2016/2017. Fartyget är 93 meter långt. Max ca 90 passagerare fördelat på 45 hytter. Alla hytterna, 16 m², är utsides med panoramafönster. Hytterna är utrustade med separata sängar, badrum med dusch och toalett, hårtork, luftkonditionering, säkerhetsbox, TV och telefon. Ombord finns salong, bar, restaurang, reception, souvenirbutik, hiss och soldäck. Begränsade internetmöjligheter ombord.    Visa fartygets däckplansskiss»

Inspiration

M/S Der Kleine Prinz