Översikt

Flodkryssning • Klassiska Donau Wien - Bukarest

Under denna klassiska kryssning på Europas mäktigaste flod besöker vi fem huvudstäder och sju av de tio länder som Donau passerar under sitt lopp. Utöver kulturella strandhugg och intressanta sightseeingturer i Bukarest, Belgrad, Budapest, Bratislava och Wien, kryssar vi genom den imponerande Järnporten, som med sina branta bergssidor och smala passager är en av Donaus mest storslagna platser.

På vår flodkryssning bor vi ombord på ombonade M/S Der Kleine Printz. Alla hytterna, 16 m2, är utsides med panoramafönster. Hytterna är utrustade med separata sängar, badrum med dusch och toalett, hårtork, luftkonditionering, TV och telefon. Ombord finns salong, bar, restaurang, reception, souvenirbutik, hiss och ett avkopplande soldäck.

På våra flodkryssningar njuter du av en härlig blandning mellan avkoppling och aktivitet. Det familjära livet ombord, tillsammans med gamla och nya vänner, ger mersmak och minnen för livet!

Program

 • Dag 1. Flyg till Wien, Österrike

  Buss till kryssningsfartyget som ligger förtöjt vid Donaus västra flodbank. Välkomstdrink och presentation av kapten och besättning.

 • Dag 2. Wien

  Österrikes huvudstad visar upp en enastående arkitektonisk variation med inslag från många epoker. Under en stadsrundtur får du se mycket av det som gjort Wien så berömt, det spektakulära Hundertwasserhaus, Pratern, paradgatan Ringen med sina mäktiga byggnader såsom Operan, Hofburg, Parlamentet och S:t Stefanskyrkan. En eftermiddagsutflykt till kejsarnas magnifika sommarslott Schönbrunn och kvällsevenemanget Wienerklassiker av välkända kompositörer erbjuds som tillval.

 • Tillvalsutflykt Schönbrunns slott

  Efter lunch finns möjlighet att besöka Schönbrunn Slott, kejsarinnans Maria-Theresa vackra sommarresidens. Turen inkluderar promenader i trädgårdarna och besök av de kejserliga Habsburgfamiljens olika salar och rum i slottet. Magnifika Schönbrunn är en av Österrikes mest kända kulturella sevärdheter. Observera att detta är en tillvalsutflykt som bokas minst tre veckor innan avresan eller ombord i mån av plats.

 • Tillvalsutflykt Konsert i Wien

  På kvällen i Wien finns chans att uppleva en klassisk konsert i traditionsenlig anda och i palatsmiljö. På programmet står både kompositioner av valsens kung Johann Strauss och den genialiske Wolfgang Amadeus Mozart. Konserten inkluderar även operasång och balett.

 • Dag 3. Bratislava, Slovakien

  I den charmiga slovakiska huvudstaden lägger fartyget till precis nedanför Esterháziho Palace. Här väntar en trevlig sightseeingtur med ett litet stadståg till gamla stans livfulla kullerstensgränder och vidare upp till det medeltida slottet, med strålande utsikt över staden. På eftermiddagen avsmakar vi några av fartygets goda viner ombord. Mot kvällen slussar vi genom Gabcikovokanalen, en 20 sjömil lång kanal som uppfördes i början av 1990-talet.

 • Dag 4. Budapest, Ungern

  Även i Ungerns vackra huvudstad Budapest ligger vi centralt förtöjda, med utsikt över järnbron Szabadsag. Dagens sightseeingtur bjuder på imponerande vyer över parlamentet, Stefanskyrkan, slottet, operan och de många broarna över Donau. På kvällen kan du mot tillägg avnjuta en folkloreshow.

 • Tillvalsutflykt Ungersk folkore-afton med romsk musik och färgsprakande dans

  Under kvällen i Budapest har du möjlighet att följa med på en oförglömlig ungersk folkloreafton med romsk musik och dans. Njut av en kvällstur ombord på Grof Szechenyi som för närvarande är den enda tvåvånings ångbåten i Budapest, utsikten över staden kvällstid är iögonfallande. I utflyktspaketet ingår en drink och efter showen får du tid att utforska båten och insupa den vackra vyn av staden på däck.

 • Dag 5. Budapest

  Dagen är fri för egna strövtåg och kulinariska stunder i den gyllene staden. På eftermiddagen kan du följa med på en tillvalsutflykt till Puszta för en sprakande hästshow. 

 • Tillvalsutflykt Hästuppvisning på Puszta i Budapest

  På eftermiddagen är du välkommen att följa med på en spektakulär hästshow ledd av ungerska tsikos (hästskötare). Där vi välkomnas med traditionell palinka (snapps) och pogacsa (hemmagjorda kakor) innan vi bjuds in i loger för att se showen. Efteråt är det fritt fram för åskådarna att ta en tur med hästvagnen eller besöka ladugården.

 • Dag 6. Budapest–Mohács

  Fartyget stävar fram i det bördiga ungerska låglandet för att senare lägga till i Mohács. Bussutflykt till konstnärernas stad Pécs, känd för sina många gallerier, museer och för framställningen av Zsolnayporslinet. Rundturen i staden inkluderar besök i den över 1 000 år gamla katedralen.

 • Dag 7. Vukovar, Kroatien – Novi Sad, Serbien

  Förmiddagen tillbringas i historiska Vukovar, Kroatiens viktigaste hamnstad längs Donau. Gemensam rundvandring bland vackra barock-byggnader, så som ortodoxa kyrkan och slottet Eltz. Vid lunch går kryssningen vidare till den serbiska universitetsstaden Novi Sad där vi gör en guidad stadspromenad. Som tillvalsutflykt erbjuds en vingårdsutflykt. 

 • Tillvalsutflykt Vingårdsutflykt i pittoreska staden Sremski Karlovci

  Idag kan ni följa med på en bussutflykt till den lilla och pittoreska staden Sremski Karlovc, en av de vackraste städerna i Serbien och centrum för vinproduktionen i regionen Fruska Gora med vacker barock arkitektur och många intressanta sevärdheter. Vi går en kort promenad genom staden och gör ett besök i katedralen Saint Nicholas. Därefter fortsätter vi med en vinprovning på vinhuset Zivanovic vilket är en välkänd producent av dessertvinet Bermet. På tillbakavägen passerar vi Petrovaradin-fästningen, även kallad Gibraltar på Donau, strax utanför Novi Sad.

 • Dag 8. Belgrad

  Efter frukost väntar en sightseeing i Serbiens huvudstad Belgrad. Besök i den äldre stadsdelen med fästningen Kalemegdan och den ortodoxa S:t Sava-kyrkan samt prinsessan Ljubicas herrgård, stadshuset och regeringsbyggnaden. Vi fortsätter därefter ut på landsbygden för en välsmakande lunch. Under eftermiddagen uppträder ett folkdanslag ombord.

 • Dag 9. Genom Järnporten, Rumänien

  Via en sluss stävar fartyget in i den gigantiska Järnporten. Denna smala flodravin är en mer än 100 km lång uppdämning som har byggts av jugoslaviska och rumänska arbetare tillsammans för att säkra flodtrafiken. Här är Donau upp till 80 m djup. 

 • Dag 10. Vidin, Bulgarien

  På morgonen lägger Der Kleine Prinz till i den lilla staden Vidin som utforskas till fots. Efter en rundvandring i Bulgariens mest kända medeltidsfort, Baba Vida, finns det tid till egna strövtåg i staden. Möjlighet finns att följa med på en naturskön utflykt till fortet i Belogradchik. Kaptensmiddag på kvällen.

 • Tillvalsutflykt Historiska Belogradchik

  Idag har du möjlighet att följa med på en utflykt till staden och fästningen Belogradchik, som anlades redan under medeltiden. Här har man hittat föremål som berättar om livet på 1400-talet. Staden står nominerad till att bli ett nytt UENESCO-världsarv. I de natursköna omgivningarna som omger den gamla staden kan vi skåda de spekatulära stenformationerna och här finns också den gamla fästningen. Platsen är en känd sevärdhet och ett av Bulgariens mest betydande historiska monument. Enligt legenden rymde en kärlekskrank nunna från ett närliggande kloster och förvandlades till sten och alla klippor som ligger utströdda runt staden har fått namn uppkallade efter deras form: Madonnan, Munkarna, Ryttaren, Björnen, Adam och Eva, Slottet, Den lilla herden, Svamparna och Lejonet. Observera att detta är en tillvalsutflykt som bokas minst tre veckor innan avresan eller ombord i mån av plats!

 • Dag 11. Bukarest, Rumänien

  Utcheckning och buss till Rumäniens huvudstad Bukarest för sightseeing och därifrån hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Järnporten, en av Donaus mest storslagna platser
 • Fem pittoreska huvudstäder och sju av Donaus tio länder
 • Den härliga blandningen mellan avkoppling och aktivitet
 • Varje morgon vaknar du upp till nya vyer och sagolika strandhugg
 • Ditt hotell flyter med dig och du slipper packa ihop och byta rum
 • Utflykterna som ger dig inblick i regionens historia, arkitektur, konst och kultur
 • Kulinariska upplevelser och tillfällen att provsmaka lokala delikatesser och viner

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 9/5 och 18/10
Pris Från 25 995 kr
Enkelrumstillägg Utsideshytt för eget bruk, huvuddäck 9 900 kr
Detaljerade priser

Del i 2-bäddshytt övre däck, 900 kr per person

I priset ingår
 • Flyg till Wien och hem från Bukarest
 • Transport till och från fartyget t/r
 • Del i utsides 2-bäddshytt, huvuddäck
 • Kryssning och utflykter enligt program
 • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 11 (exkl. dryck)
 • Vinprovning ombord
 • Underhållning, levande musik varje kväll och aktiviteter ombord
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Serviceavgiften ombord för denna kryssning är 70 Euro per person samt 10 Euro per person för lokalguider och chaufförer.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg
Dryckespaket - All inclusive 2800 kr
Schönbrunn 540 kr
Konsert i Wien 600 kr
Belogradchik 350 kr
Ungersk folkore-afton med romsk musik och färgsprakande dans 530 kr
Hästuppvisning på Puszta i Budapest 430 kr
Vingårsdutflykt i Sremski Karlovci 300 kr

Ovanstående valbara utflykter kan förbokas med oss, senast tre veckor före avresan. Vi undersöker platstillgång och bekräftar dem till dig som ett tillägg på din faktura för resan. Utflykterna kan även bokas och betalas ombord (oftast mot en högre kostnad). Betalning av utflykter ombord sker kontant i Euro. Observera att förändringar i programmet kan förekomma. 

I Dryckespaket - All Inclusive ingår obegränsat med lokalt producerat öl & vin, kaffe/te, läsk/juice/mineralvatten samt övriga alkoholhaltiga drycker enligt separat lista. Vid köp av dryckespaket måste samtliga i hytten köpa samma tillval.

Resplan

Dag 1. Flyg till Wien, Österrike
Dag 2. Wien
Dag 3. Bratislava, Slovakien
Dag 4. Budapest, Ungern
Dag 5. Budapest
Dag 6. Budapest–Mohács
Dag 7. Vukovar, Kroatien – Novi Sad, Serbien
Dag 8. Belgrad
Dag 9. Genom Järnporten, Rumänien
Dag 10. Vidin, Bulgarien
Dag 11. Bukarest, Rumänien.

Resesätt Lufthansa/Austrian
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard. De nationella valutorna i respektive land är följande: Österrike- Euro, Slovakien - Euro, Ungern - Forinter, Serbien - serbiska Dinarer, Rumänien - Leu.
När du växlar in Euro rekommenderar vi att du växlar in i mindre valörer (5, 10 och 20 eurosedlar).

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Resans karaktär

Under kryssningen ingår ett flertal utflykter och arrangemang i land:

 • Stadsrundtur musikhuvudstaden Wien, Österrike
 • Sightseeing i Bratislavas Gamla Stan, Slovakien
 • Sightseeing i Budapest, Ungern
 • Bussutflykt i konstnärernas Pécs med gallerier och museer, Ungern
 • Rundvandring till historiska Vukovar och guidad tur i universitetsstaden Novi Sad, Serbien
 • Sightseeing i Belgrad med fästningen Kalamegdan, furstlig herrgård och traditionell lunch, Serbien
 • Rundvandring vid medeltidsfortet i Vidin, Bulgarien
 • Sightseeing i ”Balkans Paris” - Bukarest, Rumänien

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

OBS! Ändrat vattenstånd i Donau kan komma att innebära ändrad resrutt.

Det förekommer inte något krav på speciell klädsel ombord på fartyget. Däremot ingår det en kaptensmiddag under kryssningen då man klär upp sig lite extra. Bra promenadskor vid utflykterna är att rekommendera. Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs. Säkerhetsfack finner du i varje hytt. På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Fartyg: M/S Der Kleine Prinz ****

  Byggd 1992. Renoverat 2016/2017. Fartyget är 93 meter långt. Max ca 90 passagerare fördelat på 45 hytter. Alla hytterna, 16 m², är utsides med panoramafönster. Hytterna är utrustade med separata sängar, badrum med dusch och toalett, hårtork, luftkonditionering, säkerhetsbox, TV och telefon. Ombord finns salong, bar, restaurang, reception, souvenirbutik, hiss och soldäck. Begränsade internetmöjligheter ombord.    Visa fartygets däckplansskiss»

Inspiration

M/S Der Kleine Prinz

Boka din resa

2023-05-09 2023-05-19 25 995 kr Lufthansa/Austrian Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa
2023-05-09 2023-05-19 25 995 kr Lufthansa/Austrian Köpenhamn 5+ Boka resa
2023-10-18 2023-10-28 25 995 kr Lufthansa/Austrian Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa
2023-10-18 2023-10-28 25 995 kr Lufthansa/Austrian Köpenhamn 5+ Boka resa