Översikt

Finska smultronställen med Malcolm Dixelius

Följ med journalisten och författaren Malcolm Dixelius till utvalda pärlor i sydvästra Finland. Resan inleds i Åbo, landets äldsta stad med Finlands första universitet, och det vackra Skärgårdshavet med fler öar än någon annan skärgård i världen. Vidare till det historiskt intressanta Hangö, Sveaborgs fästning och den finska huvudstaden Helsingfors. Resan avslutas med ett par dagar i en av Baltikums vackraste städer, Estlands huvudstad Tallinn.

Malcolm Dixelius
Malcolm Dixelius är journalist, föreläsare och författare. Aktuell med boken ”Den förryskade svenskens bekännelser”. Under sina år som korrespondent i Moskva, har Malcolm utvecklat ett passionerat intresse för Finland. Han har nära släktingar som stred på finsk sida under andra världskriget. Som skärgårdsbo har han ett alldeles speciellt förhållande till ett av resans huvudmål, Åbolands skärgård, även känt som Skärgårdshavet. 
Nedan följer en hälsning från vår ciceron Malcolm Dixelius:


Välkommen till mina finska smultronställen!
När jag var yngre tyckte jag mest att det finlandssvenska – språket och sättet att vara – var lite gammaldags förtjusande. Nuförtiden förknippar vi det med modernitet, kultur – ett lyckat skolsystem i ett land med två officiella språk.

Åbolands skärgård, dit vi åker på den här resan, är svensktalande och här möter vi ett levande samhälle, inte minst tack vare skapandet av Skärgårdshavets biosfärområde där människa och natur samarbetar på ett hållbart sätt.

Som ciceron vill jag efter bästa förmåga knyta ihop alla smultronställen vi passerar till en berättelse om Finland och dess grannland Estland som en del av den svenska historien – i dåtid och i nutid. För mig är det i högsta grad personligt, från barndomen då min mor berättade om hur hon under kriget skördade hö hos sina finska släktingar när männen låg vid fronten, till hundratals resor genom Finland som en passage i tiden – mellan Sverige och Ryssland. Finland framstod då – och nu – som ett mirakel av självständighet; landet som reste sig av egen kraft trots att det tvingades betala historiens största krigsskadestånd till segrarmakten Sovjetunionen. Lite samma känsla ger Estland idag, frontnationen som vill gå i spetsen när Europas folk ska hjälpas åt att skydda Ukraina, som kämpar med kött och blod för oss européer.

Jag ser fram emot att njuta av det vackra och det goda som vi kommer att ta del av på den här resan, samtidigt som jag vill dela med mig av en historia som i allra högsta grad påverkar våra liv i en orolig tid.”

Program

 • Dag 1 Avresa med Viking Line till Åbo

  Avresa från Stadsgården i centrala Stockholm med Viking Lines moderna fartyg Viking Glory. Ombord finns ingenting som skymmer sikten, du blir ett med skärgården och kan njuta av underhållning, restauranger, barer och lockande shopping. Hytter med separata bäddar, dusch och wc. Vi äter gemensamt middag under kvällen.

 • Dag 2 Ankomst till Åbo

  Fartyget ankommer till Åbo under morgonen. Besöket i Finland inleds med en frukostbuffé innan vår svensktalande lokalguide tar oss med på en stadsrundtur i Åbo. Åbo är Finlands äldsta stad och mycket av landets historiska tid började i Åboregionen på medeltiden, då Åbo var Finlands mest framstående stad. Särskilt under Sveriges stormaktstid strömmade bildning och nya rön in via Åbo och vidare ut till övriga Finland. Mycket spreds till finländarnas medvetande genom Kungliga Akademien i Åbo. Här i Åbo slöts den svensk-ryska historiens enda gemensamma pakt under, mot kejsare Napoleon 1812 när denne var på väg att inta Moskva. Industrihistoriskt har staden Åbo också varit pionjärer i flera avseenden; Finlands första gymnasium, universitet och sjukhus grundades i Åbo. Här skrev också Mikael Agricola, det finska skriftspråkets fader, sina första böcker. Under autonomin riktades utvecklingsåtgärderna till den nya huvudstadsregionen, Helsingfors, men Åbo har envist bibehållit sin position som kulturens, industrins och bildningens vagga sedan 1800-talet.

 • Kimitoön
  Vi reser vidare till Kimitoön och Söderlångvik herrgård där vi besöker trädgården och museet före lunch. Söderlångvik herrgårds historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Herrgården omnämns redan i början av 1500-talet. År 1927 köpte Hufvudstadsbladets chefredaktör Amos Anderson gården. Han var en av sin tids mest framstående affärsmän och en betydande kulturmecenat. Söderlångvik herrgårds huvudbyggnad har sedan år 1965 fungerat som ett personhistoriskt museum över Amos Andersons privata konstsamling. Söderlångvik herrgård förvaltar ett värdefullt kulturarv och utvecklar nya verksamhetsformer, och ägs i dag av Föreningen Konstsamfundet.

 • Hotel Kasnäs
  Hotel Kasnäs är ett familjeägt badhotell som ligger i en idyllisk havsmiljö på Kimitoöns sydspets, i hjärtat av Åbolands vackra skärgård. Hotellet erbjuder spa med varma utomhuspooler, restaurang och kafé. Hotellrummen är belägna i flera byggnader med formen av en snäcka, med vackert läge längs strandklipporna. Alla rum ligger i markplan med terrass. Vi installerar oss på Hotel Kasnäs för två nätter. Gemensam middag i hotellets matsal.

 • Dag 3 Båtutflykt till ön Rosala

  Rosala Vikingacentrum är ett museum som beskriver skärgården och Finland under vikingatiden i Finland. Vikingabyn öppnade år 1992 då den första rekonstruerade vikingabyggnaden, långhuset Farmansgården, byggdes med inspiration av Kyrksundets arkeologiska utgrävningar. Efter denna har flera byggnader och andra rekonstruktioner tillkommit, bland annat vikingabyns stolthet, den ståtliga hövdingahallen Rodeborg.
  Vi äter lunch innan vi fortsätter mot Bengtskärs fyr.

 • Bengtskärs fyr och Skärgårdshavet
  Vid finska vikens mynning, 30 kilometer sydväst om Hangö, höjer sig Nordens högsta fyrbyggnad 52 meter över havet. Fyren är belägen på det yttersta skäret i Skärgårdshavet. Bengtskär har en dramatisk historia. Innan fyren byggdes förliste många fartyg i de förrädiska vattnen runt skäret och när fyren väl var byggd, blev den utsatt för angrepp i båda världskrigen. Under andra världskriget utkämpades en stor strid på ön, då ryssarna anföll ön i syfte att inta fyren och spränga den i luften. Gemensam middag.

 • Dag 4 Hangö och Helsingfors

  Vi lämnar Skärgårdshavet och reser med buss till Hangö och Frontmuseet, en kulturhistoriskt viktig plats på Hangö udd. Här utspelade sig viktiga händelser i Finlands krigshistoria. Gränsen mellan Finland och Sovjetunionen gick genom museiområdet åren 1940–1941. På museiområdet löper löp- och stridsgravar, och utställningen ger en god överblick av händelserna under åren 1939–1941 då staden Hangö var strategiskt viktig för landet. Resan går vidare till Helsingfors för övernattning. Gemensam middag i Helsingfors.

 • Dag 5 Helsingfors och Sveaborgs fästning

  Efter en intressant stadsrundtur besöker vi biblioteket Ode i hjärtat av Helsingfors. Byggnaden är imponerande med sina glas- och stålkonstruktioner och fasader i trä. Dess formspråk är en kombination av både traditioner och modernism. Det energieffektiva biblioteket är ett imponerande visitkort för den finländska arkitekturen. Ode kompletterar den kultur- och mediekoncentration som utgörs av Musikhuset, Finlandiahuset, Sanomahuset och museet för nutidskonst Kiasma. Malcolm besöker aldrig Helsingfors utan att gå till Ode. Biblioteket är som en välkommen famn, mitt finska hem.

 • Sveaborgs fästning
  Sveaborgs fästning ligger bara 20 minuters båtresa från Helsingfors Salutorg. Ön har cirka 800 fast boende och är idag ett av Unescos världsarv. Här finns kaféer, konstgallerier och flera museer, bland annat Militärmuseet och Sveaborgsmuseet. Bygget av fästningen började i slutet av 1700-talet under svenskt styre, och var under 110 år en del av Ryssland. Under en guidad rundvandring får vi veta allt om fästningens rika historia under de olika tidsperioderna och vi får se de viktigaste platserna från Vargöns stora borggård till Pipers park och 1700-talets största torrdocka. Rundvandringen på Sveaborg kan, på grund av många kullerstensgator och grusade stigar, upplevas som arbetsam för personer med begränsad rörlighet.

 • Färja från Helsingfors till Tallinn
  Under kvällen lämnar vi Finland och Helsingfors för den korta färjeturen över till Estland och huvudstaden Tallinn. Vi äter middag ombord och vid ankomst till Tallinn tar vi in på Hotel Sokos Viru för två nätter. Vårt hotell är beläget mitt i centrala Tallinn, ett stenkast till Gamla Stan och sammanbyggt med stora Viru köpcenter och varuhuset Kaubamaja. På hotellet finns två restauranger, tre barer samt nattklubben Café Amigo. För den som orkar och önskar, finns möjlighet att besöka KGB-museet på den inofficiella 23:e våningen.

 • Dag 6 Stadsrundtur i Tallinn

  Vi får en guidad stadsrundtur i Tallinn, både med buss och till fots. Tallinn imponerar med spår av gamla kulturer och esternas färgstarka historia. Eftermiddagen är ledig för egna strövtåg eller shopping. Från Viruplatsen finns varuhusen på promenadavstånd. Längs Virugatan, Tallinns livligaste affärsgata, hittar du allehanda butiker, allt från internationella modekedjor till estniska hantverksbodar. Varuhuset Kaubamaja var länge Tallinns enda varuhus.

 • Dag 7 Egna strövtåg i Tallinn

  Under en ledig dag, fram till avresa, kan du flanera längs smala gator och gränder i Gamla Stan och upptäcka Rådhusplatsen, spännande gränder i restaurerat skick, roliga gallerier och butiker. Vid ”Tallinns Montmartre” kan man inhandla tavlor och blicka ut över Hansastadens ringmur, kyrkspirorna, rådhuset och skyskraporna som fullbordar Tallinns skyline.

 • Avresa mot Stockholm
  Tallink Silja Lines färja Baltic Queen till Stockholm avgår klockan 18:00. Vi installerar oss i våra hytter, äter gemensamt middag och njuter av underhållning och utmärkt service ombord.

 • Dag 8 Ankomst till Värtahamnen i Stockholm

  Vi ankommer till Värtahamnen i Stockholm under måndag förmiddag klockan 10:30.

Resans höjdpunkter

 • En vacker resa i Skärgårdshavet
 • Spännande Hangö
 • Världsarvet Sveaborgs fästning
 • Två huvudstäder – Helsingfors och Tallinn
 • Malcolm Dixelius

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 26/8
Pris Från 22 995 kr
Detaljerade priser

Hytt för 2 personer utsides + 350 kr/person.
Boende för eget bruk/insides hytt + 4 890 kr.
Boende för eget bruk/utsides hytt + 5 440 kr.

I priset ingår
 • Färja Stockholm – Åbo, Finland
 • Färja Helsingfors, Finland – Tallinn, Estland
 • Färja Tallinn, Estland – Stockholm
 • Bussresor enligt program
 • Del i dubbelrum enligt program
 • Stadsrundtur i Åbo
 • Utflykt till Rosala och Bengtskär
 • Utflykt till Söderlångvik Gård
 • Utflykt till Hangö
 • Stadsrundtur i Helsingfors
 • Utflykt till Sveaborgs fästning
 • Stadsrundtur i Tallinn
 • Frukost 6 dagar
 • Lunch 3 dagar
 • Middag 6 dagar (inklusive middagar ombord)
 • Ciceron under hela resan Malcolm Dixelius
 • Lokala svensktalande guider
 • Grand Tours färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag1. Avresa med Viking Line till Åbo
Dag 2. Ankomst till Åbo och Kimitoön
Dag 3. Båtutflykt till ön Rosala, Bengtskärs fyr och Skärgårdshavet
Dag 4. Hangö och Helsingfors
Dag 5. Helsingfors och Sveaborgs fästning, färja från Helsingfors till Tallinn
Dag 6. Stadsrundtur i Tallinn 
Dag 7. Egna strövtåg i Tallinn, avresa mot Stockholm
Dag 8. Ankomst till Värtahamnen i Stockholm

Resesätt Båt/Buss

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boende

 • Viking Line, Viking Glory

  Tvåbäddshytt med dusch/wc, insideshytt. Mot tillägg utsideshytt. Adress: Stadsgården, Stockholm, telefon +46 8 452 4000. 

 • Hotel Kasnäs***

  Hotel Kasnäs ***. Ljusa och rymliga dubbelrum med två separata sängar, badrum med toalett och dusch, luftkonditionering, hårtork, TV, gratis WiFi, minibar, vattenkokare, kaffe och te. Adress: Kasnäsvägen 1294, Kasnäs, Finland, telefon: + 358 5210100. 

 • Hotel Marski by Scandic *****

  Hotel Marski by Scandic ***** är beläget 300 meter från Marknadstorget och shoppingområdet Esplanaden. Dubbelrum med bad eller dusch/wc, luftkonditionering, minibar, kaffe- och tekokare, tv, utsikt över innergården. Adress: Mannerheimvägen 10, Helsingfors, Finland, telefon: +358 300 308 400. 

 • Hotel Sokos Viru ****

  Hotel Sokos Viru ****. Hotellet är beläget centralt i Tallinn, nära till shopping, sevärdheter och uteliv. Dubbelrum med bad eller dusch/wc, minibar, wi-fi, tv. 
  Adress: Viru Väljak 4, Tallinn, Estland, telefon: +372 680 9300. 

 • Tallink Silja Line, Baltic Queen

  Tvåbäddshytt insides, dusch/wc. Mot tillägg tvåbäddshytt utsides, dusch/wc. Adress: Värtahamnen, Stockholm, telefon: + 46 8 22 21 40. 

Boka din resa

2024-08-26 2024-09-02 22 995 kr Båt/Buss Stockholm Väntelista Förfrågan