Översikt

Tågresa till Sagolika Slovenien

Det lilla vänliga landet Slovenien är beläget i hjärtat av Europa, mellan Alperna och Medelhavet och med Italien, Österrike, Ungern och Kroatien som grannar. Slovenien är enligt National Geographic det bästa landet för hållbar turism och en god förebild när det gäller skydd för miljö, natur- och kulturarv. Ljubljana utsågs av EU för några år sedan till världens grönaste huvudstad. Vår bas är den slovenska huvudstaden och därifrån gör vi utflykter till några av de vackraste platserna i detta magiska lilla land.

Slovenien är en ung nation med drygt två miljoner invånare på en yta som bara är något större än Västergötland. Mer än hälften av landets yta består av gröna skogar, floder och vackra alplandskap. Under veckan får du se utvalda delar av landet, allt från ön i Sloveniens vackraste insjö och de mäktiga grottorna i Postojna till den pittoreska staden Piran vid Adriatiska kusten. Men det blir även gott om tid att på egen hand utforska, och njuta av, den överraskande trivsamma lilla huvudstaden Ljubljana.

Program

 • Dag 1. Tåg till Köpenhamn, genom Danmark till Hamburg

  I resans pris ingår anslutning med tåg till Köpenhamn (ange önskad avreseort när du bokar resan). Tågbyte och paus i Köpenhamn med tid att äta lunch. I Köpenhamn träffar du övriga medresenärer samt färdledaren, som medföljer under hela resan till Slovenien och tillbaka. Under eftermiddagen fortsätter vår tågresa från Köpenhamn, via Odense och Jylland, till Hamburg med ankomst vid 20-tiden. Promenad till vårt hotell för övernattning. Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm.

 • Dag 2. Tåg via München till Villach i Österrike

  Efter frukost på hotellet tar vi oss tillbaka till stationen och påbörjar vår tågresa genom Tyskland. Första sträckan, resan till Bayerns huvudstad München, tar knappt sex timmar. Här gör vi en paus, med möjlighet att äta något enkelt, innan vi byter tåg för vår fortsatta resa genom Österrike. Slutstation för tågresan är staden Villach, belägen på gränsen mellan Österrike och Slovenien. Från Villach reser vi med buss till Ljubljana i Slovenien. Incheckning och lättare måltid på hotellet.

 • Dag 3. Promenad i Ljubljana

  Vi befinner oss i Ljubljana, Sloveniens huvudstad. Genom den mysiga och lummiga huvudstaden slingrar sig floden Ljubljanica, vilket ger Ljubljana en behaglig prägel.
  Under en guidad promenad, genom gamla kvarter och trånga gränder, utforskar vi staden och besöker några av Ljubljanas främsta sevärdheter: Slottet, Prešeren-torget, Tromostovje (tre broar), katedralen St. Nicholas, Biskopspalatset, rådhuset och Gamla torget. Eftermiddag är fri för egna strövtåg i den bilfria innerstaden. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 4. Egen tid i Ljubljana

  En ledig dag i denna lilla behändiga storstad, där allt finns inom gångavstånd. Tid för avkoppling och egna strövtåg i den gröna, sköna huvudstaden. Passa på att botanisera i saluhallen och på marknadstorget. Eller slå dig ned vid någon av barerna längs flodens kajer med ett glas öl från något av stadens många mikrobryggerier. Lunch och middag på egen hand.

 • Dag 5. De Julianska Alpernas hjärta med sjöarna Bled och Bohinj

  Staden Bled, som ligger vid sjön med samma namn, kan ståta med Sloveniens enda ö och dess högsta bergstopp. Bled är en liten charmig stad med cirka 11 000 invånare i nordvästra Slovenien. Stadens medeltida hus, kyrkor och ikoniska slott, skapar en magisk inramning runt Bledsjön, som är symbolen för Sloveniens skönhet och en världsberömd, vykortsvacker plats. Vi besöker slottet och dess museum, byggt på en klippa ovanför sjön. Härifrån är utsikten över sjön och de Julianska Alperna magnifik. Med en för Bledsjön speciell båt, kallad "pletna", tar vi oss ut till den berömda ön mitt i sjön. En monumental trappa leder oss från stranden till den idylliska barockkyrkan, den mest populära pilgrimsfärdsplatsen i denna del av Slovenien. Vi fortsätter till den magnifika Bohinj-sjön, Sloveniens största sjö, med sin romantiska kyrka som tillägnats Johannes Döparen, samt berget Triglav, det högsta i Slovenien. Efter en gemensam middag återvänder vi med buss till Ljubljana för övernattning.

 • Dag 6. Slottet Predjama, Postojna-grottan och pittoreska Piran

  Dagens äventyr inleds med ett fotostopp vid Predjama, det största grottslottet i världen. Detta pittoreska, magnifika, trotsiga, mystiska och ointagliga slott byggdes på en hög klippa för mer än 800 år sedan. Därefter ska vi besöka den världsberömda Postojna-grottan. Med ett litet tåg kör vi in i en underbar underjordisk värld av stalagmiter och stalaktiter i en av Europas största stalaktitgrottor. Rundturen i grottan sker till fots, längs bra stigar med trappor, med salar och gallerier utspridda längs den underjordiska Pivka-floden. Vår resa fortsätter mot havet, till den pittoreska staden Piran med sina trånga gränder och villor i venetiansk stil. Piran och grannstaden Portoroz är de berömda badorterna på Sloveniens korta kust vid Adriatiska havet. Piran är klassad som kulturminne och är också  födelseplatsen för den berömda violinisten och kompositören Giuseppe Tartini. Vår guidade promenad tar sin början på Tartini-torget i hjärtat av staden, till kyrkan St. George
  med sitt höga torn och avslutas vid Prvomajski-torget med sin barockfontän.
  Middag i Piran varefter vi återvänder till Ljubljana för övernattning.

 • Dag 7. Avslutande ledig dag i Ljubljana

  Tid för avkoppling och egna strövtåg i den gröna, sköna huvudstaden. Ljubljana inbjuder verkligen till långa promenader längs gatorna och framför allt längs floden, där man finner mängder av kaféer, barer och restauranger. Lunch och middag på egen hand.

 • Dag 8. Tågresa från Ljubljana via München till Hamburg

  Efter frukost lämnar vi Ljubljana för tågresa genom Österrike till München i Bayern. Här tar vi en kort paus innan vi byter tåg mot Hamburg. Vi ankommer till Hamburg sent på kvällen för övernattning. Restid ca 14 timmar inklusive byte i München.

 • Dag 9. Tågresa från Hamburg via Köpenhamn till Sverige

  Frukost på hotellet i Hamburg, varefter vi promenerar tillbaka till stationen och påbörjar hemresan mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du vid 20-tiden på kvällen. Restid ca 11 timmar inklusive byte i Köpenhamn.

Resans höjdpunkter

 • Den gröna lilla storstaden Ljubljana
 • Vykortsvackra Bledsjön
 • De världsberömda Postojna-grottorna
 • Pittoreska Piran vid Adriakusten
 • Bohinj – Sloveniens största sjön

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 26/9
Pris Från 20 995 kr
Enkelrumstillägg 5 700 kr
I priset ingår
 • Tågresor med platsbiljetter t/r
 • Transport tågstationen till hotellet t/r
 • Del i dubbelrum i Hamburg, 2 nätter
 • Del i dubbelrum i Ljubljana, 6 nätter
 • Frukost varje morgon
 • Tre middagar i Ljubljana (exkl dryck)
 • Alla i programmet angivna utflykter med entréavgifter
 • Turistskatter
 • Lokala auktoriserade guider; guidning genomförs på engelska
 • Grand Tours färdledare under hela resan
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Tåg till Hamburg
Dag 2. Tåg till Slovenien
Dag 3. Guidad tur i Ljubljana + Middag
Dag 4. Fri dag
Dag 5. Utflykt hela dagen + Middag
Dag 6. Utflykt hela dagen + Middag
Dag 7. Fri dag
Dag 8. Tåg till Hamburg
Dag 9. Tåg Hamburg - Sverige

Resesätt Tåg
Valuta

Euro

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha tillhands under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

GRAND TOURS FÄRDLEDARE. En tågresa med Grand Tours är inledningen till en minnesvärd semester. En tågresa från Sverige till Europa tar två hela dagar. Med på resorna är våra färdledare. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra färdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Grand Tours färdledare är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 10 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta.* Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Boende

 • Hotel Park Urban & Green ***

  Hotel Park Urban & Green är ett uppskattat mellanklasshotell beläget på tio minuters promenad in till centrala Ljubljana. Bekväma rum med bad eller dusch och wc, hårfön, luftkonditionering, minibar, telefon, satellit-tv och wi-fi. Hotellet har restaurang, bar och terrass. 
  Tabor 9, 1000 Ljubljana, Slovenien | Telefon: +386 1 300 25 00

   

Boka din resa

2023-09-26 2023-10-04 20 995 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa