Översikt

Tågresa till Lago Maggiore och Verona

Lago Maggiore ligger i Piemonte och är en av Italiens vackraste sjöar. Följ med på en innehållsrik resa med tåg, genom en kedja av spännande städer längs en naturskön resväg genom Danmark, Tyskland och Schweiz till norra Italien. Tillsammans gör vi en spektakulär tågresa in i Schweiz och reser med båt på den vackra sjön Lago Maggiore. Vi fortsätter mot Romeo och Julias stad Verona där vi stannar avslutande tre nätter. Hemresan går med tåg genom Brennerpasset och Österrike via München i Bayern. Resan sträcker sig över tio dagar, med första och sista natten på hotell i Hamburg.

Lago Maggiore är den näst största av Italiens sjöar och delas av de italienska regionerna Piemonte och Lombardiet, och sjöns norra del ligger i Schweiz. Vårt första resmål, småstaden Stresa, ligger vid den sydvästra stranden med de italienska Alperna som mäktig fond. Från stadens eleganta strandpromenad kan man se de Borromeiska öarna med palats och utsökta barockträdgårdar.
Vi fortsätter vår resa med tåg till Verona, den vackra kulturstaden vid Adigefloden. Verona grundades av romarna för drygt två tusen år sedan, och den största sevärdheten är därför den romerska arenan, den tredje största i Italien.

Att resa med tåg är ett mål i sig; själva förflyttningen är i ovanligt hög grad en del av reseupplevelsen. Under tiden som du reser, har du tid att samtala med dina medresenärer. Du kan sträcka på benen, beställa en öl eller ett glas vin i bistrovagnen, läsa en god bok eller bara luta dig tillbaka och njuta av landskapet som passerar. 

Denna tågresa arrangeras med reguljära tåg och -avgångar. Under en resa från Sverige till södra Europa använder vi fyra olika tågbolag. Vi anpassar tidtabellen, med marginaler vid tågbyten, så att reseupplevelsen skall bli så behaglig som möjligt. Planering av tågresor görs ett år i förväg med de vid tidpunkten aktuella tidtabellerna. Fram till avresa kan vi, ibland med kort varsel, tvingas justera tågtider och färdväg på grund av banarbeten eller andra trafikstörningar. Våra tågresor är dock inte anpassade för personer med funktionshinder. På- och avstigning, byte av perrong och förekommande promenader mellan station och hotell eller transferbuss, förutsätter att resenären själv kan hantera sitt eget bagage.

Program

 • Dag 1. Tågresa till Köpenhamn och Hamburg

  Vi reser med tåg till Köpenhamn där det blir tågbyte och paus med tid att äta lunch. I Köpenhamn träffar du övriga medresenärer samt färdledaren, som medföljer under hela resan till Italien och tillbaka. Under eftermiddagen fortsätter vår tågresa, från Köpenhamn via Odense och Jylland, till Hamburg med ankomst vid 20-tiden. Promenad till vårt hotell för övernattning. Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm.

 • Dag 2. Tågresa via Schweiz till Italien

  Avresa från Hamburg mot Basel i Schweiz. Vi färdas delvis längs Rhendalen, ett av de vackraste landskapen i Tyskland med sina romantiska byar och vinodlingar på sluttningarna.
  I Basel gör vi ett uppehåll före den avslutande sträckan genom Schweiz till den italienska staden Domodossola i Piemonte. Här väntar buss för transfer mot Lago Maggiore och den vackra staden Stresa där vi stannar fyra nätter. Total restid ca 13 timmar inklusive byte i Basel.

 • Dag 3. Naturskön tågresa genom Centovalli

  En av resans höjdpunkter är den spektakulära tågresan med Centovalli-tåget som passerar 83 broar och 34 mindre tunnlar på sin väg till Locarno i Schweiz. Centovalli betyder hundra dalar och under denna vackra tågresa färdas vi genom skogar och dalar, förbi gröna vinfält och höga berg.
  Vi ankommer till den schweiziska staden Locarno som ligger vid Lago Maggiores norra strand. Staden har ett subtropiskt klimat och här växer såväl palmer som citronträd. Locarnos hjärta är det stora torget Piazza Grande och slottet Castello Visconteo från 1200-talet är, tillsammans med pilgrimskyrkan Madonna del Sasso, Locarnos stolta landmärken.
  Vi lämnar Schweiz och Locarna och återvänder till Italien och Stresa med passagerarfärja, en tre timmar lång och vacker båtresa söderut på Lago Maggiore.

 • Dag 4. Lago Maggiore och båtutflykt till Borromeiska öarna

  Lago Maggiore delas av de italienska regionerna Piemonte och Lombardiet och sjöns norra del ligger i Schweiz. Lago Maggiore är näst störst av Italiens sjöar. Vid den sydvästra stranden ligger den charmiga staden Stresa med de italienska Alperna som mäktig fond. Från stadens eleganta strandpromenad kan man se de Borromeiska öarna med palats och utsökta barockträdgårdar.
  Under förmiddagen beger vi oss med båt ut till de tre öarna. Isola Madre är störst och har tillhört familjen Borromeo under 1500-talet. I öns palats kan man njuta av konst och historiska möbler. Isola Bella har ett vackert barockpalats och en exotisk trädgård. Den mista ön, Isola dei Pescatori, är fortfarande bebodd. Vi äter lunch på en av öarna och återvänder därefter till Stresa. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg i ”vår” stad.

 • Dag 5. Ledig dag i Stresa

  En avslutande ledig dag i Stresa, som tack vare järnvägen från övriga Europa har varit en uppskattad semesterort sedan 1800-talet. Passa på att strosa längs stadens eleganta strandpromenad och njut av den spektakulära utsikten över sjön, de Borromeiska öarna och stadens vackra sekelskiftesvillor.

 • Dag 6. Tåg till Verona

  Efter frukost lämnar vi Stresa och reser med tåg till Milano. Efter ett kort uppehåll och byte av tåg fortsätter vi till Verona. Restid ca 4 timmar inklusive byte i Milano.
  Vi installerar oss på vårt hotell, och under eftermiddagen väntar en guidad rundtur till fots i Verona, Romeos och Julias stad. Shakespeare hade aldrig varit i Verona, men Julias hus, med den berömda balkongen, kan ändå beskådas. Själva huset är gammalt, men balkongen sattes upp 1935.
  Efter rundturen finns tid på egen hand för strövtåg i den gamla staden med sina vindlande gränder och sin gamla stadskärna med mängder av butiker, barer och restauranger. 

 • Dag 7. Ledig dag i Verona – eller egen utflykt till Gardasjön

  Centrala Verona är litet och det är lätt att gå runt i stan till fots. Vårt hotell är beläget på promenadavstånd in till Verona gamla stad med Piazza Bra och Arena di Verona. Varför inte passa på att göra en egen utflykt till Garda vid Gardasjön. Bussar går från centralstationen med täta turer. Resan tar en timme i varje riktning och kostar omkring 10 euro tur och retur.

 • Dag 8. Valpolicella med vinprovning

  Runt Verona ligger vindistrikten tätt. Bland andra Lugana, Bardolino och Soave. Men populärast av dem alla är Valpolicella, mycket tack vare vinerna Ripasso och Amarone som produceras här. Vi gör under förmiddagen en utflykt till en av vingårdarna i Valpolicella där vi, efter en rundvisning, får prova ett par av gårdens viner. Åter till Verona och ledig eftermiddagen. 

 • Dag 9. Tågresa från Verona till Hamburg

  Avresa med tåg från Verona till Hamburg vid niotiden. Tåget följer floden Adidge, den näst längsta i Italien efter Po, genom Brennerpasset och in i Österrike. Efter tågbyte i München fortsatt resan mot Hamburg dit vi ankommer på kvällen. Övernattning på hotell beläget på kort gångavstånd från stationen. Restid ca 12 timmar inklusive byte i München.

 • Dag 10. Tågresa från Hamburg via Köpenhamn till Sverige

  Frukost på hotellet i Hamburg, varefter vi promenerar tillbaka till stationen och påbörjar hemresan mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du vid 20-tiden på kvällen. Restid ca 11 timmar inklusive byte i Köpenhamn.

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 23/9
Pris Från 22 995 kr
Enkelrumstillägg 7 900 kr
I priset ingår
 • Tåganslutning från Stockholm/Göteborg-Köpenhamn t/r
 • Tågresor med platsbiljetter på hela resan
 • Del i dubbelrum i Stresa, Lago Maggiore, 4 nätter
 • Del i dubbelrum i Verona, 3 nätter
 • Del i dubbelrum i Hamburg, 2 nätter
 • Frukost varje morgon
 • Middag varje kväll i Italien
 • Transfers och bussresor enligt program
 • Utflykt till Schweiz med tåget Centovalli
 • Båtresa från Locarno på Lago Maggiore inkl. lunch
 • Utflykt med båt till de Borromeiska öarna inkl. lunch
 • Guidad promenad i Verona
 • Utflykt till Valpolicella med vinprovning
 • Lokala auktoriserade guider
 • Grand Tours färdledare under hela resan
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Anslutningsort

Flera orter i Sverige

Information om avresor

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha till hands tillsammans med ditt pass under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

GRAND TOURS FÄRDLEDARE. En tågresa med Grand Tours är inledningen till en minnesvärd semester. En tågresa från Sverige till Europa tar två hela dagar. Med på resorna är våra färdledare. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra färdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Grand Tours färdledare är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 10 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta. Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår längs tåglinjerna från Stockholm och Göteborg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resplan

Dag 1. Avresa till Köpenhamn. Byte av tåg och fortsatt resa till Hamburg. Övernattning i Hamburg.
Dag 2. Tåg till Basel, byte och fortsatt resa till Domodossola. Transfer till Stresa vid Lago Maggiore.
Dag 3. Tåg till Locarno via Centovalli. Båtresa tillbaka på Lago Maggiore. 
Dag 4. Lago Maggiore och båtutflykt till Borromeiska öarna.
Dag 5. Ledig dag i Stresa.
Dag 6. Tåg till Verona. 
Dag 7. Ledig dag i Verona. 
Dag 8. Vinprovning. 
Dag 9. Tåg från Verona till Hamburg. Övernattning på hotell.
Dag 10. Tåg från Hamburg via Köpenhamn till Sverige.

Boende

På ut- och hemresan ingår övernattning på trestjärnigt hotell i Hamburg, beläget inom kort gångavstånd från Centralstationen.
Vi bor på Hotel Primavera i Stresa, Lago Maggiore och på Hotel Leon d’Oro i Verona.

Resesätt Tåg
Valuta

Euro

Deltagarantal

Cirka 25 deltagare.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass eller Nationellt ID. 

Boende

 • Italien, Stresa Lago Maggiore, Hotel Primavera***

  Litet hotellet med 37 rum, beläget mitt i Stresas gamla stadskärna, med närhet till strandpromenaden, butiker och kaféer. Dubbelrum med bad, dusch och wc. Telefon, tv, wi-fi.

  Adress: Via Cavour 39, Stresa, Italien
  Telefon: +39 0323 31286

 • Italien, Verona, Hotel Leon d’Oro ****

  Elegant cityhotell med 190 rum. Gångavstånd från centralstationen och till centrala Verona. Hotellet har restaurang och bar. Rummen: Dubbelrum med bad eller dusch/wc, hårfön, satellit-tv, radio, minibar, kassafack, luftkonditionering, wi-fi.

  Adress: Viale del Piave 5, Verona, Italien
  Telefon: +39 045 844 5140

Boka din resa

2024-09-23 2024-10-02 22 995 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan