Översikt

Strövtåg i Umbrien - Italiens hjärta

Vi reser i de rostade kastanjernas, det nybryggda vinets och olivskördens tid till Italiens hjärta och en av landets vackraste regioner – gröna historiska Umbrien. Följ med Carina till medeltida byar och historiska städer belägna i ett underbart landskap.

Under upplevelserika dagar gör vi lättare strövtåg och ser Umbriens välbevarade kulturstäder som tronar uppe på kullarna ovan gröna dalgångar, vi smakar italienska specialiteter, njuter av vacker arkitektur i det äkta Italien tillsammans med vår omtyckta svenska guide. Olivoljans huvudstad Trevi, undersköna Spoleto och den helige Fransiskus imponerande stad Assisi står på vår lista och vi njuter av härliga vyer från Umbriens städer på sockertopparna i bergslandskapet. Under en kort men härlig naturpromenad går vi genom gamla olivlundar mot en medeltida akvedukt. Efter upplevelserna i landskapet återvänder vi till charmerande staden Trevis lokala kök och regionens viner då de flesta måltiderna är inkluderade på vår resa. Umgänget till bords, det som på italienska kallas "convivio", är just en av kryddorna under vår vistelse här i landskapet Umbrien, den lilla kusinen från landet eller Toscanas lillasyster.

Här är det goda livet lätt att leva bland vänliga bybor. Vi blir väl omhändertagna av vår svenska färdledare Carina Magnusson som bott i regionen sedan slutet av 1980-talet. Vårt boende är i charmerande staden Trevi, som svingar sig upp mot Apenninernas utlöpare. Här ligger fyrstjärniga hotell Antica Dimora alla Rocca där vi bor under vistelsen. Varje kväll äter vi umbriska trerättersmiddagar på hotellet med lokalt vin och vatten på bordet.

Välkommen till Umbrien, Toscanas okända kusin från landet, som bjuder på unika och handplockade besök!

Program

 • Dag 1 Historiska Trevi i Italiens gröna hjärta

  Vi ankommer Roms flygplats under förmiddagen. Här möter vår ciceron och färdledare Carina Magnusson med privat buss för resan till Trevi där vi installerar oss på vårt hotell samt gör en orienteringstur.
  Vid ankomst checkar vi in på vårt hotell. Vårt fyrstjärniga hotell i Umbrien är Antica Dimora alla Rocca, ett charmigt boende i en historisk byggnad som uppfördes på 1650-talet av adelsfamiljen Valenti, samt ett annex. Hotellet genomgick en full restaurering för tjugo år sedan med respekt för de gamla materialen.

 • Vi får en orienteringstur runt hotellet av vår guide Carina Magnusson, i denna medeltidsstad som anses vara en av Italiens vackraste städer och som kallades olivoljans huvudstad. Romaren Plinius kallade staden Trebe Umbra och den romerska staden byggdes och befästes ca 100 f Kr. Stadens stora sevärdheter är skyddshelgonet Sankt Emilianos kyrka, det antika fortets ursprungliga entréport Mostaccio och de platser där du fortfarande kan se de antika romerska murarna i original vid via Fantosati och via del Fiscale. Men framför allt är det härligt att promenera vid stadens hjärta, torget och tornet, där stadens historiska kvarter bjuder på gator, murar och prång som vindlar runt, smyckade av pelare från romersk tid, portaler och fresker. Det stora antalet renässanspalats vittnar om hur de förmögna adelsfamiljerna i området använde sitt välstånd från det gröna guldet, olivoljan. På kvällen serveras vår trerättersmiddag på hotellet som ackompanjeras av lokalt vin och vatten.

 • Dag 2 Strövtåg från Montefalco och vinprovning

  Efter frukost är det avfärd till vackra Montefalco, den murbefästa lilla staden som är centrum för Sagrantino-vinet och även känd för sina linneväverier. Vi strosar runt i Montefalco och besöker en medeltida kyrka, numera museum, med fresker av den store renässanskonstnären Benozzo Gozzoli. Under ett par timmar vandrar vi genom vinodlingarna och avslutar på en vingård där det vankas en gemensam lätt lunch och vinprovning. Har vi tur får vi även pröva det om hösten alldeles nyproducerade vinet ”vino novello” från årets skörd.
  Retur till Trevi. Gemensam middag. 

 • Dag 3 Heliga Assisi & strövtåg till Bevagna

  Idag reser vi med historiens vingslag till världsberömda Assisi, vackert belägen på en bergsluttning. Carina visar oss runt i den helige Franciskus hemstad. Den helige Franciskus är allestädes närvarande med kyrkor och kloster som bär hans namn. Den världsberömda katedralen med freskmålningar från medeltiden som berättar i bilder om helgonets liv ger en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga. Det är underskönt att strosa runt i den klassiska staden.

 • Därefter är det dags att resa vidare till Torre del Colle, en liten medeltida borg med en kyrka, precis som på många andra platser i landet. I slutet av 50-talet bodde här nästan 300 personer vilket är svårt att ta in när man ser hur liten den är. Här är det lätt att föreställa sig att man är i medeltiden. Vi njuter av lugnet och skönheten på en plats där tiden tycks stå stilla. Vår lunch serveras på en rustik restaurant.

 • Efter en välsmakande lunch skall vi vandra ca två timmar till Bevagna, en historisk stad med anor från romersk tid och ytterligare ett smycke i ett vackert landskap där kullar och fält böljar vid foten av Martanibergen. Oliver, gräsklädda ängder och skördat vete skapar en härlig mosaik där vi strövar. Vi upplever Bevagnas mysiga gränder där det säkert finns möjlighet att ta en kaffe innan vi reser åter till Trevi och vårt hotell.
  Middag på vårt hotell.

 • Dag 4 Strövtåg i Umbriens Venedig och vackra Spoleto

  Den lilla 1100-talsbyn Rasiglia med traditionella stenhus och träbroar över Menotrefloden kallas kärleksfullt Umbriens Venedig på grund av karstområdets många vattenkällor som springer fram i området och har skapat vattenfall, dammar och grottor.
  Under århundraden har byns rikedomar skapats av vattenkraften; färgning av ull, produktion av tyger och en vattendriven vadmalsstamp som valkade ylletygerna täta och fina. Adelsfamiljen Trinci av Foligno byggde ett fort på höjden för att skydda byn och dess invånare. Dess ruiner kan fortfarande ses och i byns centrum har man återställt kvarn med kvarnsten så att vi kan uppleva hur det en gång var. 

 • Utanför byn låg den romerska handelsvägen Via della Spina. Vår vandring tar ca tre timmar med bitvis stenigt underlag och vi kan komma att behöva avkorta eller anpassa den om det har regnat och är halt.
  Vi skall äta en trevlig lunch i den historiska staden Spoleto, på en karaktäristisk umbrisk restaurant samt njuta av stadens sevärdheter.

 • Spoleto är belägen vid Tiberns biflod Topino alldeles vid foten av Apenninerna. Staden grundades av romarna som kolonin Spoletium 241 f Kr. Under langobarderna blev Spoleto huvudstad i hertigdömet med samma namn – ett vidsträckt område som omfattade större delen av den östra mittendelen av dagens Italien. Vi ser den vackra bron Ponte delle Torri och den vackra katedralen med fresker av Filippo Lippi. Här ser vi även fasaderna på kommunalpalatset och tjugotalet kyrkor.
  Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 5 Tryffeljakt med strövtåg tillbaka till Trevi

  Idag blir det tryffeljakt. I Umbriens berg finns den svarta tryffeln som växer som allra bäst under sen höst och vintern. Till vår hjälp har vi en hund som tränats att känna den delikata doften av tryffel, gömd under jorden kring olivträden. Efter avslutat letande får vi provsmaka olika produkter gjorda av den svarta tryffeln som en lätt lunch.
  Vi vandrar sedan en vacker väg hem till Trevi, ca 6 km lång. Eftermiddagen är till eget bruk.
  Gemensam middag.

 • Dag 6 Strövtåg till olivgård - Ljudmeditation

  Dagen inleds med en lätt vandring om ca 3 timmar till Robertos olivgård längs romarnas antika väg Via Flaminia. När vi ankommer till hans hem får vi se en gammaldags olivpress samt avsmaka lite bruschetta med färskpressad olivolja och ett glas prosecco. Retur till Trevi och lunch på egen hand.
  Under eftermiddagen är det möjligt att uppleva ett gongbad. En terapeutisk meditativ form med ljudbad där du ligger på madrass med en filt runt dig och "badar" i olika ljud och vibrationer som skall ge dig lugn och avslappning samt möjlighet att bearbeta och läka sinnet.
  Avskedsmiddag på hotellet.

 • Dag 7 Umbrien - Stockholm

  Efter frukost är det dags att säga farväl till sköna Umbrien och fara hem till Norden.

Resans höjdpunkter

 • Strövtågen i den umbriska naturen
 • Vår ciceron & vandringsledare
 • Besöken i historiska städer som Assisi, Spoleto, Montefalco och Bevagna
 • Provsmakningar av tryffel, vin och olivolja
 • Vårt boende i den historiska sockertoppsstaden Trevi

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 9/11
Pris Från 17 990 kr
Enkelrumstillägg 3050 kr
I priset ingår
 • Flyg till Rom t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Sex nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Sex frukostbufféer
 • Två lätta luncher i samband med vin- respektive tryffelprovning
 • En provsmakning av olivolja med bröd och ett glas prosecco
 • Två luncher
 • Sex trerättersmiddagar med vin/vatten
 • Svensktalande färdledare
 • Engelsktalande vandringsguide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Stockholm – Rom - Trevi rundvandring - middag.
Dag 2. Strövtåg genom oliver och vinodlingar mot Montefalco - vinprovning med lätt lunch - middag.
Dag 3. Assisi – den helige Franciskus stad - lunch - strövtåg till Bevagna - middag.
Dag 4. Strövtåg i Rasiglia-området - lunch - Spoleto - middag.
Dag 5. Tryffeljakt med lätt lunch - vandring tillbaka till hotellet - middag.
Dag 6. Strövtåg runt Trevi och olivoljeprovning – Gongbad - avskedsmiddag.
Dag 7. Umbrien – Sverige.

Boende
Vi bor resans sex nätter på trivsamma mellanklasshotellet
Hotel Antica Dimora alla Rocca
Piazza della Rocca, 06039 Trevi PG, Italien
http://www.hotelallarocca.it/

Hotellrummen på Antica Dimora alla Rocca är belägna i olika historiska byggnader i centrala Trevi, bl a 1600-talsbyggnaderna Palazzo Valenti och Palazzo Urighi. I hotellet finns en mycket uppskattad restaurang där vi äter våra trerättersmiddagar.  Daglig städning och möjlighet att lämna in tvätt mot avgift. På hotellet finns en terrass med solstolar och pool som är öppen under sommarmånaderna. Fri wifi. Säkerhetsskåp finns på hotellet.Resesätt SAS
Klimat

I november månad skördas oliverna i ett milt klimat som brukar ligga kring 14 grader om dagarna.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Vi kategoriserar resan som ett strövtåg där de flesta vandringar inte innebär mer än 200 meters höjdskillnad upp och ned under hela vandringen och vi går 2 - 3 timmar för att njuta av natur, historiska byar och vyer över landskapet.
Vi går mest på mjukt underlag och stigar, ibland på grusvägar. Tempot är lugnt med många pauser. Vandringsskor eller kängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat.

För en god reseupplevelse krävs vana vid att promenera flera dagar i rad, hela knän och leder samt en bra grundkondition inför fem strövtåg delvis på stenbelagda vägar, asfalt, naturstigar och grusvägar samt stadspromenader på ojämnt underlag och trappor.

Boende

 • Hotel Antica Dimora alla Rocca ****

  Hotel Antica Dimora alla Rocca **** Hotellet ligger i småstaden Trevi och är inrymt i en historisk byggnad med anor från 1650. Endast 19 rum, restaurang, bar, hiss och pool. Rummen: Dubbelrum med badkar eller dusch och wc, luftkonditionering, satellit-tv, telefon. Adress: Piazza delle Rocca, Trevi, Italien. 

Boka din resa

2024-11-09 2024-11-15 17 990 kr SAS Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2024-11-09 2024-11-15 18 490 kr SAS Köpenhamn Väntelista Förfrågan