
Vin och gastronomi i Piemonte
En fantastisk mat-och vinresa i gastronomins högborg
Vin och gastronomi i Piemonte
Följ med oss till norditalienska Piemonte som är ett riktigt paradis för mat-och vinälskare. Härifrån kommer några av världens bästa viner och i regionen finns mängder av exklusiva matprodukter. De kulinariska traditionerna i området går långt tillbaka i tiden – här har man förenat de gamla italienska mattraditionerna med några av de bästa produkterna i världen.
Vi kommer att få uppleva en smakodyssé av rang och vi kommer också få en utbildning i vinets värld, med särskild vikt vid Barolovinerna. När vi återvänder från vårt piemontesiska smakäventyr är det med en gedigen kunskap om vinets lagring och smaker.
Under vår resa bor vi i den lilla vinstaden Barolo, som ligger inbäddad bland vinmarker i vindistriktet Langhe. Vingårdarna i Barolo ligger på ett litet sluttande område som omges av Langhebergen. Granne med Barolo ligger även en annan känd vinort, nämligen Barbaresco. Vinkulturen i området är nästan som en religion för ortens invånare och vinälskare.
Färdledare
Grand Tours färdledare

Bilder
Program

Vi landar på Milanos flygplats och reser sedan de cirka två timmarna med buss till Barolo. Här checkar vi in på vårt mysiga familjeägda hotell där det är enkelt att njuta av den storslagna utsikten över borgen i Barolo och det vinbeklädda landskapet.
(F = Frukost L = Lunch M = Middag)

Efter frukost gör vi ett besök till byn Roddi, där vi träffar en tryffeljägare med sin hund. Efter en intressant inblick i hur tryffeljakten går till får vi en provsmakning av denna exklusiva delikatess.
Därefter återvänder vi till Barolo, där du har tid för lunch på egen hand innan vi besöker Enoteca Regionale del Barolo, beläget i det imponerande Castello del Barolo från 1000-talet. Här lär vi oss om reglerna kring Baroloviner – som att de måste göras på 100 % av druvan Nebbiolo, ha minst 13 % alkohol och lagras i minst tre år. Vi fördjupar oss också i jordens betydelse för odlingen av vinerna och avslutar med att smaka tre Baroloviner som har odlats på olika jordarter.
Kvällen tillbringar vi på en familjedriven vingård, där vi tillsammans med gårdens kock lagar lokala specialiteter till middag. Det är slow-cooking som det ska vara – där begreppet uppstod – så det finns naturligtvis gott om pauser med tid för provsmakning av gårdens viner. (F, M)

Vi inleder dagen med ett besök till marknaden i Alba, där maten står i centrum. Här får vi tips om hur de lokala råvarorna kan användas. Ett perfekt sätt att inspireras inför morgondagens matlagningsupplevelse.
Egen tid att strosa bland stånden och därefter äter vi en gemensam chark- och ostlunch med passande lokala viner på Albas historiska vinbar.
På eftermiddagen besöker vi Pollenzo, en stad med romerska rötter och ett vackert neogotiskt torg från 1800-talet – upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Här grundades världens första universitet för gastronomisk vetenskap och slowfoodrörelsen, som värnar om lokal mattradition och hållbarhet.
Vi besöker även Banca del Vino, en av Italiens största vinsamlingar, där vi får provsmaka kvalitetsviner.
Dagen avslutas i Cherasco – en barockstad känd för sniglar och choklad som sina specialiteter. Vi provsmakar delikatesser i en av stadens äldsta chokladbutiker innan vi återvänder till Barolo på sen eftermiddag. Kvällen är fri. (F, L)

Dagen är fri från fasta programpunkter och du disponerar tiden helt efter eget önskemål. För den som vill erbjuds en kostnadsfri, frivillig utflykt med färdledare och chaufför till den charmiga staden Neive i vindistriktet Barbaresco. Här finns möjlighet att promenera, äta en god lunch eller prova områdets välkända viner.
På vägen tillbaka gör vi återigen ett stopp i Alba, som nu kan upplevas i lugnare tempo när det inte är marknadsdag. Passa på att shoppa, ta en kaffe eller bara njuta av atmosfären.
Du väljer på plats om du vill följa med på turen – ingen föranmälan krävs, och färdledaren ger mer information under resan. (F)

Dagen inleds med att besöka borgen i Grinzane Cavour, där kvalitetsvinets historia i Barolo tog fart på 1800-talet. Idag rymmer borgen både ett vin- och lantbruksmuseum samt Riddarorden för tryffel och vin från Alba.
Efter ett lärorikt besök reser vi den korta biten till en liten familjeägd Baroloproducent, där vi får följa med ut i vinfälten och lära oss om hantverket bakom vinet. Besöket avslutas med en lätt lunch ackompanjerad av gårdens egna viner.
Tillbaka i Barolo besöker vi sedan hotellets egen vinkällare, då vårt eget hotell nämligen också är vinproducent. Här får vi självklart smaka på några av vinerna också.
Som avslutning på resan klär vi upp oss för en middag på vår favoritrestaurang. Härifrån har vi en magisk utsikt över området medan vi njuter av åtta olika rätter ackompanjerade av fem olika viner. Som pricken över i:et avslutar vi middagen med en välsmakande espresso och den lokala grappan. (F, L, M)

Det har blivit dags att påbörja resan hemåt. Med ett bagage fullt av flaskor med diverse välsmakande innehåll, choklad och tryfflar, en kunskapsbank som är proppfull av information om Barolovinerna och dess tillverkning och en mage som (förhoppningsvis) är lite rundare än när vi kom, beger vi oss mot flygplatsen och vidare tillbaka till Sverige igen. Vid sen hemresa passerar vi Lago Maggiore, där vi gör ett kort lunchstopp innan vi fortsätter mot flygplatsen. Arrivederci! (F)
Höjdpunkter
- Besök hos lokala vinodlare
- Matlagningskurs hos en familjeägd Baroloproducent
- Boende på fantastiskt landgårdshotell i hjärtat av Barolo
- Provsmakning av tryffel och choklad
- Svensktalande färdledare med stort gastronomiintresse
- Vinprovning
Boende








Piemonte, Hotel Barolo ***
Hotellet omgärdas av det böljande italienska landskapet, fullt av vinodlingar som slingrar sig i långa rader runt kullarna. Varma dagar under högsäsong lockar ett dopp i hotellets pool, med vacker utsikt över naturen. Från hotellets rum, som är inredda i piemontesisk 1800-talsstil, kan du beundra Barolos anrika borg, varifrån det första Barolovinet kommer.
I hotellets restaurang bjuds gästerna på traditionella piemontesiska rätter. Mest känd är restaurangen för sin hemmagjorda pasta och hors-d’oeuvres – en viktig del av den gastronomiska traditionen i Piemonte. Dessutom finns naturligtvis ett brett utbud av Baroloviner tillgängliga för hotellets gäster. I den gemensamma loungebaren kan man avnjuta ett gott glas vin, eller varför inte en drink efter maten som sätter guldkant på ännu en underbar dag i Piemonte?
Hotel Barolo – Ristorante Brezza
Via Lomondo 2
12060 Barolo
Italien
Tel: +39 017 356 354
Resfakta
Reslängd
6 dagarAvresedatum
21/5Avreseort
Stockholm/ArlandaResmål
Barolo - Alba - Pollenzo - Cherasco
Pris
Från 19 995 krEnkelrumstillägg
2 695 kr/ person
I priset ingår
- Direktflyg Stockholm–Milano t/r inkl. transfer
- 5 nätter i del i standard dubbelrum på Hotel Barolo 3* i Barolo
- 5 x frukost
- 1 x 8-rättersmiddag på restaurang inkl. dryck
- 1 x lunch med charkuterier och ostar inkl. dryck
- 1 x vinprovning med lätt lunch
- Matlagningskurs med vinprovning och lunch
- 4 x vinprovning
- Chokladprovning
- Tryffeljakt med provsmakning av tryffelprodukter och vin
- Frivillig extrautflykt till Neive
- Entréavgift till Castello Di Grinzane Cavour och Museo delle Langhe
- Transport enligt program
- Svensktalande färdledare
I priset ingår ej
Stadsskatt i Barolo, cirka 2 Euro/person per natt (betalas direkt till hotellet)
Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du i samband med din bokning tecknar ett avbeställningsskydd som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du även för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring eller ditt bankkort om du betalar med kort.Resplan
Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »Viktig information
För att njuta av din resa bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. Våra resor är ej handikappanpassade. Klarar du dig inte på egen hand behöver du ha någon med som kan hjälpa dig under resan.Programändringar
Vänligen notera att vi reserverar oss för ändringar utanför vår kontroll. Det fastlagda dagsprogrammets dagar kan ändra ordning och en programpunkt kan ändras till annan likvärdig på grund av omständigheter vi inte rår över.Avgångar
- Boka
- Fråga
Skriv din fråga i meddelanderutan nedan, så återkommer vi senast nästa arbetsdag