Alla våra rundresor leds av erfarna färdledare och på samtliga långtidsresor ingår dessutom vår omfattande resmålsservice. Allt för att du ska känna dig trygg på resan.

Svenska färdledareSvenska färdledare

För att kunna njuta maximalt är det viktigt att känna sig trygg under en vistelse utomlands. Våra kunniga färdledare kan hjälpa dig med de flesta praktiska frågor som kan dyka upp – från tips om roliga utflykter till kontakt med läkare. De kan mycket om orten du bor på och pratar självklart också landets språk.

Våra ciceroner

Malcolm DixeliusMalcolm Dixelius
Malcolm Dixelius är från Frösö i Jämtland. Han är journalist, författare och dokumentärfilmare – med Ryssland och Östeuropa som främsta intresse. Han var SVT:s Moskvakorrespondent 1979-84 samt 1990-94 och brinner för att dela med sig av sin kunskap om Ryssland genom tiderna. Idag producerar Malcolm Dixelius film, bland annat de uppmärksammade Hästmannen och Kokvinnorna samt Lasermannen-dokumentären. I sin roll som ciceron på Grand Tours flodkryssningar i centrala och östra Ryssland föreläser Malcolm om Ryssland bortom kalla kriget och det ryska samhället av igår och idag. Under 2017 reste Malcolm Dixelius med Grand Tours på en helt unik resa till Mongoliet och Bajkal. Han är också ciceron på vår återkommade S:t Peterburg-Moskva kryssning.  Sibirien är som en smältdegel för olika folkslag och kulturer. "Jag har haft en speciell förkärlek för Sibirien ända sedan jag i femte klass läste boken Tsarens kurir av Jules Vernes. Det är en fascinerande del av Ryssland. Människor där har alltid levt sitt eget liv. Varit lite friare. Många ledande personligheter inom både politik och kultur deporterades dit, vilket har satt stark prägel på regionen. Sibirien är som en smältdegel för olika folkslag och kulturer. Människor som talar olika språk och med olika särdrag, som till exempel evenker och jakuter. Men det finns även svenskättlingar – ett stort antal svenska krigsfångar deporterades dit efter slaget vid Poltava. Det finns så mycket att se, uppleva och berätta om. Den spännande historien. Det rika fågellivet. Den storslagna naturen. Och de sägenomspunna bosättningarna längs Lenafloden, som vi passerar på vägen mot Norra ishavet."

Gunilla Hultgren Karell

Gunilla Hultgren Karell

Gunilla Hultgren Karell arbetar som vinskribent och skriver regelbundet i Expressen, Allt om Mat, Allas, Privata Affärer m fl. Sedan flera år lagar hon mat och tipsar om vin i SVTs Gomorron Sverige. Gunilla provar tusentals viner om året och har full koll på vad som händer i vinvärlden. 2003 vann hon den prestigefyllda titeln Årets Näsa och i och med det fick sin näsa avgjuten i gips. Gunilla har även skrivit boken Fredagsvinet och är medförfattare till ett antal mat- och vinböcker. Hon är ofta engagerad i olika juryarbeten, bland annat i den årliga Wine Nordic Wine Challenge. - Jag vill inspirera och väcka nyfikenhet runt mat och vin, säger Gunilla. Vin är så mycket mer än att rabbla fakta om skördeuttag och årgångar. Det är kultur, historia och geografi. Och det är framför allt känsla, lust och personliga doft- och smakminnen som plötsligt dyker upp när man provar ett vin. Att resa i vinområden, prova vinerna på plats, äta de lokala rätterna är det optimala sättet att lära sig mer.

I september medföljer Gunilla på vår Flodkryssning på Mosel och Rhen med tema vin

Herman LindqvistHerman Lindqvist

Herman Lindqvist var under mer än 20 år utrikeskorrespondent för ett flertal dagstidningar i Norden och rapporterade regelbundet från krigs- och oroshärdar som; Tjeckoslovakien, Biafra, Bangladesh, Kambodja och Libanon. 1990 bosatte han sig i Paris och blev författare på heltid. Sedan dess har han skrivit 60 böcker, framförallt historiska verk, men även skönlitteratur, biografier och kåserier. Efter de många åren i Frankrike besitter han djupa kunskaper om landet och dess befolkning. Herman Lindqvist är vår ciceron på vår flodkryssing till Normandie, då han bjuder på initierade föredrag som ger oss en historisk inblick i landets mångtusenåriga kultur och historia. Läs mer här Flodkryssning på Normandie med Herman Lindqvist.

Gunnel Carlson

Gunnel Carlson

Gunnel Carlson är författare och trädgårdsjournalist. När hon inte medverkar i SVT:s "Gokväll" resor hon gärna och förmedlar sina stora kunskaper om trädgårdar, kryddor och exotiska växter. Gunnel har gett ut en bok med rubriken "Min gröna passion", där hon delar med sig av sitt trägårdstänk. Gunnel har även en blogg där hon publicerar aktuella trädgårdstips: www.tradgardsriket.se. Gunnel Carlson har även medverkat som jury i SVT:s "Trädgårdskampen". Under 2018 reser Gunnel Carlson med oss på ett antal blomsterkantade resor; en flodkryssning på Hollands kanaler och till Kroatiens trädgårdar. Läs mer om Gunnels Blomsterkryssning här.

Jan Mosander

Jan Mosander

Journalisten och författaren Jan Mosander är väl initierad i världsarvsstaden Berlins fascinerande historia och utveckling under 1900-talet, fram till idag. Jan Mosander började sin journalistiska bana 1966 och var utrikeskorrespondent i Tyskland under 1970-talet och 90-talet. År 1987 tilldelades Mosander Stora Journalistpriset efter avslöjanden om Boforsaffären. Han rapporterade för Sveriges radio i över 20 år. Under 2014 kom Jan Mosander utmed en nyutgåva av boken "Berlin - med en vägledning till det kommunistiska och nazistiska Berlin". Boken är en aktualiserad nyutgåva med nyskrivet material, baserat på "Berlin - krutrök, murbruk och delikatessdiskar", en bok som tidigare kommit ut i tre uppdaterade upplagor, senast 2005. Jan Mosander har en enorm kännedom om Berlin och tillåter sig att utifrån sina erfarenheter kunna ge en fylligare bild av företeelser som han har följt. Upprinnelsen till boken är hur Mosander upptäckte att han blev avlyssnad under sin tid som korrespondent. Boken berättar de många oskrivna historierna dels från diktaturernas Berlin och dels om en stad i ständig förändring. Med sin personliga ton har Mosanders bok blivit en av de mest populära reseböckerna om Berlin. Han ger bilder ur Berlins dramatiska historia och vardag och berättar om möten med Hitlers favoritarkitekt Albert Speer och Hermann Görings hustru Emmy. Vi använder boken som en Berlinguide och Jan Mosander ger oss väl invigda kommentarer till hur dagens skeenden hänger ihop med historiska förklaringar.

Jan Mosander är aktuell som vår ciceron på vår VI resa till historiska Berlin.

Lotta Hasselquist och Stefan Nilsson

Lotta Hasselquist och Stefan Nilsson

Pianisten Lotta Hasselquist och filmkompositören Stefan Nilsson följer med på vår musikaliska kryssning på Donau. Ombord kåserar Stefan om sina olika samarbeten med kända filmregissörer som Ingemar Bergman, Billie August m.fl. 

 

Christer och Katarina Andevid

Christer och Katarina Andevid

Hälsoprofil respektive läkare och instruktör i mindfulness. Det finns ett starkt samband mellan livsstil och hälsa. Christer och Katarina Andevid är våra ciceroner på resan till anrika kurorten Ciechocinek. Specialistläkare Katarina Andevid bistår med rådgivning samt håller kurs om mindfulness. Hälsoprofilen Christer Andevid, som är naturmedicinare leder resan och håller i både promeander och mjukyoga. Katarina Andevid är specialistläkare verksam i Stockholm. Hon har forskarbakgrund med Medicine Doktorsexamen inom miljömedicin samt magisterexamen i folkhälsovetenskap. Hon har fullföljt hela sin läkar- och forskarutbildning vid Karolinska Institutet. Katarina förenar skolmedicinska och naturmedicinska kunskaper. Som certifierad ledare i mindfulness implementerar Katarina även mental träning vid sina patientmöten.


Jeanette Thörner

Jeanette Thörner (f.d Djerf är hälsociceron och hälsoinspiratör. Redan som ung elitsimmerska lärde hon sig hur starkt det fysiska och mentala hänger ihop, och att det finns lika många vägar till väl­befinnande som det finns människor. Redan som 23-åring startade hon 1998 sitt företag Hälsofokus, som arbetar med friskvård riktad mot företag. Innan dess simmade hon för ett amerikanskt universitet och för det svenska landslaget. På Bosön utbildade hon sig till friskvårdskonsult och friskvårdsmassör. Jeanette är även energimassör, licenserad gruppträningsinstruktör samt diplomerad SPA-terapeut och driver ett litet dagspa på Värmdö. Jeanette leder 2017 vår Må-bra-vecka till Madeira. Läs mer om Jeanette Djerfs Må-bra-vecka på Madeira här.


Jens DolkJens Dolk
Vin och mat har varit Jens Dolks intresse, yrke och livsstil sedan han 15 år gammal praktiserade på restaurang Glada Laxen i Gallerian i Stockholm. Det var då han serverade sitt första glas Liebfraumilch till en vitlöksdoftande fisksoppa. Idag kommenterar han viner i TV4, i Expressens Mitt Kök och för TT Spectra, håller föredrag, skriver böcker och leder resor på tema vin och mat.
I ett nytt projekt har Jens varit med att starta restaurang K-märkt i Stockholm. Läs gärna mer om Jens Dolk på hans hemsida: http://www.dolkmatochvin.se/startsida.html

"Vinprovning är världens enklaste sport."
"Vinprovning är världens enklaste sport. Den är fullständigt subjektiv. Det är bara det som du själv tycker om som är rätt. Det handlar inte om att hitta jordgubbar eller hallon i bouqueten. Det ska vara kul och prestigelöst att prova viner. Personligen tycker jag att det är roligare att få en öldrickare att tycka att det är gott med ett glas vin än att introducera en vinfantast till en ny druva. Grand Tours vinkryssningar är en fantastisk möjlighet att stäva fram i ett magiskt landskap, från den ena vingården till den andra. Vi får se hur vinet växer, vad som skapar bra förutsättningar för vinodling – och får även inblick i vilken mat som produceras lokalt. Det är naturligt att mat och vin som produceras i samma område fungerar bra ihop. Det ska vi smaka på. Tyskland är ett spännande vinland, där de gamla, lite söta vita vinerna nu har kompletterats med knastertorra, vita och även bra röda pinot noir-viner.

Trio Classico

Trio Classico
Musikensemblen Trio Classico utgörs av tre fantastiska musiker. Rimma Gotskosik är en soloviolinist i världsklass, med utmärkelser från såväl Sovjet, där hon är född, som från Sverige. Färgstarka och karismatiska Rimma ses idag på svenska- såväl som internationella scener och medverkar ofta i olika TV-och radioprogram. Rimma har spelat både i Sveriges Radios Symfoniorkester och Kungliga Filharmonin och även varit anställd under 18 års tid som konsertmästare vid Oscarsteatern i Stockholm. Rimma har en bred repertoar som omfattar klassiska pärlor, cocktailmusik, jazzstandards, folkmusik från olika länder, schlager och country.

Rimma har i många år medverkat i Stockholmsensemblens program "Musik på Slottet" under ledning av Mats Liljefors och gjort gästspel med ensemblen världen runt. År 2014 tilldelades hon det prestigefyllda priset Bernadottes Art Awards.

Sopranen Maria Matyazova är uppvuxen i S:t Petersburg där hon tog sina första steg på en operascen på väldsberömda Mariinskijteatern. Via Operahögskolan i Stockholm och Royal Academy of Music i London är Maria idag en etablerad internationell konsertsångerska. Maria har sjungit och gjort roller på teatrar och konserthus i Stockholm och runt om i landet. Hon har har även vunnit ett flertal tävlingar och stipendier såsom Anders Wall-stipendiet, Konstnärsnämnden, Malmö Vocal Competition och Rahmaninov Competition. Som efterfrågad konsertsångerska har Maria framträtt i olika uppsättningar vid Wigmore Hall, Berwaldhallen, Konserthuset i Stockholm, Hallwylska Palatset och Glinka Kapella i S:t Petersburg. Hon har även sjungit kammarmusikkonserter på Kungliga Operan i Stockholm.

Pianisten Lotta Hasselquist är en mångsidig musiker och konsertpianist, utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm. Lotta har under åren ackompanjerat hundratals sångare, körer och instrumentalister i alla kategorier. Lotta är musikdirektör och konsertpianist – men kan även spela fiol, flöjt, bas, gitarr och keltisk harpa.

 

Paulina PfeifferPaulina Pfeiffer

Uppskattade sopranen Paulina Pfeiffer har tilldelats en mängd stipendier och utmärkelser för sina prestigefulla rollprestationer. Hon har examen från Operahögskolan i Stockholm och debuterade på Théâtre du Châtelet i Paris. Därpå debuterade hon på Kunglig Operan 2010/2011 med rollen Mimi i La Boheme och Adalgisa i Norma. En roll som hon även sjungit på Musik på Slottet och Dala-Floda Operafest. 2011 var Paulina solist vid Nobelprisutdelningen i Stockholm. Säsongen 2016/17 innefattar titelroller i Carmen och Satyagraha på Folkoperan i Stockholm.