Översikt

Julkryssning på romantiska Loire med SvD accent

Lägg julstressen åt sidan och fira istället jul längs ljuvliga Loireflodens blanka vattenspegel

Under vår julkryssning på Loirefloden rör vi oss i brytningen mellan Atlanten och Loires inland. Ett vackert och historiskt landskap med upplevelser som de världsberömda slotten Château Azay-le-Rideau och Château Chinon, besök i vinkällare som bereder flera av regionens fina viner, kryddat av Nantes eklektiska utbud av magnifik 1700-talsarkitektur, i Jules Vernes stad, med den mekaniska ön, Ile de Machines, samt Napoleons konstmuseum. När vi rör oss på floden väntar besök på de gigantiska atlantkryssarnas varv i Saint Nazaire med anor från 1900-talets början, en tur i Plantagenetkungarnas Angers vars borg reser sig ovan floden och den bildsköna regionen Muscadet med små historiska byar och vinodlingar.
Under härliga dagar på Loire upplever vi vad en fransk jul längs slottens flod kan innebära. Midnattsmässa i Ancenis, galamiddag och julklapp liksom helpension ombord med de flesta drycker inkluderade. Efter stadsrundtur och museibesök spenderar vi en natt på fyrstjärnigt hotell i gamla Nantes, varefter vi checkar in på vårt fyrstjärniga flytande hem Loire Princesse, ett elegant flodkryssningsfartyg med paddelhjulsdrift och det första franska fartyg som navigerar landets sista vilda flod sedan 2015. Givetvis byggdes hon på varvet i Saint Nazaire som vi besöker under resan.

Program

 • Dag 1 Mot Loireflodens mynning – historiska Nantes

  Under dagen flyger vi via Amsterdam till Nantes vid Atlanten. Loirefloden rinner ut i landskapet Bretagne och Atlanten. Nantes är en intressant stad med lång historia och idag är miljonstaden Nantes det administrativa sätet för Loire-Atlantique departementet samt regionen Pays de la Loire region men, tillhör såväl historiskt som kulturellt, Bretagne som hertigsäte och bytet mellan regionerna i modern tid blev mycket kontroversiellt.
  Nantes grundades där floderna Erdre och Loire flyter samman och under romersk tid var staden, en inte särskilt viktig, hamn längs Loirefloden. Det var biskopsäte innan bretonerna erövrade staden år 851 och Nantes var hertigarna av Bretagnes residensstad under 1400-talet. Från den franska kolonialtiden var staden dessutom landets största hamn och som sådan den näst största centrum för slavhandeln.

 • Den industriella revolutionen med skeppsvarv och konservindustri gav Nantes rikedomar och industriellt räknas staden som den tredje mest betydelsefulla i landet efter Paris och Lyon, samt utnämndes som "Gamma-stad" i fint sällskap med andra storstäder i världen. Den gröna staden har med minskade luftföroreningar och satsningar på grön omställning ligger högt på listorna för städer med lyckligast befolkning. Det gamla smeknamnet Västerns Venedig kommer sig av de många kajer och små flodkanaler som den gamla stadsdelen hade, men detta var innan dessa fylldes igen under 1920-, och 30-talen.

 • När vi kommer till Nantes väntar en lunch på oss och incheckning på ett bra beläget fyrstjärnigt hotell. Därefter utforskar vi staden en smula. Nära hotellet i området Île de Feydeau ligger fina Place Graslin med teater, fontän och de vackra 1700-talsbyggnader som shoppingdistriktet runt Théâtre Graslin och Pommeraypassagen.
  Den världsberömde poeten och författaren Jules Verne föddes i Nantes 1828. Hans livsverk, som lade grunden till en ny genre - science fiction, har givetvis gett inspiration till den fantasirika utomhusparken Machine de I´Ile som vi har tid att strosa runt på bland jättelika mekaniska djur och tivolihjul i julskrud.
  Kvällen är sedan till eget förfogande.

 • Dag 2 Nantes Konstmuseum – incheckning på MS Loire Princesse

  Frankerna erövrade Nantes runt 490 från visigoterna och använde det som ett försvarsfäste mot Bretagne och under Karl den stores tid blev Nantes en buffertzon mellan det karolingiska imperiet och Bretagne, under namnet Breton March och dess första guvernör var den mytomspunne Roland.
  Efter Karl den stores död 814 invaderade bretonerna för att slåss mot frankerna och Nominoe blev den förste hertigen av Bretagne med säte i Nantes år 850. Efter turbulenta tider med interna strider kunde vikingarna attackera staden 843 och döda biskopen. Nantes blev en del av de norska vikingarnas rike år 919, bara för att nästan tjugo år senare kastas ut av Alan II, hertig av Bretagne. Giftermålet mellan Anne av Bretagne och Karl VIII av Frankrike1491 inledde processen för Bretagnes uppgående i Frankrike 1532 och avslutade således en lång och bitter feodal konflikt regionerna mellan och då blev Rennes det nya administrativa maktcentret för Bretagne. Samtidigt gynnades Nantes av freden och kung Francis II gjorde staden till finansiellt centrum, återuppbyggde katedral och slott samt grundlade Nantes universitet 1460.

 • Vi besöker Nantes konstmuseum som uppfördes på initiativ av Napoleon, liksom han gjorde i många franska städer vid denna tid. Här finns en mycket intressant samling konst från de olika skolorna som bla var verksamma i Bretagne, ex Pont-Aven-skolan. Du har även tid på egen hand.

 • Under kvällen är det buss till vårt fartyg MS Loire Princesse, där vi installerar oss i vald hytt. Besättningen presenteras vid en trevlig välkomstcocktail innan middag med tillhörande drycker serveras.

 • Dag 3 Nantes och varvet i Saint Nazaire

  Dagen före dopparedagen skall vi fortsätta utforska Nantes, hertigarna av Bretagnes imponerande huvudstad. De smala medeltida gatunätet i Bouffaykvarteren och den flambojanta katedralen Sankt Peter & Paul är två av det gamla Nantes stora sevärdheter jämte Hertigarna av Bretagnes imponerande slott från 1400-1600-talet. Det sista slottet längs Loirefloden under dess väg ut i Atlanten.

 • Efter en lunch ombord vårt fartyg skall vi sedan få uppleva en stor del av regionens ekonomiska historia. Den vilda Atlantkustens många hamnar blev betydelsefulla under tiden efter medeltiden, såväl för handel med salt, tyger, hampa och vin, som för krig och slavhandel.
  Vid tiden före Första Världskrigets utbrott hade Nantes tre skeppsvarv, bland de allra största i landet, och hamnen sysselsatte 12.000 arbetare främst med hanteringen av konstgödsel, socker, maskiner och metall. Men redan år 1835 byggdes den nya hamnen vid flodmynningen, Saint Nazaire, eftersom de moderna, allt större, fartygen fick det allt svårare att trafikera Loirefloden. Här lastades till en början godset om, men underhand byggdes även rivaliserande varv, bla det som vi besöker under eftermiddagen.

 • I Saint Nazaire ligger Escal´Atlantique som beskriver historien bakom de normandiska och franska oceanångarna samt ett av Europas största skeppsvarv där man bygger de moderna jättefartyg som trafikerar haven som stora flytande nöjespalats med allra senaste teknologin. Vi har med oss våra pass för att komma in på det gigantiska tillverkningsområdet om 108 hektar med häpnadsväckande logistik.
  Återkomst till vårt fartyg för en härlig middag med jultema och ackompanjerande drycker. Den som vill hänger lite i baren där vissa drycker även ingår i resans pris.

 • Dag 4 Julafton i Muscadet - midnattsmässa i Ancenis

  Julaftonsförmiddag kryssar vi på Loire mot Chalonnes-sur-Loire, belägen i en naturskön kommun som är Natura 2000-område och viktig fågelmark. Denna lilla stad ligger i hjärtat av Anjou och är en av de äldst bebodda platserna. Många historiska fynd har funnits här och idag livnär man sig främst på lantbruk där vinodling är främsta grödan. Vi gör en utflykt i ett vackert vindistrikt där vi skall besöka en vingård för att lära oss mer om dessa historiska vinmarker, samt smaka på regionens torra och aromatiska vin.

 • Vi fortsätter bussturen mot den charmerande medeltida staden Clisson med närmast italiensk känsla bland 1400-talshusen.
  Vi återvänder till fartyget för en festlig julaftonsmiddag innan det är dags att uppleva fransk midnattsmässa i den historiska medeltidsstaden Ancenis. Stadens slott är historiskt monument och byggt ovan resterna av ett äldre slott från 984.

 • Dag 5 Juldagen till flods och Angers

  Loiredalen utgör i någon mening Frankrikes verkliga hjärteland, de pastorala landskapen där landets historia formades och överallt det magnifika kulturarv som är Frankrikes sanna rikedom. I form av slott, katedraler och andra osorterade maktens boningar, men också i form av ett orört kulturlandskap med månghundraåriga småbyar. I Loiredalen avnjuter vi inte bara några av traktens världsberömda slottsanläggningar, men också de små byarna med sina hus i den skinande vita kalkstenen från Touraine.

 • På eftermiddagen fortsätter vi utmed Loire in till den lite större staden Angers och dess medeltida fästning, Château d'Angers från 800-talet, som alltid dramatiskt belägen nära vattenspegeln, som här utgörs av bifloden Maine. Slottet uppfördes av Ludvig IX och tronar majestätiskt över staden. De historiska gatorna är vackert julpyntade och många imponeras av Angers katedral från 1000-talet, den s k Saint-Maurice d'Angers med fönster i intrikata mönster av färgat glas och stora gotiska spiror. Karusellen vid gångområdet Place du Ralliement är en populär mötesplats och torget kantas av butiker och små gator, samt 1800-talsteatern Grande Théâtre.
  Kvällen firas in med middag ombord samt underhållning.

 • Dag 6 Loiredalens slott - Galamiddag

  Längs Loire och dess bifloders vattenspeglar ligger allt från medeltidsborgar till prydliga 1700-talsslott på parad. Hela trakten är en levande illustration av den franska historien i naturlig skala där den franska trädgårdskonsten föddes. Dessutom kan man utan överdrift kalla detta för Frankrikes hjärta, här talas den renaste franskan och det lokala köket är själva sinnebilden av fransk gastronomi. Idag väntar ett par av dessa skatter bland Loiredalens betagande vita slott med vackra grå skiffertak.

 • Dagen inleds med en verklig renässanspärla, det lilla Törnrosaslottet Azay le Rideau. Efter att ha besökt slottet fortsätter vi mot Chinon för att äta lunch i den vackra gamla staden, spektakulärt belägen under Chateau de Chinon, en mäktig borgruin vid floden Vienne, biflod till Loire. Chinons gamla hus och smala gator är vackra, här dog Rickard Lejonhjärta och du njuter verkligen av historiens vingslag. Den svenske konstnären Hilding Linnqvist målade en gång torget här i en berömd tavla.

 • I resterna av denna storslagna fästning finns den plats där Jeanne d'Arc första gången mötte den franske kungen Karl VII, ett möte som skulle ändra den franska historien, och i en av fängelsehålorna satt länge Tempelriddarordens siste stormästare fängslad. Vi gör även ett besök på ett gammalt stenbrott som idag har gjort om till en fin vinkällare där vi smakar dess viner. Loiredalen är en mycket rik men lite underskattad vinregion, med ett synnerligen varierat utbud av olika typer av viner.
  När vi sedan återvänder till vårt flytande hem väntar galamiddagen med festligheter.

 • Dag 7 Från vita slott till mörka Nord

  Under morgonen är det utcheckning från vårt flodfartyg och därefter går resan till Nantes flygplats för resan hem via Holland.

Resans höjdpunkter

 • Vårt juliga fyrstjärniga premiumkryssningsfartyg MS Loire Princess
 • De många kulturstäderna längs Loire - Nantes, Ancenis, Chinon mfl
 • Besöket på fartygsvarv i Saint Nazaire
 • Loires vita slott och mysiga gamla byar

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 21/12
Pris Från 32 990 kr
Enkelrumstillägg 3990 kr
Detaljerade priser

Dubbelhytt på övre däck: 36 240 kr 

I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Nantes via Amsterdam t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • En natt på fyrstjärnigt hotell i Nantes, del i dubbelrum
 • Fem nätter på fyrstjärnigt kryssningsfartyg, i del i dubbelhytt på huvuddäck
 • Sex frukostbufféer
 • En lunch
 • Fyra luncher med viss måltidsdryck (öl, bordsvin, vatten)
 • Fem middagar med viss måltidsdryck (öl, bordsvin, vatten)
 • En vinprovning
 • En välkomstcocktail ombord
 • Vissa drycker i fartygsbaren (ej premiumdrycker)
 • Underhållning ombord
 • Lokala auktoriserade guider på franska och engelska
 • Grand Tours färdledare
 • Hamnavgifter
 • Skatt
I priset ingår ej

Obligatorisk serviceavgift ombord för kryssningen är 40 Euro per person.
De drycker som tillhör Premiumsortimentet. 
Personlig shopping

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst Nantes - lunch - incheckning - stadspromenad
Dag 2. Stadsrundtur med konstmuseum - incheckning på MS Loire Princesse - välkomstcocktail och middag.
Dag 3. Nantes med Hertigarna av Bretagnes slott - lunch - Saint Nazaire fartygshistoria och modernt varvsbesök - middag.
Dag 4. Ledig julaftonsförmiddag - lunch - utflykt till Muscadet med vinprovning - julaftonsmiddag.
Dag 5. Kryssa mot Ancenis och Chalonnes-sur-Loire - utflykt till Angers - lunch - middag och underhållning.
Dag 6. Slottstur - Chateau Azay le Rideau - lunch - Chinon vinkällare och slott. Galamiddag.
Dag 7. Frukost och utcheckning,samt transport till flygplatsen för hemresa.    

Boende

En natt på fyrstjärniga Hotel Oceania Nantes City Center
Efterföljande fem nätter på vårt fyrstjärniga flodkryssningsfartyg M/S Loire Princesse i vald hyttkategori.

Resesätt KLM
Deltagarantal

20 - 30 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boende

 • Fartyg: MS Loire Princess **** Premium

  Byggår 2015. Tre däck (huvuddäck, övre däck, soldäck), ingen hiss.
  Med en längd på 89 meter och en bredd på 15 meter kan fartyget ta 96 passagerare och 24 besättningsmän.
  Vårt fartyg Loire Princess byggdes åt Croisi Europe på Saint-Nazaires stora Atlantvarv som det första franska fartyg att navigera Loirefloden, landets sista opåverkade flod. Utformningen leker med de gamla ångfartygens design med paddelhjul där Loire Princess har sidopaddelhjul och skrovet är anpassat för grunda floder. Du kan se paddelhjulens mekanik under fartygsgång, i receptionen.
  Som ytterligare en liten blinkning till de ångbåtar som en gång trafikerade Loire har fartyget en stor eldhärd mitt i loungen. De allmänna utrymmena generösa fönster och hytterna på övre däck har fönster samt terrasser med möblemang under sommarkryssningarna. Alla måltider under kryssningen serveras på fartygets restaurang på huvuddäck. Underhållning, musik och dansgolv finns i loungen på övre däck. Soldäcket är möblerat under sommarsäsongen med däckstolar och solsängar. Fri wifi finns i hytter, lounge, bar och receptionen. Fartyget har ingen tvättservice.
  Hytterna är belägna ovan vattenytan. De är utrustade med tv, säkerhetsfack, toalett, dusch och handfat, handdukar, hårtork, schampo och tvål. Ta med hudkräm samt balsam. Strömstyrkan ombord är 220 V. I hytten finns termostat för att reglera värme och luftkonditionering.
  Hytt på huvuddäck är 14 kvadratmeter och har ett icke-öppningsbart fönster, två sängar eller en smal dubbelsäng, sk grandlit.
  Hytt på övre däck är 14 kvadratmeter, utsideshytt med liten möblerad balkong, två sängar eller en smal dubbelsäng, sk grandlit.

Boka din resa

2024-12-21 2024-12-27 32 990 kr KLM Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa