Översikt

Tågresa till Gardasjön med tidningen Vi

För fjärde året i rad bjuder tidningen Vi in till en kultur- och författarträff i den italienska småstaden Garda vid ett sensommarstilla Gardasjön. Resan går med tåg hela vägen från Sverige och med på resan är några av landets främsta kulturpersonligheter: skådespelaren Jonas Karlsson, författaren och radioprofilen Marie Lundström och historikern och fackboksförfattaren Sverker Sörlin. Veckan i Italien innehåller intressanta föreläsningar, utvecklande reflektioner och spännande samtal i kombination med en särdeles fin gemenskap och trevliga utflykter. Resan sträcker sig över tio dagar, med första och sista natten på hotell i Hamburg. Välkommen till en unik resa med Tidningen Vi!


Äventyret börjar på stationen
När du klivit ombord tåget, har du just påbörjat ett äventyr där du får se allt du missar i en flygmaskin på 11 000 meters höjd. Trots att en tågresa till Italien tar tid, så har resan många fördelar. Du slipper köer till incheckning, säkerhetskontroll och väntetid vid bagageband när du kommer fram.
Att resa med tåg är ett mål i sig; själva förflyttningen är i ovanligt hög grad en del av reseupplevelsen. Under tiden som du reser, har du tid att samtala med dina medresenärer. Du sitter bekvämt och har rörelseutrymme om du behöver sträcka på benen, du kan beställa en öl eller ett glas vin i bistrovagnen, läsa en god bok eller bara luta dig tillbaka och njuta av landskapet som passerar utanför tågfönstret.

Tågresan är en del av reseupplevelsen
Redan när tåget passerat Öresundsbron, börjar du på allvar känna att du är på väg. Från Köpenhamn fortsätter resan genom Tyskland mot Bayern och Alperna.
Efter tågbyte i München lämnar vi det historiska kungariket Bayern, och reser via Innsbruck i österrikiska Tyrolen. Vi passerar Brennerpasset, som är gränsen mellan Österrike och Italien och mellan Nord- och Sydeuropa, och staden Trento, där Italiens blivande fascistiske diktator Benito Mussolini levde i början av 1900-talet, då staden fortfarande tillhörde Österrike. Han var redaktör för den socialistiska tidningen Arbetarens framtid. Mussolini blev oskyldigt misstänkt för bank­rån och utvisades till Italien där han med tiden valde en annan bana.

Nu väntar en hel vecka i Italien
Småstaden Garda vid Gardasjön, ansedd som Europas vackraste sjö, har varit semesterort ända sedan antiken. Under veckan är frukost och middag inkluderat på hotellet. Men för den skull får du inte missa att några kvällar unna dig en pizza eller en spaghetti på en av tavernorna i gränderna, och insupa den romantiska Lady och Lufsen-atmosfären.

Program

 • Dag 1 Tågresa till Köpenhamn, genom Danmark till Hamburg

  Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan.
  Tågbyte och paus i Köpenhamn med tid att äta lunch. I Köpenhamn träffar du övriga medresenärer samt färdledarna, som medföljer under hela resan till Italien och tillbaka. Under eftermiddagen fortsätter vår tågresa genom Danmark, från Köpenhamn via Odense och Jylland, till Hamburg med ankomst vid 20-tiden. Kort promenad till hotellet för övernattning. Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm. Tänk på att du själv ansvarar för att ditt bagage kommer från och till tåget i Hamburg.

 • Dag 2 Tåg från Hamburg till Verona

  Efter en tidig frukost på hotellet, promenerar vi gemensamt tillbaka till stationen och påbörjar den spännande tågresan genom Europa. Den fortsatta färden till Italien går den klassiska järnvägsrutten via München till Verona och är en hänförande och miljövänlig del av resan. Paus i München och byte av tåg för den avslutande sträckan till Italien. Efter att ha passerat Brennerpasset och staden Bolzano följer tåget den 410 km långa floden Adige, den näst längsta i Italien efter Po, ända till Verona. Tågresan från Hamburg till Verona tar 12 timmar inklusive uppehåll vid tågbytet. Efter ankomst till Verona möter buss till Gardasjön, restid ca 60 minuter. Incheckning och lättare kvällsmåltid på hotellet.

 • Dag 3 Garda och Bardolino

  Den pittoreska staden Garda, som ligger vid sjöns sydöstra strand, har gett Gardasjön dess namn. Det är lätt att bli förälskad i stadens medeltida charm, dess färgglada hus och småbutiker i de trånga gränderna. Den bilfria strandpromenaden är Gardas hjärta. Efter frukost väntar en presentation av veckans program, resans inbjudna kulturpersonligheter och tidningens representanter.

  Promenad till Bardolino
  Om du har lust, kan du därefter följa med på en fyra kilometer lång promenad längs stranden till grannstaden Bardolino. Denna del av Gardasjön kallas ibland ”olivkusten”, då förutsättningarna för olivodling är optimala. Utöver olivolja är Bardolino känt för vinet som bär stadens namn. Du får egen tid att utforska den vackra staden och väljer själv om du vill promenera eller ta båten tillbaka till Garda. Innan vår middag på hotellet går vi gemensamt till Sala Congressi i gamla stan för resans första samtal. 

 • Dag 4 Marknad i Garda och Vinprovning i Valpolicella

  Från tidig morgon och fram till lunch är det marknad i Garda. Passa på att fynda bland allt som bjuds ut: väskor, hantverk, skor eller småsaker att ta med hem som souvenirer. Efter ett par varv bland marknadsstånden, kanske du slår dig ned på ett kafé för att njuta av en cappucino och folklivet. 

  Utflykt till Valpolicella med vinprovning
  Runt Gardasjön finns flera kända vinregioner. Trento i norr, Lugana i söder, Franciacorta mellan Garda- och Iseo-sjöarna, samt Bardolino, som i princip ligger på gångavstånd från Garda. Men mest berömd är vinregionen Valpolicella, inte minst tack vare Ripasso- och Amaronevinerna. Valpolicella ligger öster om Verona och namnet betyder ungefär dal med många källare. Under eftermiddagen väntar en halvdagsutflykt till ett vinhus i Valpolicella där vi även får prova några av de uppskattade vinerna. Åter till Garda och veckans andra samtal i Sala Congressi innan kvällens middag.

 • Dag 5 Venedig, tillvalsutflykt

  Dagen är ledig. Som tillval kan du förboka en utflykt till Venedig. Denna magiska stad, omgiven av vatten och kanaler, är fylld av anrika palats och vackra piazzor. Utflykten går med buss från Garda till Tronchetto vid Venediglagunen, och sista sträckan med båt till Marcusplatsen.
  Vi gör en rundvandring i hjärtat av Venedig, och ser den imponerande Markusplatsen med Markuskatedralen, en av världens mest magnifika. Intill ligger Dogepalatset. Härifrån styrdes Venedig fram till republikens fall år 1797. Tid för egna strövtåg i den unika staden.
  Under eftermiddagen tar vi åter båten tillbaka och återvänder med buss till Gardasjön. I Garda väntar veckans fjärde samtal i Sala Congressi.

 • Dag 6 Ledig dag i Garda

  En ledig dag i vackra Garda. Om du inte föredrar att strosa i gränderna eller tillbringa dagen vid poolen, i skuggan under ett parasoll, kanske du får lust att vandra upp på klippan La Rocca, som reser sig 280 meter över staden. Orkar du hela vägen till toppen, belönas du med en storslagen utsikt över Gardasjön. Före middagen är det dags för veckans fjärde samtal i Sala Congressi.

 • Dag 7 Utflykt till Verona

  Under förmiddagen beger vi oss med buss till Verona, den vackra kulturstaden vid Adigefloden. Verona grundades av romarna för drygt två tusen år sedan, och den största sevärdheten är därför den romerska arenan, den tredje största i Italien. Verona är även Romeos och Julias stad. Shakespeare hade aldrig varit i Verona, men Julias hus, med den berömda balkongen, kan ändå beskådas. Själva huset är gammalt, men balkongen sattes upp 1935.
  Tid för lunch på egen hand, shopping och strövtåg i den gamla staden med sina vindlande gränder och sin gamla stadskärna med mängder av butiker, barer och restauranger. Vi återvänder till Garda under eftermiddagen för veckans femte samtal i Sala Congressi.


 • Dag 8 Ledig dag - Båtutflykt till Gardone

  En avslutande ledig dag i gemytliga Garda, om du så önskar. Eller så kan du till självkostnadspris följa med färdledarna på en resa med båt från hamnen i Garda, rakt över sjön, till en av de allra mest pittoreska städerna, Gardone Riviera. Här besöker vi bland annat Fondazione André Heller – eller populärt kallad Heller Garden, nationalskalden Gabriele d'Annunzios osannolika monumentala hem och botanisk trädgård, med inslag från alla världsdelar. Indiska och marockanska skulpturer, porlande bäckar, fiskdammar och vattenfall gör parken trivsam och rofylld. Återresan till Garda med båt i tid för resans sjätte och sista samtal i Sala Congressi innan vår avslutande middag i Garda.

 • Dag 9 Tågresa från Verona till Hamburg

  Efter tidig frukost och utcheckning, påbörjas hemresan med buss till Verona varifrån tåget till Hamburg avgår vid niotiden. Paus med tågbyte i München och fortsatt resa mot Hamburg med ankomst på kvällen. Övernattning på hotell beläget på gångavstånd från stationen. 

 • Dag 10 Tågresa Hamburg - Sverige

  Frukost på hotellet i Hamburg och gemensam promenad tillbaka till stationen. Hemresa med tåg mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du på kvällen.

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 8/10
Pris Från 23 795 kr
Enkelrumstillägg 3 700 kr
Detaljerade priser

Tillval: Guidad utflykt till Venedig 850 kr per person

I priset ingår
 • Tåganslutning från Stockholm-Köpenhamn t/r – övriga orter i Sverige på förfrågan
 • Tågresor med platsbiljetter till Verona t/r
 • Del i dubbelrum i Hamburg, 2 nätter inkl. frukost
 • Transport till och från hotellet i Garda t/r
 • Del i dubbelrum på Hotel La Perla, 7 nätter
 • Halvpension i Garda, middag från dag 2 (exkl. dryck) till frukost dag 9
 • Bardolino, vandring längs strandpromenaden
 • Verona, guidad utflykt med buss
 • Valpolicella, utflykt med vinprovning
 • Kvällssamtal med Vi:s kulturpersonligheter
 • Tidningen Vi:s representanter
 • Grand Tours färdledare under hela resan
I priset ingår ej

Dricks är inte inkluderat i resans pris.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Anslutningsort

Flera orter i Sverige

Tillägg

Tillägg ej prenumerant 1000 kr

Information om avresor

Denna tågresa arrangeras med reguljära tåg och -avgångar. Under en resa från Sverige till södra Europa använder vi flera olika tågbolag. Vi anpassar tidtabellen, med marginaler vid tågbyten, så att reseupplevelsen skall bli så behaglig som möjligt. Planering av tågresor görs ett år i förväg med de vid tidpunkten aktuella tidtabellerna. Fram till avresa kan vi, ibland med kort varsel, tvingas justera tågtider och färdväg på grund av banarbeten eller andra trafikstörningar. Våra tågresor är dock inte anpassade för personer med funktionshinder. På- och avstigning, byte av perrong och förekommande promenader mellan station och hotell eller transferbuss, förutsätter att du själv kan hantera ditt bagage.

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha till hands tillsammans med ditt pass under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

GRAND TOURS FÄRDLEDARE. En tågresa med Grand Tours är inledningen till en minnesvärd semester. En tågresa från Sverige till Europa tar två hela dagar. Med på resorna är våra färdledare. Om något oförutsett inträffar under resan, skall du känna dig trygg i att våra färdledare tar hand om dig och löser eventuella problem. Grand Tours färdledare är ansvarsfulla, trygga och effektiva och ser till att du blir väl omhändertagen under såväl tågresorna som på resmålet.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 10 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta. Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår längs tåglinjerna från Stockholm och Göteborg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resplan

Dag 1. Avresa till Köpenhamn. Byte av tåg och fortsatt resa genom Danmark till Hamburg. Övernattning i Hamburg.
Dag 2. Tåg till München, byte och fortsatt resa till Verona. Busstransport till Garda.
Dag 3. Presentation och tid för promenad från Garda till Bardolino. Samtal ett väntar.
Dag 4. Marknad i Garda - Guidad utflykt och vinprovning Valpolicella. Samtal två väntar.
Dag 5. Egen tid eller tillvalsutflykt Venedig. Samtal tre väntar.
Dag 6. Ledig dag i Garda. Samtal fyra väntar.
Dag 7. Guidad utflykt till Verona. Samtal fem väntar.
Dag 8. Egen tid eller båtutflykt till Gardone. Sista samtalet väntar.
Dag 9. Tåg från Verona till Hamburg. Övernattning på hotell i Hamburg.
Dag 10. Tåg från Hamburg via Köpenhamn till Sverige.

Boende

Gardasjön
Hotel La Perla, Via Vespucci 5, Garda, Italien - Tel. +39 045 627 0111

Samtal i Sala Congressi di Garda
Sala Congressi är belägen i centrala Garda, några minuters promenad från vårt hotell. Adress: Via S. Francesco d'Assisi 8, Garda.

Hamburg
Resan inleds och avslutas med en natt i Hamburg. Våra hotell ligger intill varandra, på kort gångavstånd från Hamburgs centralstation. Enkla dubbelrum med bad eller dusch/wc, hårfön, tv, värdeskåp. Vissa dubbelrum med grand lit-säng (140–160 cm). Frukost på hotellet.

Hotel Graf Moltke  ***  Steindamm 1, Hamburg - Tel. +49 40 2442 4110Resesätt Tåg
Valuta

Euro

Resans karaktär

Läsarresa i samarbete med tidningen Vi
När du bokar en resa som sker i samarbete med tex en tidning eller förening så förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Deltagarantal

55-60 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. 

Boende

 • Hotel La Perla***

  Hotel La Perla är ett trestjärnigt klassiskt italienskt hotell med 148 rum, restaurang och bar. Rummen är små med dusch/wc och hårtork, telefon, satellit-tv, kassafack, luftkonditionering och balkong. WiFi finns på hotellet. Poolen, som är byggd senare än hotellet, är inte uppvärmd och ligger separat - man når poolen via en gångtunnel bakom själva hotellet. Endast några minuters promenad till centrum och strandpromenaden i Garda.

  Adress: Via Vespucci, 5, 37016 Garda VR.
  Telefon: +39 045 627 0111

 • Hamburg, Hotel Graf Moltke

  Uppskattat hotell med centralt läge, på kort promenadavstånd från centralstationen i Hamburg. Dubbelrum med badkar eller dusch och wc, hårfön, tv.
  Adress: Steindamm 1, Hamburg, Tyskland
  Telefon: +49 40 244 24 110

Inspiration

Tåg till Italien

Boka din resa

2024-10-08 2024-10-17 23 795 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan