Översikt

OperaVännernas resa till Vadstena, Läckö slott och Skäret

Välkommen att följa med på OperaVännernas sommarresa den 26-28 juli! Då väntar Vadstena-Akademiens urpremiär på Fotografen, Sverigepremiär på Rossinis operabuffa La Gazzetta (”Tidningen”) på Läckö slott och premiär på Bellinis Norma på Skäret!

Vi samlas på Cityterminalen inför avresan kl. 10.00. På vägen till Vadstena, som ligger vackert vid Vätterns strand, stannar vi och äter lunch på Värdshuset Löfstad slott.

Väl framme i Vadstena, vars stadsbild domineras av det ståtliga renässansslottet med minnen från Vasasönernas tid, checkar vi in på Starby Hotell. Vi äter en gemensam tidig tvårättersmiddag kl. 16.30 på hotellet innan det är dags att promenera eller åka med vår buss till kvällens föreställning kl. 18.30 i Gamla Teatern.

Program

 • Dag 1 Stockholm – Löfstad Värdshus - Vadstena – ”Fotografen”

  Vi samlas vid Cityterminalen för vår resa ned med privat, bekväm buss med avgång kl 10.00. Gemensam lunch på Värdshuset Löfstad. 

 • Därefter checkar vi in på vårt hotell Starby Hotell samt avnjuter en tidig tvårättersmiddag innan kvällens föreställning i Gamla Teatern, Vadstena.

  Fotografen är en nyskriven svensk opera som har urpremiär just den 26 juli.  Musiken är skriven av den mångfacetterade kompositören Anna Einarsson, som aldrig väljer det förutsägbara och inte låter sig begränsas av genrer. Librettot är skrivet av Magnus Florin. Handlingen och solisterna presenteras under våren.

 • Dag 2 Läckö slott med "La Gazzetta"

  Efter frukost checkar vi ut från Starby Hotell och lämnar Vadstena för att ta oss till Vänerns vackra strand. Gemensam lunch avnjuts vid Göta kanal och vi anländer till Lidköping under eftermiddagen för att checka in på Edward Hotel.

  Vi äter en tidig middag på restaurang Sjöboden i det lilla samhället Spiken på Kållandsö. Därifrån tar vi oss direkt till Läckö slott för att se Gioacchino Rossinis operabuffa La Gazzetta på stora borggården.

  Det är första gången tvåaktaren La Gazzetta uppförs i Sverige. För produktionen svarar det kreativa teamet bakom Läckö slotts succé En turk i Italien från 2017. En charmig och smågalen komedi som utspelar sig på ett värdshus där och då – eller här och nu?

  Minna Tägil gör rollen som värdshusvärdens dotter Lisetta, Richard Hamrin är
  värdshusvärden Filippo och i övriga roller återfinns Josefine Andersson, Lars Arvidson, Theodor Uggla, Ulrika Skarby och Nils Gustén. Dirigent för Läckö Kammarorkester är Kim Phipps och för regin står Lars Bethke. Föreställningen startar kl. 20.00 och slutar 22.30. Åter till hotellet efter föreställningen.

 • Det är första gången tvåaktaren La Gazzetta uppförs i Sverige. För produktionen svarar det kreativa teamet bakom Läckö slotts succé En turk i Italien från 2017. En charmig och smågalen komedi som utspelar sig på ett värdshus där och då – eller här och nu?
  Minna Tägil gör rollen som värdshusvärdens dotter Lisetta, Richard Hamrin är värdshusvärden Filippo och i övriga roller återfinns Josefine Andersson, Lars Arvidson, Theodor Uggla, Ulrika Skarby och Nils Gustén. Dirigent för Läckö Kammarorkester är Kim Phipps och för regin står Lars Bethke. Föreställningen startar kl. 20.00 och slutar 22.30. Åter till hotellet efter föreställningen.

 • Dag 3 Genom Bergslagen till "Norma" på Opera på Skäret - Stockholm

  Efter frukost checkar vi ut från Edward Hotel och styr kosan norrut mot Kopparberg och Opera på Skäret. Vi stannar på vägen och äter lunch på Bångbro Herrgård före dagens föreställning. 
  Det gamla nerlagda sågverket Skäret, vackert beläget vid sjön Ljusnarens norra strand, har mycket god akustik och upplevelsen blir något alldeles extra i den vackra miljön. Eftersom föreställningarna ges under tak är man oberoende av väder och vind. 

 • I sommar ger Opera på Skäret för första gången en opera av Vincenzo Bellini. Man har valt Norma, ett av operahistoriens stora och mest krävande kvinnoporträtt. Handlingen, en klassisk tragedi, utspelar sig i den romerska provinsen Gallien cirka år 50 f. Kr. Norma är en prästinna som i hemlighet har två barn med den romerske prokonsuln i Gallien, Pollione. Vi följer den dramatiska upplösningen av triangeldramat mellan Norma, Pollione och den unga novisen Adalgisa. De bägge sångarlagen presenteras senare. Dagens föreställning, som är premiär nummer två, börjar kl. 15.00. Solister presenteras senare. 
  Efter föreställningen återvänder vi till Stockholm, stannar för kaffe och en räksmörgås på vägen och anländer till Cityterminalen framåt midnatt.

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 26/7
Pris Från 10 880 kr
Enkelrumstillägg 2470 kr
I priset ingår
 • Bussresa Stockholm – Vadstena – Läckö slott - Kopparberg - Stockholm
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Två nätter på mellanklass hotell, del i dubbelrum
 • Två frukostar
 • Två middagar, en tvårätters och en trerätters
 • Tre luncher, varav en tvårätters
 • Ett fikastopp med räksmörgås och kaffe/te
 • Tre operabiljetter på bra platser. (På Opera på Skäret har vi bokat parkett, rad 13-15)
 • En representant från Operavännerna är med på hela resan

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Reseförsäkring

 

Resplan

Dag 1. Stockholm – Löfstad - Vadstena - middag - opera
Dag 2. Vänern - Lidköping - middag - opera på Läckö slott
Dag 3. Kopparberg - Opera på Skäret - Stockholm 

Boende

En natt på Starby Hotell i Vadstena Klosterhotell, ca 20 minuters promenad från Gamla Teatern.
En natt på fyrstjärniga Hotell Edward, Lidköping

Resesätt Buss

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Normal grundkondition och hela leder under en kulturresa i långsamt tempo med visst gående på kullersten och med ojämnheter, borgar för en fin upplevelse.

Boka din resa

2024-07-26 2024-07-28 10 880 kr Buss Stockholm Väntelista Förfrågan