Översikt

Stjärnskott på San Carlo i Neapel med SvD accent

Den njutbara höstens tid längs lycksalighetens kust lockar med musik i världsklass, historia på Pompeji och finkultur på världsberömda Capodimonte i trendiga Neapel

Njut av en stark ensemble med kommande världsstjärnor som den ukrainske tenoren Dimitri Popov och nya stjärnsopranen Aigul Akhmetshina som slog igenom med dunder och brak på  The Met i just rollen som Carmen med sin suggestiva mezzosopranstämma. Njut av "Carmen", en grandios historia med tårar och vällust, framförd av flera av världens kommande stjärnssolister på världens äldsta operahus i bruk.
Vi reser längs en blånande kust till den gamla havsrepubliken Amalfi med dess tvärrandiga imposanta katedral, samt strosar under pergolan i Ravello där Amalfikustens svindlande djupblå hav möter oss med skimrande Capris gestalt i horisonten. Vi får oss till livs områdets flertusenåriga historia, såväl under en kunskapsguidning på romarnas Pompeji med ständigt nya fynd, som på Bourbon-kungarnas jaktvilla där många av konsthistoriens främsta verk har samlats i Capodimonte-museet.
Med kunnigt ledarskap av vår omtyckta färdledare Amelie Lindlokken, ackompanjerad av kunniga licensierade guider njuter vi skönheten i landskap och musik. Bekvämt boende på fyrstjärniga hotell Stabia, där Neapelbukten möter Sorrentohalvön.

Program

 • Dag 1 Från mörka Nord till färgernas landskap Kampanien

  Vi reser mot Södern och möts av Amelie och privat buss vid Neapels flygplats. Vi reser härifrån till härliga Neapels historiska hjärta.
  Här väntar pulsen i färgernas Napoli under kunnig ledning av vår licensierade guide som känner staden utan och innan efter otaliga år här. Vi gör en stadsrundtur för att se Teatro San Carlo, stadshuset, Piazza del Plebiscito och njuter av stadens vackra vyer. Neapel är Italiens tredje största stad efter Rom och Milano med omkring en miljon invånare men trots närheten till Rom är Neapel något helt annat och den speciella atmosfären går inte att ta miste på, säkert är det därför staden nu är bland Europas trendigaste upplevelser.

 • Staden grundades av grekerna för 2.400 år sedan och det grekisk-romerska gatunätet är än idag fullt bevarat och utgör stadens gamla centrum. Sedan några år tillbaka är gatunätet med på Unescos världsarvslista och i trånga sandstensgyllene gränder vajar tvätten för vinden och vesporna tutar medan Posillipohöjden ger staden ett annat ansikte med grönska och vackra vyer över bukten där lyxiga yachter ligger för ankar. I Neapel är havet och solen huvudperson, här skrevs "O Sole mio" och här bakades den första pizzan. Givetvis äter vi en enkel pizzalunch här.
  Historiska bostadskvarter, kyrkor, borgar och palats från 1500-, och 1600-talen bredvid svarta moderna skyskrapor skapar en spännande stadsbild som kryddas av det livliga och livsbejakande syditalienska folklivet.

 • Från Neapel reser vi ut där Neapelbukten möter Sorrentohalvön. Här skall vi bo fyra nätter på ett trevligt fyrstjärnigt hotell bra beläget i småstaden Castellamare di Stabia. Denna charmiga historiska stad vetter mot Neapelbukten och breder ut sig som en perfekt formad skål under bördiga kullar med flera mineralvattenkällor och thermalbad. Namnet har staden fått eftersom här låg det antika Stabiae, en förtjusande romersk sommardestination som, liksom Pompeji, begravdes av Vesuvius våldsamma utbrott.
  Men också efter det medeltida slott som ruvar över Neapelbukten på en udde utanför staden, Castello a Mare, slottet vid havet.
  De många konstfyllda kyrkorna, den fina historiska stadskärnan, de romerska villorna och en härlig strandpromenad il Lungomare, gör staden till en lugn bas bland Amalfikusten och Neapels många sevärdheter.

 • Dag 2 Amalfikusten vid blånande kust

  Amalfikusten var redan på 1800-talet i fokus hos konstnärer, författare och poeter som Byron, Shelley och Goethe. Mer eller mindre kultiverade adelsmannagossar på Grand Tour gjorde karaktärsdanande och inspirerande utbildningsresor längs en blånande gudomligt vacker kustlinje till kulturstäder som Neapel, Amalfi och Ravello.

 • Vi färdas slingrande bergsvägar till havets Amalfi – en av de vackra städerna som klättrar längs bergväggarna i ett dramatiskt landskap. Den som kommer till Amalfi för första gången har svårt att förstå att dagens stad med drygt 5.000 invånare en gång i tiden var den första av Italiens fyra sjörepubliker med stor handelsflotta. Amalfi konkurrerade om makten över Medelhavet med Genua och Venedig och dess storhetstid kulminerade på 1000-talet. Staden domineras av den mäktiga svart-vitrandiga Sant´Andreakatedralen som började byggas redan på 800-talet.

 • Härifrån tar vi en slingrande väg längs den blånande kusten upp på höjderna ovan vattnet med storslagna vyer mot Scala, tvillingbyn till mer kända Ravello för en trevlig gemensam lunch. Härliga vyer över citronlundar, fikon och den blå horisonten möter oss när vi besöker Ravello för promenader i denna bildsköna och historiska stad. Där vi promenerar runt och lyssnar till historiens vingslag.

 • Villa Cimbrones stora parkliknande trädgård domineras av en förtrollande citrusdoft och den gigantiska blåregnspergolan. Trädgården omdesignades till stor del under 1900-talets start med ovärderlig assistans av Vita Sacksville-West. Här fann den kända Bloomsburygruppen inspiration under sina samkväm och längs den långa centralvägen som leder till utsiktsterrassen kom Cosima och Richard Wagner ridande en majdag 1880. Grannpalatset Villa Rufolo med sina klätterväxtklädda stenväggar grundlades på 1200-talet och dess grönskande omgivningar inspirerade Richard Wagner på 1880-talet till kompositionen av operan ”Parsifal”

 • För i sin dagbok skriver Cosima Wagner; ”En lugn frukost och hästritt upp till Ravello; ord kan inte beskriva dess skönhet. I Ravello fann vi Klingsors trädgård…”

  Dirigent Leopold Stokowski och Greta Garbo flydde undan kändisskapets bojor här uppe, där utsiktsplatsen med marmorstatyer kallas ”den oändliga vyn, Belvedere dell’Infinito”. Efter Oändlighetens panorama över Amalfikustens citroner, terrassodlingar, det skimrande blå havet och kustlinjens taggiga bergsrygg tar vi oss åter hem till Sorrentohalvöns förtrollande vyer över fascinerande Neapel. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3 Antikens Pompeji – operakväll på Teatro San Carlo ”Carmen”

  Vi reser bakåt i tiden för besöket på Romarnas stad Pompeji. Under kunnig ledning gör vi ett rörande och levande besök i Pompeji, som begravdes vid Vesuvius utbrott 79 e.Kr. I ett brev till historikern Tacitus beskriver ögonvittnet Plinius d.y. hur han såg ett konstigt fenomen växa fram över Vesuvius: ett jättelikt mörkt moln format likt en tall kom upp från bergets mun.

 • Stadens liv stannade upp och då vi vandrar bland Pompejis gator, tempel, torg, tavernor, termer och teatrar så får vi intrycket av att det skedde alldeles nyligen. En otrolig upplevelse där vi lär känna invånarnas dagliga liv, matvanor, vardag och förströelser. Vi återvänder till vår bas i Castellamare di Stabia för en lugn eftermiddag på egen hand. 

 • Vi samlas på kvällen för att resa med buss in till Teatro San Carlo för Bizets känslosvallande mästerverk "Carmen" med flera av operavärldens nya stjärnskott.

 • Neapels Teatro San Carlo är den byggnad som är säte för den äldsta operascenen i världen som varit kontinuerligt aktiv sedan invigningen 1737. Här har alla stora italienska kompositörer drömt om att få visa sina mästerverk. Teatro San Carlos publik är kräsen och operaverksamheten är en viktig del av det sociala livet. Ikväll väntar en av världens mest älskade operor Georges Bizets pärla "Carmen".  
  ”Carmen” är, världens kanske mest spelade opera och baserad på en novell av Prosper Mérimée. Samtidigt firad och hatad av sitt eget kön är Carmen åtrådd och straffad av det motsatta. Hatet hon orsakar kommer från dessa känslor som hon väcker. 

 • Uruppförandet av Carmen i Paris, den 3 mars 1875, blev närmast ett fiasko. Librettot bygger på en novell av Prosper Mérimée och ämnesvalet var alltför fränt realistiskt för dåtidens publik. Bizet anklagades också för "wagnerism". Motståndet mot verket blev inte långvarigt och "Carmen" är numera världens kanske mest spelade opera. Dess succé fick, emellertid, Bizet aldrig uppleva. Han dog bara några månader efter urpremiären.

 • Kl 20.00. Vi bänkar oss på bakre parkett för att njuta av unga, nya stjärnskott som ukrainske tenoren Dimitri Popov och nya stjärnsopranen Aigul Akhmetshina som slog igenom med dunder och brak på, såväl ROH Covent Garden, som på The Met i just rollen som Carmen med sin suggestiva mezzosopranstämma. I andra roller hör vi Mattia Olivieri, Pietro Di Bianco, Nicolò Donini, Selene Zanetti med flera.
  Föreställningen är ca 3 timmar lång med en paus. Sent väntar en pizzasupé eller kanske snarare nattamat, utanför operahuset, på ett vanligt stamlokus för operans musiker.
  Buss sent tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 4 Förtrollande Sorrento

  Vackert beläget på en bergsplatå, brant stupande ned i Neapelbukten ligger den sofistikerade medeltidsstaden Sorrento. Detta är en av de äldsta och mest omtyckta italienska semesterorterna söder om Rom. Längs stadens fridfulla små gränder och på blomsterprydda piazzor njuter du av folklivet och den syditalienska atmosfären. De hänförande vyerna över bukten och det azurblå Medelhavet är som hämtade från en vacker tavla. 
  Vi reser med lokaltåget tillsammans med Amelie för att strosa runt i den sköna staden samt äta en fin lunch på en trevlig restaurang. Eftermidagen är till eget bruk och du kan resa hem när du önskar med din returbiljett. 
  På kvällen väntar en middag på vårt hotell.

 • Dag 5 Neapels panoraman och konsten på Capodimonte - hemresa

  Vi checkar ut från vårt hotell för att göra en upptäcktsresa med Neapelpanoraman vid det kungliga slottet på Capodimonte. Här promenerar vi med guide genom dess vackra salonger och matsalarna där det enade Italiens drottning Margherita enligt skrönan skall ha smakat pizza för första gången. En pizza i landets färger som kungen hade beställt för att hon skulle få omväxling från hovets franska kockars alster. Även om margheritan fanns redan tre årtionden innan drottningens besök...

 • I hela södra Italien regerade huset Bourbon över Bägge Sicilierna 1738 när kung Carlos beordrade ombyggnationen av en jaktvilla i ett skogslandskap om 124 hektar. Det framtida palatset skulle blicka ut över havsbukten och staden Neapel. Redan från början planerades palatset att även inkludera ett grandiost museum, eftersom man inte ville vara sämre än familjen Medicis Palazzo Pitti i Florens. Genom byggnationen av detta palats i nyklassisk stram stil och sedermera även Caserta, önskade kung Carlos visa på sitt oberoende från Spanien och suveräniteten som härskare över Bägge Sicilierna. Slotten färdigställdes under Ferdinand II:s styre och de konstskatter som samlades här genom arv och egna samlingar genom åren var mycket betydelsefulla, inte minst kung Carlos moder Elisabeth Farneses arvegods av konst, bronser, möbler, medaljer och arkeologiska fynd, vilka han i egenskap av hertig av Parma och Piacenza kunde beordra ned till Neapel. 

 • Den Farnesiska samlingen gör Capodimonte till ett av landets främsta museer. Under åren har många prominenta gäster bidragit till Capodimontes ryktbarhet såsom Winckelmann, Fragonard, Angelika Kauffmann, Canova, Goethe och Hackert. Museet, palatset och de många små byggnaderna omges av en slående park med över 4.000 planterade träd och buskar.
  Efter en gemensam lunch är det så dags att ta farväl av färgstarka Kampanien och bege oss ut till flygplatsen för resan hem via München.

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställningen med framtidens stjärnor på historiska operahuset Teatro San Carlo - världens äldsta operahus som ännu är i bruk
 • Besöket i Sorrento och stadsrundturen i Neapel
 • Amalfikustens pärlor Ravello och Amalfi - mot en blånande horisont
 • Vår uppskattade norska färdledare Amelie Lindlokken och licensierade lokalguider
 • Pompejis skatter och konstmuseet Capodimonte

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 29/10
Pris Från 29 990 kr
Enkelrumstillägg 3850 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Neapel via München t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter
 • Entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Fyra frukostar
 • En enkel pizzalunch
 • Tre luncher
 • Tre middagar
 • En pizzasupé/nattvickning
 • Operabiljett på bakre parkett (kostnad ca 1390 kr)
 • Svensktalande norsk färdledare
 • Engelsktalande licensierad guider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst Neapel, lunch och guidat besök i stadens vackra, historiska centrum. Incheckning hotell i Castellamare di Stabia för fyra nätter. Middag på hotellet. 
Dag 2. Kulturdag längs Amalfikusten med Amalfi och Ravello med lunch. Middag på hotellet. 
Dag 3. Rundvandring på Romarnas Pompeji. Eftermiddag fri i Stabia. Operakväll med "Carmen". Pizzasupé.
Dag 4. Lokaltåg till Sorrento för rundvandring med lunch. Middag på hotellet.
Dag 5. Utcheckning och bagage i bussen. Guidat besök på konstmuseet Capodimonte i Neapel samt lunch, flyg från Neapel till Stockholm via München.

Boende

Fyra nätter på fyrstjärniga Hotel Stabia, fint beläget på Sorrentokustens start i Castellamare di Stabia.

Resesätt Lufthansa
Klimat

Oktober månad har en högsta medeltemperatur på dygnet kring 20-22 grader och en lägsta medeltemperatur på dygnet kring 7 - 10 grader.

Resans karaktär

Läsarresor - Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Hela leder och knän borgar för en fin reseupplevelse med stadspromenader och trädgårdspromenader i lugnt tempo men med mycket ojämnt underlag och uppför (I Ravelllo). 

Boka din resa

2024-10-29 2024-11-02 29 990 kr Lufthansa Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa