Översikt

Flodkryssning • Dourofloden med Salamanca

En resa in i hjärtat av Portugals portvinsregion. Douro betraktas som en av Europas vackraste floder och är den tredje längsta på Iberiska halvön, efter Tejo och Ebro. Floden slingrar sig förbi olivlundar, terrasserade vinodlingar och medeltida bergsbyar. Dourodalen med sin rika historia och kultur är upptecknad på världsarvslistan. Här finns världens äldsta och Portugals viktigaste vinområde med ”appellation contrôlée” (garanterat ursprung). På våra flodkryssningar njuter du av en härlig blandning mellan avkoppling och aktivitet. Det familjära livet ombord, tillsammans med gamla och nya vänner, ger mersmak och minnen för livet!


I nära 3 000 år har Portugal sett civilisationer från olika kontinenter avlösa varandra. Än idag ser vi spår i arkitektur, kultur och konst från fenicier, kelter, kartager och hellenister. Portugals monarker och upptäcktsresande tog lärdom och skapade under Vasco da Gamas ledning ett flertal territorier runt om i världen. 

I Portugal är fortfarande kork-, oliv- och vinproduktionen viktiga inkomstkällor för stora delar av befolkningen, något som det portugisiska landskapet vittnar om. Höga berg och djupa dalar täcks av silvergröna olivlundar, pinjeskog, mandelträd och dungar av korkekar. Kusten är dock kantad av gyllene stränder och oemotståndliga städer.

Det portugisiska köket är känt för sin enkelhet och stora variation. Varje region har sina traditionella rätter, men som nationalrätt räknas "Bacalhau", gjord på torkad fisk. Till maten dricker man gärna ett friskt vin från vinho verde distriktet, varav Mateus är den mest kända tillverkaren.

Portugals viktigaste vindistrikt Douro är ett av de äldsta i världen. Flera vingårdar i Dourodalen håller ännu på traditionen att under skördetiden trampa sina egna druvor, för att undvika att kärnorna krossas och ger en bitter bismak. Vingårdarna i den här regionen var även de första som, under 1700-talet, fick den statligt kontrollerade ursprungsbeteckningen. Portvinerna delas upp med en mängd olika kvalitetsbenämningar, beroende på buteljering och lagring, vilket är strikt reglerat utav en särskild portvinsmyndighet.

Porto. Under romersk tid var Porto känt som Portus Cale och fick så småningom ge namn åt hela Portugal. Också portvinet har namngetts efter staden, som ligger där floden Douro mynnar ut i Atlanten. Tidigare fraktades vinet från gårdarna inne i landet på floden, för vidare export från Porto. Det är därför naturligt att staden har en så stark koppling till det världsberömda portvinet.

Program

 • Dag 1 Flyg till Porto

  Efter ankomst till Porto möter buss och färdledare för transport till kryssningsfartyget. Efter incheckning äter vi en gemensam middag. Vårt fartyg ligger i Porto över natten.

 • Dag 2 Porto – Régua

  Porto är Portugals viktigaste hamnstad, men framförallt är Porto en vacker medeltida stad. Den portugisiske prinsen Henrik Sjöfararen, som stöttade landets första upptäcktsfärder, föddes här i Porto år 1394. Det är här i Porto som Dourofloden möter Atlanten, efter sin nära 900 km långa väg från källan i nordvästra Spanien. Porto har gett namn åt såväl landet som det världsberömda vinet, som framställts i Dourodalen i tvåtusen år. Förmiddagens rundtur går utmed genuin medeltida bebyggelse, över den klassiska järnbron från 1886 och vidare längs kusten och dess fashionabla hus. Ett besök i valven hos en av Portos många välrenommerade vinkällare för portvinsprovning, varefter turen avslutas med fri tid i denna färgstarka historiska världsarvsstad.

  Vår kryssning går under eftermiddagen uppför floden Douro, som tidigare nyttjades som transportväg av tunnor med vin på speciella båtar, så kallade rabelobåtar, mot Régua. Trots att staden bara har 17 000 invånare är det den största längs Dourodalen. Under vår färd passerar vi betagande vyer i unika områden, upptagna på Unescos världsarvslista. Fartyget ligger vid kaj i Régua över natten.

 • Dag 3 Régua – Pinhão – Vega de Terron

  Från Régua görs under förmidagen en bussutflykt till det välkända vinho verde-området. I Vila Réal besöker vi vinhuset Mateus, som med sin kameliablommande trädgård och sitt pråliga barockpalats ser ut som ett Versailles i miniatyr. Palatset pryder dessutom etiketterna på Mateus runda vinflaskor. Du får en inblick i Douroregionens natur och kultur, vars självklara identitet kretsar kring vindruvor och den mödosamma vinframställningen.
  Kryssningen fortsätter mot den spanska gränsstaden Vega de Terón, genom ett svindlande vackert landskap där du kan njuta av vyerna över branta oliv- och vinodlingar. Vi ligger vid kaj över natten. Kvällens middag har en smak av Spanien med en flamenco show.

 • Dag 4 Vega de Terron - Salamanca - Barca d'Alva

  En utflykt med buss från Vega de Terón till den charmerande och världsarvsskyddade spanska staden Salamanca. Under medeltiden hade Salamanca två av Europas främsta och mest ansedda universitet. Än idag anses universitetet i Salamanca, grundat redan på 1200-talet, vara ett av Europas främsta forskningscenter. En annan historiskt intressant byggnad är den säregna tvillingkatedralen. Tid att flanera längs eleganta arkader och gyllene bågar vid Plaza Mayor, Spaniens vackraste torg. Fartyget har under dagen förflyttat sig västerut, mot staden Barca d’Alva.

 • Dag 5 Barca d’Alva – Ferradosa – Pinhão

  Vi beger oss genom det fantastiska landskapet, mot Ferradosa i hjärtat av portvinsregionen. Dourodalen är ett av de äldsta avgränsade vindistrikten i världen, skapat i mitten av 1700-talet av Marquis de Pontal. Vingårdarna här var dessutom de första som fick den statligt kontrollerade ursprungsbeteckningen av en särskild portvinsmyndighet. Här odlas mestadels röda druvor och tack vare ett perfekt klimat och den skifferrika jorden, får portvinerna en karaktäristisk sötma. De delas sedan upp i en mängd olika kvalitetsbenämningar, beroende av buteljering och lagring. Dagens utflykt ägnas åt Portugals viktigaste vindistrikt, dess betagande vyer och självklart provsmakar vi denna dyrbara nektar. Galamiddag ombord. Fartyget ligger vid kaj över natten.

 • Dag 6 Pinhão – Porto

  Lamego betraktas som en av de historiskt sett mest betydelsefulla städerna i Dourodalen. Under dagens utflykt ser vi stadens centrala delar, katedralen från 1100-talet och kyrkan Nossa Senhora dos Remédios. Under eftermiddagen stävar fartyget stilla mot Douroflodens mynning och Porto, och angör sin kajplats i solnedgången. På kvällen får vi lyssna till portugisisk Fadosång.

 • Dag 7 Porto

  Under förmiddagen finns tid för egna strövtåg i Porto. Efter lunch beger vi oss till Aveiro, den charmiga medeltida staden som ofta kallas Portugals Venedig. Aveiro är en stad med vatten och bländande färgkontraster: dom vita saltsjöarna, dom blå lagunerna som är översållade med ljusfärgade “moliceiros”, (båtar som samlar in sjögräs), sanddynerna vid naturreservat São Jacinto och vegetationen vid de många små öarna i lagunen och flodmynningen. De charmiga gränderna, färgglada husen och arkitektur i jugendstil lockar till en härlig promenad. På eftermiddagen återvänder vi till vårt fartyg där underhållning och middag väntar.    

 • Dag 8 Hemresa

  Frukost ombord. Utcheckning och transfer till flygplatsen för hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Härlig blandning mellan avkoppling och aktivitet
 • Varje morgon vaknar du upp till nya vyer och sagolika strandhugg
 • Ditt hotell flyter med dig och du slipper packa ihop och byta rum
 • Utflykterna ger dig inblick i regionens historia, arkitektur, konst och kultur
 • Kulinariska upplevelser och tillfällen att provsmaka lokala delikatesser och viner
 • Den familjära stämningen ombord

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 1/11
Pris Från 28 995 kr
Enkelrumstillägg Utsides enkelhytt på huvuddäck 7 900 kr
Detaljerade priser

Tillägg per person:
 2-bäddshytt, mellandäck, 2 100 kr
 2-bäddshytt, övre däck, 2 500 kr

I priset ingår
 • Flyg till Porto t/r
 • Transport till fartyget t/r
 • Del i utsides 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Kryssning enligt program
 • Utflyktspaket
 • Välkomstcocktail
 • Helpension från middag ankomstdagen till frukost hemresedagen
 • Dryckespaket, vin/öl/vatten till måltider och viss drycker i baren
 • Vinprovning
 • Underhållning och aktiviteter ombord
 • Lokala auktoriserade guider; guidningen genomförs på engelska
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Obligatorisk serviceavgift ombord för denna kryssning är 56 Euro per person.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Information om avresor

OBS! Ändrat vattenstånd i Dourofloden kan komma att innebära ändrad resrutt.

Resplan

Dag 1. Flyg till Porto
Dag 2. Porto – Régua
Dag 3. Régua – Pinhão – Vega de Terron
Dag 4. Vega de Terron - Salamanca - Barca d'Alva
Dag 5. Barca d'Alva – Ferradosa – Pinhão
Dag 6. Pinhão – Porto
Dag 7. Porto
Dag 8. Hemresa

Resesätt Lufthansa
Valuta

Betalningen ombord sker i Euro eller med ett Visa eller Mastercard kreditkort. Den nationella valutan är Euro.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

På denna resa behöver du ditt pass. Strömstyrkan ombord är 220V. Ingen adapter behövs.

Boende

 • Fartyg: M/S Miguel Torga *****

  Premiumfartyget är byggt 2017 och mäter 80 meter långt och drygt 11 meter brett. Det finns 66 hytter utspridda över de tre däcken. Hytterna erbjuder allt man kan behöva under vistelsen ombord. Hytterna på mellan och övre däck har fransk balkong och stora fönster som går att öppna. Hytterna på huvuddäck har vanliga fyrkantiga fönster som ej går att öppna. På huvuddäck ligger restaurangen och på mellandäck finns det en trevlig bar. På soldäck som ligger längst upp på fartyget finns solstolar och en pool. Fritt trådlöst internet. Hiss finns. Fartyget erbjuder inte någon tvättservice ombord. Visa fartygets däckplansskiss»

   

Boka din resa

2024-11-01 2024-11-08 28 995 kr Lufthansa Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2024-11-01 2024-11-08 30 395 kr Lufthansa Köpenhamn 2 Boka resa