Översikt

Vinkryssning Beaujolais Nouveau

Tredje torsdagen i november är det premiär för försäljningen av årets Beaujolais Nouveau. När vinet lanserades första gången i Sverige, på slutet av 70-talet, gjorde det succé. Fortfarande förknippas lanseringen av Beaujolais Nouveau med feststämning. Så, var upplever man bäst denna händelse om inte i just Beaujolais! Vår unika flodkryssning på Saône tar oss rakt in i hjärtat av vindistriktet, där vi skålar in årets Nouveau i Beaujolais tillsammans med vinjournalisten Gunilla Hultgren Karell!

Denna flodkryssning tar oss med till staden Beaune med Hôtel-Dieu des Hospices, det gamla sjukhuset som nu är museum. Vi ser Cluny-klostret i Mâcon och besöker prestigefyllda vingårdar i Beaujolais. Resans höjdpunkt är kvällen då vi välkomnar den årliga utgåvan av Beaujolais Nouveau.

Ombord på vårt komfortabla fartyg njuter vi av utmärkt service, bekväma hytter och högklassiga måltider, där även drycker ingår. Ciceron är journalisten och vinexperten Gunilla Hultgren Karell, som delar med sig av sin kunskap om och kärlek till franska viner.

Boka din resa

2020-11-15 2020-11-19 15 995 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa
2020-11-15 2020-11-19 15 995 kr Lufthansa Köpenhamn 2 Boka resa

Program

 • Dag 1. Ankomst till Lyon

  Lyon, Frankrikes tredje största stad, är beläget där floderna Rhône och Saône möts, och betraktas som landets gastronomiska huvudstad. Lyon är rik på bevarad renässansarkitektur vilket bidragit att Lyon har en plats på Unescos världsarvslista. Vi installerar oss på det 4-stjärniga fartyget M/S Camargue. Välkomstcocktail och middag ombord, under tiden som vi påbörjar vår kryssning mot Chalon-Sur-Saône.

 • Dag 2. Beaune och Hôtel-Dieu

  Under morgonen kryssar vi längs Saône. Med sitt rika historiska och arkitektoniska kulturarv, anses Beaune vara Bourgogne-vinernas huvudstad. Beaune är en av de mest berömda vinstäderna i Frankrike och den perfekta utgångspunkten för att besöka vingårdarna i Bourgogne.

  Under eftermiddagen besöker vi stadens främsta sevärdhet, det gamla sjukhuset Hôtel-Dieu, som uppfördes i mitten av 1400-talet med syfte att lindra det elände som det hundraåriga kriget förorsakade. Hôtel-Dieu fungerar idag som museum. Den årliga vinauktionen av Hospices de Beaune är den främsta vinauktionen i landet. Vinerna, som är skänkta av egendomar i regionen, auktioneras ut och medel från auktionen går till välgörande ändamål. Vi besöker auktionen och njuter av en vinprovning.
  Åter på vårt fartyg avnjuter vi middag och kvällsunderhållning under tiden som vi kryssar vidare mot Mâcon.

 • Dag 3. Mâcon och Cluny-klostret

  Tidigt på morgonen anländer vi till Mâcon. Några kilometer norr om Mâcon ligger benediktinerklostret i Cluny, som grundades av Vilhelm av Akvitanien på 900-talet och tillägnades St. Peter. The earliest basilica was the world's largest church until the St. Peter's Basilica construction began in Rome.Den tidigaste basilikan var världens största kyrka tills byggandet av Peterskyrkan började i Rom. [1]Efter att kyrkan stängdes under franska revolutionen, kom kyrkan att förstöras i början av 1800-talet.

  Eftermiddagen ägnar vi åt en guidad rundtur i Beaujolais, med prestigefyllda vingårdar i Pouilly-Fuissé och Roche de Solutré. I Hameau Duboeuf, den första oenologiparken i Beaujolais, fokuserar vi på vinframställningens hemligheter och gamla traditioner. Åter till vårt fartyg för galamiddag. Fartyget ligger i hamn över natten.

 • Dag 4. Festlig kväll med Beaujolais Nouveau

  Vi kryssar under morgonen på floden Saône mot småstaden Belleville-sur-Saône, i hjärtat av Beaujolais. Vi beger oss till medeltidsstaden Beaujeu, som är den historiska huvudstaden i Beaujolais. Här har odlats vin i mer än tvåtusen år, men det var först under 1700-talet som vinframställning blev en viktig inkomstkälla i regionen. I hela regionen finns nästan 4000 vingårdar som producerar till regionens tolv officiella AOC-viner (Appellation d'Origine Contrôlée). Vinerna från Beaujolais räknas till de bästa i Frankrike, och vi provar några av dessa.

  Beaujolais Nouveau är tänkt att drickas ungt. Idén till detta vin föddes redan på 1800-talet när lokalbefolkningen ville producera ett vin för att fira slutet av skördesäsongen. Beaujolais Nouveau-firandet sker på flera platser med musik, fest och vinprovningar. Det mest kända firandet är här i Beaujeu, huvudstad i Beaujolais-regionen. Överallt i staden förbereder man sig denna dag för årets höjdpunkt. Under kvällen hedrar ett fackeltåg bönderna som arbetat med vinet, och fyrverkeriet vid midnatt markerar frisläppandet av det nya vinet. Vårt fartyg ligger kvar i hamnen över natten.

 • Dag 5. Lyon och hemresa

  Under tidig morgon kryssar vi tillbaka till Lyon. Vi njuter av frukosten ombord före utcheckning och buss till flygplatsen och flyget hem till Stockholm.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 15/11
Pris Från 15 995 kr
Detaljerade priser

2-bäddshytt på övre däck 1 400 kr         
Hytt för eget bruk, huvuddäck 3 000 kr

I priset ingår
 • Flyg till Lyon t/r
 • Transfer flygplats–fartyg t/r
 • Del i 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Välkomstcocktail
 • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 5
 • Måltidsdryck (bordsvin, öl, vatten)
 • Utvalda drycker i baren
 • Kryssning och underhållning enligt program
 • Vinprovningar
 • Utflykt i Beaujolais
 • Festligt firande av Beaujolais Nouveau
 • Utflykt i Mâcon med Cluny-klostret
 • Utflykt i Beaune med Hôtel-Dieu
 • Lokala auktoriserade guider; guidningen på franska och engelska
 • Grand Tours ciceron Gunilla Hultgren Karell
I priset ingår ej

Serviceavgiften ombord för denna kryssning är 28 Euro per person samt 10 Euro per person för lokalguider och chaufförer.

Avbeställningsskydd

Vi erbjuder avbeställnings- och reseförsäkringar enligt försäkringsbolaget Europeiska ERV:s villkor.

Resesätt Lufthansa
Valuta

Betalningen ombord sker med Visakort/Mastercard eller kontant i Euro.

Visum

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boende

 • Fartyg: M/S Camargue****

  Fartyget är byggt 1995 och renoverat 2015. 110 meter långt med plats för max 104 passagerare, fördelat på 54 hytter. Alla hytter har dusch/wc, satellit-tv, säkerhetsfack och hårtork. Hytterna på Huvuddäck har ventilfönster (portholes) medan hytterna på Övre däck har panoramafönster. Ombord finns bar, restaurang, soldäck med solstolar. Ej hiss. Wi-fi.