Översikt

Vinkryssning Beaujolais Nouveau

Tredje torsdagen i november är det premiär för försäljningen av årets Beaujolais Nouveau. När vinet lanserades första gången i Sverige, på slutet av 70-talet, gjorde det succé. Fortfarande förknippas lanseringen av Beaujolais Nouveau med feststämning. Så, var upplever man bäst denna händelse om inte i just Beaujolais!

Vår unika flodkryssning på Saône tar oss rakt in i hjärtat av vindistriktet, där vi skålar in årets Nouveau i Beaujolais. Resans ciceron Gunilla Hultgren Karell är vinjournalist och en av Sveriges mest berömda vinexperter. Varje år provar hon tusentals viner och har full koll på vad som händer i vinvärlden.

Denna flodkryssning tar oss med till staden Beaune med Hôtel-Dieu des Hospices, det gamla sjukhuset som nu är museum. Vi ser Cluny-klostret i Mâcon och besöker prestigefyllda vingårdar i Beaujolais. Resans höjdpunkt är kvällen då vi välkomnar den årliga utgåvan av Beaujolais Nouveau. Ombord på vårt komfortabla fartyg njuter vi av utmärkt service, bekväma hytter och högklassiga måltider, där även drycker ingår.


Vårt kryssningsfartyg MS Van Gogh

Fartyget, som är byggt 1999 och totalrenoverat 2018, har 54 hytter med plats för 105 passagerare och en besättning på 25 personer. Alla hytter ligger på huvuddäck och övre däck, har ett privat badrum med dusch, toalett och handfat, hårfön, värdeskåp och satellit-TV. Hytter på övre däck har fransk balkong med skjutdörrar, medan hytter på huvuddäck har ett fast fönster.
Ombord på Van Gogh finns alla allmänna rum på fartygets övre däck. Huvudrestaurangen serverar måltider i bufféstil till frukost, med en fast meny som ändras dagligen till lunch och middag. Restaurangen har en intim känsla och uppmuntrar en social atmosfär, med en mängd olika bordsstorlekar. Loungen har panoramafönster, bar och dansgolv. Från soldäcket kan gästerna beundra den förbipasserande utsikten.

Program

 • Dag 1. Flyg till Lyon

  Ankomst till Frankrikes tredje största stad. Lyon är beläget där floderna Rhône och Saône möts, och betraktas som landets gastronomiska huvudstad. Staden är rik på bevarad renässansarkitektur vilket bidragit att Lyon har en plats på Unescos världsarvslista. Ciceron under kryssningen är journalisten och vinexperten Gunilla Hultgren Karell, som delar med sig av sin kunskap om och kärlek till franska viner. 
  Välkomstcocktail och middag. Fartyget ligger vid kaj i Lyon över natten.

 • Seminarium ombord
  Vår ciceron, Gunilla Hultgren Karell, bjuder en kväll ombord in till ett kort seminarium om Beaujolais Nouveau. Beaujolais har genom åren många gånger fått likhetstecken med Beaujolais Nouveau och vi pratar om fenomenet, hur det uppkom, hur det tog världen med storm och hur det ser ut idag. När, var och hur dricker man vinet, vad kan vi förvänta oss av årets släpp? Hur ser framtiden ut för Beaujolais Nouveau? Beaujolais får alltmer uppmärksamhet och har ändrat image under senare år. Tajmingen är helt rätt, trenden går mot att dricka lättare och elegantare och hakar i uppsvinget i Beaujolais där många odlare satsar på kvalitet och på att visa ursprunget. Förutom de röda vinerna imponerar de vita vinerna stort. Vi pratar om olika kvaliteter och går igenom de tio byarna där de bästa beaujolais-vinerna har sitt ursprung.

 • Dag 2. Belleville-Sur-Saône

  Under morgonen kryssar vi mot småstaden Belleville, belägen i hjärtat av Beaujolais. Vi beger oss till medeltidsstaden Beaujeu, som är den historiska huvudstaden i Beaujolais och som givit regionen dess namn. Här har man odlat vin i mer än tvåtusen år, men det var först under 1700-talet som vinframställning blev en viktig inkomstkälla i regionen. I hela regionen finns nästan 4000 vingårdar som producerar till regionens tolv officiella AOC-viner (Appellation d'Origine Contrôlée). Vinerna från Beaujolais räknas till de bästa i Frankrike, och vi provar några av dessa kvalitetsviner.

 • Festlig kväll med Beaujolais Nouveau
  Beaujolais Nouveau-vinet är tänkt att drickas ungt. Idén till detta vin föddes för hundra år sedan när lokalbefolkningen ville producera ett vin för att fira slutet av skördesäsongen. Beaujolais Nouveau-firandet startar på onsdagen före den tredje torsdagen i november med musik, fest och provning av alla de tolv typerna Beaujolais. Det mest kända firandet är Les Sarmentelles här i Beaujeu. Överallt i staden förbereder man sig denna dag för årets höjdpunkt. Under kvällen hedrar ett fackeltåg bönderna som arbetat med vinet, och fyrverkeriet vid midnatt markerar frisläppandet av det nya vinet. Vårt fartyg ligger kvar i hamnen över natten.

 • Dag 3. Mâcon och viner i Beaujolais

  Tidigt på morgonen kryssar vi till Mâcon. Några kilometer norr om Mâcon ligger benediktinerklostret i Cluny, som grundades av Vilhelm av Akvitanien på 900-talet och tillägnades St. Peter. Den tidigaste basilikan var världens största kyrka tills byggandet av Peterskyrkan började i Rom. Efter att kyrkan stängdes under franska revolutionen, kom kyrkan att förstöras i början av 1800-talet. 
  Eftermiddagen ägnar vi åt en guidad rundtur i Beaujolais, med prestigefyllda vingårdar som Pouilly-Fuissé och Roche de Solutré. I Hameau Duboeuf, den första oenologiparken i Beaujolais, fokuserar vi på vinframställningens hemligheter och gamla traditioner. Åter till vårt fartyg för middag. Vi stannar i hamn över natten.

 • Dag 4. Chalon-Sur-Saône

  Vi kryssar vidare och ankommer under morgonen till Chalon-Sur-Saône. Med sitt rika historiska och arkitektoniska kulturarv, är Beaune en av de mest berömda vinstäderna i Frankrike och den perfekta utgångspunkten för att besöka vingårdarna i Bourgogne. Stadens främsta sevärdhet är det gamla sjukhuset, Hôtel-Dieu, som uppfördes i mitten av 1400-talet med syfte att lindra det elände som det hundraåriga kriget förorsakade. Hôtel-Dieu fungerar idag som museum och den årliga vinauktionen av Hospices de Beaune är den främsta vinauktionen i landet. Vi njuter av en vinprovning innan vi återvänder till vårt fartyg och kvällens galamiddag under tiden som vi kryssar vidare mot Lyon.

 • Dag 5. Hemresa

  Under tidig morgon återkommer vårt fartyg till Lyon. Vi njuter av frukosten ombord före utcheckning och buss till flygplatsen och flyget hem till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Förstklassigt kryssningsfartyg
 • Vinexperten Gunilla Hultgren Karell
 • Festlig lansering av vinet Beaujolais Nouveau
 • Besök på anrika Hôtel-Dieu
 • Vinprovningar

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 19/11
Pris Från 19 995 kr
Detaljerade priser

2-bäddshytt på övre däck 2 000 kr         
Hytt för eget bruk, huvuddäck 5 000 kr

I priset ingår
 • Flyg till Lyon t/r
 • Transfer mellan flygplats–fartyg t/r
 • Del i 2-bäddshytt på huvuddäck
 • Kryssning enligt program
 • Välkomstcocktail
 • Vinprovningar
 • Helpension ombord från middag ankomstdagen till frukost avresedagen
 • Måltidsdryck ingår (bordsvin, öl, vatten)
 • Utvalda drycker i baren ingår
 • Utflykt i Beaune med Hôtel-Dieu
 • Utflykt i Mâcon med Cluny-klostret
 • Utflykt i Beaujolais
 • Festligt firande av Beaujolais Nouveau
 • Underhållning ombord
 • Lokala auktoriserade guider; guidningen på franska och engelska
 • Ciceron Gunilla Hultgren Karell
 • Grand Tours färdledare
I priset ingår ej

Serviceavgiften ombord för denna kryssning är 32 Euro per person samt 10 Euro per person för lokalguider och chaufförer.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Flyg till Lyon, seminarium på kvällen. 
Dag 2. Belleville-Sur-Saône och festlig kväll med Beaujolais Nouveau.
Dag 3. Mâcon och viner i Beaujolais.
Dag 4. Chalon-Sur-Saône.
Dag 5. Hemresa. 

Resesätt Lufthansa

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en beställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boende

 • M/S Van Gogh*****

  MS Van Gogh ***** är byggt 1999 och totalrenoverat 2018. Fartyget har 54 hytter med plats för 105 passagerare och en besättning på 25 personer. Alla hytter ligger på huvuddäck och övre däck, har ett privat badrum med dusch, toalett och handfat, hårfön, värdeskåp och satellit-TV. Hytter på övre däck har fransk balkong med skjutdörrar, medan hytter på huvuddäck har ett fast fönster.

Boka din resa

2024-11-19 2024-11-23 19 995 kr Lufthansa Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa